Σάββατο 14 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ
Στάση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση

Κινητοποιήσεις άρχισαν από χτες οι εργαζόμενοι στον ΟΣΚ, αντιδρώντας στη μετατροπή του Οργανισμού σε ΑΕ και στην άρση της μονιμότητας

Στάση εργασίας (9.30πμ-10.30πμ), με καθολική συμμετοχή και συγκέντρωση μπροστά στα γραφεία του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων,πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην απόφαση της κυβέρνησης να μετατρέψει τον ΟΣΚ από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου σε ανώνυμη εταιρία.

Με την απόφαση αυτή επιδιώκει η κυβέρνηση να παραδώσει και τον ΟΣΚ στα χέρια των ιδιωτών, με σοβαρές επιπτώσεις για το κοινωνικό σύνολο, που θα κληθεί να πληρώσει πανάκριβα την ανέγερση και τον εξοπλισμό των σχολείων, ενώ δίνεται ένα ακόμη χτύπημα στο δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας. Ταυτόχρονα θα σημάνει την άρση της μονιμότητας για τους 350 εργαζόμενους,ανοίγοντας το δρόμο για μείωση του προσωπικού, αλλά και εφαρμογή "ευέλικτων" μορφών εργασίας. Ηδη είναι έτοιμο το προεδρικό διάταγμα για τη μετατροπή του ΟΣΚ σε ανώνυμη εταιρία και έχει συζητηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου κατατέθηκε προς επεξεργασία.

Παράλληλα κυβέρνηση και διοίκηση του ΟΣΚ - όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι - υποσκάπτουν το έργο του, οδηγώντας βασικές δραστηριότητες με πλάγιο τρόπο σε ιδιώτες.Εργο του ΟΣΚ είναι η μελέτη και κατασκευή σχολικών κτιρίων στην Αττική και ο εξοπλισμός των σχολείων σε όλη τη χώρα. Αυτή την περίοδο ένας σημαντικός αριθμός εργαζομένων έχει αποσταλεί στην επαρχία, ενώ ο όγκος του κύριου έργου (μελέτη - κατασκευή στην Αττική) έχει αυξηθεί και οι εργαζόμενοι επισημαίνουν τον κίνδυνο - με το πρόσχημα της αδυναμίας εκτέλεσής του - να οδηγηθούν σε προγραμματικές συμβάσεις με ΟΤΑ (θα πάρουν χρήματα απ' τον ΟΣΚ και θα αναθέσουν το έργο σε ιδιώτες) ή απευθείας διαγωνισμούς ανάθεσης μελετών σε ιδιώτες. Για να κατανοηθεί το μέγεθος της επιβάρυνσης του δημοσίου από μια τέτοια εξέλιξη, να σημειώσουμε ότι η μελέτη για ένα 12θέσιο σχολείο στοιχίζει στην "αγορά" 40 εκατ. δραχμές, όταν σε κάθε μηχανικό του ΟΣΚ αντιστοιχούν δυο μελέτες ετησίως, χωρίς καμιά επιπλέον, από την κανονική μισθοδοσία του, οικονομική επιβάρυνση.

Στη συγκέντρωση χτες παραβρέθηκε ο Π. Κατοίκας,γραμματέας της Ομοσπονδίας Μηχανικών Δημοσίου, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράταξη της οργάνωσης και των μηχανικών στον αγώνα των εργαζομένων του ΟΣΚ.

Ο Δ. Αγκαβανάκης,αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, σημείωσε μιλώντας στους εργαζόμενους πως "δεν μπορούμε να ανεχτούμε μια πολιτική που διαλύει τον ΟΣΚ και αναθέτει την ανέγερση σχολικών κτιρίων σε ιδιώτες". Επισήμανε ότι απαιτείται η συμπαράταξη με τις Ομοσπονδίες, αλλά και όλους τους φορείς της παιδείας, σε κοινό αγώνα για τη διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα της παιδείας. Υπογράμμισε πως προωθείται η άρση της μονιμότητας και η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και τόνισε πως θα πρέπει να υποχρεωθεί η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ να αναλάβει αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

Οι εργαζόμενοι του ΟΣΚ μαζί με εργαζόμενους και άλλων Οργανισμών που μετατρέπονται σε ανώνυμες εταιρίες, προχωρούν σε κοινή συγκέντρωση στις 23 του Μάρτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ