ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Μάρτη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΡΟΥΣΙ
Κωφεύει η κυβέρνηση για τον υποσταθμό της ΔΕΗ

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή, Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλου

Πλήρως αδιάφορη απέναντι στην αγωνία των κατοίκων του Αμαρουσίου για τον κίνδυνο που διατρέχει η υγεία τους από τη λειτουργία κέντρου διανομής ρεύματος υψηλής τάσης της ΔΕΗ, εμφανίστηκε χτες στη Βουλή η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος μεταφέροντας τις έντονες διαμαρτυρίες όλων των φορέων του δήμου για τη λειτουργία του υποσταθμού μέσα σε πυκνοκατοικημένη περιοχή και δίπλα στα σχολεία. Μάλιστα η λειτουργία του σταθμού αποφασίστηκε χωρίς προηγουμένως να υπάρχει περιβαλλοντολογική μελέτη επιπτώσεων και παρόλο που εκκρεμεί προσφυγή των κατοίκων στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η Β. Παπανδρέου ισχυρίστηκε ότι όλοι οι υποσταθμοί λειτουργούν σε κατοικημένες περιοχές και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και καμία επίπτωση για όσους μένουν δίπλα στους σταθμούς. Είπε ότι είναι αναγκαία η λειτουργία του γιατί το Μαρούσι είναι ο τέταρτος κατά σειρά δήμος στην κατανάλωση ρεύματος και τόνισε ότι εάν δεν ιδρυθεί, τότε οι κάτοικοι θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα από την έλλειψη ρεύματος. Θέλοντας να καλύψει την απουσία περιβαλλοντολογικής μελέτης, είπε ότι αυτή δεν είναι απαραίτητη και επικαλέστηκε πόρισμα δύο καθηγητών πανεπιστημίου σύμφωνα με το οποίο δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων.

Για κραυγαλέα παρανομία έκανε λόγο ο Μ. Κωστόπουλος τονίζοντας ότι η στάση της κυβέρνησης αντανακλά την αλαζονεία της εξουσίας απέναντι στον λαό. Κατήγγειλε ότι ο υποσταθμός γίνεται στην καρδιά μιας πυκνοκατοικημένης περιοχής παρά το γεγονός ότι εκκρεμεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και ενάντια στη θέληση όλων των μαζικών φορέων του δήμου. Επειδή στην περιοχή θα γίνουν οι κυριότερες εκδηλώσεις των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 προφανώς ο υποσταθμός ιδρύεται εκεί γι' αυτόν τον λόγο κάτι που έκανε τον Μ. Κωστόπουλο να παρατηρήσει ότι με τους Ολυμπιακούς δεν πρέπει να ισοπεδώνεται ο κόσμος αλλά αντίθετα να εξυπηρετείται. Αναρωτήθηκε δε, πώς, ενώ οι εισαγγελείς πολλές φορές παρεμβαίνουν αυτεπάγγελτα κατά των εργαζομένων όταν αυτοί κινητοποιούνται, στην περίπτωση του υποσταθμού της ΔΕΗ στο Μαρούσι δεν κάνουν το ίδιο. Τέλος ανέφερε ότι υπάρχει άλλος χώρος στην περιοχή όπου μπορεί να κατασκευαστεί ο υποσταθμός χωρίς να δημιουργεί προβλήματα στους κατοίκους.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Απορρίπτεται η αλλαγή της βάσης των συνομιλιών
  • Δε συζητάει η κυπριακή κυβέρνηση την αναβάθμιση του χαρακτήρα του διαλόγου από "διακοινοτικό" σε "διακρατικό", όπως ζητάει ο Ντενκτάς
  • Στάση... Πόντιου Πιλάτου από τον ειδικό σύμβουλο για το Κυπριακό του ΓΓ του ΟΗΕ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας).-

Η κυπριακή κυβέρνηση απορρίπτει ασυζητητί αλλαγή της βάσης διεξαγωγής των διακοινοτικών συνομιλιών, εξέλιξη την οποία υποστηρίζει, όπως άφησε προχτές να εννοηθεί, ο ειδικός σύμβουλος για το Κυπριακό του ΓΓ του ΟΗΕ, Ντιέγκο Κόρντοβεζ.Την αντίθεση της κυβέρνησης εξέφρασε ο ίδιος ο Πρόεδρος Κληρίδης κατά τη χτεσινή συνάντησή του με τον Ντιέγκο Κόρντοβεζ.

Η βάση διεξαγωγής των συνομιλιών καθορίστηκε το 1974 και το 1975 με ομόφωνες Αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με το ψήφισμα 3212 της 1ης του Νοέμβρη του 1974 και του Συμβουλίου Ασφαλείας με το ψήφισμα 367 της 12ης του Μάρτη 1975.

Ο Ντιέγκο Κόρντοβεζ είναι ο πρώτος επίσημος αξιωματούχος του ΟΗΕ και αντιπρόσωπος του ΓΓ, που άφησε με τις προχτεσινές δηλώσεις του ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής της βάσης των συνομιλιών για το Κυπριακό. Ο αντιπρόσωπος του Κόφι Ανάν τήρησε στάση Πόντιου Πιλάτου, όταν ο Ντενκτάς ανερυθρίαστα ζήτησε, μπροστά στον Κόρντοβεζ, να αναβαθμιστεί ο διακοινοτικός χαρακτήρας του διαλόγου σε "διακρατικό". Απ' εδώ και μπρος, είπε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, οι συνομιλίες θα διεξάγονται μεταξύ δύο "κρατών". Η κυνική αυτή δήλωση του Ντενκτάς εντάσσεται στις προσπάθειες της Αγκυρας να πετύχει διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους του Ντενκτάς.

Αλλά και η όλη συμπεριφορά και στάση του Κόρντοβεζ προκαλεί πολλά ερωτηματικά και παράλληλα προβληματίζει την κυπριακή κυβέρνηση και ολόκληρη την πολιτική ηγεσία της Κύπρου. Ο Κόρντοβεζ απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων πώς ερμηνεύει τη δήλωση Ντενκτάς για "διακρατικές" συνομιλίες, είπε, αποτεινόμενος όχι μόνο στους δημοσιογράφους αλλά και στην ελληνοκυπριακή πλευρά: "Αναμένετε πάντοτε από εμάς να καθορίσουμε τα πράγματα για σας. Εσείς είστε αυτοί που θα πρέπει να καθορίσετε τον τρόπο με τον οποίο θέλετε να επιλύσετε τα προβλήματά σας. Εμείς απλώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε"!

Ο Κόρντοβεζ, σε νέες χτεσινές δηλώσεις του, απέφυγε να πάρει θέση πάνω στις απόψεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη και περιορίστηκε να πει ότι θα ενημερώσει τον ΓΓ του ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας σχετικά με την αποστολή του στο τρίγωνο Λευκωσίας - Αθήνας - Αγκυρας και φυσικά για τις απόψεις Ντενκτάς.

Η όλη συμπεριφορά του Κόρντοβεζ καταδικάζεται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Ανδρέας Χρήστου κατάγγειλε τη σαφή αιχμή του Κόρντοβεζ για το ενδεχόμενο να αλλάξει η βάση του διαλόγου των συνομιλιών. Ο Α. Χρήστου είπε επίσης ότι πρόσφατες δηλώσεις του ειδικού απεσταλμένου της βρετανικής προεδρίας, σερ Ντέιβιντ Χάνι, έδωσαν αυξημένα δικαιώματα στον Ντενκτάς και σημείωσε την ανυπαρξία οποιασδήποτε εμφανούς αμερικανικής κίνησης ή πρωτοβουλίας στο Κυπριακό, ενώ είναι εμφανής η πορεία προς την Ευρώπη να μη δημιουργήσει ανεξίτηλο πρόβλημα στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Επίσης, ο πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού, σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη, λίγο πριν από την άφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο του Ντιέγκο Κόρντοβεζ, χαρακτήρισε εξωπραγματική και απαράδεκτη τη θέση του Κόρντοβεζ ότι επαφίεται στις δύο κοινότητες να βρουν βάση για διάλογο. Τέτοια θέση, είπε, δεν μπορεί να προέρχεται από υπεύθυνο εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών και πρόσθεσε ότι κανείς δεν μπορεί να εξουδετερώσει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Τόνισε επίσης ότι οι θέσεις της τουρκικής πλευράς για συνομιλίες μεταξύ δύο κρατών είναι πρόκληση όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και για τη διεθνή κοινότητα.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Ν. Αναστασιάδης, σε σχετικές δηλώσεις του χτες το πρωί ανέφερε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να εμμείνει στην τήρηση των εντολών του Συμβουλίου Ασφαλείας και ο Ντιέγκο Κόρντοβεζ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του ως απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ. Ο Ν. Αναστασιάδης, που μιλούσε ύστερα από συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη, είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά όχι μόνο πρέπει να εμμείνει στη μη αλλαγή της διαδικασίας, αλλά, αντίθετα, να επιδιώξει πιο δυναμική παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών και όσων ενδιαφέρονται για τη λύση του Κυπριακού, ώστε να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία.

ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ
"Παγώνει" το ενιαίο αμυντικό δόγμα;

Αιτία η απρόσκοπτη διεξαγωγή του ενταξιακού διαλόγου της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση

Προς το παρόν φαίνεται πως αναστέλλονται όλες οι δραστηριότητας που έχουν σχέση με την εφαρμογή του ενιαίου αμυντικού δόγματος Ελλάδας - Κύπρου, στο όνομα της απρόσκοπτης διεξαγωγής του ενταξιακού διαλόγου της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση, που αρχίζει στις 31 Μάρτη. Αυτό προκύπτει από τη χτεσινή συνάντηση στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας του Α. Τσοχατζόπουλου με τον Κύπριο ομόλογό του, Γ. Ομήρου.

Το θέμα αυτό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, όπως είπε ο Α. Τσοχατζόπουλος, είναι ένα νέο στοιχείο που "αξιολογήθηκε" για τις τελικές αποφάσεις. Βέβαια, δεν έλειψαν οι διαβεβαιώσεις ότι το ενιαίο αμυντικό δόγμα και τα σχετικά προγράμματα θα συνεχιστούν με αποφασιστικότητα. Ωστόσο δε δόθηκαν συγκεκριμένες απαντήσεις ούτε όσον αφορά στα εγκαίνια του στρατιωτικού αεροδρομίου της Πάφου, που προγραμματιζόταν να γίνουν στις 25 Μάρτη και θα συνδυαζόταν με επίσκεψη στην Κύπρο του Α. Τσοχατζόπουλου, ούτε όσον αφορά στην εγκατάσταση των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-300, η οποία προβλεπόταν να γίνει το φθινόπωρο. Ο Γ. Ομήρου έκανε λόγο για "πολιτικό κλίμα της χρονικής συγκυρίας", αλλά διαβεβαίωσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε οπισθοδρόμηση.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος μίλησε για ένταξη της Κύπρου "σε μια προοπτική της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τη Μεσόγειο" και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ένταξης της Κύπρου και στο ΝΑΤΟ. "Είναι, είπε, ένα θέμα όχι άμεσο αλλά του απώτερου μέλλοντος". Οταν, δε, ρωτήθηκε για τη βάση της Πάφου είπε ότι τα εγκαίνια είναι "διαδικαστικό θέμα".

Συνάντηση Πάγκαλου - Ολμπράιτ

Δεκαήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ άρχισε ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος και σήμερα τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας αναμενόταν να συναντηθεί με την Αμερικανίδα ομόλογό του Μ. Ολμπράιτ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης, που γίνεται έξι μήνες μετά την προηγούμενη διμερή συνάντηση των δύο υπουργών το Σεπτέμβρη, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, θα είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και ο όποιος μεσολαβητικός ρόλος μπορούν να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ, το Κυπριακό και οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο. Ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στο "Λευκό Οίκο", όπου θα συναντηθεί με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Προέδρου Κλίντον, Σ. Μπέργκερ.Στην αμερικανική πρωτεύουσα θα παραμείνει μέχρι τις 25 του μήνα και στο διάστημα αυτό θα συναντηθεί και με άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους. Η επίσκεψή του θα ολοκληρωθεί στη Νέα Υόρκη, το επόμενο Σαββατοκύριακο, όπου θα συμμετάσχει στην εθνική παρέλαση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου που θα γίνει κατά μήκος της 5ης Λεωφόρου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ