Πέμπτη 19 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δε γίνεται παιδεία με σπόνσορες

Συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποίησαν χτες σπουδαστές και φοιτητές σε Αθήνα και Χαλκίδα

Την αντίθεσή τους στα Προγράμματα Σπουδών Επιλογής (ΠΣΕ) και στον αντιεκπαιδευτικό νόμο 2525/97 εξέφρασαν χτες το πρωί σπουδαστές και φοιτητές, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και στη συνέχεια με μια μαχητική πορεία κατευθύνθηκαν στην Ερμού, όπου και βρίσκεται παράρτημα του υπουργείου Παιδείας που παρέχει... ενημέρωση για τα ΠΣΕ. Δήλωσαν για μια ακόμη φορά ότι ο αγώνας τους θα συνεχιστεί ώστε κανένα ΠΣΕ να μη δημιουργηθεί στις σχολές τους.

Στη χτεσινή κινητοποίηση συμμετείχαν με απόφαση των Γενικών Συνελεύσεων οι Σύλλογοι Σπουδαστών ΣΕΥΠ, ΣΓΤΚΣ του ΤΕΙ Αθήνας, το τμήμα Η/Υ Συστημάτων ΣΤΕΦ Πειραιά, καθώς επίσης με αποφάσεις των ΔΣ οι Σύλλογοι Φοιτητών Νηπιαγωγών Πανεπιστημίου Αθήνας και Πανεπιστημίου Πειραιά. Καθ' όλη τη διάρκεια της πορείας οι σπουδαστές και οι φοιτητές βροντοφώναζαν συνθήματα όπως: "Θέλουμε πτυχία, θέλουμε δουλιά, ο νόμος του Αρσένη να μείνει στα χαρτιά", "Μέχρι τις Βρυξέλλες να ακουστεί καλά, μόρφωση, ειδίκευση για όλους μας δουλιά", "ΠΣΕ σημαίνει παιδεία πουλημένη", δηλώνοντας συγχρόνως ότι ο αγώνας τους θα συνεχιστεί σε συντονισμό με όλο το λαό.

Φτάνοντας έξω από τα γραφεία ενημέρωσης για τα ΠΣΕ, το σύνθημα "Με σπόνσορες και ΠΣΕ δε γίνεται παιδεία, μας θέλουνε αμόρφωτους για τσάμπα εργασία" ακούστηκε πολλές φορές. Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων ανέβηκε στα γραφεία για να δώσουν τα ψηφίσματα αντίθεσης για τα ΠΣΕ, όπου συνάντησαν μόνο τους υπαλλήλους, οι οποίοι και δήλωναν και οι ίδιοι "φοιτητές".

Στη Χαλκίδα

Αφετηρία νέων αγώνων για κατάργηση του νόμου 2525/97 και επίλυση των χρόνιων προβλημάτων σίτισης, στέγασης και συγκοινωνίας, αποτέλεσε το χτεσινό μαχητικό συλλαλητήριο των σπουδαστών των σχολών ΣΔΟ και ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Χαλκίδας.

Οι σπουδαστές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αγίου Νικολάου. Ακολούθησε μαχητική πορεία, όπου με τα συνθήματα "Το 7% είναι κοροϊδία, με ψίχουλα δε γίνεται δωρεάν παιδεία", "Η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι, μ' αγώνες κατακτιέται" και "Φοιτητές, εργάτες, αγρότες, μαθητές με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές", η σπουδάζουσα νεολαία έδωσε σαφή απάντηση προς την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας ότι η αντιμεταρρύθμιση και οι αποφάσεις του μεγάλου κεφαλαίου θα ανατραπούν στην πράξη. Οι σπουδαστές ακόμη πιο μαζικά και ενωτικά θα "χτίσουν" το μέτωπο παιδείας και μαζί με όλο το λαό θα αγωνιστούν για δημόσια δωρεάν παιδεία.

Αυτό το δικαίωμα όμως αρνήθηκε ο φιλοκυβερνητικός νομάρχης, στην αντιπροσωπεία των σπουδαστών, όταν ζήτησαν την έμπρακτη συμπαράστασή του στους αγώνες τους. Ακόμη αρνήθηκε να παρέμβει στους ιδιοκτήτες λεωφορείων του ΚΤΕΛ και στο υπουργείο Παιδείας για μείωση του εισιτηρίου που πληρώνουν οι σπουδαστές (440 δραχμές πήγαινε - έλα) για να τους μεταφέρουν στο ΤΕΙ που βρίσκεται 15 χιλιόμετρα έξω από τη Χαλκίδα, ενώ αναρμόδιος δήλωσε για το πρόβλημα της στέγασης, αφού η εστία καλύπτει πολύ μικρό αριθμό σπουδαστών και της σίτισης.

Οι σπουδαστές, αφού κατήγγειλαν την αρνητική στάση του νομάρχη, κατευθύνθηκαν προς το ΚΤΕΛ, όπου πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη μιας ώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ