Παρασκευή 13 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Επανακάμπτει το κοινό στο ΚΘΒΕ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (της ανταποκρίτριάς μας).-

Η πρώτη περίοδος λειτουργίας του ΚΘΒΕ, μετά το διορισμό νέου καλλιτεχνικού διευθυντή, έφερε το κοινό ξανά στις αίθουσες του θεάτρου. Οπως είπε χτες ο πρόεδρος του ΚΘΒΕ, Δ. Σαλπιστής, σε συνέντευξη Τύπου για το ανέβασμα τριών νέων έργων, "το κοινό άρχισε να επιστρέφει στο ΚΘΒΕ. Απομένει να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του". Για το σοβαρό οικονομικό έλλειμμα του ΚΘΒΕ, ανακοίνωσε ότι από την προηγούμενη εβδομάδαδόθηκαν στο ταμείο του 500 εκατ. για την κάλυψη ανελαστικών δαπανών και μέρους του χρέους του, ενώ αναμένεται να εγκριθούν άλλα 500 εκατ. για την καλλιτεχνική παραγωγή. Ο Δ. Σαλπιστής ανακοίνωσε ότι το ΚΘΒΕ θα συμμετέχει από φέτος στα "Δημήτρια" του Δήμου Θεσσαλονίκης και στις γιορτές "Ανοιχτού Θεάτρου" το καλοκαίρι. Επίσης προγραμματίζονται δύο μεγάλες συμπαραγωγές έργων με τη Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, που θα φιλοξενηθούν στα περιφερειακά θέατρα της Θεσσαλονίκης. Στα τέλη του χρόνου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία και η "Οπερα Δωματίου", το τρίτο καλλιτεχνικό τμήμα του ΚΘΒΕ.

Το πρόγραμμα για την καλλιτεχνική περίοδο μέχρι το καλοκαίρι του 1999 θα ανακοινωθεί προσεχώς. Από σήμερα ξεκινούν οι παραστάσεις του έργου "Ντουέντε" ("Αυλαία"). Στις 18/3 αρχίζουν οι παραστάσεις του "Χοροθεάτρου" με το έργο "Μας συγχωρείτε κύριε Σαίξπηρ" και στις 27/3 της "Λίγειας" στο θέατρο της ΕΜΣ

Το "Ντουέντε" είναι το κείμενο διάλεξης του Λόρκα,με θέμα το "ντουέντε", όπως αποκαλούσε το πάθος - τη φλόγα της τσιγγάνικης ψυχής του ισπανικού λαού. "Είναι το καλύτερο πεζό έργο του Λόρκα", είπε ο σκηνοθέτης της παράστασης Κώστας Παλαμίδης, (πρώτη φορά σκηνοθετεί στην Ελλάδα, ενώ έχει δουλέψει στη Βενεζουέλα όπου ζει). Στο ερώτημα τι σημαίνει "ντουέντε" είπε πως "το έργο του Λόρκα κρύβει μέσα του τον πλούτο της τσιγγάνικης καρδιάς, τη μουσική, τη ζωγραφική κλπ. Ολο το έργο στηρίζεται στην προσπάθεια εξήγησης του τι είναι "ντουέντε". Το "ντουέντε" καίει το αίμα σαν κοπανιστό γυαλί". Η μετάφραση είναι της Ολυμπίας Καράγιωργα, η μουσική επιμέλεια της Αίγλης Χαβά - Βάγια. Ακούγονται και τρία τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. Παίζουν: Ο. Αλεξανδροπούλου, Κ. Γακίδης, Μ. Γουσίου και Γ. Κώτσος.

Το σαιξπηρικό "Ημέρωμα της στρίγκλας" ανεβάζει το "Χοροθέατρο", σε χορογραφία του Χάρη Μανταφούνη. Ο χορογράφος απέδωσε τον τίτλο "Μας συγχωρείτε κύριε Σαίξπηρ" στις επεμβάσεις που έγιναν στο έργο ως προς τη "στρίγκλα" Κατερίνα. Τα σκηνικά είναι του Γ. Γαβαλά, τα κοστούμια της Κ. Μπρέισγουελ. Χορεύουν: Μ. Βερσιούρεν, Κ. Γεράρδος, Θ. Γιαννακόπουλος, Χ. Θεοτοκάτου, Δ. Ιορδανίδης, Κ. Κερβανίδου, Ο. Κεσίδης, Ντ. Κοκκίνου, Σ. Λιονάκη, Γ. Μάρτος, Β. Τασιούλας, Η. Τσάκωνας, Π. Χριστοπούλου, Ε. Χριστοφοράτου.

Το "Χοροθέατρο" θα εμφανίζεται κάθε Τρίτη και Τετάρτη στο θέατρο της ΕΜΣ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ