Παρασκευή 13 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Χρώμα ... μπλε

Με την πρώτη ταινία της τριλογίας "Τρία χρώματα: Η μπλε ταινία, Η λευκή ταινία και η κόκκινη ταινία", η ΝΕΤ συνεχίζει σήμερα το αφιέρωμά της στον Κριστόφ Κισλόφσκι, προβάλλοντας την "Μπλε ταινία".Μια τριλογία, που τα χρώματά της είναι παρμένα από τη γαλλική σημαία. Ο Κισλόσφκι θεωρεί ότι το μήνυμα από τις τρεις αυτές ταινίες είναι οι ιδέες της ελευθερίας, της ισότητας, της αδελφοσύνης. Με την "Μπλε ταινία" εκφράζει την πίστη του σε όλες τις μορφές της αγάπης, στον άνθρωπο, στις αξίες της ζωής, δημιουργώντας μια ποιητική, συγκινητική ταινία. Η Ζιλί χάνει τον άνδρα της, διάσημο μουσικοσυνθέτη, και την κόρη της σ' ένα αυτοκινητικό δυστύχημα. Προσπαθεί να ξεχάσει ό,τι τραγικό της συνέβη και να κόψει όλους τους δεσμούς με το παρελθόν και να ξεκινήσει μια καινούρια ζωή. Απομονώνεται από τους φίλους της, ζει μακριά από αυτούς που αγαπά και την αγαπούν, δεν ακούει μουσική. Κάνει κάθε τι, προκειμένου ν' αποφύγει ό,τι απειλεί την ελευθερία της και η νέα της ζωή. Ομως, δεν μπορεί να αποφύγει όλες τις παγίδες - συναισθήματα, ούτε τελικά να ξεχάσει τη μουσική του άνδρα της, που ίσως να είναι και η δική της μουσική για τη ζωή. Εξοχη είναι η Ζιλιέτ Μπινός στο ρόλο της Ζιλί, καθώς και η μουσική του Ζμπίγκνιεφ Πράισνερ (ΝΕΤ 23.00).

Μεταφορά στην οθόνη του μυθιστορήματος του Κάφκα "Η δίκη",με τη συμβολή του Χάρολντ Πίτερ, ο οποίος υπογράφει το σενάριο. Ο Κ. είναι σ' αυτήν την ταινία ένας άνθρωπος του 20ού αιώνα, ο οποίος σχεδόν επαναστατεί, βλέποντας τον παράλογο κατατρεγμό του. Παίζουν οι Κάιλ Μακ Λάχλαν, Αντονι Χόπκινς, Τζέισον Ρόμπαρντς κ.α. (ΕΤ - 1 22.25).

Σειρά αυτή τη βδομάδα, μετά το "Smoking", έχει το "No smoking",που συμπληρώνει τις ταινίες του Αλέν Ρενέ.Οι δύο ταινίες του Γάλλου σκηνοθέτη βασίζονται σε θεατρικά έργα του Αλαν Εϊκμπορν. Διατηρώντας τη θεατρική δομή, ο Ρενέ καταγράφει τη ζωή και τους έρωτες έξι ανθρώπων και μέσα από αυτές "μιλάει" για το τυχαίο, το χρόνο και τη μοίρα. Πρωταγωνιστούν οι Πιερ Αρντιτί και Σαμπίν Αντζεμά (ΕΤ - 1 01.00).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ