Παρασκευή 13 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Συστάσεις...

Με το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων, ασχολήθηκε χτες το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, εξετάζοντας τις καταγγελίες της ΕΠΟΕ, για άλλους- σε περασμένη συνεδρίαση είχε επιβάλει πρόστιμα σε τρεις περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς - τρεις περιφερειακούς σταθμούς. Είναι γνωστό πως στο συγκεκριμένο θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων υπάρχει μια ιδιαίτερη πίεση από την πλευρά της αμερικανικής κυβέρνησης εδώ και αρκετό καιρό, η οποία ζητά να σταματήσει η πειρατεία και να καταβληθούν στις αμερικάνικες εταιρίες τα πνευματικά δικαιώματα. Αλλωστε, αυτός ήταν και ο κύριος λόγος των επαφών που είχε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Νίκολας Μπερνς, πριν από έναν περίπου μήνα, με το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Το ίδιο θέμα έθεσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ πριν λίγες μέρες και στον υπουργό Τύπου Δ. Ρέππα.

Το ΕΣΡ, πάντως όπως επανέλαβαν τα μέλη του και χτες, επιχειρεί να βάλει τάξη σε όλο το φάσμα των πνευματικών δικαιωμάτων, που, όπως είναι γνωστό, δεν έχουν να κάνουν μόνο με τις αμερικανικές εταιρίες, αλλά και με ευρωπαϊκά και ελληνικά προϊόντα. Στο πλαίσιο αυτό, το ΕΣΡ ήδη έχει κάνει επαφές με αρμόδιους φορείς των δημιουργών, όπως για παράδειγμα με την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών. Στη χτεσινή του συνεδρίαση, επέβαλε την ποινή της σύστασης και της προειδοποίησης στους τηλεοπτικούς σταθμούς ΔΕΛΤΑ TV (Αλεξανδρούπολη), ORT TV (εκπέμπει στην Πελοπόννησο) και IN CHANELL (Ιωάννινα).

Ανοιχτό επίσης παραμένει το θέμα των ραδιοφωνικών αδειών, αφού ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και οι ειδικοί επιστήμονες δεν έχουν συντάξει τις εκθέσεις. Αιχμή του δόρατος είναι κυρίως ο οικονομικός έλεγχος για τον οποίο έχουν επιστρατευτεί υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι, εάν χρειαστεί, θα παρέμβουν για λεπτομερέστερο έλεγχο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ