ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Μάρτη 1998
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
Παρέμβαση για την Ιονική Τράπεζα

Με Ερώτηση βουλευτών του, καλεί την κυβέρνηση να διασφαλίσει το δημόσιο χαρακτήρα της Ιονικής και να καταθέσει στο Κοινοβούλιο τη σχετική μελέτη της "Monitor"

Σαφή θέση κατά της ιδιωτικοποίησης και υπέρ της διασφάλισης του δημόσιου χαρακτήρα της Ιονικής Τράπεζας, πήρε το ΚΚΕ, παρεμβαίνοντας έτσι στα σχέδια της κυβέρνησης και άλλων κύκλων που θέλουν την αρχαιότερη ελληνική τράπεζα να περνά από τα χέρια του δημοσίου στον έλεγχο ιδιωτικών συμφερόντων. Αυτό προκύπτει από σχετική Ερώτηση, που κατέθεσαν προχτές στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης και Μ. Κωστόπουλος.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης των βουλευτών του ΚΚΕ, που απευθύνεται στους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, είναι το ακόλουθο:

"Εδώ και αρκετό καιρό δεκάδες δημοσιεύματα αναφέρονται στην πρόθεση της κυβέρνησης να εκχωρήσει σε ιδιώτες την Ιονική Τράπεζα. Στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΑΤΕ (20-2-98) που είχε θέμα: Ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδος, η εισήγηση αναφέρονταν στην πρόθεση της κυβέρνησης "να απεμπλακεί το Δημόσιο από μια ομάδα μικρού και μεσαίου μεγέθους τραπεζών". Στην κατηγορία αυτή, αναφερόταν και η Ιονική.

Σε ημερήσια εφημερίδα γράφτηκε ότι η "Morgan Stanley", κατέχει ήδη το 3% των μετοχών της Ιονικής (750.000 τεμάχια) και είναι η ίδια εταιρία που κατέχει το 7% των μετοχών της Μακεδονίας - Θράκης. Υπάρχει καταγγελία, που δε διαψεύστηκε, ότι η κυβέρνηση έδωσε εντολή στην εταιρία "Monitor" που έχει αναλάβει τη σύνταξη μελέτης για τις σχέσεις Εμπορικής - Ιονικής, να εξετάσει και το ενδεχόμενο της πώλησης της Ιονικής.

Επίσης δημοσιεύματα αναφερόμενα στη μελέτη της "Monitor", κάνουν λόγο για κλείσιμο δεκάδων υποκαταστημάτων της Ιονικής σε ενδεχόμενη συγχώνευσή της με την Εμπορική, όπως και για χιλιάδες απολύσεις".

Με βάση τις παραπάνω επισημάνσεις και διαπιστώσεις, οι βουλευτές του ΚΚΕ, καλούν την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς, να απαντήσουν στα ακόλουθα 4 ερωτήματα:

1) Πώς σχεδιάζει η κυβέρνηση να διασφαλίσει το δημόσιο χαρακτήρα της Ιονικής Τράπεζας;

2) Προτίθεται η κυβέρνηση να πάρει μέτρα διασφάλισης της αξίας της Τράπεζας, που με τα απανωτά δημοσιεύματα, καθημερινά απαξιώνεται, ή όχι;

3) Πώς θα διασφαλιστεί η απασχόληση και τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στην Ιονική Τράπεζα;

4) Ποιος είναι ο ρόλος της "Morgan Stanley" και πώς εξηγείται το μάζεμα μετοχών των υπό ιδιωτικοποίηση τραπεζών;

Τέλος, οι βουλευτές του ΚΚΕ, καλούν τους αρμόδιους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, "να καταθέσουν μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες που ορίζει ο κανονισμός της Βουλής, τη μελέτη της "Monitor"".

ΑΓΟΡΑ
Στα 63,3 δισ. τα "κανόνια"

Αλλες 515 επιχειρήσεις τέθηκαν εκτός παραγωγικής διαδικασίας το δίμηνο Γενάρης - Φλεβάρης

Στο ποσό των 63,3 δισ. δραχμών έφτασαν τα "κανόνια" της αγοράς (απλήρωτες συναλλαγματικές και ακάλυπτες επιταγές) το δίμηνο Γενάρης - Φλεβάρης 1998, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών. Την ίδια περίοδο 515 επιχειρήσεις έκλεισαν οριστικά ή κατέθεσαν πτωχευτικές αιτήσεις στα διοικητικά δικαστήρια.

Παρά το γεγονός ότι, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 1997, παρατηρείται μία κάμψη τόσο στα "κανόνια" όσο και στον αριθμό των επιχειρήσεων που τέθηκαν εκτός παραγωγικής διαδικασίας, τα στοιχεία των δύο πρώτων μηνών του 1998 επιβεβαιώνουν ότι το "ξεκαθάρισμα" της αγοράς συνεχίζεται, με θύματα κυρίως τις μικρομεσαίες εμπορικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις. Αλλωστε τα αρνητικά στοιχεία, για την πορεία της βιομηχανικής παραγωγής και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, αναδεικνύουν τη βαθιά και παρατεταμένη κρίση που διέρχεται ο παραγωγικός τομέας λόγω της συνεχιζόμενης εισαγωγικής διείσδυσης, καθώς και ο χώρος του μικρού εμπορίου, ο οποίος αντιμετωπίζει τον αθέμιτο ανταγωνισμό των πολυεθνικών καταστημάτων.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, το δίμηνο Γενάρης - Φλεβάρης 1998:

  • Η αξία των απλήρωτων συναλλαγματικών ανήλθε σε 18,5 δισ. δραχμές έναντι 21 δισ. δραχμών το 1997.
  • Η αξία των ακάλυπτων επιταγών ανήλθε σε 44,8 δισ. δραχμές έναντι 55 δισ. δραχμών το 1997.
  • Οι αιτήσεις πτώχευσης και οι κηρυχθείσες πτωχεύσεις ανήλθαν σε 515 έναντι 987 το 1997.
Να δοθούν βυτιοφόρα σε πρατηριούχους

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Να δώσει ΙΧ βυτιοφόρα αυτοκίνητα στους πρατηριούχους υγρών καυσίμων και στους μεταπωλητές πετρελαιοειδών προϊόντων για θέρμανση, ζητά από την κυβέρνηση η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσαν για την υπουργό Ανάπτυξης οι βουλευτές του ΚΚΕ Μήτσος Κωστόπουλος και Μαρία Μπόσκου.

Οπως αναφέρεται στην Ερώτηση: "Με το Ν.2516/97 (άρθρο 22) θεσμοθετήθηκε ο ρόλος του μεταπωλητή πετρελαιοειδών προϊόντων για θέρμανση, χωρίς να προβλέπεται όμως η διαδικασία απόκτησης βυτιοφόρων αυτοκινήτων.

Με την υπάρχουσα κατάσταση η δυνατότητα εφοδιασμού της αγοράς είναι στα χέρια των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων που λυμαίνονται την αγορά με τα τεράστια κέρδη σε βάρος της εθνικής οικονομίας και του Ελληνα καταναλωτή.

Οι Ελληνες πρατηριούχοι και οι μεταπωλητές πετρελαιοειδών προϊόντων που θα μπορούσαν να προσφέρουν φτηνότερα προϊόντα στον καταναλωτή, αδυνατούν να εξυπηρετήσουν την αγορά. Εχουν ιδιόκτητα βυτιοφόρα αυτοκίνητα 4 τόνων μεικτού φορτίου ή ωφέλιμου φορτίου 1.800 lt, σύμφωνα με το νόμο 1935 και αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της αγοράς.

Ειδικότερα μετά την "απελευθέρωση" της αγοράς το 1992, η δυνατότητα εφοδιασμού της αγοράς παραμένει στα χέρια των πολυεθνικών εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων".

Με τα παραπάνω δεδομένα οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν την αρμόδια υπουργό, μετά την ψήφιση του Ν.2516/97, αν προτίθεται να δώσει ΙΧ βυτιοφόρα αυτοκίνητα στους πρατηριούχους υγρών καυσίμων και στους μεταπωλητές πετρελαιοειδών προϊόντων για θέρμανση.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
Στο έλεος της κερδοσκοπίας οι καταναλωτές

Το 66,9% των ανδρών και το 75,2% των γυναικών, ηλικίας πάνω από 65 χρόνων, ποσοστά που αντιστοιχούν σε 1.005.000 πολίτες περίπου, έχουν οικονομικές δυσκολίες στην αγορά τροφίμων. Αυτό αναφέρει το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) ενόψει της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας Καταναλωτή, συμπληρώνοντας ότι οι Ελληνες καταναλωτές είναι εκτεθειμένοι στα ακατάλληλα και νοθευμένα τρόφιμα στο έλεος της "απελευθερωμένης" αγοράς. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ΙΝΚΑ, η κυβέρνηση μπορεί να διατυμπανίζει τα περί έτους ποιότητας, από την άλλη, όμως, στο βωμό της εμφάνισης μειωμένων τιμών για τη συγκράτηση του τιμαρίθμου, επιλέγει πολιτικές που επιτρέπουν την κυκλοφορία ακατάλληλων ειδών διατροφής ή χαμηλής ποιότητας.

Σύμφωνα με το μαυροπίνακα των παραπόνων που συντάσσει το ΙΝΚΑ, μέσα στο 1997 την "πρωτιά" στις καταγγελίες καταναλωτών είχαν τα νοθευμένα και ακατάλληλα τρόφιμα (7.103 παράπονα) και το κόστος ζωής (5.273 παράπονα). Ακολουθούν ο τουρισμός και η ψυχαγωγία, οι πωλήσεις από απόσταση και τα διαρκή προϊόντα. Ενώ, τελευταίες κατηγορίες που προκαλούν τα παράπονα καταναλωτών φαίνεται ότι είναι οι εκπτώσεις και τα ΕΛΤΑ.

Το Ελληνικό Γραφείο Ενώσεων Καταναλωτών (ΕΓΕΚ) και η ΕΚΠΟΙΖΩ ενόψει της 15ης Μάρτη αναφέρουν ότι οι Ενώσεις Καταναλωτών με ελάχιστα μέσα καταβάλλουν προσπάθειες για τη διασφάλιση τέτοιων όρων συνθηκών λειτουργίας της αγοράς όπου θα προασπίζεται η υγεία, η ασφάλεια και τα οικονομικά συμφέροντα των καταναλωτών. Ζητά από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναβάθμιση του μηχανισμού ελέγχου τροφίμων και καταναλωτικών αγαθών γενικότερα, ώστε να διασφαλίζεται η υγεία και η ασφάλεια των καταναλωτών, να προχωρήσει στον έλεγχο όλων των συμβάσεων τόσο με τις ΔΕΚΟ όσο και με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και να απαλείψει τους παράνομους και καταχρηστικούς όρους που περιέχονται σ' αυτές και τέλος να προχωρήσει στη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου προς την κατεύθυνση της πιο γρήγορης και αποτελεσματικής παρέμβασης για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των καταναλωτών.

Δημοσιεύστε ισολογισμούς στο "Ρ"

Ο "Ρ", σύμφωνα με ανακοίνωση της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης (τομέας Εμπορίου), είναι μια από τις πολιτικές εφημερίδες που με βάση τους διάφορους σχετικούς νόμους και την εγκύκλιο του υπουργείου Τύπου, συγκεντρώνουν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη δημοσίευση των προσκλήσεων των Γενικών Συνελεύσεων Ανωνύμων Εταιριών, καθώς επίσης ισολογισμών Ανωνύμων Εταιριών και ΕΠΕ, για το πρώτο τρίμηνο του 1998.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΡΟΝΟΜΙΣΘΩΤΩΝ VILLAGE INN ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ
Ζητά τη διασφάλιση των χρονομισθωτών

Τη διασφάλιση των καταναλωτών που κάνουν τουρισμό με το θεσμό της χρονομεριστικής μίσθωσης, μέσα από τη σχετική υπουργική απόφαση που ετοιμάζεται αυτό το διάστημα, ζητά ο Σύλλογος Χρονομισθωτών Village Inn Πόρτο Καρράς. Ειδικότερα, ο σύλλογος υπογραμμίζει ότι με την υπό κατάρτιση υπουργική απόφαση που αφορά τη χρονομεριστική μίσθωση, οι χρονομισθωτές παραμένουν ακάλυπτοι στην περίπτωση που για οποιονδήποτε διακοπεί η λειτουργία του ξενοδοχειακού συγκροτήματος, με την έννοια ότι δεν επιστρέφονται τα χρήματα που έχουν προκαταβάλει.

Ο θεσμός της χρονομεριστικής μίσθωσης στην Ελλάδα έκανε την εμφάνισή του τη δεκαετία του '80 και το πρώτο νομικό πλαίσιο του 1986 έχει -όπως αναφέρει ο Σύλλογος - πολλά κενά και ασάφειες. Ο θεσμός, που στην Ελλάδα δεν είναι ακόμα ιδιαίτερα διαδεδομένος, είναι ένας τρόπος να κάνει κανείς διακοπές. Ο χρονομισθωτής αγοράζει σε ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα που έχει μπει σε καθεστώς χρονομίσθωσης, το δικαίωμα να χρησιμοποιεί ένα δωμάτιο για μια βδομάδα κάθε χρόνο επί τριάντα χρόνια ή και περισσότερα. Ταυτόχρονα, μπορεί να γραφτεί σε κάποια διεθνή εταιρία ανταλλαγών και αφού καταθέτει τη βδομάδα του, να παίρνει μια άλλη σε οποιοδήποτε συγκρότημα στον κόσμο το οποίο είναι συμβεβλημένο με την εταιρία ανταλλαγών, οποτεδήποτε μέσα στο ίδιο ή στα επόμενα δύο χρόνια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ