Σάββατο 14 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
29Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΣΕΕ
Εντονα τα εκφυλιστικά φαινόμενα

Αδυναμία για μια επί της ουσίας αντιπαράθεση με τη ΔΑΣ και ομαδική "κοπάνα" από την αίθουσα του συνεδρίου! Η ΔΑΣ καταγγέλλει στους εργαζόμενους της χώρας αυτά τα φαινόμενα και καλεί κάθε σκεπτόμενο σύνεδρο να βγάλει τα συμπεράσματά του. Για "ιδεολογική ηγεμονία" κομπάζει η ΠΑΣΚΕ... Αγωνιώδης, αλλά αποτυχημένη η προσπάθεια από ΔΑΚΕ - ΑΠ για... διαφοροποίηση

ΚΑΒΑΛΑ (των απεσταλμένων μας ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΛΩΡΑΤΟΥ - ΣΤΑΜΑΤΗ ΖΗΣΙΜΟΥ).-

Η αδυναμία των παρατάξεων της πλειοψηφίας να δικαιολογήσουν την τρίχρονη πορεία της ΓΣΕΕ από το προηγούμενο συνέδριο και να αντιπαρατεθούν επί της ουσίας με τις θέσεις της ΔΑΣ,σε συνδυασμό με την έντονη απουσία των περισσοτέρων από την αίθουσα διεξαγωγής του συνεδρίου και τα εκφυλιστικά φαινόμενα, χαρακτήρισαν τη χτεσινή - δεύτερη - μέρα του 29ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ.

Η κατάσταση αυτή είχε σαν αποτέλεσμα να παραμείνουν μέσα στην αίθουσα μόνο οι σύνεδροι της ΔΑΣ και ελάχιστοι από τις άλλες παρατάξεις, μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού! Μετά από αυτό, η ΔΑΣ αποχώρησε διαμαρτυρόμενη και ανακοινώθηκε η διακοπή των εργασιών που θα ξαναρχίσουν σήμερα το πρωί.Η ΔΑΣ τονίζει σε δελτίο Τύπου της ότι: "Οι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ στο 29ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ μετά την απαράδεκτη και συνειδητή απουσία σήμερα των συνέδρων της ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ από τις εργασίες του συνεδρίου, δείγμα εκφυλισμού, αποχώρησαν από την αίθουσα του συνεδρίου διαμαρτυρόμενοι γι' αυτή την απαράδεκτη κατάσταση. Τα στελέχη αντιπρόσωποι της ΔΑΣ καταγγέλλουν στους εργαζόμενους της χώρας αυτή την εκφυλιστική τακτική των συγκεκριμένων συνδικαλιστικών παρατάξεων και καλούν κάθε σκεπτόμενο σύνεδρο όσο και τους εργαζόμενους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους ".

Η χτεσινή μέρα εξαντλήθηκε σε τοποθετήσεις για τον απολογισμό δράσης, αλλά και για την παραπέρα πορεία της Συνομοσπονδίας, όπου κυριάρχησε η αντιπαράθεση των δύο γραμμών που εκφράζονται μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, της υποταγής και της ταξικής συνεργασίας από τη μια, της ταξικής πάλης και του αγώνα από την άλλη.

Ομως οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν και κάτω από τη "σκιά" της προχτεσινής απαράδεκτης απόφασης για τη συμμετοχή στο συνέδριο νόθων αντιπροσώπων,απόφαση που έχει δημιουργήσει ένα κλίμα αναξιοπιστίας, που επισφραγίστηκε από τις χτεσινές εξελίξεις. Χτες άρχισε και η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τα διάφορα όργανα της ΓΣΕΕ, για τα οποία οι ψηφοφορίες θα γίνουν αύριο, Κυριακή.

Οι εργασίες της χτεσινής μέρας ξεκίνησαν με τις κεντρικές τοποθετήσεις των εκπροσώπων των παρατάξεων, οι οποίες - πλην αυτής του Γ. Σταυρόπουλου από τη ΔΑΣ - διακρίθηκαν είτε από την τυφλή ωραιοποίηση και επιβράβευση της μέχρι τώρα συναινετικής και υποτακτικής στάσης της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ), είτε από την αγωνιώδη, αλλά καθόλου πειστική, προσπάθεια διαφοροποίησης (ΔΑΚΕ, "Αυτόνομη Παρέμβαση").

Οι σύνεδροι που πρόσκεινται στη ΔΑΣ επεσήμαναν την ανάγκη αλλαγής των συσχετισμών, προκειμένου να αλλάξει πορεία η ΓΣΕΕ. Σφυροκόπησαν την κυβερνητική πολιτική, την εργοδοτική ασυδοσία, τη γραμμή της ταξικής συνεργασίας. Μέσα από τις επισημάνσεις τους αναδείχτηκαν τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων, αλλά και η ανάγκη για αγωνιστική ενωτική διέξοδο. Επίσης, με έμφαση απευθύνθηκαν στους συνέδρους ζητώντας απ' αυτούς να υποστηρίξουν και να ψηφίσουν τη ΔΑΣ για να αρχίσει να αντιστρέφεται η αρνητική και αδιέξοδη πορεία της κορυφαίας συνδικαλιστικής οργάνωσης.

Ειδικότερα, ο Γ. Σταυρόπουλος, μέλος της απερχόμενης Εκτελεστικής Επιτροπής, αναπτύσσοντας τις θέσεις της ΔΑΣ, αναφέρθηκε στις συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής για τους εργαζόμενους, στις αντεργατικές επιδιώξεις των βιομηχάνων, στη στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ τα τρία προηγούμενα χρόνια και στις προσπάθειες της ΔΑΣ να παρέμβει για την ανάπτυξη ενωτικών αγώνων κόντρα στην αντεργατική επίθεση. Μίλησε ακόμα για τους στόχους της ΔΑΣ και την αναγκαιότητα η ΓΣΕΕ να συσπειρώνει τους εργαζόμενους.

Ο Δ. Στρατούλης, μέλος της απερχόμενης διοίκησης και εκπρόσωπος της "Αυτ. Παρέμβασης", άρχισε την ομιλία του λέγοντας ότι η παράταξή του δεν αρνείται ότι υπήρξαν "θετικά ανοίγματα της ΓΣΕΕ και ειδικότερα τον τελευταίο 1,5 χρόνο"... Συνέχισε με μια επίθεση στην... ΕΣΑΚ και αποποιήθηκε τις ευθύνες της παράταξής του για το ότι η ΓΣΕΕ δε συντόνισε τους αγώνες των εργαζομένων, παρόλο που στάθηκε στο πλευρό της ΠΑΣΚΕ με συνέπεια. Σε ό,τι αφορά τον "κοινωνικό διάλογο", εντόπισε ζητήματα "αφερεγγυότητας της συγκεκριμένης διαδικασίας".

Περί "αφερεγγυότητας", ο λόγος και από τη ΔΑΚΕ, της οποίας το στέλεχος Ν. Ραμπίδης επισήμανε την "καλή διάθεση" της παράταξής του, να συμμετέχει στη διαδικασία του "κοινωνικού διαλόγου". Παράλληλα επισήμανε ότι η ΔΑΚΕ υποστηρίζει τα περιβόητα ΤΣΑ, για να θέσει ακόμα μια φορά θέμα κυβερνητικής... αφερεγγυότητας! Μέχρι και... "ταξικό αγωνιστικό προσανατολισμό" για τη ΓΣΕΕ... ευχήθηκε ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ πριν σημειώσει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι αρεστή στους βιομηχάνους επειδή ελέγχει τα συνδικάτα.

Στην τοποθέτησή του ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΚΕ Γ. Ορφανός,όχι μόνο προσπάθησε να δικαιολογήσει την παράταξή του για τις επιλογές της, αλλά και επιτέθηκε σε όλες τις άλλες για την αποτυχία του "κοινωνικού διαλόγου" τον οποίο χαρακτήρισε "όπλο του συνδικαλιστικού κινήματος"!

Ο συνδικαλιστής έφτασε στο σημείο να πει ότι δεν είναι υπόλογη η ΠΑΣΚΕ και η ΓΣΕΕ για τη διαδικασία και το αποτέλεσμα του "κοινωνικού διαλόγου"! Ακόμα προκάλεσε μιλώντας για "ιδεολογική ηγεμονία" της ΠΑΣΚΕ, στην οποία πρέπει να συμμορφωθούν οι άλλες παρατάξεις! Υποστήριξε επίσης την επιλογή για "πραγματική σύγκλιση" στα πλαίσια της ΕΕ, το στρεβλό "35ωρο", τη συμμετοχή στην υλοποίηση του ν. 2434 που δίνει τα χρήματα του ΟΑΕΔ στους εργοδότες, αλλά καιτη συμμετοχή της ΓΣΕΕ στο νόμο για την "εξυγίανση", δηλαδή την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ!

Ορισμένοι σύνεδροι που πρόσκεινται στην ΠΑΣΚΕ, άσκησαν κριτικές παρατηρήσεις. Σ' αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε η Μ. Φραγκιαδάκη η οποία σημείωσε ότι επιχειρείται η "ακύρωση του κοινωνικού χαρακτήρα των ΔΕΚΟ" και ότι η επιλογή του "κοινωνικού διαλόγου" οδήγησε τα στελέχη σε απογοήτευση και το συνδικαλιστικό κίνημα σε υποχώρηση! Πρόσθεσε επίσης ότι ο "διάλογος" στις ΔΕΚΟ έχει σκοπό τη νομιμοποίηση της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ