Πέμπτη 19 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΝΟΙΑ
Εντονη ανησυχία απ' τα κυβερνητικά σχέδια

"Η πρόνοια είναι δικαίωμα όλων των πολιτών που πρέπει να διασφαλίζει - και να παρέχει - η ίδια η πολιτεία", τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ στην περιοδεία του στο ΠΙΚΠΑ

Η ανησυχία των εργαζομένων για την ουσιαστική διάλυση του τομέα της κοινωνικής πρόνοιας, με το νομοσχέδιο που θα δώσει σήμερα στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, φάνηκε κατά τη χτεσινή περιοδεία στο κεντρικό κατάστημα του ΠΙΚΠΑ αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Ορ. Κολοζώφ,μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή του ΚΚΕ. Στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συμμετείχαν η Λ. Μεθωνιού και ο Χ. Χουρδάκης.

Στις συζητήσεις που είχε ο Ορ. Κολοζώφ τόσο με τον πρόεδρο του ΙδρύματοςΓ. Σιωμόπουλο,όσο με εκπροσώπους των εργαζομένων και των γιατρών, υπήρξε έντονος προβληματισμός γύρω από τις προθέσεις της κυβέρνησης, να δημιουργήσει ενιαίο φορέα, να συρρικνώσει τις υπηρεσίες πρόνοιας και κάποιες απ' αυτές να τις εκχωρήσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτό θα σημάνει τη λειτουργία των υπηρεσιών πρόνοιας με τη μορφή της ανταποδοτικότητας, όπως συνέβη με τους παιδικούς σταθμούς, αλλά και αλλαγή των εργασιακών σχέσεων. Παράλληλα, το κόστος λειτουργίας των 68 Ιατροκοινωνικών Κέντρων και των δύο Παιδικών Πολυκλινικών, που ασχολούνται με την πρωτοβάθμια φροντίδα, θα "περάσει" στα Δίκτυα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ο Ορ. Κολοζώφ συζήτησε με τον πρόεδρο Γ. Σιωμόπουλο τις επιπτώσεις από τη συγχώνευση του Εθνικού Οργανισμού Πρόνοιας (ΕΟΠ), του ΠΙΚΠΑ και του Κέντρου Βρεφών "Μητέρα" σε ενιαίο φορέα. Καθώς, ο ΕΟΠ είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και τα άλλα δύο Ιδρύματα είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου είναι ασαφές ποιο νομικό καθεστώς θα διέπει τον ενιαίο φορέα.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι η γενική κατεύθυνση που υπάρχει είναι ο περιορισμός των κοινωνικών δαπανών και εξέφρασε την ανησυχία του για τον μέλλον των υπηρεσιών πρόνοιας με την υπαγωγή τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κι αυτό διότι "η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχει την υποδομή να λειτουργήσει τέτοιες υπηρεσίες". Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα τους παιδικούς σταθμούς, οι οποίοι λειτουργούν "επί πληρωμή" - όπως είπε χαρακτηριστικά - από τότε που τους ανέλαβαν οι δήμοι.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΙΚΠΑ δήλωσε ότι "τα λεφτά που δίδονται για την πρόνοια δεν έχουν δυνατότητα περικοπής. Πιστεύω, όμως - συνέχισε - ότι με τα ίδια λεφτά, αν χρησιμοποιηθούν σωστά, μπορούμε να τριπλασιάσουμε την απόδοση". Οσον αφορά το νομικό καθεστώς του ενιαίου φορέα, διαβεβαίωσε ότι θα είναι Δημοσίου Δικαίου.

Ο Γ. Σιωμόπουλος ενημέρωσε τον Ορ. Κολοζώφ για την αλλαγή στους ρόλους του ΠΙΚΠΑ Βούλας και του αναρρωτηρίου Πεντέλης. "Το ΠΙΚΠΑ Βούλας θα γίνει πρότυπο κέντρο που θα είναι και φυτώριο στελεχών που θα ασχολούνται με Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ) - σημείωσε. Για παράδειγμα, ένας νέος ψυχολόγος που ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με ΑΜΕΑ, αλλά δεν είναι έτοιμος να εργαστεί, διότι χρειάζεται συγκεκριμένη εκπαίδευση. Αυτό το ρόλο θα παίξει η Βούλα, όπως επίσης το αναρρωτήριο της Πεντέλης".

Ιατρεία των φτωχών

Στη συνέχεια ο βουλευτής του ΚΚΕ συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και των γιατρών.

Εκ μέρους των γιατρών ο Ευάγ. Σοφρωνάς είπε ότι το ΠΙΚΠΑ έχει μεν μεγάλη εμπειρία σε ζητήματα νοητικής υστέρησης και πολλαπλών αναπηριών, ασχολείται όμως και με πρωτοβάθμια φροντίδα. Διατύπωσε δε το ερώτημα πως είναι δυνατόν οι δήμοι να σηκώσουν το οικονομικό βάρος των ιατρείων. Ο Γ. Γεροντάρης,εκ μέρους των εργαζομένων, ενημέρωσε τον Ορ. Κολοζώφ ότι τα ιατρεία του ΠΙΚΠΑ απευθύνονται σε φτωχές γειτονιές, όπου δεν παρεμβαίνει το ΕΣΥ. Επίσης, σημείωσε ότι "το ΠΙΚΠΑ πρέπει να στελεχωθεί σωστά για να κάνει πρόνοια. Με μία παιδοκόμο ανά 50 παιδιά δεν μπορεί να γίνει πρόνοια, συνέχισε. Πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να πειραχτεί αυτός ο τομέας. Πρέπει να λειτουργήσει αυτόνομα. Ο,τι έχει δοθεί μέχρι τώρα στους δήμους δε λειτουργεί με επιτυχία".

Σημειώνεται ότι όλες οι υπηρεσίες του ΠΙΚΠΑ λειτουργούν με μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Μολονότι δεν υπάρχει καταγραφή των κενών θέσεων, εν τούτοις στις βασικές αρχές του σχεδίου για την πρόνοια γίνεται λόγος για "πλεονάζον προσωπικό". Νέες προσλήψεις - πλην των 34 προσλήψεων για το 1997- δεν έχουν εγκριθεί. Η κατάσταση είναι τραγική στα Κέντρα Περίθαλψης Παίδων(ΚΕΠΕΠ), καθώς δεν υπάρχουν παιδοψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, φυσιοθεραπευτές και άλλες ειδικότητες. Ο πρόεδρος Γ. Σιωμόπουλος, στη συζήτηση που είχε με τον Ορ. Κολοζώφ, ανέφερε ενδεικτικά ότι στο ΚΕΠΕΠ Καρδίτσας, που περιθάλπει 158 άτομα με κινητικές αναπηρίες, δεν υπάρχουν φυσικοθεραπευτές διότι δεν το προβλέπει ο οργανισμός.

Στη συζήτηση που είχε με τους εργαζόμενους ο Ορ. Κολοζώφ δήλωσε ότι η πρόνοια είναι δικαίωμα όλων των πολιτών που πρέπει να διασφαλίζει η ίδια ηπολιτεία. "Δεν μπορεί η πρόνοια να προσφέρεται από ιδιωτικούς φορείς, ούτε πρέπει να τη δούμε σαν δραστηριότητα διαφόρων φιλανθρώπων ή εθελοντών", τόνισε. Αναφερόμενος στις εργασιακές σχέσεις εξέφρασε την αμφιβολία του για το νομικό καθεστώς υπό το οποίο θα λειτουργήσει ο ενιαίος φορέας. "Ζούμε σε μια μεταβατική περίοδο που αλλάζουν οι εργασιακές σχέσεις όχι μόνο στον ιδιωτικό αλλά και στο δημόσιο τομέα. Υπάρχει κατεύθυνση που λέει να φροντίζουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι για τα γηρατειά τους και την περίθαλψή τους", πρόσθεσε.

Ο Χ. Χουρδάκης,επέστησε την προσοχή των εργαζομένων σε ορισμένες λαθροχειρίες που γίνονται στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. "Χρησιμοποιούνται οι ανεπάρκειες και ο ρουσφετολογικός τρόπος αντιμετώπισης του συστήματος πρόνοιας, για να προχωρήσουν σε μια επίθεση ενάντια στα δικαιώματα του λαού για πρόνοια και των εργαζομένων που δουλεύουν στο χώρο της πρόνοιας" είπε ο Χ. Χουρδάκης και κάλεσε τους εργαζόμενους να δημιουργήσουν μέτωπο για την ανάδειξη των προβλημάτων.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ πρότεινε στους εργαζόμενους στην πρόνοια να συντονιστούν με τους εργαζόμενους από άλλους χώρους για να αντικρούσουν την επίθεση που δέχονται από την κυβέρνηση στα κεκτημένα δικαιώματά τους.

Ελενα ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ