Παρασκευή 13 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ
Απέτυχαν τα έργα... πέτυχαν οι μάνατζερ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Απέτυχε η "Πολιτιστική Πρωτεύουσα" (ΠΠ), ακολουθώντας το σύστημα των μάνατζερ.Οι οικονομοτεχνικές μελέτες κατασκευής των μεγάλων έργων δεν έγιναν. Η Επιτροπή Εργων δε λειτούργησε ποτέ, ούτε και το Συντονιστικό Συμβούλιο. Ετσι οι μάνατζερ δρούσαν ανεξέλεγκτοι. Αποτέλεσμα της υπολειτουργίας των επιτελικών τμημάτων του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ελλάδας - Θεσσαλονίκη (ΟΠΠΕΘ) ήταν να καρπωθούν οι μεγαλοεταιρίες τη μερίδα του λέοντος. (Εξι μεγάλα έργα της "ΠΠ" υπερβαίνουν προς το παρόν τα 23 δισ.).

Αυτά συνάγονται από την προχτεσινή συζήτηση με θέμα την "ΠΠ" στη Διοικούσα Επιτροπή (ΔΕ) του ΤΕΕ/ΤΚΜ, με τη συμμετοχή των υπευθύνων στελεχών - μηχανικών - του Οργανισμού.

Ο αρχιτέκτονας Κ. Καραβασίλης,εκπρόσωπος του ΤΕΕ στο ΔΣ του ΟΠΠΕΘ, έκανε - έστω καθυστερημένα - τις παρακάτω επισημάνσεις:

"Οι υπερβάσεις στις επιλογές των "μεγάλων" έργων, ήταν σε βάρος των έργων πνοής και ποιότητας ζωής για την πόλη, όπως εξωραϊσμοί, αναπλάσεις, διανοίξεις κλπ. Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων δεν ήταν αποτέλεσμα σχεδιασμού. Θα περίμενε κανείς μια ΑΕ που διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα να διατυπώνει τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν και εμπόδισαν την ολοκλήρωση του έργου της. Ποτέ δε λειτούργησε το Τεχνικό Συμβούλιο Εργων και οι ΟΤΥΕ(μάνατζερ) κινήθηκαν χωρίς καμία καθοδήγηση, με τη "λογική" να προχωρήσουν τα έργα που μπορούν να απορροφήσουν τη χρηματοδότηση. Οι παρεμβάσεις του κέντρου, με συνεχείς αλλαγές των υπευθύνων, δημιούργησαν τεράστια προβλήματα. Αυτό όμως δεν απαλλάσσει τα στελέχη του Οργανισμού στο επίπεδο του ΔΣ.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα ήταν επιλογές της τελευταίας στιγμής.Ο τομέας των έργων αντί για ιεράρχηση των αναγκαίων έργων κινήθηκε με τη φιλοσοφία "προχωρούμε ό,τι είναι δυνατόν να προχωρήσει στη λογική της απορρόφησης". Σε μεταμεσονύκτιες συνεδριάσεις του ΔΣ, με οριακή παρουσία μελών και συνοπτικές διαδικασίες, πέρασαν πολύ σοβαρά θέματα που αφορούσαν σε έργα, γιατί όλη η, πραγματικά μεγάλη, προσπάθεια των υπευθύνων εξαντλούνταν στα θέματα του καλλιτεχνικού προγράμματος, που έρχονταν την τελευταία στιγμή, με φοβερό ρυθμό και όγκο.

Δεν υπήρξε επιχειρησιακός σχεδιασμός στα έργα. Ολοι οι πίνακες προβολής των έργων, είχαν σκοπό να παρουσιάζεται έργο, έστω κι αν δεν υπήρχε".

Οσον αφορά για τα μετά την "ΠΠ", επισήμανε: "Οι γνωστές παρέες θα συμμετέχουν στις ΑΕ που δημιουργεί ο Ε. Βενιζέλος".

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της "ΠΠ", Κ. Λοϊζος, παραδέχτηκε ότι "υπάρχουν δυσκολίες στη διαχείριση" και είπε ότι θα χρειαστεί παράταση της θητείας της επιτροπής εκκαθάρισης, μέχρι το 1999. Αυτό σημαίνει ότι ο απολογισμός παραπέμπεται στις καλένδες.

"Τώρα αρχίζουν τα προβλήματα", είπε ο Κ. Λοϊζος, προσθέτοντας ότι προκύπτουν τεράστιες δυσκολίες με τη χρήση και λειτουργία των έργων που τελειώνουν. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της "ΠΠ", Π. Θεοδωρίδης, είπε ότι "άλλα περιείχε ο φάκελος για την υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης και άλλα τελικά έγιναν".

Συμπερασματικά: Τα δύο παραπάνω στελέχη του ΟΠΠΕΘ προσπάθησαν να αποσείσουν τις ευθύνες τους, εμφανιζόμενοι ως "απλοί εκτελεστές" εντολών, ισχυριζόμενοι ότι όταν ανέλαβαν, οι κορυφαίες αποφάσεις είχαν ήδη ληφθεί.

Μέλη της ΔΕ του ΤΕΕ/ΤΚΜ έθεσαν ερωτήσεις για το γνωστό σκάνδαλο της μη απόδοσης πόρων ύψους 500 εκατ. σε ΤΕΕ και ΤΣΜΕΔΕ, τα οποία καρπώθηκαν οι μάνατζερ. Τα στελέχη του ΟΠΠΕΘ και ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ στο ΔΣ του ΟΠΠΕΘ, απέδωσαν τις ευθύνες περί αυτού στους μελετητές κι όχι στη διοίκηση του ΟΠΠΕΘ!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ