ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Απρίλη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αγωνιστική αντεπίθεση
  • Χαρακτήρα συνολικής αντίδρασης στην αντεργατική κυβερνητική πολιτική αίρνει η σημερινή, τρίωρη στάση εργασίας στις ΔΕΚΟ, 5 - 8 το απόγευμα,
  • Συγκέντρωση στις 5μ.μ. στο ΥΠΕΘΟ
  • Εντατική προετοιμασία για την πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 9 Απρίλη

Την αντίθεσή τους στην κυβερνητική πολιτική ανατροπής των εργασιακών σχέσεων στις ΔΕΚΟ - που έχει αρχίσει με την "Ολυμπιακή Αεροπορία" - και στο μεθοδευόμενο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας με τη λαίλαπα των ιδιωτικοποιήσεων, εκφράζουν σήμερα οι εργαζόμενοι σε όλες τις ΔΕΚΟ με τη συμμετοχή τους στην τρίωρη στάση εργασίας που έχουν προκηρύξει η ΓΣΕΕ και τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας και Πειραιά, από τις 5 μέχρι τις 8 το βράδυ και στη συγκέντρωση στις 5 το απόγευμα, έξω από το ΥΠΕΘΟ.

Στην κινητοποίηση και στη συγκέντρωση - η οποία γίνεται παρά τις αποπροσανατολιστικές κινήσεις της κυβέρνησης για ολιγοήμερη... μετάθεση της ψήφισης του φασιστικής έμπνευσης νομοσχεδίου - συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στην "Ολυμπιακή" και στις θυγατρικές της, στον ΟΣΕ, στον ΗΛΠΑΠ (από τις 4 το απόγευμα), στον ΟΛΠ και στα ΚΑΕ, ενώ η ΓΣΕΕ επέκτεινε την κινητοποίηση σε όλες τις ΔΕΚΟ.

ΕΚΑ: Είναι προειδοποίηση

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ότι "αυτή η κινητοποίηση έχει προειδοποιητικό χαρακτήρα και είναι μια πρώτη απάντηση στα κυβερνητικά σχέδια για συρρίκνωση - εκποίηση των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας με την παράλληλη κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων".

Το ΕΚΑ ζητά την άμεση ανάκληση του ν.2414/96,τη διατήρηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των ΔΕΚΟ και των δημοσίων επιχειρήσεων, την εξυγίανση και ανάπτυξη των ΔΕΚΟ προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Καμιά αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις, καμιά κατάργηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στη στάση εργασίας και στη συγκέντρωση και τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι απαιτεί άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για την ΟΑ και διάλογο για τη λειτουργία της, χωρίς να ανατρέπονται τα εργασιακά δικαιώματα. Θεωρεί μάλιστα το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση "πιλότο" και για τις άλλες ΔΕΚΟ. Η ΟΜΕ - ΟΤΕ επίσης, σημειώνει ότι δεν πρέπει να περάσει η επίθεση της κυβέρνησης ενάντια στους εργαζόμενους της χώρας και ότι οι εργαζόμενοι πρέπει "ενωμένοι να δώσουν την απάντηση στον αυταρχισμό της κυβέρνησης". Η ΟΜΕ - ΟΤΕ κήρυξε τρίωρη στάση σήμερα και απεργία στις 9 Απρίλη, ενώ αποφάσισε συντονισμό με ΓΣΕΕ και άλλες Ομοσπονδίες των ΔΕΚΟ.

Ολοταχώς στην απεργία

Η σημερινή κινητοποίηση είναι συνέχεια της τρίωρης στάσης εργασίας της Τρίτης και προπομπός της πανελλαδικής, πανεργατικής 24ωρης απεργίας που θα πραγματοποιήσει η ΓΣΕΕ στις 9 Απρίλη με επίκεντρο την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και τις δραματικές εξελίξεις στις ΔΕΚΟ. Η πανελλαδική απεργία και οι άλλες κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε άλλους χώρους, είναι αναγκαίο να πάρουν χαρακτήρα συνολικής αντίθεσης στην κυβερνητική πολιτική, στην επιχειρούμενη κατάργηση του 8ωρου, στην υπονόμευση των συλλογικών συμβάσεων, στις ιδιωτικοποιήσεις, στις διαλυτικές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό.

Σήμερα το μεσημέρι, η ΓΣΕΕ πραγματοποιεί σύσκεψη Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων του Λεκανοπεδίου, με σκοπό την καλύτερη προετοιμασία της 24ωρης απεργίας και το συντονισμό δράσης απέναντι στη συνολική επίθεση της κυβέρνησης.

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων συμμετέχει με απόφαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής στην πανελλαδική - πανεργατική απεργία στις 9 Απρίλη. Στην πανελλαδική απεργία θα συμμετέχει και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία,ύστερα από απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ "ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ"
Παίρνουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους
  • Με πραξικοπηματικές ενέργειες η "πράσινη" ηγεσία της ΟΣΠΑ ανέστειλε τη σημερινή 24ωρη απεργία, επιχειρώντας να εκτονώσει τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων
  • Θύελλα αντιδράσεων - απεργίες αποφασίζουν τα πρωτοβάθμια σωματεία
  • Νέα συγκέντρωση σήμερα το πρωί έξω από τα γραφεία της εταιρίας, την ώρα που ξαναρχίζει ο διάλογος - απάτη

Κάτω από την αγωνιστική πίεση των εργαζομένων στην ΟΑ, η κυβέρνηση έκανε έναν ελιγμό, μεταθέτοντας τη συζήτηση του επαίσχυντου νομοσχεδίου κατά μερικές ημέρες. Ταυτόχρονα, με συντονισμένες ενέργειες, η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ, επιχειρεί να εκτονώσει τις αγωνιστικές διαθέσεις και να διασπάσει τους εργαζόμενους, αναστέλλοντας χτες πραξικοπηματικά την προγραμματισμένη για σήμερα 24ωρη απεργία, "σε ένδειξη καλής θέλησης", όπως είπε ο πρόεδρος της ΟΣΠΑ, Μ. Πέρρος,ξεσηκώνοντας όμως θύελλα αντιδράσεων.

Με την καθολική τους συμμετοχή στη χτεσινή στάση εργασίας (10πμ - 1μμ) και το δυναμικό τους "παρών" έξω απ' τη Βουλή, οι εργαζόμενοι της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" (ΟΑ) επαναβεβαίωσαν για μια ακόμα φορά τη διάθεση να συνεχίσουν τον αγώνα που άρχισαν, με στόχο να μην αφήσουν να περάσει το αντιδραστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον εθνικό αερομεταφορέα. Στις 10πμ συγκεντρώθηκαν έξω απ' τα γραφεία της εταιρίας στη Συγγρού και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στη Βουλή, όπου ήταν και ο τελικός τους προορισμός. Εξω απ' τη Βουλή οι εργαζόμενοι έμειναν επί μιάμισι ώρα, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης ("Η χούντα θα λουφάξει, η "Ολυμπιακή" θα πετάξει", "Μείωση μισθών, αύξηση ωρών, αυτός είναι ο νόμος των εκσυγχρονιστών"), κατά του πρωθυπουργού προσωπικά ("Αυτή η εταιρία ανήκει στο λαό κι όχι στον Σημίτη το φιλογερμανό"), αλλά και κατά της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΟΣΠΑ ("Αμα δεν μπορείτε, να παραιτηθείτε", "Θέλουμε αγώνα κι όχι κοροϊδία").

Η αγανάκτηση των εργαζομένων ξεχείλισε όταν εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΟΣΠΑ, Μιχάλης Πέρρος,ο οποίος ανήγγειλε ότι μαζί με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλο "αποφάσισαν" (!) να αναστείλουν τη σημερινή 24ωρη απεργία, σε "ένδειξη καλής θέλησης" προς την κυβέρνηση, που δέχτηκε να μεταθέσει χρονικά την ψήφιση του νομοσχεδίου κατά μια βδομάδα (σσ: το νομοσχέδιο που επρόκειτο να ψηφιστεί σήμερα, θα ψηφιστεί την ερχόμενη Πέμπτη). Ταυτόχρονα, στελέχη της ΠΑΣΚΕ ανήγγειλαν την ίδια στιγμή στα ΜΜΕ την αναστολή της απεργίας. Μάλιστα, ως εκ θαύματος... οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλιάς του εσωτερικού, αλλά και στους σταθμούς του εξωτερικού, μάθαιναν με "φαξ" την αναστολή.

Εντονες αντιδράσεις των εργαζομένων

Οταν έγιναν αυτές οι ανακοινώσεις, οι εργαζόμενοι άρχισαν να φωνάζουν και να απαιτούν να μην ανασταλεί η απεργία, γιατί η κυβέρνηση δεν αποδέχτηκε το αίτημά τους να αποσυρθεί αμέσως το αντιδραστικό αυτό νομοσχέδιο. "Το δρόμο του αγώνα δεν τον ήξερα. Τώρα κατεβαίνω για πρώτη φορά στο δρόμο και δε θέλω να με πουλήσουν", ήταν η χαρακτηριστική δήλωσηεργαζόμενης στην "Ολυμπιακή Αεροπορία".

Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι κατευθύνθηκαν προς το υπουργείο Μεταφορών, όπου εκπρόσωποί τους επιδίωξαν να συναντήσουν τον υπουργό Μεταφορών, Τ. Μαντέλη, για να του ζητούσουν την απόσυρση του νομοσχεδίου. Οι εργαζόμενοι κατάφεραν τελικά να δούνε μόνο τη σύζυγο του υπουργού, Εφη Καρρά - Μαντέλη (ασκεί χρέη διευθύντριας του γραφείου του υπουργού), η οποία τους είπε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου απουσιάζει...

Αμέσως μετά οι εργαζόμενοι πήγαν έξω απ' τα γραφεία της ΟΣΠΑ, όπου απαίτησαν απ' το προεδρείο της να συγκαλέσει ανοιχτό ΔΣ και να πάρει απόφαση για κινητοποιήσεις. Ομως, παρά την υπόσχεση για κάτι τέτοιο, μέχρι αργά το βράδυ δεν είχε συγκληθεί το ΔΣ.

Προχτές, με ομόφωνη απόφαση στην ΟΣΠΑ, παρουσία όλων των συνδικαλιστικών παρατάξεων και της ΓΣΕΕ, αποφασίστηκε το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων. Δηλαδή 3ωρη στάση και συγκέντρωση στη Βουλή χτες, συνέντευξη Τύπου της ομοσπονδίας στις 5μμ και 24ωρη απεργία σήμερα.

Στις αντιδράσεις των εργαζομένων επιχείρησε να απαντήσει μετά μια ώρα περίπου ο πρόεδρος της ΟΣΠΑ, Μ. Πέρρος, και είναι χαρακτηριστικό ότι ξεκίνησε να τους μιλά λέγοντας "εγώ έχω μάθει να λέω πάντα την αλήθεια", για να εισπράξει απ' όλους την ευχή "χρόνια πολλά" λόγω Πρωταπριλιάς...

Ενα ακόμα δείγμα της τακτικής του συμβιβασμού που ακολουθεί η πλειοψηφία της ΟΣΠΑ, ήταν και η χτεσινή προσχεδιασμένη επιχείρηση φίμωσης στελεχών της ΕΣΚ. Αμέσως μετά το τέλος της συνέντευξης Τύπου που έδωσαν μέλη του προεδρείου της ΟΣΠΑ στο δυτικό αεροδρόμιο, στελέχη της ΠΑΣΚΕ παρεμπόδισαν στελέχη της ΕΣΚ να ενημερώσουν τους 300 περίπου εργαζόμενους, που παρευρίσκονταν εκεί, για τις εξελίξεις στην ΟΑ και την ανάγκη συνέχισης του αγώνα για να αποσυρθεί το νομοσχέδιο.

Κινητοποιήσεις αποφασίζουν τα σωματεία

Μετά την πραξικοπηματική ενέργεια της ηγεσίας της ΠΑΣΚΕ, συνεδρίασαν χτες το βράδυ τα πρωτοβάθμια σωματεία τεχνικών (ΕΤΕΜ-Π και ΕΠΤΑΟΑ) και αποφάσισαν 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες για την ερχόμενη Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη, που θα συζητείται το νομοσχέδιο στη Βουλή.

Οι αεροσυνοδοί - φροντιστές και οι ιπτάμενοι μηχανικοί (ΕΙΣΦ και ΕΙΜ) κήρυξαν 3ωρη στάση εργασίας σήμερα 7-10 το πρωί. Παράλληλα οι αεροσυνοδοί - φροντιστές για σήμερα το απόγευμα συγκαλούν έκτακτη γενική συνέλευση, με εισήγηση του ΔΣ της ΕΙΣΦ για την κήρυξη 24ωρων απεργιακών κινητοποιήσεων την ερχόμενη εβδομάδα.

Εξάλλου σήμερα το πρωί έχει οριστεί σύγκληση του ΔΣ της ΕΕΑΕ (διοικητικοί υπάλληλοι) με πρόταση να συγκληθεί γενική συνέλευση του κλάδου πιθανόν αύριο. Η εισήγηση του ΔΣ της Ενωσης στη γενική συνέλευση θα είναι η άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και η επαναφορά της ομόφωνης απόφασης του έκτακτου συνεδρίου της ΟΣΠΑ, ως προϋπόθεση για την έναρξη διαλόγου. Σύμφωνα με πληροφορίες οι εργαζόμενοι της ΟΑ προσανατολίζονται σε συγκέντρωση έξω από τα κεντρικά γραφεία της εταιρίας στη Συγγρού αύριο το πρωί, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του ΔΣ της επιχείρησης, την οποία έχει ορίσει ο "υπό παραίτηση" διευθύνων σύμβουλος Θόδωρος Τσακιρίδης.

Καταγγέλλουν το πραξικόπημα

Με δηλώσεις τους στο "Ρ", μέλη του ΔΣ της ΟΣΠΑ κατήγγειλαν τις πραξικοπηματικές ενέργειες της ηγεσίας της ΠΑΣΚΕ. Δήλωσαν συγκεκριμένα:

-Λυκομήτρος Παναγιώτης,μέλος ΔΣ ΟΣΠΑ (ΔΑΚΕ): "Εμείς σαν παράταξη καταγγέλλουμε το μονοπαραταξιακό προεδρείο της ΟΣΠΑ γιατί παραβιάζει τις ομόφωνες αποφάσεις του ΔΣ και το ομόφωνο ψήφισμα του συνεδρίου. Με μονομερείς αποφάσεις αναγγέλλει ή αναστέλλει απεργίες οι οποίες βρίσκονται εκτός του εγκεκριμένου προγράμματος δράσης, χωρίς να συνεδριάσουν τα αρμόδια θεσμοθετημένα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος.

Οι συγκεκριμένες ενέργειες δυναμιτίζουν την ενότητα των εργαζομένων και δείχνουν για πολλοστή φορά την επικίνδυνη συμπεριφορά που χαρακτηρίζει τις απόλυτες πλειοψηφίες, ενώ έρχονται σε αντίθεση με το κλίμα που έχει διαμορφωθεί ανάμεσα στους εργαζόμενους και την καθολική απαίτηση για αγώνα διαρκείας, με αίτημα την απόσυρση του, φασιστικής έμπνευσης, νομοσχεδίου.

Οι σημερινές εξελίξεις εντάσσονται σε ένα ευρύτερο σχέδιο εκτόνωσης του εσωκομματικού προβλήματος του κυβερνώντος κόμματος".

- Κώστας Ησυχος,μέλος ΔΣ ΟΣΠΑ ("Διακλαδική Συνεργασία"): "Ο πρόεδρος της ΟΣΠΑ προχώρησε σ' αυτή την ενέργεια χωρίς να συνεδριάσει το αρμόδιο όργανο, που είναι το ΔΣ. Η ενέργεια αυτή είναι αυθαίρετη, αντιδημοκρατική και διασπαστική. Εξάλλου η ΠΑΣΚΕ έχει πλειοψηφία, θα μπορούσε να πάρει όποια απόφαση θέλει. Ομως σε μια τέτοια κρίσιμη στιγμή δεν μπορεί να υποβαθμίζονται και να υπονομεύονται οι θεσμοί του συνδικαλιστικού κινήματος. Σήμερα οι εργαζόμενοι με τη στάση τους ξεπέρασαν συνδικαλιστικές ηγεσίες".

- Γιώργος Σταύρου,μέλος ΔΣ ΟΣΠΑ: "Η απόφαση για αναστολή της σημερινής 24ωρης απεργίας γνωστοποιήθηκε με ανακοίνωση του προεδρείου της Ομοσπονδίας εν αγνοία του ΔΣ. Θεωρώ ότι η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε κάτω από καθεστώς λανθασμένης εκτίμησης, μειώνει τη διαπραγματευτική μας ισχύ και ενισχύει την κυβέρνηση στην προσπάθειά της για πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Σε καμιά απολύτως περίπτωση η ολιγοήμερη αναβολή στην ψήφιση του νομοσχεδίου δε συνιστά λόγο ανάκλησης της 24ωρης απεργίας".

Καταδικάζουν και προειδοποιούν

Θύελλα αντιδράσεων στο συνδικαλιστικό χώρο έχουν προκαλέσει οι αντεργατικές προκλήσεις της κυβέρνησης, η οποία με ωμή νομοθετική παρέμβαση επιδιώκει την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στην "Ολυμπιακή", κάνοντας "πρόβα τζενεράλε" και για τις υπόλοιπες ΔΕΚΟ και το σύνολο του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ενώ ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας προανάγγειλε κατάργηση της θεμελιώδους κατάκτησης του 8ωρου.

Την ανακοίνωση της κυβέρνησης για νομοθετική κατάργηση του 8ωρου, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο και καλεί σε "αντίδραση τώρα". Καταλήγει σημειώνοντας ότι πριν 112 χρόνια πρωτοπόροι αγωνιστές έλεγαν πως "το 8ωρο μετατρέπει την εργατική τάξη από ζώα σε ανθρώπους". Να είναι σίγουροι ότι οι εργαζόμενοι θα αγωνιστούν για να συνεχίσουν να είναι άνθρωποι.

Την απροκάλυπτη αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης ενάντια στο 8ωρο, στις συλλογικές συμβάσεις και το σύνολο των εργασιακών σχέσεων, αλλά και το καθεστώς τρόμου και το ξεθεμελίωμα των εργασιακών δικαιωμάτων που επιχειρεί στην "Ολυμπιακή", καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών.

Να αποσύρει το νομοσχέδιο της ντροπής για την "Ολυμπιακή", με το οποίο καταργούνται βασικά εργασιακά δικαιώματα, καλεί την κυβέρνηση με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδας.

"Πιλότο" για τη συνολική αλλαγή των εργασιακών σχέσεων στον ευρύτερο και γενικά στο δημόσιο τομέα, χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ τα όσα αντεργατικά μέτρα προωθεί η κυβέρνηση στην "Ολυμπιακή".

Τη συμπαράστασή του στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της ΟΑ εκφράζει, με ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα το νομοσχέδιο. Επίσης, καλεί όλα τα σωματεία των ΔΕΚΟ και Οργανισμών στο νομό σε σύσκεψη, αύριο Παρασκευή, στις 7μμ στο Εργατικό Κέντρο, για συντονισμό των μορφών αντίδρασης.

Με ψήφισμά τους, οι αντιπρόσωποι που συμμετείχαν στην ετήσια συνέλευση του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου καταδικάζουν την προσπάθεια της κυβέρνησης για αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και δηλώνουν ότι θα παλέψουν με όλους τους εργαζόμενους για την απόκρουση των αντεργατικών μέτρων και ενάντια στο ξεπούλημα του δημόσιου τομέα.

Την αντίθεσή του στην κυβερνητική επίθεση κατά των εργασιακών σχέσεων και το προωθούμενο ξεπούλημα των ΔΕΚΟ, με "πιλότο" την "Ολυμπιακή", εκφράζει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου και καλεί σε συντονισμό δράσης όλων των εργαζομένων σε ΔΕΚΟ, δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.Την αλληλεγγύη του στον αγώνα των εργαζομένων της "Ολυμπιακής", εκφράζει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου και καταδικάζει την πολιτική της κυβέρνησης, που προωθεί τον εργασιακό μεσαίωνα και το ξεπούλημα της ΟΑ στη "Λουφτχάνσα".

Με ομόφωνο ψήφισμα της Γενικής τους Συνέλευσης, οι εργαζόμενοι στην καπνοβιομηχανία ΚΕΡΑΝΗΣ εκφράζουν την αντίθεσή τους στην προσπάθεια της κυβέρνησης για κατάργηση θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως το 8ωρο κ.ά. και απαιτούν διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των ΔΕΚΟ.

Τη θατσερικού τύπου ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και το προωθούμενο ξεπούλημα της "Ολυμπιακής", καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Ενέργειας ΔΕΗ Κοζάνης - Πτολεμαϊδας - Φλώρινας "Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ".

Τη συμπαράστασή του στον αγώνα των εργαζομένων της "Ολυμπιακής", που βρίσκονται σήμερα στο "μάτι του κυκλώνα" της αδυσώπητης αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Δήμος Ελληνικού και ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου για την ΟΑ. Επίσης το Δημοτικό Συμβούλιο Αγ. Δημητρίου Αττικής ζητά να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την "Ολυμπιακή".

Σαρανταοχτάωρη στον ΟΛΠ

Κατά της ιδιωτικοποίησης απεργούν οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό στις 8 και 9 του Απρίλη

Σαρανταοχτάωρη απεργία 8 και 9 του Απρίλη πραγματοποιούν οι υπάλληλοι του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά μετά από απόφαση της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος.Επίσης, η Ομοσπονδία αποφάσισε τη συμμετοχή των εργαζομένων στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη στις 9 του μήνα.

Σε ανακοίνωσή της η ΟΜΥΛΕ τονίζει ότι η κυβέρνηση συνεχίζοντας την υποκριτική της στάση, επιχειρεί να μεταβάλει το νομικό καθεστώς των λιμανιών και να τα οδηγήσει στα χέρια της ιδιωτικής ασυδοσίας.

"Αγνοεί - σημειώνεται - ηθελημένα η κυβέρνηση την πετυχημένη πορεία των ΟΛΠ και ΟΛΘ, την οικονομική τους αυτονομία, την κοινωνική τους προσφορά και την προσφορά τους στην κρίσιμη υπόθεση της Εθνικής Ασφάλειας. Αδιαφορεί η κυβέρνηση για την πρόταση των εργαζομένων να αναζητηθούν οι απαραίτητες βελτιωτικές, στα πλαίσια ΝΠΔΔ, παρεμβάσεις, ώστε τα λιμάνια να ανταποκριθούν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και τον εκσυγχρονισμό".

"Προειδοποιούμε - υπογραμμίζεται - την κυβέρνηση, αν δεν αντιληφθεί τις ευθύνες της θα είναι υπεύθυνη για τη δυναμική κλιμάκωση του αγώνα στα λιμάνια αμέσως μετά το Πάσχα".

- Συμμετοχή στη 48ωρη απεργία δήλωσε και η Ομοσπονδία φορτοεκφορτωτών.

Δήλωση του Γιάννη Πατσιλινάκου

"Η παράδοση άνευ όρων του ΟΛΠ στα ιδιωτικά συμφέροντα θα δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα από τα υπάρχοντα",τονίζει ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Πατσιλινάκος."Η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ - σημειώνει - θα αποτελέσει χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων και άρση της μονιμότητας. Συνάμα θα επιφέρει συρρίκνωση των δραστηριοτήτων στο λιμάνι, ενώ θα υπάρξει και νέο χτύπημα κατά των μικρομεσαίων προς όφελος των πολυεθνικών εταιριών. Θα φέρει επίσης σοβαρά προβλήματα και στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, αφού δεν έχει παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο για μία άλλη χρηστή διαχείριση".

Ο Δήμος Περάματος και ο δήμαρχος επανειλημμένα έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στις ενέργειες της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει τον ΟΛΠ. Αυτό δηλώθηκε και στην τελευταία συνάντηση που είχε ο Γ. Πατσιλινάκος με τη διοίκηση του Οργανισμού, η οποία, ας σημειωθεί, συμφώνησε στο ότι δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί ο ΟΛΠ. Παράλληλα, ο δήμαρχος πολλές φορές έχει καταγγείλει τη λειτουργία και τις ενέργειες του ΟΛΠ που δεν τείνουν στην ανάπτυξη του λιμανιού και της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης.

Τις επόμενες μέρες ο δήμαρχος Περάματος θα συναντηθεί με την Ενωση Λιμενεργατών του ΟΛΠ και την Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας για το συντονισμό των δυναμικών κινητοποιήσεων που πρέπει να γίνουν προκειμένου να μην πραγματοποιηθούν τα κυβερνητικά σχέδια ξεπουλήματος του Οργανισμού.

Η αγωνιστική πρόταση της ΕΣΚ

"Πρόκειται για μια ενέργεια εκτόνωσης των αγωνιστικών διαθέσεων των εργαζομένων που μέρα με τη μέρα μεγαλώνουν και της έντονης δυσαρέσκειας που αναπτύσσεται ακόμα και μέσα στα μέλη του ΠΑΣΟΚ" δήλωσε στο "Ρ" ο Σωκράτης Μαντζουράνης,εκπρόσωπος της ΕΣΚ και μέλος του ΔΣ της ΟΣΠΑ, αναφερόμενος στον ελιγμό της κυβέρνησης.

"Η ενέργεια αυτή - συνέχισε - κανέναν δεν πρόκειται να ξεγελάσει. Η κυβέρνηση παραμένει δογματικά προσηλωμένη στον πολιτικό της στόχο για ιδιωτικοποίηση του εθνικού αερομεταφορέα, για ισοπέδωση των εργασιακών κατακτήσεων, για συνολική ανατροπή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και τέλος για τον αφοπλισμό του συνδικαλιστικού κινήματος".

Αναφερόμενος στις ενέργειες της ηγεσίας της ΠΑΣΚΕ, ο Σωκρ. Μαντζουράνης υπογράμμισε: "Ακριβώς αυτή είναι η ώρα που τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι πρέπει να εντείνουν την αντίστασή τους και να περιφρουρήσουν την ενότητά τους. Αυτήν ακριβώς την ώρα επέλεξε η παράταξη της ΠΑΣΚΕ να εκτονώσει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και να διασπάσει την ενότητα των εργαζομένων, προσφέροντας χείρα βοηθείας στην κυβερνητική πολιτική. Πραξικοπηματικά ανέστειλε προγραμματισμένες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, και έφερε ξανά στην επιφάνεια τη λογική εξωραϊσμού του επαίσχυντου νομοσχεδίου. Η στάση και η απαίτηση των εργαζομένων να συνεχιστεί και να ενταθεί η αγωνιστική αντίστασή τους απέδειξε ότι το επιχείρημα αυτό δε θα περάσει".

Οσον αφορά τις προτάσεις της ΕΣΚ, ο Σωκρ. Μαντζουράνης είπε:

"Εκφράζοντας τις διαθέσεις του κόσμου απαιτούμε και προτείνουμε:

  • 24ωρη απεργία την Τρίτη 7/4 για όλες τις ΔΕΚΟ με ευθύνη της ΓΣΕΕ, εξαγγελία 24ωρης απεργίας την Τετάρτη από την ΟΣΠΑ και 24ωρη πανελλαδική - πανεργατική απεργία την Πέμπτη 9 Απρίλη.
  • Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να πάρουν αγωνιστικά και μαζικά μέρος στην τρίωρη στάση εργασίας 5 - 8 σήμερα το απόγευμα και στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα".

"Σήμερα - συνέχισε ο εκπρόσωπος της ΕΣΚ - γίνεται σ' όλους ακόμα πιο κατανοητό ότι η αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων στην ΟΣΠΑ είναι αναγκαία περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Οι πρωτοβουλίες για επιτροπές στους χώρους δουλιάς και συντονισμού των πρωτοβάθμιων σωματείων είναι προϋπόθεση για να συνεχιστεί ο αγώνας. Η ενέργεια συνδικαλιστικών στελεχών του χώρου για τη δημιουργία μιας Επιτροπής Σωτηρίας του εθνικού αερομεταφορέα μπορεί να δώσει μια νέα δυναμική στην αντίσταση των εργαζομένων. Η λαίλαπα ιδιωτικοποίησης των δημόσιων επιχειρήσεων και της ΟΑ μπορεί να αναχαιτιστεί με ένα πλατύ κοινωνικό μέτωπο, αν όλοι οι εργαζόμενοι, όλος ο λαός, αντισταθούν συνολικά στην πολιτική της κυβέρνησης".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ