ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Μάρτη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΝΟΙΑ
Εντονη ανησυχία απ' τα κυβερνητικά σχέδια

"Η πρόνοια είναι δικαίωμα όλων των πολιτών που πρέπει να διασφαλίζει - και να παρέχει - η ίδια η πολιτεία", τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ στην περιοδεία του στο ΠΙΚΠΑ

Η ανησυχία των εργαζομένων για την ουσιαστική διάλυση του τομέα της κοινωνικής πρόνοιας, με το νομοσχέδιο που θα δώσει σήμερα στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, φάνηκε κατά τη χτεσινή περιοδεία στο κεντρικό κατάστημα του ΠΙΚΠΑ αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Ορ. Κολοζώφ,μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή του ΚΚΕ. Στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συμμετείχαν η Λ. Μεθωνιού και ο Χ. Χουρδάκης.

Στις συζητήσεις που είχε ο Ορ. Κολοζώφ τόσο με τον πρόεδρο του ΙδρύματοςΓ. Σιωμόπουλο,όσο με εκπροσώπους των εργαζομένων και των γιατρών, υπήρξε έντονος προβληματισμός γύρω από τις προθέσεις της κυβέρνησης, να δημιουργήσει ενιαίο φορέα, να συρρικνώσει τις υπηρεσίες πρόνοιας και κάποιες απ' αυτές να τις εκχωρήσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτό θα σημάνει τη λειτουργία των υπηρεσιών πρόνοιας με τη μορφή της ανταποδοτικότητας, όπως συνέβη με τους παιδικούς σταθμούς, αλλά και αλλαγή των εργασιακών σχέσεων. Παράλληλα, το κόστος λειτουργίας των 68 Ιατροκοινωνικών Κέντρων και των δύο Παιδικών Πολυκλινικών, που ασχολούνται με την πρωτοβάθμια φροντίδα, θα "περάσει" στα Δίκτυα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ο Ορ. Κολοζώφ συζήτησε με τον πρόεδρο Γ. Σιωμόπουλο τις επιπτώσεις από τη συγχώνευση του Εθνικού Οργανισμού Πρόνοιας (ΕΟΠ), του ΠΙΚΠΑ και του Κέντρου Βρεφών "Μητέρα" σε ενιαίο φορέα. Καθώς, ο ΕΟΠ είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και τα άλλα δύο Ιδρύματα είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου είναι ασαφές ποιο νομικό καθεστώς θα διέπει τον ενιαίο φορέα.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι η γενική κατεύθυνση που υπάρχει είναι ο περιορισμός των κοινωνικών δαπανών και εξέφρασε την ανησυχία του για τον μέλλον των υπηρεσιών πρόνοιας με την υπαγωγή τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κι αυτό διότι "η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχει την υποδομή να λειτουργήσει τέτοιες υπηρεσίες". Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα τους παιδικούς σταθμούς, οι οποίοι λειτουργούν "επί πληρωμή" - όπως είπε χαρακτηριστικά - από τότε που τους ανέλαβαν οι δήμοι.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΙΚΠΑ δήλωσε ότι "τα λεφτά που δίδονται για την πρόνοια δεν έχουν δυνατότητα περικοπής. Πιστεύω, όμως - συνέχισε - ότι με τα ίδια λεφτά, αν χρησιμοποιηθούν σωστά, μπορούμε να τριπλασιάσουμε την απόδοση". Οσον αφορά το νομικό καθεστώς του ενιαίου φορέα, διαβεβαίωσε ότι θα είναι Δημοσίου Δικαίου.

Ο Γ. Σιωμόπουλος ενημέρωσε τον Ορ. Κολοζώφ για την αλλαγή στους ρόλους του ΠΙΚΠΑ Βούλας και του αναρρωτηρίου Πεντέλης. "Το ΠΙΚΠΑ Βούλας θα γίνει πρότυπο κέντρο που θα είναι και φυτώριο στελεχών που θα ασχολούνται με Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ) - σημείωσε. Για παράδειγμα, ένας νέος ψυχολόγος που ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με ΑΜΕΑ, αλλά δεν είναι έτοιμος να εργαστεί, διότι χρειάζεται συγκεκριμένη εκπαίδευση. Αυτό το ρόλο θα παίξει η Βούλα, όπως επίσης το αναρρωτήριο της Πεντέλης".

Ιατρεία των φτωχών

Στη συνέχεια ο βουλευτής του ΚΚΕ συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και των γιατρών.

Εκ μέρους των γιατρών ο Ευάγ. Σοφρωνάς είπε ότι το ΠΙΚΠΑ έχει μεν μεγάλη εμπειρία σε ζητήματα νοητικής υστέρησης και πολλαπλών αναπηριών, ασχολείται όμως και με πρωτοβάθμια φροντίδα. Διατύπωσε δε το ερώτημα πως είναι δυνατόν οι δήμοι να σηκώσουν το οικονομικό βάρος των ιατρείων. Ο Γ. Γεροντάρης,εκ μέρους των εργαζομένων, ενημέρωσε τον Ορ. Κολοζώφ ότι τα ιατρεία του ΠΙΚΠΑ απευθύνονται σε φτωχές γειτονιές, όπου δεν παρεμβαίνει το ΕΣΥ. Επίσης, σημείωσε ότι "το ΠΙΚΠΑ πρέπει να στελεχωθεί σωστά για να κάνει πρόνοια. Με μία παιδοκόμο ανά 50 παιδιά δεν μπορεί να γίνει πρόνοια, συνέχισε. Πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να πειραχτεί αυτός ο τομέας. Πρέπει να λειτουργήσει αυτόνομα. Ο,τι έχει δοθεί μέχρι τώρα στους δήμους δε λειτουργεί με επιτυχία".

Σημειώνεται ότι όλες οι υπηρεσίες του ΠΙΚΠΑ λειτουργούν με μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Μολονότι δεν υπάρχει καταγραφή των κενών θέσεων, εν τούτοις στις βασικές αρχές του σχεδίου για την πρόνοια γίνεται λόγος για "πλεονάζον προσωπικό". Νέες προσλήψεις - πλην των 34 προσλήψεων για το 1997- δεν έχουν εγκριθεί. Η κατάσταση είναι τραγική στα Κέντρα Περίθαλψης Παίδων(ΚΕΠΕΠ), καθώς δεν υπάρχουν παιδοψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, φυσιοθεραπευτές και άλλες ειδικότητες. Ο πρόεδρος Γ. Σιωμόπουλος, στη συζήτηση που είχε με τον Ορ. Κολοζώφ, ανέφερε ενδεικτικά ότι στο ΚΕΠΕΠ Καρδίτσας, που περιθάλπει 158 άτομα με κινητικές αναπηρίες, δεν υπάρχουν φυσικοθεραπευτές διότι δεν το προβλέπει ο οργανισμός.

Στη συζήτηση που είχε με τους εργαζόμενους ο Ορ. Κολοζώφ δήλωσε ότι η πρόνοια είναι δικαίωμα όλων των πολιτών που πρέπει να διασφαλίζει η ίδια ηπολιτεία. "Δεν μπορεί η πρόνοια να προσφέρεται από ιδιωτικούς φορείς, ούτε πρέπει να τη δούμε σαν δραστηριότητα διαφόρων φιλανθρώπων ή εθελοντών", τόνισε. Αναφερόμενος στις εργασιακές σχέσεις εξέφρασε την αμφιβολία του για το νομικό καθεστώς υπό το οποίο θα λειτουργήσει ο ενιαίος φορέας. "Ζούμε σε μια μεταβατική περίοδο που αλλάζουν οι εργασιακές σχέσεις όχι μόνο στον ιδιωτικό αλλά και στο δημόσιο τομέα. Υπάρχει κατεύθυνση που λέει να φροντίζουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι για τα γηρατειά τους και την περίθαλψή τους", πρόσθεσε.

Ο Χ. Χουρδάκης,επέστησε την προσοχή των εργαζομένων σε ορισμένες λαθροχειρίες που γίνονται στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. "Χρησιμοποιούνται οι ανεπάρκειες και ο ρουσφετολογικός τρόπος αντιμετώπισης του συστήματος πρόνοιας, για να προχωρήσουν σε μια επίθεση ενάντια στα δικαιώματα του λαού για πρόνοια και των εργαζομένων που δουλεύουν στο χώρο της πρόνοιας" είπε ο Χ. Χουρδάκης και κάλεσε τους εργαζόμενους να δημιουργήσουν μέτωπο για την ανάδειξη των προβλημάτων.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ πρότεινε στους εργαζόμενους στην πρόνοια να συντονιστούν με τους εργαζόμενους από άλλους χώρους για να αντικρούσουν την επίθεση που δέχονται από την κυβέρνηση στα κεκτημένα δικαιώματά τους.

Ελενα ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ

"ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ"
Η δύναμη στα σωματεία

Αγωνιστική συνάντηση των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, κατά την 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 31 Μάρτη

"Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανταποκρινόμενη πλήρως στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προχωρά σε μέτρα, που οδηγούν όλους μας σε συνθήκες φτώχειας, εργασιακού μεσαίωνα, καταργώντας και τα ελάχιστα μέτρα κοινωνικής προστασίας που υπήρχαν", τονίζει σε ανακοίνωσή της η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Υγειονομικών" (ΔΕΥ).

"Από την άλλη πλευρά, συνεχίζει η ΔΕΥ, η κυβέρνηση ευνοεί απροκάλυπτα το μεγάλο κεφάλαιο. Κάθε υπόδειξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και των βιομηχάνων, θεωρείται εθνικός στόχος, ενώ κάθε αίτημα των εργαζομένων θεωρείται υπονόμευση της "εθνικής" προσπάθειας. Από κοντά και η ΝΔ που καταδικάζει την κυβέρνηση γιατί δεν παίρνει αυτά τα μέτρα πιο αποφασιστικά, ενώ ο ΣΥΝ καταγγέλλει την κυβέρνηση γιατί δεν παίρνονται αυτά τα μέτρα με διάλογο".

Κορυφαία εκδήλωση υποταγής της κυβέρνησης στο μεγάλο κεφάλαιο, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΔΕΥ, είναι η υποτίμηση της δραχμής καθώς και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το πάγωμα των μισθών, την ανατροπή του ασφαλιστικού συστήματος και των εργασιακών σχέσεων. "Η αύξηση των νοσηλίων, σε συνδυασμό με τη δραματική μείωση της συμμετοχής του κράτους στη φαρμακευτική αγωγή, στα υλικά μιας χρήσης, και σε ένα σύνολο ιατρικών πράξεων, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην κατάρρευση των ταμείων και στη σημαντική αύξηση των εισφορών", αναφέρει η ανακοίνωση της ΔΕΥ και συνεχίζει:"Η συγχώνευση, η κατάργηση τμημάτων και ολόκληρων υγειονομικών μονάδων, θα συμπαρασύρει προς τα κάτω τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, καθώς επίσης και το καθεστώς των εργασιακών σχέσεων. Ηδη είναι σε εξέλιξη η εφαρμογή του μέτρου της εποχιακής απασχόλησης".

Η ΔΕΥ υπενθυμίζει ότι στην πρόσφατη κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ η κυβέρνηση απάντησε ότι δεν υπάρχουν λεφτά, χαρακτηρίζοντας τους εργαζόμενους ως λαίμαργους επειδή πήραν αυξήσεις μέχρι και 35.000 δραχμές. "Η ταξική πολιτική σ' όλο της το μεγαλείο, συνδυασμένη με την προκλητικότητα, όταν ξέρουμε το αντίκρισμα αυτών των αυξήσεων στα ψώνια της αγοράς", επισημαίνει η ΔΕΥ και υπογραμμίζει: "Αυτή η πολιτική έχει και συμμάχους μέσα στην ΠΟΕΔΗΝ. Αυτά τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση υποστηρίχτηκαν από την ΠΑΣΚΕ, τη ΔΑΚΕ και το ΣΥΝ. Μάλιστα όσο περνάει ο καιρός είναι όλο και πιο δυσδιάκριτες οι εναπομείνασες διαφορές τους. Οι νόμοι της αγοράς, ο εκσυγχρονισμός τύπου "μεσαίωνα", τους έχει οδηγήσει σε πλήρη υποταγή και στον καλύτερο σύμμαχο αυτών των επιλογών της κυβέρνησης, στο συνδικαλιστικό κίνημα... Είναι αυτοί που όταν κάτι ξεφύγει χρονικά από την κυβέρνηση στην υλοποίηση της πολιτικής της, της το υπενθυμίζουν, διά της μεθόδου της διαμαρτυρίας, όπως έκαναν και στις τελευταίες ανακοινώσεις".

Η ΔΕΥ καλεί όλους τους εργαζόμενους, όπου κι αν ανήκουν πολιτικά, στη συγκρότηση ενός μετώπου αντίστασης, αναδεικνύοντας τη δύναμη των σωματείων σε κάθε χώρο και υπογραμμίζει: "Να δράσουμε πιο γρήγορα και να πούμε πιο μαζικά "όχι" σ' αυτή την πολιτική και σ' αυτά τα μέτρα. Οσο πιο γρήγορα απομονωθούν αυτοί που αποτελούν το Δούρειο Ιππο της κυβερνητικής πολιτικής στο συνδικαλιστικό κίνημα, τόσο πιο αποτελεσματικοί θα είμαστε για τα συμφέροντά μας".

Η ανακοίνωση της ΔΕΥ καταλήγει με πρόσκληση για συμμετοχή των εργαζομένων στην 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 31.3. 1998.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Yπερεργασία χωρίς πληρωμή!

Αποθέωση του εκσυγχρονισμού σε χώρους όπου η λειτουργία είναι συνεχής όλο το 24ωρο

Από τον ευαίσθητο χώρο της υγείας άρχισε να εφαρμόζει η κυβέρνηση τα αντεργατικά της σχέδια, καθώς αρνείται να πληρώσει τους εργαζόμενους για εργασία τις Κυριακές, για τα νυχτερινά, εξαιρέσιμα και για αιτιολογημένη υπερωριακή απασχόληση.

Η κυβέρνηση δηλαδή εφαρμόζει μια νέα - εκσυγχρονιστική - αρχή: Δουλέψτε χωρίς να πληρώνεστε!

Με χτεσινή ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) καταγγέλλει τους συναρμόδιους υπουργούς Υγείας και Οικονομικών. "Επειδή τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, τα Ιδρύματα Πρόνοιας και το ΕΚΑΒ είναι υπηρεσίες 24ωρης βάσης, σχεδόν όλο το προσωπικό υποχρεώνεται σε υπερωριακή εργασία μισής ώρας προς συμπλήρωση του οχταώρου" επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ και υπογραμμίζει: "Τα μεγάλα κενά που υπάρχουν κυρίως σε νοσηλευτικό, παραϊατρικό, τεχνικό και βοηθητικό προσωπικό - είναι κενές 25.000 οργανικές θέσεις - αναγκάζουν τις υπηρεσίες σε καταστρατήγηση του πενθημέρου και των διευκολύνσεων λόγω μητρότητας, ενώ πολλές φορές υποχρεώνουν τους εργαζόμενους σε διπλοβάρδιες. Τα κενά συνεχώς διευρύνονται, αρκετοί εργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται, ενώ δεν έχει εξαγγελθεί ακόμα καμιά νέα πρόσληψη για το 1998".

"Η κυβέρνηση ενώ μας υποχρεώνει σε υπερεργασία και κυκλικό ωράριο, αλλά και απασχόληση κατά τις αργίες, αρνείται να μας πληρώσει γι' αυτές τις υπηρεσίες", τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ και προειδοποιεί τα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών ότι "δε θα επιτρέψει αυθαίρετες περικοπές δεδουλευμένων αποδοχών" και τους καλεί να προχωρήσουν στην έγκριση των προτάσεων των ιδρυμάτων για το μισάωρο, τις Κυριακές, τα νυχτερινά και τις υπερωρίες.

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά ακόμα την αύξηση του ωρομίσθιου για τα νυχτερινά και τα εξαιρέσιμα κατά 45%, για να μην αμείβεται η νύχτα και η αργία λιγότερο από την καθημερινή εργασία.

  • Στις 31.3.1998 οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία θα κάνουν 24ωρη πανελλαδική απεργία και πεντάωρη στάση εργασίας στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, όπου και θα γίνουν πορείες.
Κινητοποιήσεις στο Κρατικό της Νίκαιας

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, που ξεκίνησαν στις 16 Μάρτη, αποφάσισαν χτες σε συγκέντρωσή τους οι εργαζόμενοι στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την καταβολή - αναδρομικά από 1.1.1998 - των νυχτερινών, αργιών και υπερωριών.

Σήμερα και αύριο οι εργαζόμενοι θα κάνουν επίσχεση εργασίας. Επίσης, για αύριο έχει προγραμματιστεί σύσκεψη των Διοικητικών Συμβουλίων των σωματείων των Νοσοκομείων του συγκροτήματος (Νίκαιας, Τζανείου, Μεταξά, Δυτικής Αττικής, Θριάσιο, Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής και Ασκληπιείο Βούλας).

Στη χτεσινή συγκέντρωση οι εργαζόμενοι του Κρατικού κατήγγειλαν τον πρόεδρο του νοσοκομείου, ο οποίος ζήτησε απ' τις υπηρεσίες τα ονόματα όσων πήραν μέρος στην κινητοποίηση.

Στη συνέχεια εκπρόσωποι των εργαζομένων συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του Νοσοκομείου, ο οποίος έδωσε την υπόσχεση ότι θα καταβληθούν τα ποσά που διεκδικούν οι εργαζόμενοι.

Σύσκεψη το Σάββατο

Με πρωτοβουλία του Τμήματος Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ θα γίνει σύσκεψη των εργαζομένων στο χώρο της Πρόνοιας και της Ειδικής Αγωγής.

Η σύσκεψη θα γίνει το Σάββατο, ώρα 11 πμ, στα γραφεία της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ, Βερανζέρου και Κοτοπούλη, με θέμα: "Οι εξελίξεις στο χώρο του Πρόνοιας και της Ειδικής Αγωγής και οι θέσεις του ΚΚΕ".

ΧΙΟΣ
Ζητούν παιδιατρική κλινική

Δυναμική διαμαρτυρία πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι γονείς και κυρίως γυναίκες - μανάδες, αποκλείοντας για δύο ώρες περίπου το δρόμο μπροστά από το Νομαρχιακό Νοσοκομείο Χίου. Η συγκέντρωση και ο αποκλεισμός του δρόμου έγινε μετά από κάλεσμα του Συλλόγου Γυναικών Χίου και του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Χίου.

Αίτημα των γυναικών είναι η δημιουργία παιδιατρικής κλινικής στο Νοσοκομείο Χίου και η στελέχωσή της με παιδιάτρους, ειδικότητα που λείπει από το νοσοκομείο του νησιού εδώ και 17 χρόνια! Το πρόβλημα αυτό ήρθε ξανά στην επιφάνεια μετά τον πρόσφατο θάνατο ενός αγοριού 3,5 χρόνων, του Γιώργου Νεαμονίτη, από μηνιγγίτιδα, ενώ πριν πέντε χρόνια ένα 6χρονο κοριτσάκι είχε πεθάνει, αυτή τη φορά από λαρυγγίτιδα.

Η διοίκηση του νοσοκομείου και ο πρόεδρός της Παναγιώτης Καμίτσης υποστηρίζουν ότι επανειλημμένως γίνεται η προκήρυξη τριών θέσεων παιδιάτρων για το Νομαρχιακό Νοσοκομείο της Χίου, αλλά ουδείς ανταποκρίνεται.

Οι γυναίκες απ' την πλευρά τους - και συγκεκριμένα η Στέλλα Αμπαζή και Ευγενία Κώτη,μητέρες και πρόεδροι των δύο σωματείων που συνδιοργάνωσαν την κινητοποίηση - επισήμαναν ότι χόρτασαν πια από υποσχέσεις και τόνισαν πως ευθύνη της πολιτείας είναι να δώσει τα κατάλληλα κίνητρα, ώστε να ανταποκριθούν οι παιδίατροι.

Παράλληλα υπογραμμίστηκε πως μετά και τον τραγικό θάνατο του μικρού αγοριού, γίνεται απαραίτητη η αγορά των ελικοπτέρων και των αεροπλάνων που θα ενταχθούν στο ΕΚΑΒ.

Απόφαση Δικαστηρίου για το "Παπαγεωργίου"

Ως πλήρη δικαίωση του Ιδρύματος "Παπαγεωργίου" χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή του το Ιδρυμα την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου στο θέμα της τελευταίας διχογνωμίας που είχε προκύψει ανάμεσα σ' αυτό και στο υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, όσον αφορά στον συνυπολογισμό των τόκων της δωρεάς στη συμβατική υποχρέωση των αδελφών Παπαγεωργίου για την ανέγερση του Νοσοκομείου Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Το Διαιτητικό Δικαστήριο, σύμφωνα με την ανακοίνωση, δέχτηκε ότι το Ιδρυμα εκπλήρωσε - και υπερέβη στο σύνολό της - τη συμβατική υποχρέωσή του, ύψους 30 εκατ. δολαρίων. Επίσης, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του Ιδρύματος, δέχτηκε ότι το υπουργείο Υγείας καθυστερεί αδικαιολόγητα την επιστροφή στο Ιδρυμα ποσού 1,6 δισ. δραχμών που αποτελεί το ΦΠΑ που κατέβαλε το Ιδρυμα κατά την εκτέλεση του έργου. Η επιστροφή του ΦΠΑ είναι ρητή συμβατική υποχρέωση του Δημοσίου και αποτελεί τη συνεισφορά του στη δαπάνη ανέγερσης του Νοσοκομείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ