Παρασκευή 13 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κινηματογράφος της Μεσογείου

Είκοσι τρεις χώρες θα συμμετέχουν στο φετινό, 6ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Νέων Κινηματογραφιστών που θα γίνει στη Λάρισα από 30/3 - 2/4 (προφεστιβαλικές εκδηλώσεις) και από 3 - 5/4 (φεστιβαλικές). Τιμώμενος του φεστιβάλ είναι οΓιώργος Φούντας και στην τελετή έναρξης (3 Απριλίου) θα προβληθεί η ταινία"Οι λεβέντες της θάλασσας",της Βίκυς Πεζίρη, με πρωταγωνιστή τον Γ. Φούντα.

Τα τρία προγράμματα του Φεστιβάλ, του οποίου τις ταινίες υπογράφουν γνωστά ονόματα, είναι: Επίσημο Διαγωνιστικό, Πανόραμα (φέτος για πρώτη φορά είναι κι αυτό διαγωνιστικό) και το πρόγραμμα "Μετά τα μεσάνυχτα",με προβολή 8 μικρού μήκους ταινιών, που αναφέρονται σε ομοφυλοφιλικές σχέσεις.Για το Διαγωνιστικό Τμήμα επιλέχθηκαν ταινίες που βραβεύτηκαν στα Φεστιβάλ Καννών, Βενετίας, καθώς και υποψηφιότητες για Οσκαρ. Κι ακόμα "Οι εραστές της μιας μέρας", η πρώτη ταινία του Γουίλιαμ Λουμπτσάνσκι,ο οποίος υπήρξε διευθυντής φωτογραφίας σε ταινίες των Γκοντάρ, Ριβέτ, Μπρεσόν, Τρυφό, Ιοσελιάνι, αλλά και η ταινία του Αλέξανδρου Γαβρά "Δολοφόνος μικρών ψαριών" κ. ά.

Στο Πανόραμα,όπου το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου δίνει έπαθλο 400 χιλ. στην καλύτερη ταινία, συμμετέχουν ο Κλοντ Μουριεράς με την ταινία "Μπάρμπαρα" (γνωστός από το "Βρωμόπαιδο") και σκηνοθέτες από όλον τον κόσμο (Μεξικό, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Γαλλία, Ελλάδα).

Στο πλαίσιο των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων θα προβληθούν οι ταινίες: "Ο κύριος με τα γκρι" (30/3) του Περικλή Χούρσογλου, "Αύριο θα ξέρουμε" (31/3) του Ανδρέα Θωμόπουλου και "Η Γεύση του Κερασιού" (2/4) του Αμπάς Κιαροστάμι. Την ίδια μέρα θα δώσουν συναυλία η Σαββίνα Γιαννάτου με το συγκρότημα "Πριμαβέρα εν Σαλόνικο".Τηνημέρα της λήξης (5/4), πριν την τελετή απονομής των βραβείων, θα δώσει συναυλία το συγκρότημα"Ενωδία". Ο προϋπολογισμός του φετινού φεστιβάλ είναι 35 εκ. και χρηματοδοτείται από το ΥΠΠΟ με άγνωστο ακόμα ποσό (πέρυσι έδωσε 10 εκ. ), την ΕΡΤ(2 εκ. ), τη Σχολή Σταυράκου, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, την Κόντακ και τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Λάρισας, που είναι ο διοργανωτής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ