Πέμπτη 19 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ"
Να διεκδικήσουμε λύσεις

Συζήτηση με μαζικούς φορείς και κατοίκους για τα προβλήματα του 7ου Διαμερίσματος του Δήμου Αθήνας και τις θέσεις της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα", οργάνωσε η Διαμερισματική Επιτροπή της Κίνησης

Λίγες αποδείχτηκαν οι δύο ώρες που διήρκεσε χτες η συζήτηση με μαζικούς φορείς και κατοίκους του 7ου Διαμερίσματος του Δήμου Αθήνας, την οποία διοργάνωσε η Διαμερισματική Επιτροπή της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα". Τα προβλήματα δε λείπουν ούτε από αυτό το κομμάτι της πόλης, ο προβληματισμός και το ενδιαφέρον για τις δημοτικές αλλά και τις γενικότερες εξελίξεις υπήρξε αμείωτος και ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Λεων. Αυδής,που παραβρέθηκε στην εκδήλωση, χρειάστηκε να σχολιάσει αρκετά ζητήματα.

"Θέλουμε να εκφράσουμε εκείνες τις λαϊκές δυνάμεις, που είναι τα θύματα της πολιτικής που ακολουθείται", ξεκαθάρισε ευθύς εξαρχής ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας"."Σήμερα ειδικά δε χρειάζεται να το εξηγήσω περισσότερο αυτό. Το περιγράφει επαρκώς η υποτίμηση της δραχμής, η οποία έδειξε ποιοι προωθούν συστηματικά ορισμένα συμφέροντα, τα συμφέροντα των λίγων σε βάρος των πολλών. Στο χώρο του δήμου δεν είναι μία η πολιτική παράταξη που εκφράζει αυτά τα εχθρικά συμφέροντα. Παρά τις αποχρώσεις, για μας, όλοι οι άλλοι υποψήφιοι για το Δήμο της Αθήνας συμπίπτουν στις γενικές κατευθύνσεις αυτής της πολιτικής. Σ' αυτήν την πολιτική εντάσσεται και η τάση μετασχηματισμού της Αθήνας από χώρο κατοικίας σε κέντρο κατάλληλο για τις δραστηριότητες του χρηματοπιστωτικού και τουριστικού κεφαλαίου. Ο,τι συμβαίνει στο 7ο Διαμέρισμα, στους Αμπελόκηπους, στο Γουδί, είναι απόρροια αυτής της κατάστασης, την οποία εμείς αντιπαλεύουμε".

Στο 7ο Διαμέρισμα της Αθήνας συγκεντρώνεται το 37,8% των κεντρικών λειτουργιών του δήμου. Οι 200.000 κάτοικοι των 6 συνοικιών (Γκύζη, Πολύγωνο, Γουδί, Αμπελόκηποι, Γηροκομείο και Ερυθρός - Ελληνορώσων) αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της εκτόνωσης των κεντρικών λειτουργιών από το κέντρο της πρωτεύουσας προς τις ανατολικές και βόρειες συνοικίες του δήμου, ενώ παράλληλα δέχονται τον κυκλοφοριακό φόρτο βασικών οδικών αξόνων.Ετσι, για την περιοχή και τους κατοίκους της αποτελούν πλέον καθημερινή οδυνηρή πραγματικότητα οι ελάχιστοι και μικροί ελεύθεροι χώροι και χώροι άθλησης, η πυκνή δόμηση - ιδιαίτερα σε Γκύζη, Πεδίον Αρεως, Αγιο Θωμά, Ερυθρό - η απουσία χώρων στάθμευσης, ο κατακερματισμός του Διαμερίσματος από λεωφόρους που είναι κορεσμένες όλο το 24ωρο, το μικρό μέγεθος και η ακαταλληλότητα της θέσης των σχολείων, η διπλοβάρδια, η ελλιπής συντήρηση και φύλαξή τους, οι ελλείψεις σε παιδικούς σταθμούς, Κέντρα Υγείας και Πολιτιστικά Κέντρα.

Σ' αυτά, μεταξύ άλλων, τα "καίρια προβλήματα, που ξεχνούν κυβέρνηση και δημοτική αρχή, αλλά εμείς βρίσκουμε καθημερινά μπροστά μας και θέλουμε να τα αλλάξουμε", αναφέρθηκε η Ελ. Παπαδήμα,εκ μέρους της Διαμερισματικής Επιτροπής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας", σημειώνοντας ότι την ίδια στιγμή το 7ο Διαμέρισμα χαρακτηρίζεται από:

  • τη διαμπερή διέλευση μεγάλων κυκλοφοριακών αξόνων με μεγάλους φόρτους όλο το 24ωρο (Β. Σοφίας, Κηφισίας, Αλεξάνδρας, Μεσογείων, Μιχαλακοπούλου).
  • την παρουσία μεγάλων νοσοκομειακών μονάδων ("Ερυθρός", "Λαϊκό", "Ιπποκράτειο", "Αγιος Σάββας", "Ελπίς", "Παίδων").
  • την παρουσία του Γηροκομείου και του γηπέδου του ΠΑΟ.
  • την παρουσία 6 αστυνομικών υπηρεσιών, του Αρείου Πάγου, του ΥΠΕΧΩΔΕ, των ΑΕΙ Ιατρικής, Οδοντιατρικής και Νοσηλευτικής.
Διεκδικούμε λύσεις

Σε αυτό το σκηνικό η διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματα που ταλαιπωρούν την περιοχή και οι παρεμβάσεις, που θα έχουν στο κέντρο της προσοχής και του ενδιαφέροντός τους τους κατοίκους, το λαό της περιοχής και τα συμφέροντά του, αποτελούν μονόδρομο για την "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα". Η Διαμερισματική Επιτροπή της δημοτικής κίνησης, στη συζήτηση που οργάνωσε χτες, παρουσίασε τις θέσεις της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" για τους ελεύθερους χώρους, το κυκλοφοριακό και τις συγκοινωνίες, τα σχολεία και τον πολιτισμό. Για τους ελεύθερους χώρους η Ε. Παπαδήμα υπογράμμισε ότι αποτελούν πλέον ζήτημα ζωής για όλους, ωστόσο, είναι αναγκαία η διεκδίκησή τους, αφού ολόκληρη σειρά από αυτούς στο 7ο Διαμέρισμα - Γουδί, Αττικό Αλσος, οικόπεδα ΚΑΠΑΨ, ΔΕΗ, Λαμπρόπουλου, οικόπεδα ΕΥΔΑΠ, "Λάκκος" Αρείου Πάγου, Γήπεδο ΠΑΟ, Κουντουριώτικα, Προσφυγικά Λ. Αλεξάνδρας και Πανόρμου, Δικαστήρια Ευελπίδων, Πλατεία Απόλλωνα - είτε δε χρησιμοποιούνται από τους κατοίκους είτε επιχειρείται τώρα, αντί της αξιοποίησης, η αλλαγή της χρήσης τους. Δράση και μέτρα απαιτούνται, παράλληλα, για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού και συγκοινωνιακού προβλήματος της περιοχής. Είναι χαρακτηριστική η ανάπτυξη του μετρό χωρίς την ανάλογη υποδομή και ο κίνδυνος της αξιοποίησης των σημερινών εργοταξίων του και των γύρω χώρων, όχι προς όφελος των κατοίκων, αλλά για την οικοδόμηση ογκωδών κτιρίων, γραφείων και καταστημάτων.

Γεράσιμος ΤΡΥΦΩΝΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ