ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Μάρτη 1998
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ερευνες και αρχεία περί βιβλίου

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου,μετά τη συμφωνία που συνυπέγραψε με την Εθνική Βιβλιοθήκη και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών - Βιβλιοπωλών, προγραμματίζει να κυκλοφορήσει προσεχώς, σε έντυπη μορφή, ο τόμος της Εθνικής Βιβλιογραφίας το 1993. Το Μάιο θα εκδοθεί σε cd - ROM η Εθνική Βιβλιογραφία των ετών 1988 - 1996. Η έκδοση αυτή θα περιλάβει 43.000 τίτλους βιβλίων, καθώς και Αρχείο καθιερωμένων ονομάτων και όρων της Εθνικής Βιβλιογραφίας Ελλάδας, ώστε να διευκολυνθεί ο εντοπισμός βιβλιογραφικών αναφορών από κάθε χρήστη. Στη συνέχεια το Αρχείο αυτό θα περάσει και στο Ιντερνετ.

Οπως δηλώνει το Ε. ΚΕ. ΒΙ. προχωρά και η ηλεκτρονική καταγραφή Αρχείου Ελληνικών Βιβλίων Μεταφρασμένων σε άλλες γλώσσες (ισχυρές και "εξωτικές", λ. χ. ρωσικά, αραβικά κ. ά.), ενώ φέτος υπολογίζεται και να εκτεθούν τα μεταφρασμένα ελληνικά λογοτεχνικά βιβλία. Παράλληλα, σύμφωνα με σύμβαση με το Ελληνικό Λογοτεχνικό Ιστορικό Αρχείο,θα εγκατασταθεί μόνιμα στη Βιβλιοθήκη του Ε. ΚΕ. ΒΙ. η σχετική συλλογή του ΕΛΙΑ (1.200 τόμοι), η οποία θα πλουτίζεται με νέες εκδόσεις, "σε συνεργασία με τους Ελληνες συγγραφείς και εκδότες, με βιβλιοθήκες και συνεργάτες στο εξωτερικό".

Το αντίστοιχο Αρχείο Λογοτεχνικών Βιβλίων Μεταφρασμένων στα ελληνικά περιλαμβάνει 20.000 τίτλους. Η έρευνα έγινε με την εποπτεία του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Κων. Κασίνη και με την τεχνική συνεργασία του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών. Ο πρώτος τόμος της έκδοσης (θα διατίθεται σε CD - ROM) αναμένεται εντός του έτους.

"Το βιβλίο εντός των βιβλίων" τιτλοφορείται το πρόγραμμα αποδελτίωσης και καταγραφής, σε cd - ROM, συγγραφέων και των κάθε είδους βιβλίων που διάβαζαν και ανέφεραν στα έργα τους, όπως εντοπίζονται σε πεζογραφικά κείμενα της ελληνικής λογοτεχνίας στον αιώνα μας. Την επιστημονική εποπτεία του προγράμματος, στο οποίο συνεργάζονται μεταπτυχιακοί φοιτητές Φιλολογίας του ΑΠΘ και του Παιδαγωγικού Τμήματος του Καποδιστριακού, έχουν οι καθηγητές και σύμβουλοι του Ε. ΚΕ. ΒΙ. Παναγιώτης Μουλάς και Αντα Κατσίκη - Γκίβαλου, με συνεργάτες τους Μίλτο Πεχλιβάνου και Κωνσταντίνο Νάτση.

Το Ε. ΚΕ. ΒΙ. υπέγραψε σύμβαση και με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών,για τη σύνταξη πλήρους, συστηματικής βιβλιογραφίας περί τις κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες.Την ευθύνη για τη συγκέντρωση, κατηγοριοποίηση του - διάσπαρτου σ' όλη τη χώρα - σχετικού υλικού ανέλαβε ο καθηγητής και διευθυντής του ΕΚΚΕ Νικηφόρος Διαμαντούρος. Η Βιβλιογραφία Κοινωνικών Επιστημών θα περιλάβει δημοσιευμένα έργα (μονογραφίες και άρθρα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά), αδημοσίευτο επιστημονικό υλικό (διδακτορικές διατριβές, ανακοινώσεις σε συνέδρια, έρευνες σε εξέλιξη, προς δημοσίευση έργα), βιβλιοκριτικές, ερευνητικές πηγές και δραστηριότητες.

Θέατρο εκτός τειχών Αθήνας

Με τρεις νέες παραγωγές συνεχίζει τη δραστηριότητά του το ΚΘΒΕ.Πρόκειται για το "Ντουέντε" του Λόρκα,το "Μας συγχωρείτε κύριε Σαίξπηρ" από το "Χοροθέατρο Θεσσαλονίκης" και τη "Λίγεια" του Τζουζέπε Τομάζι ντε Λαμπεντούζα.Το "Ντουέντε" παρουσιάζεται στο θέατρο "Αυλαία",σε μετάφραση Ολυμπίας Καράγιωργα,σκηνοθεσία και σκηνική επιμέλεια Κώστα Παλαμίδη.Παίζουν: Ολγα Αλεξανδροπούλου, Κώστας Γακίδης, Μαρία Γουσίου και Γιώργος Κώτσος.Στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών το "Χοροθέατρο" παρουσιάζει την παράσταση "Μας συγχωρείτε κύριε Σαίξπηρ" σε χορογραφία Χάρη Μανταφούνη.Τα σκηνικά είναι του Γιώργου Γαβαλά και τα κοστούμια της Κλερ Μπρέισγουελ. Χορεύουν: Μαρλέν Βερσιούρεν, Κώστας Γεράρδος, Θανάσης Γιαννακόπουλος, Χαρά Θεοτοκάτου κ. ά. Η "Λίγεια" θα παρουσιάζεται στο θέατρο "Αυλαία", από τις 27 Μαρτίου μέχρι την 1η Απριλίου, σε μετάφραση Νάσου Βαγενά,σκηνοθεσία Ματίνας Μόσχοβη,σκηνικάΜένης Τριανταφυλλίδου και μουσική επιμέλεια Λοράν Ντε Τζόρτζιο.Παίζουν:Οδυσσέας Γωνιάδης, Παύλος Ελευθεριάδης και Σάκης Πετκίδης.

  • Την έκτη θεατρική παραγωγή του για τη χειμερινή περίοδο ανέβασε το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου,φιλοδοξώντας να συνεχίσει την ενότητα "Λογοτεχνία επί σκηνής",που περιλαμβάνει στο πρόγραμμά του για δεύτερη χρονιά. Πρόκειται για τη μουσική παράσταση "Οπου και να ταξιδέψω... " - Στιγμές και μνήμες Γιώργου Σεφέρη,που έκανε πρεμιέρα την περασμένη βδομάδα, στη Μικρή Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Βόλου. Το ρόλο του ποιητή ερμηνεύει ο Γιάννης Φέρτης.Τα τραγούδια ερμηνεύει ο Νίκος Παρθένης. Συμμετέχει το χοροθέατρο "Οκτάνα" του Κωνσταντίνου Ρήγου με τις χορεύτριες Ρούλα Κουτρουμπέλη, Ελενα Τοπαλίδου, Ελενα Ευαγγελοπούλου.Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Αγγελική Δημητρακοπούλου, Χάρης Ασημακόπουλος, Γιάννης Κοτσαρίνης και ο πιανίστας Ζαφείρης Κουκουσέλης.Η παράσταση ανεβαίνει σε σενάριο Α. Κ. Χριστοδούλου και Θέμη Μουμουλίδη,σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη,μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου και χορογραφίες Κωνσταντίνου Ρήγου.
  • Στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας παρουσιάζεται ο "Χαρτοπαίκτης" τουΜ. Χουρμούζη από το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης,σε σκηνοθεσία Κώστα Μπάκα και σκηνικά - κοστούμια Αφροδίτης Κουτσουδάκη.Τους ρόλους ερμηνεύουν: Πάνος Σκουρολιάκος, Βάνα Ζάκκα, Αρης Τσιούνης, Βασίλης Βασιλάκης, Κωστής Κούκιος, Κώστας Πασπάλης, Χρίστος Γεωργίου.Στην παράσταση παίρνουν μέρος και παίζουν οι μουσικοί Δημήτρης Καρπέτας (βιολί) και Κώστας Καραγιάννης (σαντούρι). Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν μέχρι 11 Απριλίου.
Πολύπτυχοι "κύκλοι"
  • Εκδήλωση με θέμα "Οι νέοι Ελληνες εκδότες: Πώς είδαν το παρελθόν και αντιμετωπίζουν το μέλλον", οργανώνουν αύριο Πέμπτη, στη Στοά του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5), ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλιοπωλών Αθήνας και ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλιοπωλών, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευκαιρία της έκθεσης για την "Ιστορία των Εκδοτικών Οίκων στην Ελλάδα 1900 - 1940".
  • "Το βάθος και η προέκταση της Δελφικής Ιδέας", είναι το θέμα που συζητείται αύριο στο Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Χαλανδρίου, στο πλαίσιο του κύκλου "Οι Δελφοί της Εύας και του Αγγελου Σικελιανού". Εισηγητές της εκδήλωσης είναι καθηγητής Τζον Αντον,την εισήγηση του οποίου θα διαβάσει ο Γιάννης Δάλλας και η συγγραφέας Βιβέτ Τσαρλαμπά - Κακλαμάνη.Η βραδιά θα κλείσει με την Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία, που θα ερμηνεύσει τις "Ωκεανίδες", σε μουσική Εύας Σικελιανού, υπό τη διεύθυνση του Λυκούργου Αγγελόπουλου. Παράλληλα, λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας.
  • Στο πλαίσιο του κύκλου επιμορφωτικών θεμάτων με τίτλο "Ερμηνεύοντας" του Ιδρύματος Γουλανδρή - Χορν (Μ. Αυρηλίου 5, Πλάκα), αύριο (7.30μμ), ο καθηγητής Δημήτρης Μαρωνίτης θα μιλήσει για την "Πρώτη και Πρότυπη Συλλογική Μάχη στην Ιλιάδα".Επίσης, στον κύκλο "Θέματα Κοινωνικής Εργασίας",την Παρασκευή 27/3 διοργανώνεται συζήτηση με θέμα "Οι απειλές που δέχεται το Κράτος Πρόνοιας και η θέση της Κοινωνικής Εργασίας στην Ελλάδα".
  • Με το συγγραφέα του "Μάγου", της "Ερωμένης του Γάλλου Ανθυπολοχαγού", του "Εβένινου Πύργου" κ.ά., Τζων Φόουλς θα μιλήσει αύριο (8.30μμ) το ελληνικό κοινό στην Αίθουσα Τέχνης της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Κίνησης.Θα προλογίσει η πεζογράφος Νένη Ευθυμιάδη και θα μιλήσουν οι συγγραφείς Νίκος Δήμου και Φαίδων Ταμβακάκης.Συντονίζει ο αν. καθηγητής Βαγγέλης Αθανασόπουλος.Ο Κώστας Καζάκος θα διαβάσει αποσπάσματα από έργα του Τζων Φόουλς και θα προβληθούν σκηνές από κινηματογραφικές μεταφορές έργων του.
  • Αύριο, επίσης, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων εγκαινιάζεται η έκθεση του Πέρη Ιερεμιάδη και θα παραμείνει ανοιχτή έως 7 Απρίλη. Επίσης την ίδια μέρα στην αίθουσα "Αντώνη Τρίτση" του Πνευματικού Κέντρου παρουσιάζεται το έργου του συνθέτη Βασίλη Χατζηλούκα "Συνομιλίες με την Αμμόχωστο",υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Παγιάτη,σε ποίηση Στέφανου Ζυμπουλάκη.Απαγγέλλει ο ηθοποιός Στέφανος Ιατρίδης.Ερμηνεύει ο Κώστας Χατζηχριστοδούλου.Συμμετέχει η χορωδία "Μανώλης Καλομοίρης".
Αρχαιρεσίες στο ΕΕΤΕ

Από τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των μελών των Εφορειών και της Επιτροπής Κατάταξης και Κρίσης του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκαν στις 8/3, εκλέχτηκαν οι:

Εφορεία ζωγραφικής: Θ. Ακριβόπουλος, Φ. Κουζούνης, Ν. Κακαδιάρης, Δ. Δούκα, Γ. Μητράκας. Εφορεία γλυπτικής: Ελ. Βάλβη, Κ. Δικέφαλος, Β. Δουατζή - Λάμπρου, Στ. Τριάντης, Ν. Βοσκάκης. Εφορεία χαρακτικής: Σ. Φόρτωμα, Μ. Πετροπούλου, Ρ. Γριμάλδη - Κορομηλά, Αν. Μενδρινού, Β. Καζάκος. Εφορεία διακοσμητικής: Σ. Βάρβογλης, Κ. Γιωτάκης, Αν. Μαχαιριανάκη, Χρ. Γκερέκος, Δ. Μουρλάς.

Στην Επιτροπή Κατάταξης και Κρίσης εκλέχτηκαν οι: Τμήμα ζωγραφικής: Ντ. Αντωνακάτου, Αν. Απέργης, Π. Γράββαλος, Γρ. Σεμιτέκολο, Θ. Στεφόπουλος, Γ. Γκολφίνος. Τμήμα γλυπτικής: Ν. Παρασκευάς, Σπ. Γογγάκης, Χρ. Σαραντοπούλου, Β. Δωρόπουλος, Χρ. Μέλλιος, Αλ. Κυριακός. Τμήμα χαρακτικής: Α. Κομιανού, Π. Κατσουλίδης, Ζ. Αλαφούζου, Μ. Εμμανουηλίδης, Ιρ. Δρακούλη, Αγ. Ραζής. Τμήμα διακοσμητικής: Π. Βαμπούλης, Χρ. Λιόνδας, Κ. Σκούρτης, Αικ. Χοχλιδάκη, Κ. Πανταζής, Ν. Δαζελίδης.

Παζάρι - εκποίηση βιβλίου

Από αύριο μέχρι την Κυριακή 5 Απριλίου,στην πλατεία Κλαυθμώνος,θα λειτουργεί μία έκθεση διαφορετική από τις άλλες. Μία έκθεση - "Εκποίηση - Παζάρι Βιβλίου" που οργανώνουν ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου και ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλιοπωλών Αθηνών,σε συνεργασία με τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων και το οποίο θα λειτουργεί από τις 10πμ - 10μμ.

Περισσότεροι από 200 εκδότες άνοιξαν τις αποθήκες τους και σε ένα τεράστιο ενιαίο περίπτερο των 500 τμ προσφέρουν βιβλία όλων των ειδών σε πολύ χαμηλές τιμές (από 300 δρχ. - έως 1.500). Ανάμεσά τους οι επισκέπτες θα βρουν λευκώματα, λεξικά και εγκυκλοπαίδειες.

Οπως δηλώνουν οι εκδότες και οι βιβλιοπώλες, παρόμοιες εκποιήσεις βιβλίου το 1995 και το 1996, στον ανοιχτό χώρο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, "είχαν απρόβλεπτα θετικά αποτελέσματα".

Οσκαρ κινηματογράφου

Αναμενόμενα ήταν τα αποτελέσματα των φετινών Οσκαρ, καθώς η πολυδιαφημιζόμενη υπερπαραγωγή των 200 εκατομμυρίων δολαρίων "Τιτανικός" συγκέντρωσε συνολικά 11 βραβεία, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ που κατείχε από το 1960 η ταινία "Μπεν Χουρ" του Ουίλιαμ Ουάιλερ.

Στον "Τιτανικό" του Τζέιμς Κάμερον,που είχε προταθεί για 14 βραβεία, δόθηκαν τα βραβεία: Καλύτερης ταινίας, καλύτερης σκηνοθεσίας, καλύτερης καλλιτεχνικής διεύθυνσης, καλύτερης φωτογραφίας, καλύτερου μοντάζ, καλύτερων ηχητικών εφέ, καλύτερων οπτικών εφέ, καλύτερου τραγουδιού, καλύτερης μουσικής σε δραματική ταινία, καλύτερου ήχου και καλύτερων κοστουμιών.

Το βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου απέσπασε ο Τζακ Νίκολσον ("Καλύτερα δε γίνεται") και πρώτου γυναικείου η Ελεν Χαντ για την ερμηνεία της στην ίδια ταινία. Το βραβείο δεύτερου ανδρικού ρόλου δόθηκε στον Ρόμπιν Γουίλιαμς ("Ο εκπληκτικός Ουίλ Χάντινγκ") και δεύτερου γυναικείου στην Κιμ Μπάσιντζερ ("Λ. Α. Κονφιντένσιαλ").

Το βραβείο καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας δόθηκε στην ολλανδική παραγωγή "Χαρακτήρας",καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου στους Ματ Ντέιμον και Μπεν Αφλεκ ("Ο εκπληκτικός Ουίλ Χάντινγκ"), καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου στους Μπ. Χέλγκλαντ και Κ. Χάνσον ("Λ. Α. Εμπιστευτικό").

Επίσης: Καλύτερης μουσικής για κωμωδία ή μιούζικαλ στην Αν Ντάτλι ("Ανδρες με τα όλα τους"), καλύτερου μακιγιάζ στους Ρικ Μπέικερ και Ντ. Λιρόι Αντερσον ("Οι άνδρες με τα μαύρα"), καλύτερου ντοκιμαντέρ με σενάριο στο "A story of Healing" των Ντόνα Ντιούι και Κάρολ Πάστερνακ και καλύτερου ντοκιμαντέρ στο "The long way Home" των Ράμπι Μάρβιν Ιέρ και Ρίτσαρντ Τρανκ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ