Σάββατο 14 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Για μια ΓΣΕΕ ταξική - αγωνιστική

Τις θέσεις της ΔΑΣ ανέπτυξε ο Γ. Σταυρόπουλος, επισημαίνοντας ότι από την επομένη του συνεδρίου η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση και να ψηφίσει αντεργατικά νομοθετήματα

"Χρειαζόμαστε μια ΓΣΕΕ ταξική, ικανή να συσπειρώνει και να κινητοποιεί τους εργαζόμενους για τα δικαιώματά τους", τόνισε στην παρέμβασή του ο Γ. Σταυρόπουλος, μέλος της απερχόμενης Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, αναπτύσσοντας τις θέσεις της ΔΑΣ για τα προβλήματα των εργαζομένων και την πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος.

Ο Γ. Σταυρόπουλος επισήμανε ότι - όπως σαφέστατα διαμήνυσε και ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας μιλώντας κατά την έναρξη του συνεδρίου - αμέσως μετά το συνέδριο της Συνομοσπονδίας θα ενταθεί η επίθεση της κυβέρνησης και του ΣΕΒ ενάντια στους εργαζόμενους, θα επιχειρηθεί να ανατραπούν παραπέρα οι εργατικές κατακτήσεις και ήδη η κυβέρνηση έχει έτοιμο το νομοσχέδιο για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.

Σημείωσε πως η κυβέρνηση παράλληλα ετοιμάζει νέους αντιασφαλιστικούς νόμους,προχωρώντας το αμέσως επόμενο διάστημα στο λεγόμενο "μικρό" πακέτο και στη συνέχεια στο "μεγάλο" πακέτο αντιασφαλιστικών μέτρων. Μιλώντας για τα διαβόητα "Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης", μέσω των οποίων χτυπιούνται συλλογικές συμβάσεις εργασίας και δικαιώματα, τόνισε πως ήδη προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς σε περιοχές που δοκιμάζονται σκληρά από την ανεργία και με τη σύμφωνη γνώμη των ηγεσιών των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - Αυτόνομης Παρέμβασης. Επισήμανε, στη συνέχεια, τις σαρωτικές αλλαγές που προωθούνται ενάντια στους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα και στην κατεύθυνση του ξεπουλήματος αυτών των επιχειρήσεων. Επίσης ανaφέρθηκε στον αφελληνισμό της ναυτιλίας και στο ομαδικό πέταγμα των Ελλήνων ναυτεργατών από τα πλοία, την ίδια στιγμή που στο ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα παραμένουν σε ισχύ οι αντεργατικοί νόμοι και τα καλπονοθευτικά εκλογικά συστήματα.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε διεξοδικά στους αγώνες που αναπτύχθηκαν από διάφορους κλάδους εργαζομένων το προηγούμενο διάστημα και επισήμανε πως οι ηγεσίες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - "Αυτόνομης Παρέμβασης" στάθηκαν εχθρικά στους αγώνες και στις πρωτοβουλίες για συντονισμό δράσης, "εξαφάνισαν" απ' το λεξιλόγιο και τη δράση τους την ταξική πάλη και συνέπραξαν στην απάτη του "κοινωνικού διαλόγου".

Σημειώνοντας πως οι ηγεσίες αυτές δε θέλουν να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η αντεργατική επίθεση, κάλεσε τους αντιπροσώπους υπερψηφίζοντας τη ΔΑΣ, να αλλάξουν αυτή την κατάσταση, να δημιουργήσουν τους όρους για να ακολουθηθεί αγωνιστική πορεία απ' τη ΓΣΕΕ. Να παλέψουν για: Κατώτερο μεροκάματο 8.000 δρχ. και κατώτερο μισθό 200.000 δρχ., καθιέρωση 35ωρου - 7ωρου - 5ήμερου με βελτίωση αποδοχών, επίδομα ανεργίας ίσο με το 80% του ΗΑΕ, κατάργηση των ρυθμίσεων που επιτρέπουν τη μερική απασχόληση, κατώτερη σύνταξη ίση με τα 20 ΗΑΕ, απόκρουση ιδιωτικοποιήσεων, αφορολόγητο το όριο φτώχειας της ΕΣΥΕ, αύξηση της φορολόγησης των κερδών και κατάργηση των φοροαπαλλαγών του μεγάλου κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ