Σάββατο 14 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κανένας δεν μπορεί να παζαρεύει δικαιώματα!

Αποσπάσματα από ομιλίες στελεχών της ΔΑΣ. Το αίτημα των συνταξιούχων, για ισότιμη συμμετοχή τους στις γραμμές του συνδικαλιστικού κινήματος, έθεσε ο Δ. Μαυροδόγλου

Ο Διαμαντής Μαυροδόγλου,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελλάδας, μεταφέροντας το χαιρετισμό των συνταξιούχων στο συνέδριο της ΓΣΕΕ, εξέφρασε πικρία για την τυπική συμμετοχή των συνταξιούχων στη ΓΣΕΕ, τονίζοντας ότι "είμαστε απόμαχοι της δουλιάς και όχι της ζωής και του αγώνα".

Συνεχίζοντας, μεταξύ άλλων, κατήγγειλε την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ για τη συμμετοχή της στον "κοινωνικό διάλογο", επισημαίνοντας ότι κανείς δεν την εξουσιοδότησε να παζαρέψει δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί με σκληρούς ταξικούς αγώνες και θυσίες.

"Εως τώρα - συνέχισε - η Ομοσπονδία μας, ακολουθώντας τον ταξικό, αγωνιστικό δρόμο έχει επιδείξει σοβαρούς και μαζικούς αγώνες και παρά τα χρόνια μας και τις αρρώστιες μας, βρισκόμαστε τακτικά στους δρόμους".

Τελειώνοντας το χαιρετισμό του ο Δ. Μαυροδόγλου, προειδοποίησε: "Δε δίνουμε το δικαίωμα σε κανένα να παζαρέψει το ασφαλιστικό, αλλά και καμιά κατάκτηση που αφορά τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους",ενώ εξέφρασε την απαίτηση των συνταξιούχων να γίνουν ισότιμα μέλη της ΓΣΕΕ, καλώντας τους συνέδρους να πάρουν σχετική απόφαση.

Παίρνοντας το λόγο ο Χρ. Κατσιώτης,μέλος της απερχόμενης διοίκησης της ΓΣΕΕ, τόνισε ότι το τέλος του συνεδρίου πρέπει να βρει ενισχυμένες τις δυνάμεις της ΔΑΣ, γιατί αυτό επιτάσσει το συμφέρον των εργαζομένων και του ίδιου του συνδικαλιστικού κινήματος.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι το ενδιαφέρον των εργοδοτών και της κυβέρνησης ήταν και παραμένει πολύ μεγάλο για τους συσχετισμούς του συνδικαλιστικού κινήματος. "Οταν οι συσχετισμοί δεν ικανοποιούν τους εργοδότες - τόνισε - παρεμβαίνουν, ενώ πολλές είναι οι φορές που δε δίστασαν να φτάσουν μέχρι τα ανοιχτά πραξικοπήματα. Αν ανατρέξουμε στην ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος, θα δούμε πολλά τέτοια φαινόμενα. Αυτές τις προσπάθειες της άρχουσας τάξης τις στηρίζουν τόσο η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, όσο και η ηγεσία της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, που έχουν αναγάγει σε βασική τους αρχή τον αποπροσανατολισμό της εργατικής τάξης, παραβλέποντας την ανάγκη για αντίσταση και αγώνα".

Αναφερόμενος στην επίθεση του κεφαλαίου στην εργατική τάξη, τόνισε ότι σ' αυτή τη φάση στοχεύει στο χτύπημα των πραγματικών μισθών, στην αποσύνδεση του ύψους των μισθών από το κόστος ζωής, στο μοίρασμα της ανεργίας με τη γενίκευση της μερικής απασχόλησης, στην κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών στα ασφαλιστικά Ταμεία, στην καθιέρωση του "ελαστικού" ωραρίου. Τέλος, κάλεσε τους συνέδρους να ενισχύσουν με την ψήφο τους τη ΔΑΣ, ώστε η ΓΣΕΕ να παίξει τον πραγματικό της ρόλο το επόμενο διάστημα.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η Κική Μακρή,πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κω, επισήμανε ότι τα τρία χρόνια που πέρασαν από το προηγούμενο συνέδριο της ΓΣΕΕ η κατάσταση για την εργατική τάξη και το συνδικαλιστικό κίνημα χειροτέρευσε.

"Από την υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ - τόνισε - φάνηκε ολοκάθαρα η υποταγή των πολιτικών και συνδικαλιστικών ηγεσιών. Θεοποιώντας την καπιταλιστική ολοκλήρωση - μεταξύ άλλων - προώθησαν την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ, το ξεπούλημα των παραγωγικών μονάδων, το πάγωμα των μισθών και μια σειρά άλλων αντεργατικών μέτρων". Και συνέχισε τονίζοντας: "Αν οι ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - "Αυτόνομη Παρέμβαση" παρουσιάζουν ως "ρεαλισμό" την υποταγή στην άρχουσα τάξη και το κεφάλαιο, για μας υπάρχει ο ρεαλισμός της αντίστασης και του αγώνα για την επιβίωση της εργατικής τάξης".

Ο Παναγιώτης Πάλμος,μέλος της Διοίκησης της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ,αναφέρθηκε στην επίθεση του κεφαλαίου στα δικαιώματα της εργατικής τάξης, με το πρόσχημα της ένταξης της χώρας μας στην ΟΝΕ. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι η κυβέρνηση, προκειμένου να ικανοποιήσει τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και εφαρμόζοντας τις εντολές της "Λευκής Βίβλου", κλείνει και εκποιεί δημόσιες επιχειρήσεις.

"Δε φτάνει το 20% της μετοχοποίησης του ΟΤΕ - τόνισε - προχωρούν στη συρρίκνωση και τη διάλυση οργανισμών, όπως τα ΙΓΜΕ - ΕΟΜΜΕΧ - ΕΛΚΕΠΑ, ξεπουλούν κρατικές τράπεζες σε τιμή ευκαιρίας, ετοιμάζουν νόμο όπου το 30% της παραγωγής της ΔΕΗ θα παραδοθεί στους ιδιώτες". Για τις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς που - σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς - θα μετατραπούν σε πολυμετοχικές ΑΕ, τόνισε ότι - εκτός των άλλων - θα υπάρξει αύξηση της τιμής των υπηρεσιών, που θα πέσει στις πλάτες των μικρομεσαίων καταναλωτών.

Επίσης επέρριψε ευθύνες στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που αντί να αφουγκραστεί το αίτημα των εργαζομένων των ΔΕΚΟ για κατάργηση του Ν. 2414/96, φρενάρισε τον αγώνα τους με τρίωρες στάσεις εργασίας, συγκεντρώσεις σε κλειστά θέατρα και "τελικά με την απόφασή σας να παραπέμψετε το ζήτημα στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ