ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Απρίλη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μπρεχτ και Ελληνικό Θέατρο

Εκθεση αφιερωμένη στη διείσδυση του Μπέρτολντ Μπρεχτ στο Ελληνικό Θέατρο κατά την περίοδο 1957-1974 φιλοξενείται στο Ινστιτούτο Γκαίτε της Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση, που θα διαρκέσει ως τις 15 Μάη, περιλαμβάνει προγράμματα θεάτρων, κριτικές, αφίσες, μακέτες σκηνικών, κείμενα και φωτογραφικά ντοκουμέντα για τη ζωή και το έργο του Μπέρτολντ Μπρεχτ, τα οποία αρχικά είχαν παρουσιαστεί από το Ινστιτούτο το 1971, στο Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας. Η δράση του μεγάλου συγγραφέα στον ελλαδικό χώρο ξεκινά το 1957 με τη δημοσίευση του έργου "Ο κύκλος με την κιμωλία" από την "Επιθεώρηση Τέχνης" που λίγους μήνες αργότερα ανεβαίνει στο "Θέατρο Τέχνης" του Κάρολου Κουν, σε μετάφραση Οδυσσέα Ελύτη. Ακολουθούν πολλές σκηνοθεσίες των έργων του, με μια τρίχρονη παύση στα χρόνια της δικτατορίας, οπότε επικρατεί σιωπή γύρω από το όνομά του.

Το 1970 ο θίασος Αλέξη Μινωτή - Κατίνας Παξινού θα παρουσιάσει το έργο "Μάνα κουράγιο" δίνοντας την αφορμή για να ξεκινήσει μια δεύτερη περίοδος γνωριμίας με τον Μπρεχτ. Καταξιωμένοι σκηνοθέτες και πρωταγωνιστές, πρωτοποριακές ομάδες και για πρώτη φορά το Εθνικό Θέατρο ανεβάζουν μέχρι τη μεταπολίτευση επτά θεατρικά έργα του Μπρεχτ.

Με αφορμή τον εορτασμό 100 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου εργάτη του πνεύματος, στο θεατράκι του Πνευματικού Κέντρου Σταυρούπολης,παρουσιάζεται το μονόπρακτο "Οι μικροαστικοί γάμοι".Το μονόπρακτο ανήκει σε ένα από τα λιγότερο γνωστά έργα του Μπρεχτ, βαθύτατα επηρεασμένο από το μεγάλο Βαυαρό κωμικό Καρλ Φάλεντιν. Εχουν προγραμματιστεί άλλες δύο παραστάσεις για το Σαββατοκύριακο.

Αφιερωμένο στον Καβάφη

Το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού (το γραφείο Μ. Ανατολής συνεχίζει το Α εξάμηνο 1998 τις εκδηλώσεις του. Οργάνωσε από 16 μέχρι 30 του Μάρτη Εκθεση Νουβιακής Τέχνης στο παράρτημα του Ιδρύματος στην Αλεξάνδρεια. Οι Νούβιοι, που είχαν αναπτύξει παλαιότερα το δικό τους ιδιαίτερο πολιτισμό με κέντρο το βασίλειο της Μερόης, που βρίσκεται νότια από τα Αιγυπτιο-σουδανικά σύνορα είναι ένας κόσμος με πολλές επιδράσεις από τη μαύρη Αφρική και από τη Μέση Ανατολή. Η τέχνη τους διαπνέεται από μια ανθρωποκεντρική αίσθηση του κόσμου, διαφορετική από του Ισλάμ. Εκφράζει τη μοίρα αυτού του κόσμου που πρόσφερε το σύνολο της γενέθλιας γης του με την κατασκευή του φράγματος του Ασουάν και της κατάκλυσής του από τα νερά του Νείλου, στην οικοδόμηση της νεότερης Αιγύπτου.

Από την 1η του Μάη εγκαινιάζεται, στην Οπερα Καϊρου,το 7ο Διεθνές Συμπόσιο Καβάφη,αφιερωμένο στον Ελληνοαιγύπτιο πεζογράφο Στρατή Τσίρκα.Στο Συμπόσιο που διοργανώνεται, όπως κάθε χρόνο, από το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού - Γραφείο Μέσης Ανατολής και το Μορφωτικό Γραφείο της Ελλάδας στο Κάιρο μετέχουν με ομιλίες τους Ελληνιστές από όλο τον κόσμο. Από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν: Μανώλης Πιερρής, Παντελής Μπουντουρής, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, Φωτεινή Τσαλίκογλου, Γιώργος Βέλτσος, Γιάγκος Ανδρεάδης, Γιώργος Γραμματικάκης, Κώστας Ζουράρις, Γιώργος Κακουλίδης, Γιάννης Υφαντής, Χρύσα Προκοπάκη κ. ά.

Το φετινό Επαθλο Καβάφη απονέμεται, μετά από κρίση της Επιτροπής Καβάφη, από κοινού στους Κύπριους ποιητές Κυριάκο Χαραλαμπίδη και Νίκη Μαραγκού.Το έπαθλο για την παναραβική ποίηση απονέμεται στον ποιητή Αδονίς της Συρίας.Με τη σειρά διαλέξεων του καθηγητή Γ. Σφακιανάκη του Αμερικάνικου Πανεπιστημίου για την πορεία της οικονομίας στη Μέση Ανατολή, συνεχίζονται οι εκδηλώσεις για το Μάη. Παράλληλα από χτες και κάθε Πέμπτη, άρχισαν οι προβολές της κινηματογραφικής λέσχης, στο Γραφείο του Συλλόγου Αποφοίτων Αμπετείου. Η έναρξη έγινε με έργα του Ζυλ Ντασσέν.

Μουσικές συναντήσεις

Ο κορυφαίος στο είδος του κόντρα - τενόρος Αρης Χριστοφέλλης,εμφανίζεται και πάλι στην Ελλάδα, μετά από απουσία 5 χρόνων, στην αυριανή συναυλία (8.30μμ) της Ορχήστρας των Χρωμάτων,στο "Παλλάς", σε διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη.Το πρόγραμμα περιλαμβάνει άριες από όπερες των Γκλουκ, Χάιντν, Βιβάλντι και Μπρόσι.

  • Αυλαία σήμερα για τις μουσικές παραστάσεις του Σταμάτη Κραουνάκη και των συνεργατών του στο "Ζουμ - Στούντιο 5" (Κυδαθηναίων 39, Πλάκα).
  • Συναυλία στην Καβάλα, στη μουσική σκηνή "Παλιό Ωδείο", πραγματοποιούν σήμερα (11μμ) οι "Ενδελέχεια".Το ελληνόφωνο συγκρότημα της ανεξάρτητης ροκ σκηνής παρουσιάζει ένα πρόγραμμα, που βασίζεται στον πρόσφατο δίσκο του"Βουτιά από ψηλά". Συμμετέχει το συγκρότημα "Ελληνιστάν".
  • Τραγούδια του σε στίχους των Μ. Ελευθερίου, Μ. Μπουρμπούλη, Ευτ. Παπαγιαννοπούλου, Αντ. Παπαϊωάννου, Σ. Ρήγα και Θ. Φουργιώτη παρουσιάζει ο Σπύρος Κουρκουνάκης σήμερα, στις 7μμ, στο μουσικό σπίτι "Δίαυλος" (Δράκου 9, Φιξ). Τραγουδούν οι Βασίλης Αθανασόπουλος, Γεωργία Θεοδωροπούλου, Τάκης Κωνσταντακόπουλος και συμμετέχουν τα "Ετερώνυμα που έλκονται".
  • Στον ίδιο χώρο κάθε Παρασκευή και Σάββατο ο Γιάννης Γλέζος παρουσιάζει τραγούδια του σε ποίηση των Λόρκα, Καβάφη και Καρυωτάκη, καθώς και τα "Τραγούδια της Εύας" σε ποιήματα της Εύας Λίτινα. Τα μεσημέρια της Κυριακής στο "Δίαυλο" η "Παλιά Ρεζέρβα" παρουσιάζει ρεμπέτικα, Σμυρναίικα και λαϊκά τραγούδια.
  • Μουσική βραδιά με τον "Λουδοβίκο των Ανωγείων" και το συγκρότημά του θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 6/4 (8μμ), στην Πινακοθήκη Πιερίδη του Δήμου Γλυφάδας (Ποσειδώνος 29). Την εκδήλωση διοργανώνουν το Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου και ο Μουσικός Καλλιτεχνικός Ομιλος Γλυφάδας.
  • Τη Δευτέρα, επίσης, στις 8.30μμ, στο Αθηναϊκό Δημοτικό Θέατρο (Τιμοκρέοντος 6α, Αγ. Σώστης) θα δοθεί συναυλία με μουσική και τραγούδια τουΛευτέρη Μιχαλόπουλου από την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, με ερμηνευτές τους Δώρο Δημοσθένους, Βασίλη Γισδάκη και Αλεξία Μουστάκα.Στο πιάνο ο ίδιος ο συνθέτης. Συμμετέχει επταμελής Ορχήστρα Μουσικής Δωματίου. Στο πρώτο μέρος της συναυλίας θα παρουσιαστούν έργα Σούμαν και Μπετόβεν για πιάνο, με σολίστ την Χριστίνα Σιώρου.
  • "Διάθλαση" είναι ο τίτλος της μουσικοποιητικής βραδιάς, που πραγματοποιείται τη Δευτέρα (7μμ), με ελεύθερη είσοδο, στην αίθουσα "Εσπερίδες" του "Χίλτον", στη διάρκεια της οποίας θα παρουσιαστούν ποιήματα των Βάσου Βογιατζόγλου και Ρίτας Βούρτση, σε μουσική του Χρύσανθου Μουζακίτη.Τα δύο έργα παρουσιάζονται σε πρώτη εκτέλεση από τους Βύρων Κολάση και Βικτώρια Βούρτση (απαγγελία) και Τασούλα Μονογενή, Παντελή Ψύχα και Εύη Τσίρτση (τραγούδι). Συμμετέχουν οι μουσικοί Γιώργος Φιλαδελφεύς, Ρίτα Βούρτση και Θοδωρής Μουζακίτης, η Μεικτή Χορωδία του παραρτήματος Εθνικού Ωδείου Περιστερίου και η Συμφωνική Ορχήστρα Εγχόρδων και Πιάνου του Εθνικού Ωδείου.
  • Συναυλία διοργανώνεται επίσης τη Δευτέρα (8.30μμ) στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στο πλαίσιο της αδελφοποίησης των πόλεων Πειραιά και Νανσί. Η ορχήστρα και χορωδία "Gradus ad Musicam" της γαλλικής πόλης θα παρουσιάσει το έργο"Salomon" του Χέντελ. Είσοδος ελεύθερη.
Εκθεση στην Κρήτη

Αρχαία αντικείμενα από την Κρήτη,τα Δωδεκάνησα και την Κύπρο,που ξεπερνούν τα 350, παρουσιάζονται στην έκθεση που οργάνωσε το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου,σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Κρήτης,και εγκαινιάζεται σήμερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλο.

Τα αντικείμενα από πηλό, χαλκό, πέτρα, χρυσό, ασήμι κ. ά. αποτελούν μαρτυρίες των εμπορικών, οικονομικών και πολιτιστικών σχέσεων των λαών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου μέσα από τα λιμάνια του Πόρου της Κυδωνίας ή της Ζάκρου. Τα εκθέματα καλύπτουν τη χρονική περίοδο από το 1600 έως το 600 π. Χ.

Του κόσμου προσεγγίσεις

"Ελληνόφωνοι στην Κάτω Ιταλία" είναι το θέμα της εκδήλωσης, που διοργανώνει η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών,τη Δευτέρα (7μμ), στην αίθουσα"Μιχαήλας Αβέρωφ" (Γενναδίου 8, 7ος όροφος). Ομιλήτρια θα είναι η Ανζελ Μεργιανού Βογασάρη,ενώ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, που θα συνοδεύεται από μουσική, θα γίνει προβολή διαφανειών.

  • Στα πλαίσια του αφιερώματος στους δύο καλλιτέχνες του κινηματογράφου Βέρνερ Χέρτζογκ και Κλάους Κίνσκι, που περιλαμβάνει έκθεση φωτογραφίας και προβολές ταινιών, το Ινστιτούτο "Γκαίτε" (Ομήρου 14 - 16) θα προβάλει την ταινία "Φιτζκαράλντο", τη Δευτέρα (8μμ). Είσοδος ελεύθερη.
  • "Ασματα της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας" είναι το θέμα της διάλεξης, που θα δώσει ο Μισέλ Περέ, διευθυντής του φωνητικού συνόλου "Ανσάμπλ Οργκάνουμ", την Τρίτη (7.30μμ), στο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών (Σίνα 31).
  • "Η ποίηση ενώνει τα παιδιά του κόσμου" είναι ο τίτλος της εκδήλωσης, που διοργανώνει το Μαράσλειο Λύκειο, στην αίθουσα της Παιδαγωγικής Μαρασλείου Ακαδημίας (Μαρασλή 6, Κολωνάκι), στις 9 του Απρίλη (12 το μεσημέρι). Μαθητές και μαθήτριες από 18 χώρες (από την Κίνα μέχρι τη Χιλή και από το Ζαϊρ μέχρι τις Φιλιππίνες) θα διαβάσουν στη γλώσσα τους ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη.

Η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης διοργανώνει θεατρική παράσταση με το έργο "Αχαρνής" του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Βάσως Παπαχαραλάμπου. Η παράσταση, που παρουσιάζει η Θεατρική Ομάδα του Δήμου Πολίχνης, θα δοθεί τη Δευτέρα 6 του Απρίλη, στις 8.30, στο θέατρο "Ανετον" (Παρασκευοπούλου 42).

Δωρεάν ξεναγήσεις

Συνεχίζονται οι δωρεάν ξεναγήσεις του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων. Οι ξεναγήσεις γίνονται μόνο στα ελληνικά και ξεκινούν στις 10.30πμ. Συγκεκριμένα, αύριο θα πραγματοποιηθούν: Ζάππειο - Εθνικός Κήπος (ξεναγός Βασιλική Παπαδημητρίου, συνάντηση στην είσοδο Βασ. Σοφίας). Νότια πλευρά Ακροπόλεως (ξεναγός Κασσάνδρα Ποριώτη,συνάντηση στην είσοδο Θεάτρου Διονύσου επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου). Μουσείο Εκμαγείων Μαρμάρων Παρθενώνος (Μακρυγιάννη) (ξεναγός Φωτεινή Τυροβούζη,συνάντηση στην είσοδο επί της Μακρυγιάννη 2-4). Ολυμπείο - Στάδιο (ξεναγός Στέλλα Γαλανοπούλου,συνάντηση στην Πύλη Ανδριανού).

Στις 12/4: Περιοχή Πνύκας (ξεναγός Νικολέττα Φωτοπούλου,συνάντηση στον Αγ. Δημήτριο Λουμπαρδιάρη). Βυζαντινό Μουσείο (ξεναγός Φωτεινή Τυροβούζη,συνάντηση στην είσοδο Βασ. Σοφίας 22). Μνημεία Πλάκας (ξεναγός Αρτεμις Σκουμπουρδή,συνάντηση στην πλ. Φιλομούσου Εταιρείας οδού Κυδαθηναίων, Πλάκα).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ