ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Μάρτη 1998
Σελ. /36
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ
Αγωνία για τέσσερις

Γιουβέντους, Ρεάλ, Ντόρτμουντ και Μονακό στην κληρωτίδα της Λοζάνης για τα ημιτελικά της μεγάλης διοργάνωσης

Η αυλαία της προτελευταίας πράξης της διοργάνωσης του Τσάμπιονς Λιγκ ανοίγει σήμερα στη Λοζάνη, όπου πραγματοποιείται η κλήρωση των ημιτελικών με την αγωνία των τεσσάρων μονομάχων να φτάνει στο κατακόρυφο.

Η κάτοχος του τροπαίου, γερμανική Ντόρτμουντ, η ιταλική Γιουβέντους, η ισπανική Ρεάλ Μαδρίτης και η γαλλική Μονακό θα μπουν σήμερα στην κληρωτίδα της ΟΥΕΦΑ για τους ημιτελικούς, με σκοπό την είσοδό τους στον τελικό της διοργάνωσης.

Οποια και να είναι τα ζευγάρια που θα βγάλει σήμερα η κλήρωση, το σίγουρο είναι ότι κάθε άλλο παρά προγνωστικά μπορεί να γίνουν. Αλλωστε, όπως έδειξαν και οι επαναληπτικοί αγώνες της προημιτελικής φάσης, οι τέσσερις ομάδες που απέμειναν ούτε από έδρες ούτε από προγνωστικά καταλαβαίνουν.

Η Γιουβέντους κατάφερε μπροστά σε 100.000 Ουκρανούς να μετατρέψει σε περίπατο το ντέρμπι με την Ντιναμό, που είχε αποσπάσει πολύτιμη ισοπαλία 1 - 1 στο Τορίνο, αλλά τη νίκησε στο Κίεβο και μάλιστα με το βαρύ 4 - 1. Δημιουργός της μεγάλης νίκης - πρόκρισης ο Φίλιππο Ινζάγκι, ο οποίος κατάφερε να πετύχει τα τρία από τα τέσσερα γκολ (29, 65, 73), ενώ το θρίαμβο συμπλήρωσε με εκπληκτικό γκολ ο Ντελ Πιέρο στο 89. Προς στιγμήν οι Ουκρανοί είχαν αναπτερώσει τις ελπίδες τους αφού ισοφάρισαν σε 1 - 1 με τον Ρεμπρόφ στο 54.

Στη γερμανική μονομαχία η κάτοχος του τίτλου Ντόρτμουντ παρέμεινε ζωντανή στο σκοπό της να διατηρήσει και φέτος τα σκήπτρα της πρωταθλήτριας Ευρώπης, αφού νίκησε με 1 - 0 την συμπατριώτισσά της Μπάγερν Μονάχου. Ο Στεφάν Σαπουϊζά πέτυχε το καθοριστικό γκολ της συνάντησης στο 109, αφού ο κανονικός αγώνας είχε λήξει ισόπαλος 0 - 0 όπως και το πρώτο παιχνίδι στο Μόναχο.

Στην Αγγλία σημειώθηκε η έκπληξη της προημιτελικής φάσης, αφού η γαλλική Μονακό έβαλε τέλος στα όνειρα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για κατάκτηση ενός ευρωπαϊκού τίτλου. Μόλις στο 5 ο Τρεζεγκέ, που βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας από τον προπονητή του, Ζαν Τιγκανά, άνοιξε το σκορ για τους Γάλλους βάζοντας τα θεμέλια της μεγάλης πρόκρισης. Οι "μπέμπηδες" που, ας σημειωθεί, αγωνίζονταν με ελλείψεις βασικών παικτών λόγω τραυματισμών, προσπάθησαν να ανακάμψουν αλλά τελικά το μόνο που κατάφεραν ήταν να αποφύγουν την ήττα αφού ισοφάρισαν με τον Σόλκιερ στο 53. Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο παιχνίδι είχε λήξει ισόπαλο 0 - 0.

Το πιο ήσυχο απόγευμα από όλες τις ομάδες πέρασε η Ρεάλ Μαδρίτης, όπου με τον αέρα του 1 - 1 της Γερμανίας δε δυσκολεύτηκε να νικήσει την Μπάγερν Λεβερκούζεν με 3 - 0 χάρη στα γκολ των Καρεμπέ (49), Μοριέντες (57), Ιέρο (89).

Ο "δικός" μου Παναθηναϊκός

Ο Βασίλης Δανιήλ εξηγεί το μυστικό της επιτυχίας, ενώ, παράλληλα, δίνει το στίγμα, γιατί η ομάδα δεν έχει καλή απόδοση στα ντέρμπι

Ο Βασίλης Δανιήλ εξήγησε χτες, σε ραδιοφωνική συνέντευξη στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ, γιατί ο Παναθηναϊκός κερδίζει με ευκολία τα υπόλοιπα ματς, όμως στα ντέρμπι έχει πρόβλημα: "Εχουμε πλέον ένα διαφορετικό στιλ παιχνιδιού. Απέδωσε σε όλα τα ματς, εκτός από τα ντέρμπι με την ΑΕΚ. Με τον ΠΑΟΚ ήμασταν κυρίαρχοι στην Τούμπα, ενώ με τον Ολυμπιακό μείναμε με 8 παίκτες και ασφαλώς δεν μπορούμε να κριθούμε. Ισως στα ντέρμπι έπρεπε να παίζουμε πιο σφιχτά, πιο φοβισμένα. Δεν είναι, όμως, αυτή η φιλοσοφία μου. Θέλω να παίζουμε επιθετικά", τόνισε ο Καβαλιώτης τεχνικός για να συνεχίσει: "Ηρθαν στην ομάδα πολλά νέα πρόσωπα. Κατά 50%, η ενδεκάδα έχει αλλάξει. Βασικοί είναι από τους παλιούς οι Κολιτσιδάκης, Αποστολάκης, Γ. Χ. Γεωργιάδης, Βαζέχα. Τα άλλα τα παιδιά πρώτη φορά παίζουν βασικοί. Για παράδειγμα, οι Νικοπολίδης, Λαγωνικάκης, Μπασινας, Γκούμας, Νικολαϊδης, καθώς και οι Μίκλαντ και Στράντλι, που ήρθαν στην ομάδα το περασμένο καλοκαίρι".

Αναφερόμενος στο ματς με τον Ηρακλή, τόνισε: "Ζήτησα από τους παίκτες να μην έχουν άγχος. Ακόμη και στο ημίχρονο, τους επισήμανα ότι έχουμε χρόνο να ανατρέψουμε το αποτέλεσμα και να φτάσουμε στον τελικό. Ετσι κι έγινε. Πάντως, ο ΠΑΟ του πρώτου μέρος ήταν καλύτερος, άσχετα αν στην επανάληψη πετύχαμε τρία γκολ".

Για τον Πανιώνιο, που θα βρεθεί ενώπιος ενωπίω στον τελικό, είπε: "Είναι νωρίς ακόμα για εκτιμήσεις, αφού τη δεδομένη μέρα κανείς δεν ξέρει σε τι αγωνιστική κατάσταση θα είναι οι δυο ομάδες και τι απώλειες ενδεχομένως θα έχουν. Ο Πανιώνιος για να βγάλει έξω τον ΠΑΟΚ σημαίνει ότι δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητος αντίπαλος".

  • Ο Ερικ Μίκλαντ κλήθηκε τελικά στην Εθνική Νορβηγίας για το φιλικό ματς της ερχόμενης Τετάρτης με το Βέλγιο. Οι τραυματισμοί που "χτύπησαν" τους Νορβηγούς το τελευταίο 48ωρο υποχρέωσαν τον ομοσπονδιακό κ. Ολσεν να αναθεωρήσει την αρχική λίστα και να "φωνάξει" τον παίκτη του ΠΑΟ. Το γεγονός δεν πέρασε απαρατήρητο από την πράσινη ΠΑΕ, που διαμαρτυρήθηκε στην ομοσπονδία της σκανδιναβικής χώρας για τις συνεχείς κλήσεις, που έχουν κουράσει τον παίκτη.
ΠΑΟΚ
Ψυχραιμία παιδιά...

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Ψύχραιμα αντιμετώπισε η διοίκηση και το τεχνικό τιμ του ΠΑΟΚ τον αποκλεισμό από το κύπελλο και τον τελικό της διοργάνωσης. Ο προπονητής Αγγελος Αναστασιάδης στη σημερινή προπόνηση έκανε τις δέουσες παρατηρήσεις στους παίκτες του και τόνισε: "Παρασυρθήκατε από το παιχνίδι των αντιπάλων σας, το οποίο έπρεπε να περιμένετε. Δεν πρέπει τώρα να σκύψουμε το κεφάλι, αλλά να συνεχίσουμε γιατί έχουμε και την έξοδο της Ευρώπης από το κύπελλο ΟΥΕΦΑ".

Ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ και παλαίμαχος άσος του ΠΑΟΚ, Γιώργος Κούδας, δήλωσε σε οξύτερο ύφος: "Αυτό που έγινε με τον Στεφανόπουλο στο πρώτο παιχνίδι, πέρασε χωρίς αντίδραση από τον ΠΑΟΚ. Δεν κάναμε τίποτα, ενώ έπρεπε να είχαμε αντιδράσει. Ο ΠΑΟΚ έχασε πολύ από τη φυγή του Κώστα Ορφανού. Βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας. Θα συμμαχήσουμε και με το διάολο, αρκεί να μην αδικείται η ομάδα".

Με παράσταση που έκανε στον κ. Βουράκη εκπρόσωπος της διοίκησης του ΠΑΟΚ, ζήτησε την εξαίρεση του διαιτητή κ. Μπέγκου από το παιχνίδι της Κυριακής ΠΑΟ - ΠΑΟΚ και επειδή πρακτικά δεν μπορεί να γίνει αυτό, τον χαρακτηρίζει ανεπιθύμητο για τα επόμενα παιχνίδια της ομάδας.

Στο μεταξύ, με ανακοίνωση - δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΠΑΕ Γιώργος Μπατατούδης παρεμβαίνει στο θέμα και τονίζει τα εξής: "Ο,τι χτίσαμε δεν γκρεμίζεται σε μια βραδιά. Σηκώνουμε το κεφάλι ψηλά και προχωρούμε μια γροθιά. Είμαστε δυνατοί, η πορεία το δείχνει. Ηταν απλά κακή παρένθεση. Ας κοιτάξουμεόλοι τα λάθη μας. Δε σκεφτόμαστε χρήματα και κόπο. Φτιάχνουμε υπερομάδα και δε θα έχουμε ανάγκη κανένα. Οι εχθροί μας ας κάνουν υπομονή. Μετράμε τους φίλους μας. Το αδύνατο θα το κάνουμε σήμερα. Το θαύμα αύριο".Ντ. Κ.

ΛΟΚΟΜΟΤΙΒ - ΑΕΚ 2 - 1
Παγωμένο φινάλε...

Οδυνηρός αποκλεισμός της Ενωσης στις καθυστερήσεις του αγώνα, βάζει σε κίνδυνο και την κατάκτηση της 8ης προνομιούχου θέσης

Από χτες η ΑΕΚ έγινε συνώνυμη της λέξης "αυτοκτονία". Κατάφερε, διότι έτσι όπως εξελίχθηκε το παιχνίδι, περί κατορθώματος πρόκειται, να χάσει 2 - 1 απ' τη Λοκομοτίβ και ν' αποχαιρετήσει την 4άδα του Κυπελλούχων. Ετσι τίθεται σοβαρά, πλέον, από τους Ρώσους, υπό αμφισβήτηση και η κατάληψη από την Ελλάδα της 8ης προνομιούχου θέσης.

Ο "κιτρινόμαυρος" που έχει συνδυάσει τ' όνομα του με το γκολ, ο Ντέμης Νικολαϊδης, έγινε χτες ο μοιραίος παίχτης του "δικεφάλου". Το σκορ ήταν 1 - 1 και το ρολόι έδειχνε το 90. Ο Σέμπουε βγήκε στην αντεπίθεση και γύρισε την μπάλα περίπου στη γωνία της μικρής περιοχής. Ο Νιγματούλιν ήταν εκτός θέσης και όλοι ήταν έτοιμοι να πανηγυρίσουν. Ομως ο Νικολαϊδης, υπερβολικά σίγουρος, έκανε ένα χλιαρό πλασέ και ο Τζουγκαϊνοφ πρόλαβε να διώξει οριακά πριν η μπάλα περάσει τη γραμμή.

Η καταστροφή για την Ενωση ολοκληρώθηκε στο 92. Ο Χαρλάτσεφ για πολλοστή φορά βρέθηκε μόνος σε θέση μέσα αριστερά, σέντραρε και ο Γκουρένκο με κεφαλιά έστειλε τη Λοκομοτίβ στην επόμενη φάση του θεσμού και την ΑΕΚ στα... τάρταρα.

Σύμφωνα με την αγωνιστική εικόνα των δύο αντιπάλων, οι γηπεδούχοι δίκαια "σφράγισαν" το εισιτήριο της πρόκρισης. Από την αρχή είχαν τον έλεγχο του αγώνα. Με ηρεμία, σιγουριά και κυρίως οργάνωση προσπαθούσαν να φτάσουν στο ποθητό. Απ' την άλλη οι φιλοξενούμενοι είχαν καταβληθεί απ' το άγχος. Μπήκαν φοβισμένοι και αυτό φαινόταν χαρακτηριστικά στον πανικό που συχνά - πυκνά δημιουργούνταν στην άμυνα όπου είχαν "κατασκηνώσει". Παρ' όλα αυτά έκλεισαν το ημίχρονο χωρίς ν' απειληθούν σοβαρά.

Η αρχή της επανάληψης έδωσε την αίσθηση πως οι "κιτρινόμαυροι" ξεπέρασαν το άγχος και θα μπορούσαν ν' αποδώσουν σύμφωνα με τις δυνατότητές τους. Αλλά στο 53 από λάθος του Καλιτζάκη ο Τζανάσια έβγαλε μόνο τον Χαρλάτσεφ που δε δυσκολεύτηκε να κάνει το 1 - 0. Η ΑΕΚ αντέδρασε και δημιούργησε 2 ευκαιρίες αλλά Νιγματούλιν και Χαρλάτσεφ τής αρνήθηκαν το γκολ. Ομως στο 66 ο Τζουγκαϊνοφ ανέτρεψε τον Μαλαδένη και ο Κοπιτσής κάνοντας το 1 - 1... ξανάβαψε την πρόκριση κίτρινη.

Η ελληνική ομάδα αδικαιολόγητα ξανακλείστηκε στα καρέ της και το σφυροκόπημα των γηπεδούχων επαναλήφθηκε. Πέτυχαν δύο γκολ που σωστά ακυρώθηκαν ως οφ σάιντ και έβλεπαν τον Ατματσίδη να 'χει... κατεβάσει τα ρολά. Καρδιοχτύπησαν στο 81 αλλά σουτ του Νικολαϊδη έδιωξε άψογα ο Νιγματούλιν.

Τώρα πλέον στην ΑΕΚ κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με σιγουριά για την επόμενη μέρα. Αυτό που θεωρείται βέβαιο είναι πως άμεσα θα υπάρξουν εξελίξεις, που σύμφωνα με κάποιους θα 'χουν τη μορφή... χιονοστιβάδας.

ΛΟΚΟΜΟΤΙΒ: Νιγματούλιν, Τζουγκαϊνοφ, Τσερεφτσένκο, Αριφούλιν, Γκουρένκο, Σολομάτιν, Κοσολάποφ, Γκάρας, Λοσκόφ (25 Τζανάσια), Χαρλάτσεφ, Μαμίνοφ.

ΑΕΚ: Ατματσίδης, Μαχαιρίδης, Κασάπης, Κωστένογλου, Μαλαδένης (88 Κεφαλάς), Νικολαϊδης, Κοπιτσής, Καλιτζάκης, Γκρέταρσον, Σαβέφσκι (65 Σέμπουε), Μανωλάς.

Ο πολύ καλός διαιτητής Μερκ "κιτρίνισε" τον Μανωλά.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Εσωτερικές μεταγραφές

Για πάντα στον Πειραιά! Ο λόγος για τους Κυριάκο Καραταϊδη, Βασίλη Καραπιάλη και Γιώργο Αμανατίδη, που τον Ιούνη λήγουν τα συμβόλαιά τους με την ομάδα του Πειραιά. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, μετά το Πάσχα, και οι τρεις παίκτες θα υπογράψουν τα νέα τους συμβόλαια, αφού ο Ντούσαν Μπάγεβιτς έχει εισηγηθεί την παραμονή τους στην ομάδα.

Πιο συγκεκριμένα, οι 33χρονοι Καραταϊδης και Καραπιάλης θα υπογράψουν διετές συμβόλαιο και θα κλείσουν την καριέρα τους στους ερυθρόλευκους, κάτι που θέλουν και οι δυο. Μάλιστα, ο δεύτερος αναμένεται στη συνέχεια να ασχοληθεί με την προπονητική, όπως έχει δηλώσει κατά καιρούς.

Οσον αφορά τον Αμανατίδη, τα πράγματα είναι πιο απλά, αφού δε χρειάζεται διαπραγμάτευση. Το παλιό συμβόλαιο αναφέρει ότι παραμένει στην ομάδα για άλλα τρία χρόνια, αν του καταβληθεί ένα ποσό γύρω τα 100 εκατομμύρια δραχμές.

Η πτώση της απόδοσης του Νικολαϊδη στοίχισε στην ΑΕΚ την πρόκριση και επέτρεψε στους Ρώσους να... χορέψουν για την είσοδό τους στην 4άδα του Κυπελλούχων



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ