Πέμπτη 19 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ
Νέο χαράτσι

Με 1,85 δισ. επιπλέον φόρους θα επιβαρυνθούν οι κάτοικοι, ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση χρωστά στο δήμο 1,5 δισ., τα οποία η δημοτική αρχή δε διεκδικεί

Με 1,85 δισ. επιπλέον φόρους θα επιβαρύνει τις τσέπες των δημοτών η διοίκηση του Δήμου Ζωγράφου, ενώ την ίδια ώρα χαρίζει στην κυβέρνηση 1,5 δισ. που δικαιούται ο δήμος από τον κρατικό προϋπολογισμό και παράνομα παρακρατά η κυβέρνηση με την ανοχή της δημοτικής αρχής. Η διοίκηση μάλιστα του δήμου δε διεκδικεί επί της ουσίας ούτε καν αυτά τα 415 εκατομμύρια που έχουν αναγνωριστεί ως χρωστούμενα και με δικαστική απόφαση.

Η απόφαση για την πρόσθετη αφαίμαξη της τσέπης των δημοτών πάρθηκε κατά την έγκριση του προϋπολογισμού για το 1998. Τον αντιλαϊκό αυτό προϋπολογισμό καταψήφισε η παράταξη της "Δημοτικής Πρωτοβουλίας Ζωγράφου",η οποία σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι χαρακτηριστικά μεγέθη του δημοτικού προϋπολογισμού, όπως προκύπτει από τα ίδια τα στοιχεία, είναι:

- Η πρόσθετη υπερφορολόγηση των δημοτών, η οποία θα ανέλθει στο 1,85 δισ. (ΤΑΠ, καθαριότητα, φωτισμός, 5% φόρος σε μαγαζιά).

- Τα ισχνά κονδύλια για τη λειτουργία του πνευματικού κέντρου, τους παιδικούς σταθμούς και τα ΚΑΠΗ, που κατά 80% καλύπτουν μόνο τα λειτουργικά έξοδα και άρα δεν μπορούν να προσφέρουν ουσιαστικές υπηρεσίες.

- Η έλλειψη πρόβλεψης κονδυλίων για απαλλοτριώσεις χώρων, είτε οικοπέδων για διαμόρφωση πλατειών, είτε χώρων άθλησης στη γειτονιά.

- Η συνολική δανειακή επιβάρυνση του δήμου (τοκοχρεολύσια) είναι για τα επόμενα 16 χρόνια 2,6 δισ. δραχμές, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της ταμειακής διαχείρισης του 1995 τα προϋπολογιζόμενα κονδύλια είναι κάθε χρόνο εικονικά φουσκωμένα κατά 25-30%.

Η παράταξη τονίζει επίσης: Η οικονομική δυσπραγία που απεικονίζεται στον προϋπολογισμό δε φαίνεται να πτοεί την οικονομική πολιτική που ασκεί η δημοτική αρχή, αφού κατ' αρχήν επιμένει να δίνει το 80% των δαπανών για έργα του τεχνικού προγράμματος σε διάφορους εργολάβους παρόλο που το κόστος μέσω της αυτεπιστασίας είναι 25-30% μικρότερο.

Επιπλέον παρά τις συνεχείς προτροπές της Δημοτικής Πρωτοβουλίας να ενταχθεί ο κινηματογράφος "Αλέκα" στο δίκτυο δημοτικών κινηματογράφων του υπουργείου Πολιτισμού, η δημοτική αρχή αδρανεί, με αποτέλεσμα να τρέχει ετησίως η καταβολή ενοικίου, ύψους 28 εκατομμυρίων.

Παράλληλα προβλέπει την ανέγερση "δημοτικού" γηροκομείου αντί για ΚΑΠΗ που θα λειτουργήσει σε πλήρη ανταποδοτική βάση σε βάρος των υπέργηρων συνδημοτών.

Κι ενώ σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του 1997 ο δήμος έλαβε μόνο το 25% των υποσχόμενων εγγεγραμμένων έκτακτων επιχορηγήσεων από τα διάφορα υπουργεία, η φιλοκυβερνητική διοίκηση του δήμου αποφεύγει να ενοχλεί την κυβέρνηση.

Για το πάρκο στο Γουδί

Παράλληλα η Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου με ανακοίνωσή της καταγγέλλει ανοιχτά τη στάση που κρατά η δημοτική αρχή απέναντι στο θέμα του πάρκου στο Γουδί και θέτει ανοιχτά το ερώτημα γιατί δεν υλοποιεί όσα το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε. Τη διοργάνωση, δηλαδή συλλαλητηρίου, τη συγκρότηση επιτροπής αγώνα κτλ.

Γιατί επίσης δε δημοσιοποιεί τις απειλές που δέχτηκε από τον κ. Βαρδινογιάννη, γιατί δεν ενημερώνει άμεσα το λαό της περιοχής για τις εξελίξεις που υπάρχουν και γιατί δεν καταγγέλλει την κυβερνητική μεθόδευση για την παράκαμψη του σχετικού νόμου που προβλέπει την παραχώρηση του χώρου στους Δήμους Αθηναίων και Ζωγράφου με κάλυψη του 90% της έκτασης από πράσινο και 10% από αθλητικές εγκαταστάσεις; Υπενθυμίζεται ότι το νόμο αυτό μετά από σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή προσπαθεί η κυβέρνηση να τον βγάλει ανενεργό και να χαρίσει όπου επιθυμεί την έκταση.

Απέναντι σε όλη αυτή την αδράνεια από τους κατεξοχήν αρμόδιους, η "Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου" θα προχωρήσει στη διοργάνωση συλλαλητηρίου, στο οποίο καλεί όλες τις ζωντανές κοινωνικές δυνάμεις ν' αγωνιστούν για τη διάσωση του πάρκου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προϋπολογισμός φορομπηξίας ενάντια στις λαϊκές ανάγκες (2012-12-21 00:00:00.0)
Απαράδεκτο δάνειο που επιβαρύνει τους εργαζόμενους (2011-07-16 00:00:00.0)
«Τρελά» χαράτσια επιβάλλει η πολιτική που υπηρετούν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ (2002-08-25 00:00:00.0)
Αρνήθηκε συζήτηση για το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ (2000-04-25 00:00:00.0)
Αγρια χαράτσια στους δημότες (1998-04-09 00:00:00.0)
Τέτοιο δάνειο να λείπει (1996-02-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ