Πέμπτη 19 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το δείπνο ... και η μοιρασιά

"Τι επίσκεψη και αυτή! Και καλά οι συνομιλίες και οι χειραψίες για τους φωτογράφους, αλλά να αναβληθεί ακόμη και το δείπνο! Ολοκληρωτική καταπάτηση κάθε στοιχειώδους πρωτοκόλλου διπλωματικής ευγένειας", μονολόγησε φωναχτά, ξεκουμπώνοντας αργά τα κουμπιά του σακακιού του. Προχώρησε προς το μπαρ του δωματίου και έβαλε ένα ουίσκι. Πλησίασε στο παράθυρο και κοίταξε τη φωτισμένη πόλη, με τους μεγάλους δρόμους, τα πανύψηλα κτίρια, τα υπερπολυτελή καταστήματα. "Τυπική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα με ορισμένες πινελιές εξωτισμού", σκέφτηκε κοιτάζοντας τις ατελείωτες σειρές από φοίνικες που στόλιζαν τα διαχωριστικά των μεγάλων λεωφόρων και τα πεζοδρόμια.

"Πραγματικά δύο διαφορετικοί κόσμοι", σκέφτηκε και έφερε στο νου του την άλλη πλευρά της πόλης, την ανατολική αραβική Ιερουσαλήμ. Από τη μία η πολυτέλεια και η τελευταία λέξη της τεχνολογίας και από την άλλη η μιζέρια, η φτώχεια, οι βρώμικοι δρόμοι, τα παλιά αυτοκίνητα, τα μικρά καταστήματα.

Εριξε το βλέμμα του στο πάτωμα και κοίταξε τα παπούτσια του. Ηταν γεμάτα λάσπη και κοιτάζοντας πίσω του διαπίστωσε ότι είχε αφήσει τα λασπωμένα ίχνη του πάνω στο ακριβό χαλί. Πέρασαν σαν ταινία από το μυαλό του οι σκηνές που εκτυλίχτηκαν το πρωί πάνω σε εκείνον τον πολυσυζητημένο λόφο. Η βρετανική του φλεγματικότητα αντιμετώπισε με άνεση τα υβριστικά συνθήματα των συγκεντρωμένων ακροδεξιών, όπως φυσικά και την ψυχρότητα των Ισραηλινών εκπροσώπων στο Χαρ Χόμα, αλλά και τη δυσπιστία των Παλαιστινίων στο Αμπού Γκνέιμ. Συγκράτησε με κόπο ένα ειρωνικό χαμόγελο, αναλογιζόμενος ότι το "πήγαινε έλα" του από τη μία πλευρά στην άλλη του ισραηλινού φυλακίου θεωρήθηκε από τους μεν πρόκληση, από τους δε αναγνώριση των αιτημάτων τους για ένα καλύτερο αύριο σε μια ανεξάρτητη Παλαιστίνη. Πάντως, η αλήθεια είναι ότι δε φανταζόταν ότι αυτό που προβλήθηκε ως μείζονα διπλωματική εμπλοκή θα του στοιχίσει ένα δείπνο.

"Επρεπε να το περιμένω", μονολόγησε κουνώντας αργά και επιτιμητικά το κεφάλι του. "Με όποιον δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις. Αραγε γιατί με εκπλήσσει το ότι μια αμερικανοθρεμμένη κυβέρνηση δεν έχει ευρωπαϊκή διπλωματική ευγένεια και ευελιξία, αλλά μόνο απροκάλυπτη αδιαλλαξία". Κατεβάζοντας μια γουλιά ουίσκι το βλέμμα του έπεσε πρώτα στον αυτοκινητόδρομο και μετά, σηκώνοντας τα μάτια του, στον μιναρέ του τεμένους Αλ Ακσά στην ευθεία του ορίζοντα. "Ιερή Πόλη" μονολόγησε και σκέφτηκε ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο κατάφερε να δείξει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση διεκδικεί ρόλο στο παιχνίδι της μοιρασιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη όχι μόνο στην Ιερή Πόλη, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Η παρτίδα, βέβαια, ομολόγησε στον εαυτό του, ήταν, εν μέρει, στημένη, γι' αυτό προκλήθηκε και τόσος θόρυβος. Η Ουάσιγκτον, "νονά" της ειρηνευτικής διαδικασίας, δεν επρόκειτο να αφήσει τους προστατευομένους της να κάνουν "κακές παρέες" και το έδειξε. "Δε θα χαλάσουμε και τις καρδιές μας" κατέληξε, σηκώνοντας τους ώμους, όντας σίγουρος ότι η αντιπαράθεση με τη "μαμά Αμερική" δεν είχε ιδιαίτερο μέλλον. Οσο για τους Παλαιστινίους, που ονειρεύονται υποστήριξη, ανεξαρτησία και μια καλύτερη ζωή; "Σε κάποιο επόμενο δείπνο, ίσως το συζητήσουμε με την Μαντλίν" μονολόγησε. "Αλλωστε, δε συμπεριλαμβάνονται όλα αυτά στο βασικό μας μενού".

Ελένη ΜΑΥΡΟΥΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ