ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Απρίλη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΙΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Παρενέργειες με ταλαιπωρία και χαράτσι

Χάος επικράτησε στα φαρμακεία της χώρας χτες, πρώτη μέρα εφαρμογής της διαβόητης λίστας

Οι φραστικές προστριβές μεταξύ ασφαλισμένων, γιατρών και φαρμακοποιώνεξαιτίας της λίστας των φαρμάκων, είχαν αρχίσει από αρκετές μέρες. Χτες όμως - πρώτη μέρα εφαρμογής της λίστας - ήταν πολλές οι περιπτώσεις που οι γιατροί δεν έγραψαν φάρμακα εκτός λίστας ή στη συνταγή έγραψαν την ένδειξη "εκτός λίστας", με αποτέλεσμα οι άρρωστοι να μην μπορούν να τα πάρουν ή να τρέχουν από φαρμακείο σε φαρμακείο μήπως και μπορέσουν να εκτελέσουν τη συνταγή.

Η κατάσταση που επικράτησε χτες στα φαρμακεία της χώρας συμπυκνώνεται στη λέξη "χάος" καθώς - όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Δ. Βαγιωνάς - δεν έφτασαν ούτε και αυτές οι διαβόητες λίστες σε όλους τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς.

Οι εκπρόσωποι του ΠΦΣ δεν τάχτηκαν γενικώς κατά της λίστας, αλλά την αντιπαρέβαλαν με την ευρωπαϊκή λίστα που προτείνει η Κομισιόν και συντάχτηκε μέσα στο 1997. Παρών στη συνέντευξη ήταν και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Ηλ. Γιαννόγλου,ο οποίος είπε ότι δεν είναι κατά της μείωσης των φαρμακευτικών δαπανών, προσθέτοντας ότι το θέμα βρίσκεται στα κριτήρια με τα οποία γίνονται οι περικοπές.

Η ευρωλίστα - μάλιστα, ο Δ. Βαγιωνάς παρουσίασε αντίτυπο στη συνέντευξη - περιέχει όλες τις δραστικές ουσίες και ο φαρμακοποιός επιλέγει τον εμπορικό τύπο του φαρμάκου. Σε αντίθεση με αυτά που είπε ο Δ. Βαγιωνάς, ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ν. Φαρμάκης,μιλώντας στο ραδιοσταθμό "9,84", υποστήριξε ότι καμιά λίστα ή οδηγία δεν υπάρχει και δεν έχει εκδοθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση. "Αν, είπε ο υφυπουργός, ποτέ χρειαστεί, θα κάνουμε αυτό που θα λέει η ΕΕ, αλλά επί του παρόντος ισχύει η εθνική πολιτική για τα φάρμακα, στους κόλπους της Κοινότητας".

Τυπικά, βέβαια, μπορεί να ισχύσουν όσα υποστηρίζει ο υφυπουργός. Ομως η εφαρμογή της λίστας εντάσσεται στην πολιτική περικοπών των κοινωνικών δαπανών, που επιβάλλονται στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, γι' αυτό άλλωστε και συντάχτηκε με βάση - κατά κύριο λόγο - το Κόστος Ημερήσιας Θεραπείας. Απ' αυτή λοιπόν την άποψη είναι το ίδιο αδιέξοδη - έστω και με διαφορές - και η ευρωλίστα που προτείνει ο ΠΦΣ. Εάν κάποια φάρμακα δεν έχουν θεραπευτική αξία, δεν πρέπει να παίρνουν άδεια κυκλοφορίας απ' τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου.

Από εκεί και πέρα ισχύει το ερώτημα που έθεσε ο Δ. Βαγιωνάς: "Γιατί συντάχτηκε νέα λίστα αφού υπήρχε η λίστα του ΙΚΑ;". Η τι νόημα έχει η εφαρμογή αυτής της λίστας όταν ο Ν. Φαρμάκης δήλωσε χτες ότι μέσα στους επόμενους τρεις μήνες θα ανανεωθεί;

Η γενική εκτίμηση είναι πως μένουν εκτός λίστας φάρμακα ακριβά μεν, αλλά πολύ αποτελεσματικά. Επίσης υπάρχουν "επιστημονικά λάθη που δημιουργούν σκανδαλώδη εύνοια".

Κατά τα άλλα, ισχύει η διαπίστωση του γραμματέα του ΠΦΣ, Θ. Αμπατζόγλου,ότι με τη λίστα εφαρμόζεται μια πολύ σκληρή, αντικοινωνική πολιτική που πρέπει να καταγγελθεί.

Πρόσκληση κοινής δράσης από τα Γιάννενα

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ιωαννίνων (ΦΣΙ) σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι "στο εξής για να πάρουν οι ασφαλισμένοι φάρμακα, που έχουν γραφεί στη συνταγή τους αλλά είναι εκτός λίστας, ή θα πρέπει να πληρώσουν ολόκληρη την αξία τους ή να επιστρέψουν στο γιατρό να γράψει "αναντικατάστατο", να χορηγήσει βεβαίωση και αν και εφόσον τελικά το εγκρίνει και ο ελεγκτής γιατρός του Ταμείου να επιστρέψουν στο φαρμακείο".

"Γίνεται φανερό, τονίζει ο ΦΣΙ, πως όταν οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι έλεγαν ότι κανένας ασφαλισμένος δε θα στερηθεί το φάρμακό του, δεν έλεγαν αλήθεια. Η αλήθεια είναι ότι ο μόνος στόχος που προσπαθεί να εξυπηρετηθεί, μέσω της λίστας, είναι η μείωση των φαρμακευτικών δαπανών και η μεθόδευση ώστε οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν όλο και περισσότερα για τη φαρμακευτική τους περίθαλψη".

Και η ανακοίνωση καταλήγει: "Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε αυτές τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, γιατί πιστεύουμε ότι το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να το παίρνουν όλοι όσοι το έχουν ανάγκη, χωρίς περιορισμούς, χωρίς γραφειοκρατική ταλαιπωρία, χωρίς αποκλεισμούς. Πιστεύουμε ακόμη ότι αυτή η αντικοινωνική πορεία μπορεί να ανακοπεί μόνο αν αγωνιστούμε μαζί οι υγειονομικοί, οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι".

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Γιαπί το Κέντρο Αποκατάστασης Παραπληγικών

Συνάντηση του βουλευτή του ΚΚΕ Απ. Τασούλα με εκπροσώπους του Παραρτήματος του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών

Γιαπί συνεχίζει να είναι το Κέντρο Αποκατάστασης Παραπληγικών στη Θεσσαλονίκη, ενώ κανένα ενδιαφέρον δεν υπάρχει από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας Πρόνοιας για την ολοκλήρωση και τη λειτουργία του.

Το Κέντρο αυτό με κατάλληλη υποδομή και εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό θα πρέπει να φροντίζει για την ολοκληρωμένη φυσική αποκατάσταση μετά το πρώτο στάδιο του ατυχήματος και της ασθένειας. Ομως, μία τόσο αναγκαία μονάδα για πολλούς συνανθρώπους μας που πέφτουν θύματα τροχαίων και άλλων ατυχημάτων, δεν υπάρχει σ' όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Οι ασθενείς θα πρέπει να μεταφερθούν στην Αθήνα ή σε πόλεις του εξωτερικού, γεγονός που δημιουργεί τεράστια οικονομικά, ψυχολογικά και άλλα προβλήματα σε πολλές οικογένειες.

Τα παραπάνω τονίστηκαν από εκπροσώπους του Παραρτήματος του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με κλιμάκιο της ΚΟΘ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Απ. Τασούλα.Η επίσκεψη στα γραφεία του Συλλόγου έγινε στα πλαίσια των εξορμήσεων της ΚΟΘ του ΚΚΕ σε ιδρύματα πρόνοιας με αφορμή το προσχέδιο νόμου για την Πρόνοια. "Ζούμε σε τριτοκοσμικές συνθήκες", σχολίασε το γεγονός της απουσίας Κέντρου Αποκατάστασης ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραπληγικών Β. Ελλάδος Δ. Χατζίδης, προσθέτοντας ότι το κενό ενός δημόσιου Κέντρου στη Θεσσαλονίκη το καλύπτουν τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και ανέφερε ότι ήδη παρόμοιο θεραπευτήριο λειτουργεί στην Τούμπα. Σημείωσε ακόμη ότι ο Σύλλογος Παραπληγικών έχει στη Β. Ελλάδα 635 μέλη, ενώ υπολογίζεται ότι υπάρχουν συνολικά στη Β. Ελλάδα 3.000 περίπου άτομα με σοβαρά κινητικά προβλήματα. Ο Δ. Χατζίδης επισήμανε το σοβαρό πρόβλημα που δημιουργείται με την έλλειψη υποδομών που να διευκολύνουν το άτομο με κινητικά προβλήματα, ώστε να μην είναι απομονωμένο στην κοινωνία μας. Σπάνια συναντάς, είπε, ράμπες στις εισόδους και στους εσωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα σε κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες και ανέφερε για παράδειγμα το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και τη Νομαρχία, τα οποία χαρακτήρισε απροσπέλαστα. Κι όταν ακόμη υπάρχουν ράμπες, αυτές καταλαμβάνονται από ΙΧ, αφού οι χώροι αυτοί δεν προστατεύονται.

Ο Απ. Τασούλας αναφερόμενος στο νέο νομοσχέδιο για την Πρόνοια, σημείωσε ότι η ουσία αυτού του νομοσχεδίου είναι η έλλειψη κάθε φροντίδας από πλευράς της πολιτείας για τα άτομα που έχουν ανάγκη αυτή την προστασία. Τέλος, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου τόνισαν ότι θα πρέπει να θεσπιστεί εθνικό πρόγραμμα κοινωνικής φροντίδας για άτομα με βαριές κινητικές αναπηρίες.

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Λύσεις και όχι φιέστες για το "Θριάσιο"

"Η κατάσταση στο Νοσοκομείο Ελευσίνας "Θριάσιο" όλο και χειροτερεύει. Οι διοργανωτές της εκδήλωσης, αντί να ενημερώσουν και να ξεσηκώσουν τον κόσμο, να τον κινητοποιήσουν για τη σωτηρία του νοσοκομείου, να ασχοληθούν με το νόμο για τη δημόσια υγεία, που πρόσφατα ψήφισε η κυβέρνηση και τις συνέπειές του για το νοσοκομείο, το Κέντρο Υγείας, το ΙΚΑ, αντί να ασχοληθούν με τη μαύρη λίστα φαρμάκων και τις συνέπειες όλων αυτών για την υγεία των χιλιάδων εργαζομένων, ανέργων, απολυμένων, συνταξιούχων και μικροεπαγγελματοβιοτέχνες της περιοχής, διοργανώνουν φιέστες, προεκλογικές, που σε τίποτα δε βοηθούν".

Τα παραπάνω επισημαίνει η Γραμματεία της Προοδευτικής Αγωνιστικής Κίνησης Ελευσίνας (ΠΑΚΕ), σε επιστολή της προς τον δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Ελευσίνας με αφορμή τη χτεσινή εκδήλωση, για να τιμηθούν όσοι βοήθησαν στο χτίσιμο και τη λειτουργία του νοσοκομείου. Την εκδήλωση οργάνωσαν ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Θριασίου Πεδίου και ο Δήμος Ελευσίνας, ενώ στην οργανωτική επιτροπή της εκδήλωσης συμμετείχαν οι δήμαρχοι Ασπροπύργου, Νέας Περάμου και Μαγούλας.

Η ΠΑΚΕ κατήγγειλε ότι αυτή η εκδήλωση είχε ως σκοπό να αποπροσανατολίσει τους κατοίκους της περιοχής από το πρόβλημα και να εξυπηρετήσει προεκλογικούς στόχους και γι' αυτό δεν πήρε μέρος στην εκδήλωση. "Είναι γνωστά τα προβλήματα, συνεχίζει η ΠΑΚΕ, που αντιμετωπίζουμε σχετικά με την ολοκληρωμένη και σε 24ωρη βάση λειτουργία του Νοσοκομείου. Είναι γνωστές οι ελλείψεις και οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο νοσοκομείο ακόμα και σε ό,τι αφορά τις παρεχόμενες υπηρεσίες σήμερα. Αυτά τα προβλήματα οφείλονται στην πολιτική της κυβέρνησης που στερεί το νοσοκομείο απ' τα απαραίτητα κονδύλια για τον εξοπλισμό και τη στελέχωσή του με μόνιμο προσωπικό. Αυτή η πολιτική, σύμφωνη και με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ξεθεμελιώνει τη δημόσια υγεία και την προσφέρει στους ιδιώτες".

Η ΠΑΚΕ θεωρεί ότι οι κάτοικοι της Ελευσίνας δε θα ξεγελαστούν γιατί καταλαβαίνουν ότι ο "μόνος δρόμος για τη λύση των προβλημάτων είναι η αντίσταση και ο αγώνας ενάντια σε αυτή την πολιτική που τα γεννά, απ' όπου κι αν προέρχεται και όχι οι φιέστες".

Τέλος, η ΠΑΚΕ καλεί όλους σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για τη σωτηρία του νοσοκομείου και την ολοκληρωμένη και σε 24ωρη βάση λειτουργία του. "Οι κινητοποιήσεις μπορούν να είναι μαζικές και αποτελεσματικές - καταλήγει η επιστολή - αν ο Δήμος και ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος δείξουν τον ίδιο ζήλο που έδειξαν για τη διοργάνωση της σημερινή (σ.σ. χτεσινής) φιέστας, για να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας για το πρόβλημα και να διεκδικήσουμε αγωνιστικά τη λύση του".

ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

Την απόφασή τους να κλιμακώσουν τον αγώνα τους δήλωσαν και στη χτεσινή Γενική τους Συνέλευση οι εργαζόμενοι στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας. Προχτές οι εργαζόμενοι είχαν συνάντηση με τον υφυπουργό Υγείας Μ. Σκουλάκη, ο οποίος δεν έδωσε ουσιαστικές απαντήσεις στα αιτήματά τους για την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων από υπερωριακή απασχόληση, αυξήσεις στους βασικούς μισθούς και πρόσληψη νέου προσωπικού. Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν την καλύτερη οργάνωση των κινητοποιήσεων, με καθημερινή περιφρούρηση και περιοδείες στο Νοσοκομείο προκειμένου να ενημερώνονται συνεχώς για τις εξελίξεις. Αναφερόμενοι στο πρόβλημα των συγχωνεύσεων των Οργανισμών των Νοσοκομείων, που μελετά η κυβέρνηση, τόνισαν την αναγκαιότητα συντονισμού του αγώνα, τόσο με τα νοσοκομεία του Πειραιά, όσο και με άλλα εργατικά σωματεία και φορείς. Τη συμπαράστασή της εξέφρασε και η Επιστημονική Επιτροπή του Νοσοκομείου, ενώ ο πρόεδρός της Ν. Λεγάκης πρότεινε τη δημιουργία επιτροπής γιατρών, έτσι ώστε να ελέγχεται η κρισιμότητα των περιστατικών που εισάγονται στο χειρουργείο. Η πρόταση έγινε ομόφωνα δεκτή από τους εργαζόμενους, οι οποίοι εξουσιοδότησαν τριμελή επιτροπή αποτελούμενη από τον Ν. Λεγάκη και δύο αναισθησιολόγους.

Καταγγέλλοντας, για ακόμα μια φορά, την επιχείρηση τρομοκρατίας που έχει ξεκινήσει η διεύθυνση του Νοσοκομείου από τις πρώτες μέρες της επίσχεσης εργασίας, οι εργαζόμενοι δήλωσαν πως θα κλιμακώσουν τον αγώνα αν δε σταματήσει αυτή η τακτική με τις λίστες των ονομάτων, τονίζοντας πως "θα συνεχίσουμε κι εμείς με τη μέθοδο τρομοκρατίας των τρομοκρατών".

Σήμερα η συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας

Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας, ώρα 10 πμ, απαντούν οι παραπληγικοί στον εμπαιγμό της κυβέρνησης.

Τη συγκέντρωση οργανώνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών, ο οποίος σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι μετά από διαδοχικές συναντήσεις με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας, διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε διάθεση για την επίλυση των αιτημάτων τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ