Πέμπτη 19 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Πανσπουδαστικά"

Ζήλεψαν την ακτινοβολία του άρθρου 4

Ολο και περισσότερο η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ μετατρέπονται σε ανοιχτό απεργοσπαστικό μηχανισμό. Ολο και περισσότερο παίρνουν τις αποστάσεις τους από το φοιτητικό κίνημα και έχουν σαν κύριο σκοπό της ύπαρξής τους να εμποδίζουν με κάθε τρόπο τις συλλογικές και αγωνιστικές διαδικασίες. Ετσι τις είδαμε το προηγούμενο διάστημα να χρησιμοποιούν όλα τους τα επιχειρήματα, για να αποδείξουν ότι γενικές συνελεύσεις που αποφασίζονται με τις υπογραφές φοιτητών και όχι από τις ...γαλαζοπράσινες πλειοψηφίες είναι παράνομες. Τώρα τελευταία όμως, κάνουν πραγματικά άλματα σε αυτή την κατεύθυνση. Ετσι, η τελευταία τους "ανακάλυψη" είναι ότι οι φοιτητές των α και β εξαμήνων στα ΤΕΙ Αθήνας και Σερρών, δεν έχουν το δικαίωμα να υπογράφουν κείμενα σύγκλησης γενικής συνέλευσης, επειδή δεν ψήφισαν στις προηγούμενες σπουδαστικές εκλογές, άρα δεν είναι ταμειακώς εντάξει, άρα δε θεωρούνται μέλη του συλλόγου! Τύφλα να 'χει το άρθρο 4.

Φασιστική πρακτική

Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινούνται και κάποια παιδιά στο Τμήμα Μεθοδολογίας Ιστορίας και Θεωρίας των Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών όπως και στο Θεατρολογικό τμήμα του ΑΠΘ. Σε αυτές τις σχολές κάποιες αναρχοφασίζουσες ομάδες θέλουν να απαγορέψουν στις ΠΚΣ να συμμετέχουν στις εκλογές, επειδή σ' αυτές υπάρχουν ενιαία ψηφοδέλτια, με τη φασιστική λογική του στιλ: "Εξω τα κόμματα από τη σχολή μας". Τι κι αν αυτή η λογική απαγορεύει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, τι κι αν είναι ωμή καταπάτηση των συνδικαλιστικών ελευθεριών, τι κι αν αποτελεί, στην ουσία της, καταπάτηση ακόμα και της έννοιας του ίδιου του Πανεπιστημιακού Ασύλου...

Ας το πάρουν όμως χαμπάρι τα φασιστάκια με τις αναρχοχαρούμενες αντιλήψεις, η Πανσπουδαστική ήταν εκτός νόμου μόνο την περίοδο της δικτατορίας.

Η δικτατορία των λογιστών...

Αντιγράφουμε από πρόσφατη προκήρυξη της ΕΑΑΚ που κυκλοφόρησε στο Γεωργικό Πανεπιστήμιο Αθήνας: "Αγώνες διαρκείας και ανυποχώρητους που είναι οι μόνοι ικανοί να σπάσουν την αδιαλλαξία της κυβέρνησης και της δικτατορίας των λογιστών". Ρε παιδιά, δε λέμε, ας μη μας μιλήσετε για δικτατορία των μονοπωλίων, ούτε για την πολιτική των Βρυξελλών, ούτε για το μεγάλο κεφάλαιο, ούτε για βιομηχάνους, αλλά οι κακόμοιροι οι λογιστές τι σας φταίξανε; Ασε που στην πλειοψηφία τους όχι μόνο εργάζονται κάτω από δύσκολες συνθήκες, αλλά και μετά τον πρόσφατο νόμο της κυβέρνησης για τους φοροτεχνικούς, δεν αναγνωρίζεται καν το δικαίωμα των αποφοίτων να ασκήσουν το επάγγελμά τους, ωςλογιστές.

Ανανεωτικές αναλύσεις

Βρίθει από "ανανεωτικές" και "αριστερές ριζοσπαστικές" αναλύσεις το περιοδικό "Ανασυνθέσεις" (του Δικτύου Αυτόνομων Ριζοσπαστικών Αριστερών Σχημάτων - όπως ονομάζεται η παράταξη του Συνασπισμού). Αναλύοντας με βαθυστόχαστο τρόπο τις φετινές φοιτητικές - σπουδαστικές κινητοποιήσεις καταλήγουν: "... όλες οι αριστερές - πλην ΠΚΣ - αποχρώσεις του κινήματος, καθώς και ο κόσμος με εναλλακτική πολιτική στάση συγκρότησαν το συμπαγές μπλοκ κινητοποιήσεων". Πρώτα - πρώτα από πού και ως πού ο Συνασπισμός του Μάαστριχτ, της "κεντροαριστεράς" συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, του "κοινωνικού διαλόγου" αποτελεί "αριστερή απόχρωση". Επειτα, το αναφερόμενο "μπλοκ", που συγκροτήθηκε σε καμιά δεκαπενταριά σχολές της Αθήνας και της Πάτρας, πρέπει επιτέλους να λογοδοτήσει για την υπονομευτική στάση, του ξεφουσκώματος των αγωνιστικών διαθέσεων. Οσο για τη "συμπαγή" σούπα που προέκυψε από τη σύνθεση Συνασπισμού, ΕΑΑΚ, ΚΚΕ (μ-λ), ΕΣΟΦ και αναρχοαυτόνομων ομάδων, το ίδιο το άρθρο είναι αποκαλυπτικό στο πού κατέληξε... "συγκρουόταν με τη δεξιά φρασεολογία, που στηριζόταν στο να κινδυνολογεί και να παίζει με το ένστικτο αυτοσυντήρησης των φοιτητών". Ετσι είναι, συγκρούστηκε με τη δεξιά φρασεολογία, αφήνοντας αλώβητη τη δεξιά πολιτική, για να μην πούμε ότι επιπλέον της έδωσε ιδεολογική κάλυψη (βλ. ελεύθερη πρόσβαση, γενικές γνώσεις, διεπιστημονική κινητικότητα - πιστωτικές μονάδες).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ