ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Μάρτη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Για μια ΓΣΕΕ ταξική - αγωνιστική

Τις θέσεις της ΔΑΣ ανέπτυξε ο Γ. Σταυρόπουλος, επισημαίνοντας ότι από την επομένη του συνεδρίου η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση και να ψηφίσει αντεργατικά νομοθετήματα

"Χρειαζόμαστε μια ΓΣΕΕ ταξική, ικανή να συσπειρώνει και να κινητοποιεί τους εργαζόμενους για τα δικαιώματά τους", τόνισε στην παρέμβασή του ο Γ. Σταυρόπουλος, μέλος της απερχόμενης Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, αναπτύσσοντας τις θέσεις της ΔΑΣ για τα προβλήματα των εργαζομένων και την πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος.

Ο Γ. Σταυρόπουλος επισήμανε ότι - όπως σαφέστατα διαμήνυσε και ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας μιλώντας κατά την έναρξη του συνεδρίου - αμέσως μετά το συνέδριο της Συνομοσπονδίας θα ενταθεί η επίθεση της κυβέρνησης και του ΣΕΒ ενάντια στους εργαζόμενους, θα επιχειρηθεί να ανατραπούν παραπέρα οι εργατικές κατακτήσεις και ήδη η κυβέρνηση έχει έτοιμο το νομοσχέδιο για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.

Σημείωσε πως η κυβέρνηση παράλληλα ετοιμάζει νέους αντιασφαλιστικούς νόμους,προχωρώντας το αμέσως επόμενο διάστημα στο λεγόμενο "μικρό" πακέτο και στη συνέχεια στο "μεγάλο" πακέτο αντιασφαλιστικών μέτρων. Μιλώντας για τα διαβόητα "Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης", μέσω των οποίων χτυπιούνται συλλογικές συμβάσεις εργασίας και δικαιώματα, τόνισε πως ήδη προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς σε περιοχές που δοκιμάζονται σκληρά από την ανεργία και με τη σύμφωνη γνώμη των ηγεσιών των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - Αυτόνομης Παρέμβασης. Επισήμανε, στη συνέχεια, τις σαρωτικές αλλαγές που προωθούνται ενάντια στους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα και στην κατεύθυνση του ξεπουλήματος αυτών των επιχειρήσεων. Επίσης ανaφέρθηκε στον αφελληνισμό της ναυτιλίας και στο ομαδικό πέταγμα των Ελλήνων ναυτεργατών από τα πλοία, την ίδια στιγμή που στο ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα παραμένουν σε ισχύ οι αντεργατικοί νόμοι και τα καλπονοθευτικά εκλογικά συστήματα.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε διεξοδικά στους αγώνες που αναπτύχθηκαν από διάφορους κλάδους εργαζομένων το προηγούμενο διάστημα και επισήμανε πως οι ηγεσίες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - "Αυτόνομης Παρέμβασης" στάθηκαν εχθρικά στους αγώνες και στις πρωτοβουλίες για συντονισμό δράσης, "εξαφάνισαν" απ' το λεξιλόγιο και τη δράση τους την ταξική πάλη και συνέπραξαν στην απάτη του "κοινωνικού διαλόγου".

Σημειώνοντας πως οι ηγεσίες αυτές δε θέλουν να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η αντεργατική επίθεση, κάλεσε τους αντιπροσώπους υπερψηφίζοντας τη ΔΑΣ, να αλλάξουν αυτή την κατάσταση, να δημιουργήσουν τους όρους για να ακολουθηθεί αγωνιστική πορεία απ' τη ΓΣΕΕ. Να παλέψουν για: Κατώτερο μεροκάματο 8.000 δρχ. και κατώτερο μισθό 200.000 δρχ., καθιέρωση 35ωρου - 7ωρου - 5ήμερου με βελτίωση αποδοχών, επίδομα ανεργίας ίσο με το 80% του ΗΑΕ, κατάργηση των ρυθμίσεων που επιτρέπουν τη μερική απασχόληση, κατώτερη σύνταξη ίση με τα 20 ΗΑΕ, απόκρουση ιδιωτικοποιήσεων, αφορολόγητο το όριο φτώχειας της ΕΣΥΕ, αύξηση της φορολόγησης των κερδών και κατάργηση των φοροαπαλλαγών του μεγάλου κεφαλαίου.

Κανένας δεν μπορεί να παζαρεύει δικαιώματα!

Αποσπάσματα από ομιλίες στελεχών της ΔΑΣ. Το αίτημα των συνταξιούχων, για ισότιμη συμμετοχή τους στις γραμμές του συνδικαλιστικού κινήματος, έθεσε ο Δ. Μαυροδόγλου

Ο Διαμαντής Μαυροδόγλου,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελλάδας, μεταφέροντας το χαιρετισμό των συνταξιούχων στο συνέδριο της ΓΣΕΕ, εξέφρασε πικρία για την τυπική συμμετοχή των συνταξιούχων στη ΓΣΕΕ, τονίζοντας ότι "είμαστε απόμαχοι της δουλιάς και όχι της ζωής και του αγώνα".

Συνεχίζοντας, μεταξύ άλλων, κατήγγειλε την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ για τη συμμετοχή της στον "κοινωνικό διάλογο", επισημαίνοντας ότι κανείς δεν την εξουσιοδότησε να παζαρέψει δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί με σκληρούς ταξικούς αγώνες και θυσίες.

"Εως τώρα - συνέχισε - η Ομοσπονδία μας, ακολουθώντας τον ταξικό, αγωνιστικό δρόμο έχει επιδείξει σοβαρούς και μαζικούς αγώνες και παρά τα χρόνια μας και τις αρρώστιες μας, βρισκόμαστε τακτικά στους δρόμους".

Τελειώνοντας το χαιρετισμό του ο Δ. Μαυροδόγλου, προειδοποίησε: "Δε δίνουμε το δικαίωμα σε κανένα να παζαρέψει το ασφαλιστικό, αλλά και καμιά κατάκτηση που αφορά τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους",ενώ εξέφρασε την απαίτηση των συνταξιούχων να γίνουν ισότιμα μέλη της ΓΣΕΕ, καλώντας τους συνέδρους να πάρουν σχετική απόφαση.

Παίρνοντας το λόγο ο Χρ. Κατσιώτης,μέλος της απερχόμενης διοίκησης της ΓΣΕΕ, τόνισε ότι το τέλος του συνεδρίου πρέπει να βρει ενισχυμένες τις δυνάμεις της ΔΑΣ, γιατί αυτό επιτάσσει το συμφέρον των εργαζομένων και του ίδιου του συνδικαλιστικού κινήματος.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι το ενδιαφέρον των εργοδοτών και της κυβέρνησης ήταν και παραμένει πολύ μεγάλο για τους συσχετισμούς του συνδικαλιστικού κινήματος. "Οταν οι συσχετισμοί δεν ικανοποιούν τους εργοδότες - τόνισε - παρεμβαίνουν, ενώ πολλές είναι οι φορές που δε δίστασαν να φτάσουν μέχρι τα ανοιχτά πραξικοπήματα. Αν ανατρέξουμε στην ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος, θα δούμε πολλά τέτοια φαινόμενα. Αυτές τις προσπάθειες της άρχουσας τάξης τις στηρίζουν τόσο η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, όσο και η ηγεσία της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, που έχουν αναγάγει σε βασική τους αρχή τον αποπροσανατολισμό της εργατικής τάξης, παραβλέποντας την ανάγκη για αντίσταση και αγώνα".

Αναφερόμενος στην επίθεση του κεφαλαίου στην εργατική τάξη, τόνισε ότι σ' αυτή τη φάση στοχεύει στο χτύπημα των πραγματικών μισθών, στην αποσύνδεση του ύψους των μισθών από το κόστος ζωής, στο μοίρασμα της ανεργίας με τη γενίκευση της μερικής απασχόλησης, στην κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών στα ασφαλιστικά Ταμεία, στην καθιέρωση του "ελαστικού" ωραρίου. Τέλος, κάλεσε τους συνέδρους να ενισχύσουν με την ψήφο τους τη ΔΑΣ, ώστε η ΓΣΕΕ να παίξει τον πραγματικό της ρόλο το επόμενο διάστημα.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η Κική Μακρή,πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κω, επισήμανε ότι τα τρία χρόνια που πέρασαν από το προηγούμενο συνέδριο της ΓΣΕΕ η κατάσταση για την εργατική τάξη και το συνδικαλιστικό κίνημα χειροτέρευσε.

"Από την υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ - τόνισε - φάνηκε ολοκάθαρα η υποταγή των πολιτικών και συνδικαλιστικών ηγεσιών. Θεοποιώντας την καπιταλιστική ολοκλήρωση - μεταξύ άλλων - προώθησαν την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ, το ξεπούλημα των παραγωγικών μονάδων, το πάγωμα των μισθών και μια σειρά άλλων αντεργατικών μέτρων". Και συνέχισε τονίζοντας: "Αν οι ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - "Αυτόνομη Παρέμβαση" παρουσιάζουν ως "ρεαλισμό" την υποταγή στην άρχουσα τάξη και το κεφάλαιο, για μας υπάρχει ο ρεαλισμός της αντίστασης και του αγώνα για την επιβίωση της εργατικής τάξης".

Ο Παναγιώτης Πάλμος,μέλος της Διοίκησης της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ,αναφέρθηκε στην επίθεση του κεφαλαίου στα δικαιώματα της εργατικής τάξης, με το πρόσχημα της ένταξης της χώρας μας στην ΟΝΕ. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι η κυβέρνηση, προκειμένου να ικανοποιήσει τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και εφαρμόζοντας τις εντολές της "Λευκής Βίβλου", κλείνει και εκποιεί δημόσιες επιχειρήσεις.

"Δε φτάνει το 20% της μετοχοποίησης του ΟΤΕ - τόνισε - προχωρούν στη συρρίκνωση και τη διάλυση οργανισμών, όπως τα ΙΓΜΕ - ΕΟΜΜΕΧ - ΕΛΚΕΠΑ, ξεπουλούν κρατικές τράπεζες σε τιμή ευκαιρίας, ετοιμάζουν νόμο όπου το 30% της παραγωγής της ΔΕΗ θα παραδοθεί στους ιδιώτες". Για τις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς που - σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς - θα μετατραπούν σε πολυμετοχικές ΑΕ, τόνισε ότι - εκτός των άλλων - θα υπάρξει αύξηση της τιμής των υπηρεσιών, που θα πέσει στις πλάτες των μικρομεσαίων καταναλωτών.

Επίσης επέρριψε ευθύνες στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που αντί να αφουγκραστεί το αίτημα των εργαζομένων των ΔΕΚΟ για κατάργηση του Ν. 2414/96, φρενάρισε τον αγώνα τους με τρίωρες στάσεις εργασίας, συγκεντρώσεις σε κλειστά θέατρα και "τελικά με την απόφασή σας να παραπέμψετε το ζήτημα στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια".

29Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΣΕΕ
Εντονα τα εκφυλιστικά φαινόμενα

Αδυναμία για μια επί της ουσίας αντιπαράθεση με τη ΔΑΣ και ομαδική "κοπάνα" από την αίθουσα του συνεδρίου! Η ΔΑΣ καταγγέλλει στους εργαζόμενους της χώρας αυτά τα φαινόμενα και καλεί κάθε σκεπτόμενο σύνεδρο να βγάλει τα συμπεράσματά του. Για "ιδεολογική ηγεμονία" κομπάζει η ΠΑΣΚΕ... Αγωνιώδης, αλλά αποτυχημένη η προσπάθεια από ΔΑΚΕ - ΑΠ για... διαφοροποίηση

ΚΑΒΑΛΑ (των απεσταλμένων μας ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΛΩΡΑΤΟΥ - ΣΤΑΜΑΤΗ ΖΗΣΙΜΟΥ).-

Η αδυναμία των παρατάξεων της πλειοψηφίας να δικαιολογήσουν την τρίχρονη πορεία της ΓΣΕΕ από το προηγούμενο συνέδριο και να αντιπαρατεθούν επί της ουσίας με τις θέσεις της ΔΑΣ,σε συνδυασμό με την έντονη απουσία των περισσοτέρων από την αίθουσα διεξαγωγής του συνεδρίου και τα εκφυλιστικά φαινόμενα, χαρακτήρισαν τη χτεσινή - δεύτερη - μέρα του 29ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ.

Η κατάσταση αυτή είχε σαν αποτέλεσμα να παραμείνουν μέσα στην αίθουσα μόνο οι σύνεδροι της ΔΑΣ και ελάχιστοι από τις άλλες παρατάξεις, μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού! Μετά από αυτό, η ΔΑΣ αποχώρησε διαμαρτυρόμενη και ανακοινώθηκε η διακοπή των εργασιών που θα ξαναρχίσουν σήμερα το πρωί.Η ΔΑΣ τονίζει σε δελτίο Τύπου της ότι: "Οι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ στο 29ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ μετά την απαράδεκτη και συνειδητή απουσία σήμερα των συνέδρων της ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ από τις εργασίες του συνεδρίου, δείγμα εκφυλισμού, αποχώρησαν από την αίθουσα του συνεδρίου διαμαρτυρόμενοι γι' αυτή την απαράδεκτη κατάσταση. Τα στελέχη αντιπρόσωποι της ΔΑΣ καταγγέλλουν στους εργαζόμενους της χώρας αυτή την εκφυλιστική τακτική των συγκεκριμένων συνδικαλιστικών παρατάξεων και καλούν κάθε σκεπτόμενο σύνεδρο όσο και τους εργαζόμενους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους ".

Η χτεσινή μέρα εξαντλήθηκε σε τοποθετήσεις για τον απολογισμό δράσης, αλλά και για την παραπέρα πορεία της Συνομοσπονδίας, όπου κυριάρχησε η αντιπαράθεση των δύο γραμμών που εκφράζονται μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, της υποταγής και της ταξικής συνεργασίας από τη μια, της ταξικής πάλης και του αγώνα από την άλλη.

Ομως οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν και κάτω από τη "σκιά" της προχτεσινής απαράδεκτης απόφασης για τη συμμετοχή στο συνέδριο νόθων αντιπροσώπων,απόφαση που έχει δημιουργήσει ένα κλίμα αναξιοπιστίας, που επισφραγίστηκε από τις χτεσινές εξελίξεις. Χτες άρχισε και η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τα διάφορα όργανα της ΓΣΕΕ, για τα οποία οι ψηφοφορίες θα γίνουν αύριο, Κυριακή.

Οι εργασίες της χτεσινής μέρας ξεκίνησαν με τις κεντρικές τοποθετήσεις των εκπροσώπων των παρατάξεων, οι οποίες - πλην αυτής του Γ. Σταυρόπουλου από τη ΔΑΣ - διακρίθηκαν είτε από την τυφλή ωραιοποίηση και επιβράβευση της μέχρι τώρα συναινετικής και υποτακτικής στάσης της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ), είτε από την αγωνιώδη, αλλά καθόλου πειστική, προσπάθεια διαφοροποίησης (ΔΑΚΕ, "Αυτόνομη Παρέμβαση").

Οι σύνεδροι που πρόσκεινται στη ΔΑΣ επεσήμαναν την ανάγκη αλλαγής των συσχετισμών, προκειμένου να αλλάξει πορεία η ΓΣΕΕ. Σφυροκόπησαν την κυβερνητική πολιτική, την εργοδοτική ασυδοσία, τη γραμμή της ταξικής συνεργασίας. Μέσα από τις επισημάνσεις τους αναδείχτηκαν τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων, αλλά και η ανάγκη για αγωνιστική ενωτική διέξοδο. Επίσης, με έμφαση απευθύνθηκαν στους συνέδρους ζητώντας απ' αυτούς να υποστηρίξουν και να ψηφίσουν τη ΔΑΣ για να αρχίσει να αντιστρέφεται η αρνητική και αδιέξοδη πορεία της κορυφαίας συνδικαλιστικής οργάνωσης.

Ειδικότερα, ο Γ. Σταυρόπουλος, μέλος της απερχόμενης Εκτελεστικής Επιτροπής, αναπτύσσοντας τις θέσεις της ΔΑΣ, αναφέρθηκε στις συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής για τους εργαζόμενους, στις αντεργατικές επιδιώξεις των βιομηχάνων, στη στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ τα τρία προηγούμενα χρόνια και στις προσπάθειες της ΔΑΣ να παρέμβει για την ανάπτυξη ενωτικών αγώνων κόντρα στην αντεργατική επίθεση. Μίλησε ακόμα για τους στόχους της ΔΑΣ και την αναγκαιότητα η ΓΣΕΕ να συσπειρώνει τους εργαζόμενους.

Ο Δ. Στρατούλης, μέλος της απερχόμενης διοίκησης και εκπρόσωπος της "Αυτ. Παρέμβασης", άρχισε την ομιλία του λέγοντας ότι η παράταξή του δεν αρνείται ότι υπήρξαν "θετικά ανοίγματα της ΓΣΕΕ και ειδικότερα τον τελευταίο 1,5 χρόνο"... Συνέχισε με μια επίθεση στην... ΕΣΑΚ και αποποιήθηκε τις ευθύνες της παράταξής του για το ότι η ΓΣΕΕ δε συντόνισε τους αγώνες των εργαζομένων, παρόλο που στάθηκε στο πλευρό της ΠΑΣΚΕ με συνέπεια. Σε ό,τι αφορά τον "κοινωνικό διάλογο", εντόπισε ζητήματα "αφερεγγυότητας της συγκεκριμένης διαδικασίας".

Περί "αφερεγγυότητας", ο λόγος και από τη ΔΑΚΕ, της οποίας το στέλεχος Ν. Ραμπίδης επισήμανε την "καλή διάθεση" της παράταξής του, να συμμετέχει στη διαδικασία του "κοινωνικού διαλόγου". Παράλληλα επισήμανε ότι η ΔΑΚΕ υποστηρίζει τα περιβόητα ΤΣΑ, για να θέσει ακόμα μια φορά θέμα κυβερνητικής... αφερεγγυότητας! Μέχρι και... "ταξικό αγωνιστικό προσανατολισμό" για τη ΓΣΕΕ... ευχήθηκε ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ πριν σημειώσει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι αρεστή στους βιομηχάνους επειδή ελέγχει τα συνδικάτα.

Στην τοποθέτησή του ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΚΕ Γ. Ορφανός,όχι μόνο προσπάθησε να δικαιολογήσει την παράταξή του για τις επιλογές της, αλλά και επιτέθηκε σε όλες τις άλλες για την αποτυχία του "κοινωνικού διαλόγου" τον οποίο χαρακτήρισε "όπλο του συνδικαλιστικού κινήματος"!

Ο συνδικαλιστής έφτασε στο σημείο να πει ότι δεν είναι υπόλογη η ΠΑΣΚΕ και η ΓΣΕΕ για τη διαδικασία και το αποτέλεσμα του "κοινωνικού διαλόγου"! Ακόμα προκάλεσε μιλώντας για "ιδεολογική ηγεμονία" της ΠΑΣΚΕ, στην οποία πρέπει να συμμορφωθούν οι άλλες παρατάξεις! Υποστήριξε επίσης την επιλογή για "πραγματική σύγκλιση" στα πλαίσια της ΕΕ, το στρεβλό "35ωρο", τη συμμετοχή στην υλοποίηση του ν. 2434 που δίνει τα χρήματα του ΟΑΕΔ στους εργοδότες, αλλά καιτη συμμετοχή της ΓΣΕΕ στο νόμο για την "εξυγίανση", δηλαδή την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ!

Ορισμένοι σύνεδροι που πρόσκεινται στην ΠΑΣΚΕ, άσκησαν κριτικές παρατηρήσεις. Σ' αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε η Μ. Φραγκιαδάκη η οποία σημείωσε ότι επιχειρείται η "ακύρωση του κοινωνικού χαρακτήρα των ΔΕΚΟ" και ότι η επιλογή του "κοινωνικού διαλόγου" οδήγησε τα στελέχη σε απογοήτευση και το συνδικαλιστικό κίνημα σε υποχώρηση! Πρόσθεσε επίσης ότι ο "διάλογος" στις ΔΕΚΟ έχει σκοπό τη νομιμοποίηση της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων.

Παραλειπόμενα

Ομαδική "κοπάνα"...

Από το μεσημέρι και ύστερα χτες, δεύτερη μέρα του 29ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ, η αίθουσα των εργασιών του παρουσίαζε μια καταθλιπτική, απογοητευτική εικόνα. Από τους 434 συνέδρους έλειπαν οι περισσότεροι! Για μερικές ώρες η ΔΑΣ κατείχε μια ιδιότυπη πλεονεκτική θέση στους "συσχετισμούς δυνάμεων", αφού σύσσωμοι οι σύνεδροι που πρόσκεινται σ' αυτή προσπαθούσαν να δώσουν υπόσταση στο συνέδριο, με ελάχιστους ακόμα - μετρημένους στα δάχτυλα - συνέδρους από άλλες παρατάξεις.

Η ΔΑΚΕ απουσίαζε σε... σύσκεψη για τις υποψηφιότητες και το ξεκαθάρισμα της κατάστασης στις γραμμές της και η ΠΑΣΚΕ διαχύθηκε στην ηλιόλουστη Καβάλα... Η αποχώρηση της ΔΑΣ, σαν πράξη διαμαρτυρίας γι' αυτόν τον συνειδητό εκφυλισμό, είχε συνέπεια τη διακοπή της διαδικασίας. Οι εργασίες επαναλαμβάνονται σήμερα και ίδωμεν...

Προπαντός... ψυχραιμία

Δεν πέρασε όμως πολλή ώρα και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος βρέθηκε στην αίθουσα Τύπου, προφανώς για να δει τις αντιδράσεις των δημοσιογράφων σ' αυτή την πρωτοφανή εξέλιξη. Πολλοί ήταν αναστατωμένοι στην αίθουσα, όμως ο Χρ. Πολυζωγόπουλος ήταν αρκετά ψύχραιμος, ενώ υποβάθμισε, με έμφαση, την πολιτική σημασία της απουσίας της πλειοψηφίας των συνέδρων από το συνέδριο!

... Και κέφια

Πάντως η προχτεσινή νύχτα δεν προμήνυε αυτή την εξέλιξη, όταν "εκσυγχρονιστές - Σημιτικοί" και "Τσοχατζοπουλικοί" διασκέδαζαν σε νυχτερινό στέκι της Καβάλας, με ιδιαίτερες χορευτικές επιδόσεις από την πλευρά των "Τσοχατζοπουλικών". Στο κάτω - κάτω όλοι ΠΑΣΟΚ είναι. Εξάλλου, λίγες ώρες πριν τη νυχτερινή έξοδο, είχε γίνει σύσκεψη των αντιπροσώπων της ΠΑΣΚΕ και στο προεδρείο βρίσκονταν και ο Χρ. Πολυζωγόπουλος και ο Χ. Λιακόπουλος των "Τσοχατζοπουλικών". Αυτός ήταν ίσως ένας καλός λόγος για γλέντι, μια και φαίνεται ότι με αυτή την αντιμετώπιση οι "Τσοχατζοπουλικοί" αισθάνονται ασφαλείς ότι θα τηρηθεί η "γραμμή" της σταυροδοσίας...

Υπάρχουν όμως και κάποιοι που λένε ότι στο συνέδριο αυτό - όπως και σε άλλα - θα κάνει αίσθηση η... μη τήρηση της "γραμμής" στην ΠΑΣΚΕ! Εφτασε, νύχτωσε, αύριο το βράδυ θα δείξει...

Σ' όποιον αρέσει

Στη σύσκεψη λοιπόν της ΠΑΣΚΕ προχτές το βράδυ, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος είπε στους ΠΑΣΚίτες ότι αν και μπορεί να μην ικανοποιηθούν 100% από τις τοποθετήσεις - θέσεις, ωστόσο πρέπει να υπακούσουν στην πλειοψηφία ως ένα στοιχείο δημοκρατίας.

Ξεκαθάρισε ακόμα ότι οι θέσεις της ΠΑΣΚΕ θα αντανακλούν τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ και της Κεντρικής του Επιτροπής και ότι όποιον δεν του αρέσει - Θανάση - μπορεί να φύγει! Χτες, όπως είπαμε, η ΠΑΣΚΕ διαχύθηκε στην Καβάλα... Λες;

Επιθετικός...

Ιδιαίτερα επιθετικός ήταν ο Γ. Ορφανός, ο οποίος χτες παρουσίασε τις θέσεις της ΠΑΣΚΕ, δικαιώνοντας όλες τις επιλογές συναίνεσης, υποταγής, συμβιβασμού, τα προηγούμενα τρία χρόνια.

"Της ΠΑΣΚΕ δεν της ταιριάζει ο ρόλος της κομματικά περιχαρακωμένης δύναμης, της γκρίνιας", σημείωσε. Ομως, για να μη γίνει και κάποιο λάθος, ο συνδικαλιστής ήταν παρών στο προεδρείο της σύσκεψης, όπου ο Χρ. Πολυζωγόπουλος είπε ότι οι θέσεις είναι του ΠΑΣΟΚ και της ΚΕ...

Πάντως οι αντιφάσεις και οι στρεψοδικίες δεν πρέπει να ξαφνιάζουν, όταν μιλάμε για το συγκεκριμένο χώρο, όπου ακόμα και τα κορυφαία στελέχη του με ελάχιστα πράγματα ξαφνιάζονται. Ενα απ' αυτά έλεγε ότι οι σύνεδροι της ΠΑΣΚΕ έλειπαν γιατί ήταν κουρασμένοι και είχαν πάει να ξεσκάσουν και ότι, τέλος πάντων, δεν ήταν τόσο φοβερό αυτό...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ