ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Απρίλη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Χωρίς προβλήματα έγινε η ψηφοφορία

Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι κυμάνθηκε η συμμετοχή, παρά το υποτονικό κλίμα που προσπάθησαν να καλλιεργήσουν οι "νεκροθάφτες" του φοιτητικού κινήματος

Οι φοιτητές και οι σπουδαστές, σε πείσμα για μια ακόμα φορά εκείνων που όλες αυτές τις μέρες προδίκαζαν τη μεγάλη αποχή, προσήλθαν στις κάλπες για να εκλέξουν τα διοικητικά συμβούλια των συλλόγων τους και τους εκπροσώπους τους στα πανσπουδαστικό συνέδρια της ΕΦΕΕ και της ΕΣΕΕ.

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα έγινε χτες η ψηφοφορία στις πανεπιστημιακές σχολές και το ΤΕΙ της Αθήνας και η συμμετοχή των φοιτητών και σπουδαστών παρουσίαζε ελαφρές αυξομειώσεις κατά περίπτωση. Οι εκπρόσωποι των "Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας" περίμεναν με αισιοδοξία το αποτέλεσμα της καταμέτρησης, καθώς τα μηνύματα που έρχονταν από τις σχολές μίλαγαν για ενίσχυση των ΠΚΣ. Αλλωστε, το πρώτο αποτέλεσμα που βγήκε από σχολή του Πανεπιστημίου Αθήνας (τμήμα Πληροφορικής) έφερνε την παράταξη με 25 ψήφους στη δεύτερη θέση (πρώτη η ΔΑΠ με 28, τρίτη η ΠΑΣΠ με 22).

Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (πρώην ΑΣΟΕΕ) η κίνηση ήταν ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με πέρσι, κατά τις εκτιμήσεις των φοιτητών. Η ψηφοφορία άργησε να ξεκινήσει (η τελευταία κάλπη άνοιξε μετά τις 11 το πρωί), λόγω διαδικαστικών προβλημάτων, που είχαν να κάνουν, σύμφωνα με τους φοιτητές, με την καθυστέρηση της Γραμματείας να εκδώσει τις ονομαστικές καταστάσεις των εγγεγραμμένων φοιτητών. Οπως εκτιμούσαν πάντως οι εκπρόσωποι των εφορευτικών επιτροπών των τμημάτων, η κίνηση κυμάνθηκε στα περσινά επίπεδα. Στη Νομική,οι εκλογές ξεκίνησαν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και η προσέλευση των φοιτητών ήταν ελαφρά αυξημένη στα πρώτα έτη. Μέχρι τις 4.30 το απόγευμα είχαν ψηφίσει 1.485 φοιτητές του Νομικού Τμήματος, στο Οικονομικό Τμήμα 620 και στο Πολιτικό 515 φοιτητές.

Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο,στο συγκρότημα της οδού Πατησίων, που έσφυζε από ζωή, στις 2 μ.μ. είχαν ψηφίσει 200 στο σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών, 300 στο σύλλογο Μηχανολόγων και 200 στο σύλλογο Χημικών Μηχανικών.

Στο ΤΕΙ Αθήνας

Στο ΤΕΙ Αθήνας η ψηφοφορία ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 π.μ. λόγω διαδικαστικών προβλημάτων, ενώ η συμμετοχή, όπως εκτιμούσαν οι σπουδαστές, στις σχολές ήταν ιδιαίτερα αυξημένη σε σχέση με πέρσι. Οι διάδρομοι σε κάθε σχολή ήταν γεμάτοι, ενώ και στα τραπεζάκια όλων των παρατάξεων η συμμετοχή ήταν πολύ μεγάλη. Η αναμονή μέχρι την καταμέτρηση των ψήφων αβάσταχτη, γι' αυτό και οι σπουδαστές βρίσκανε τρόπους να σπάσουν τη μονοτονία της αναμονής με τραγούδια από τα μεγάφωνα, αλλά και με το μουσικό ήχο τηςκιθάρας για τις παρέες.

Μέχρι τις 2 το μεσημέρι και παρά την καθυστέρηση μέχρι να ξεκινήσουν οι εκλογές, είχαν ψηφίσει συνολικά στις πέντε σχολές του ΤΕΙ 1.670 σπουδαστές. Συγκεκριμένα, στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (ΣΔΟ) ψήφισαν 400 σπουδαστές, στη Σχολή Τεχνολογίας Εφαρμογών (ΣΤΕΦ) 610, στη Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΠ) 320, στη Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής (ΣΤΕΤΡΟΔ) 260.

Η διεξαγωγή των εκλογών, όμως, στη Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών (ΣΓΤΚΣ) ανεστάλη λόγω κατάληψης κάποιων σπουδαστών, που δήλωναν έτσι την αντίθεσή τους στα Προγράμματα Σπουδών Επιλογής, αλλά και στον ίδιο το θεσμό των εκλογών. Ετσι, μέχρι τις 1.30 το μεσημέρι, όταν δηλαδή η κατάληψη είχε περιοριστεί στη Γραμματεία της σχολής, είχαν ψηφίσει 80 σπουδαστές (πέρσι ψήφισαν συνολικά 160). Η απόφαση για την κατάληψη πάρθηκε προχτές σε γενική συνέλευση των σπουδαστών. Πάντως, οι εκλογές θα συνεχιστούν με νέα απόφαση του Συλλόγου.

Στο Πάντειο

Ομαλά διεξήχθη χτες η ψηφοφορία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Οι κάλπες άνοιξαν με καθυστέρηση στα περισσότερα τμήματα, ενώ παρατηρήθηκαν μικροπροβλήματα, όπως στο να φθάσουν εγκαίρως οι κάλπες στα τμήματα το πρωί, ελλείψεις σε ψηφοδέλτια, αλλά σε μεμονωμένες περιπτώσεις. Η ψηφοφορία ξεκίνησε σε μερικά τμήματα στις 9.30 το πρωί, ενώ σε άλλα στις 10.30. Τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής ήταν από νωρίς στα τμήματα, όπως και οι πρόεδροι, ενώ στους διαδρόμους υπήρχαν πίνακες με την αίθουσα, το τμήμα και τον όροφο που ψηφίζει το κάθε έτος, ώστε να αποφεύγονται τυχόν προβλήματα. Παρά το δήθεν κλίμα της αδιαφορίας των φοιτητών για τις εκλογές και των μεγάλων ποσοστών αποχής, που κάθε χρόνο προσπαθούν να καλλιεργήσουν τα ΜΜΕ, οι φοιτητές προσήλθαν στις κάλπες.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Με καθυστέρηση άνοιξαν οι κάλπες

Ολα έδειχναν χτες στη Θεσσαλονίκη ότι οι ΠΚΣ ενισχύονται σε ψήφους και ποσοστά. Οι κάλπες άνοιξαν με τη συνηθισμένη πλέον καθυστέρηση. Ετσι σε πολλές σχολές όπως το ΠΑΜΑΚ, η Νομική, η Θεολογία, αλλά ακόμη και στα ΤΕΙ η διεξαγωγή των εκλογών ξεκίνησε μετά τις 10 το πρωί ή ακόμη και στις 11, εξαιτίας των γνωστών προβλημάτων με τη συγκρότηση των Εφορευτικών Επιτροπών. Ειδικά στο ΤΕΙ οι ΔΑΠίτες που ελέγχουν σχεδόν το σύνολο των Συλλόγων, εντελώς τυχαία είχαν χάσει τις 4 από τις 6 κάλπες και τελικά η ψηφοφορία έγινε μέσα σε χαρτόκουτα...

Κατά τα άλλα, οι εκλογές μέχρι και την ώρα που έκλεισαν οι κάλπες, διεξήχθησαν ομαλά κατά γενική ομολογία, με εξαίρεση ορισμένες περιπτώσεις όπως, π.χ., στους Πολιτικούς Μηχανικούς του Πολυτεχνείου, όπου υπήρξαν απόπειρες διπλοψηφίας, τη Θεολογική, όπου μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής δε μοίραζαν το ψηφοδέλτιο των ΠΚΣ κλπ. Στο σοβαρότερο ίσως πρόβλημα αναδείχτηκε και πάλι η προσπάθεια της Εφορευτικής Επιτροπής στο Τμήμα Θεάτρου που μέχρι και την τελευταία ώρα προσπαθούσε να αποσύρει το ψηφοδέλτιο των ΠΚΣ, κάτω από τη λογική ότι το "Τμήμα δε θέλει να καταγράφεται στη δύναμη της ΕΦΕΕ"! Η ΠΚΣ έδωσε όμως και πάλι τη μάχη κόντρα στη συντεχνιακή λογική που προβάλλουν ορισμένοι δήθεν ανεξάρτητοι και το ψηφοδέλτιό της δίνονταν στους φοιτητές μαζί με το άλλο "ενιαίο" ψηφοδέλτιο. Κατά τα άλλα, η συμμετοχή των φοιτητών, με βάση τις εκτιμήσεις εκπροσώπων των παρατάξεων, κυμάνθηκε στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρσι, με μια μικρή πτωτική ίσως τάση που θα φανεί οριστικά μόνο μετά την τελική άθροιση των συμμετεχόντων από τα πρακτικά των Εφορευτικών Επιτροπών.

Μέχρι και την τελευταία ώρα οι παρατάξεις ΠΑΣΠ και ΔΑΠ, διατηρώντας το πανηγυρτζίδικο κλίμα, προσπαθούσαν να δελεάσουν τους φοιτητές προσφέροντάς τους μπίρες και μυρωδάτα μεζεδάκια.

ΠΑΤΡΑ
Μεγάλη η συμμετοχή στα πρώτα έτη

Σε ήρεμο κλίμα διεξήχθησαν οι χτεσινές φοιτητικές εκλογές στην Πάτρα. Στο Πανεπιστήμιο Πάτρας η συμμετοχή κυμάνθηκε στα περσινά επίπεδα, ενώ στα ΤΕΙ σημειώθηκε σχετική αύξηση της συμμετοχής. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η προσέλευση των καινούριων φοιτητών και σπουδαστών από τα μικρά έτη. Σημαντικός αριθμός νέων φοιτητών ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των ΠΚΣ όπως αναμένεται να δείξουν και τα αποτελέσματα.

Στελέχη των ΠΚΣ δεν έκρυβαν την αισιοδοξία τους για την αποδοχή των θέσεων και προτάσεων των Κινήσεων θεωρούσαν εφικτή την αύξηση των δυνάμεών τους γεγονός που θα αποτελέσει τη βάση για την ευρύτερη συσπείρωση των φοιτητών, που θέλουν να αντισταθούν στην κυβερνητική λαίλαπα που σαρώνει τον χώρο της εκπαίδευσης.

ΤΕΙ ΑΡΤΑΣ
Η ΔΑΠ έχρισε υποψήφιο με το ζόρι

Την υπονόμευση της ομαλής διαδικασίας των εκλογών στη Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας (ΣΤΕΓ) στο ΤΕΙ Ηπείρου (Αρτα), από τη ΔΑΠ - ΝΔΦΚ η οποία καθυστέρησε κατά μια ώρα να παραδώσει τα ψηφοδέλτιά της, καθώς και την ανευθυνότητα και ασυνέπεια της παράταξης να περιλάβει στο ψηφοδέλτιό της σπουδαστή του ΤΕΙ, χωρίς να συμφωνεί ο ίδιος ή να έχει ενημερωθεί για την υποψηφιότητά του, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της, η εφορευτική επιτροπή του Συλλόγου Σπουδαστών ΣΤΕΓ.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, την Τρίτη 31 Μάρτη,οΝ. Ανάγου,τον οποίο η ΔΑΠ είχε συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του, κατήγγειλε το γεγονός στην εφορευτική επιτροπή του συλλόγου σπουδαστών ΣΤΕΓ του ΤΕΙ, ζητώντας την αφαίρεση του ονόματός του από το ψηφοδέλτιο της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ. Η εφορευτική επιτροπή με τη σειρά της, έχοντας σαν γνώμονα την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών και την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος του κάθε σπουδαστή, κάτω από δημοκρατικές διαδικασίες, δέχτηκε ως έγκυρο το ψηφοδέλτιο της ΔΑΠ, παρόλο που ήταν σβησμένο το όνομα του σπουδαστή.

"Καταγγέλλουμε, τονίζει σε ανακοίνωσή της η εφορευτική επιτροπή, την ανευθυνότητα και ασυνέπεια της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ, που έβαλε σε κίνδυνο δύο φορές την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών. Καλούμε τη ΔΑΠ να συμμορφωθεί επιτέλους με τους κανόνες διεξαγωγής των εκλογών που καθώς φαίνεται αγνοεί παντελώς", επισημαίνοντας ότι ανάλογα φαινόμενα δεν πρόκειται να επιτρέψει η επιτροπή να επαναληφθούν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ