ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Απρίλη 1998
Σελ. /48
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Παιχνίδι

Ο,τι ευχαριστεί και τέρπει και που μπορεί αυτό να είναι ένα οποιοδύποτε υλικό αντικείμενο, φυσικό ή φτιαχτό (π.χ. ένα ξύλο, μια κούκλα, μια σβούρα κ.ά.) ή μια δραστηριότητα, αυθόρμητη ή έντεχνη και τυποποιημένη στην οποία μετέχει κανείς ελεύθερα και ηθελεημένα (π.χ. το σχοινάκι, η αμπάριζα, το κουτσό, ο λύκος και το αρνί, η πετοσφαίριση, η αντισφαίριση κ.ά.)

Συμπερασματικά, το παιχνίδι, κύρια για το παιδί.

  • είναι ο κόσμος όλος...
  • κυριολεκτικά τρέφει,
  • είναι η μοναδική φυσική και επομένως, η αποκλειστική ασχολία του...
  • αναπτύσσει τις σωματικές και τις ψυχοπνευματικές του λειτουργίες, καθώς επίσης και το κοινωνικό του συναίσθημα.

Κατά τον, Πλάτωνα, "Μη βία τους παίδας, αλλά παίζειν τρέφει" κατά τον Αριστοτέλη, "Οικείον ακράτιστον και ήδιστον...". και κατά τον Γρηγόριον τον Θεολόγο, "Σοφός ο διδάσκαλος, ο διά τερπνών, μέσων ποιών τους μαθητάς μανθάνειν" κλπ.

Ο τρόπος με τον οποίο το παιδί παίζει, από τότε που εμφανίστηκαν οι άνθρωποι στον πλανήτη μας, είναι πάντοτε ο ίδιος. Εκείνο που κάθε τόσο αλλάζει, αφορά τη μορφή τη σύνθεση και την πλοκή του παιχνιδιού, καθώς αυτό ακολουθεί το πνεύμα της εποχής και τις σημειούμενες κάθε λογής εξελίξεις.

Η κίνηση και το παιχνίδι ταυτίζονται με τη ζωή.

Ετσι με το παιχνίδι ο άνθρωπος, από τη νηπιακή του ηλικία, έστω ασυναίσθητα και χωρίς συγκεκριμένο σκοπό, ικανοποιεί το παιγνιώδες του ένστικτο και αυτή την ίδια την ανάγκη της δημιουργίας της ζωής.

Το παιχνίδι, με το πέρασμα του ανθρώπου, από τη μια ηλικία του στην άλλη, γίνεται όλο και πιο συγκεκριμένο και με κάποιο ειδικό σκοπό, εξυπηρετώντας, τόσο τη λειτουργική κίνηση, όσο και την ψυχαγωγία.

Η θετική επίδραση του παιχνιδιού, στη σωματική, πνευματική και κοινωνική ανάπτυξη του ατόμου, το καθιστά ένα πλήρες μέσο βιολογικής του εξέλιξης...

Σε κάθε καινούργιο παιχνίδι, ένας μεγάλος αριθμός νέων λειτουργικών κινήσεων δημιουργείται, νέα κινητικά σχήματα προστίθενται, νέες πνευματικές δυνάμεις επιστρατεύονται και χρησιμοποιούνται και νέες πάλι, συνθήκες κοινωνικής προσαρμογής απαιτούνται.

Το παιδί έχει κοινωνικά ένστικτα, που για να τα ικανοποιήσει αναγκάζεται να αναζητά σύντροφο, για να ζήσει μαζί του. Δηλαδή, για να συμπαίξει... Για το λόγο αυτό, το παιδί που δεν παίζει, όταν του δίνονται οι σχετι9κές ευκαιρίες, σίγουρα κάτι έχει...

Κατά τους αρχαίους Ελληνες φιλοσόφους και ιατρούς, οι πιο ωφέλιμες από τις σωματικές ασκήσεις, δεν ήταν εκείνες που διαπονούσαν μόνο το σώμα του ανθρώπου, αλλά όσες από αυτές μπορούσαν να τέρψουν και την ψυχή του.

Δίκαια, λοιπόν και τα παιχνίδια σε όλες τους τις μορφές, κατείχαν, ανάμεσα στα άλλα γυμνάσια / ασκήσεις, ζηλευτή θέση στη συνείδηση των προγόνων μας, που στόχευαν στη διαπαιδαγώγιση του χαρακτήρα, την καθολική άσκηση του σώματος, την ανάπτυξη της κοινωνικής και πολιτικής συνείδησης, την τέρψη της ψυχής και την προπαρασκευή του ατόμου για τη ζωή. Επί του προκειμένου, οι αντιλήψεις των αρχαίων προγόνων μας, για την καλοκαγαθία και την ανθρώπινη τελειότητα, ικανοποιούνταν απόλυτα από την επίδοση των νέων στα παιχνίδια. Για το λόγο αυτό, δεν είναι παράδοξο που ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης, ο Αναξαγόρας, ο Πλούταρχος, ο Γαληνός και άλλοι πολλοί διακρίνονταν ως φανατικοί υπέρμαχοί τους. Τέλος, όταν αναπτυχθεί ένα πνεύμα αγάπης προς το παιχνίδι και την ευγενή αθλητική άμιλλα, τότε θα έχουμε γερές βάσεις, για τη δημιουργία ενός κόσμου "όμορφου, ηθικού, αγγελικά πλασμένου, όπως τον φαντάστηκε και ο ποιητής (Τ. Σακελλαρίου).

Και βέβαια, αυτό που απομένει σε ΜΑΣ, έχοντας κατά νου όλα όσα εν συντομία αναφέρθηκαν στο παρόν σημείωμά μου, αλλά και άλλα πολλά που έχουν ειπωθεί από σπουδαίους ανθρώπους, για το ίδιο θέμα είναι να διεκδικήσουμε.

για ΟΛΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ, και χρόνο και χώρο για το παιχνίδι τους.

Πέτρος ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Α' ΕΘΝΙΚΗ
Στην... ουρά το ενδιαφέρον

Στις κόντρες για την αποφυγή του υποβιβασμού στρέφονται τα βλέμματα των φιλάθλων

Στη μάχη των ουραγών, που κάνουν τις ύστατες προσπάθειες για παραμονή τους στη μεγάλη κατηγορία της Α Εθνικής, επικεντρώνεται το ενδιαφέρον στη σημερινή 29η αγωνιστική.

Το πιο κρίσιμο παιχνίδι διεξάγεται στο Βύρωνα, όπου ο Αθηναϊκός φιλοξενεί τον Εθνικό σε έναν αγώνα που όποιος χάσει - χάνεται. Και οι δυο ομάδες βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού, όσον αφορά τη ζώνη του υποβιβασμού και αναζητούν σήμερα τους τρεις βαθμούς της νίκης, προκειμένου να ξεφύγουν ακόμα περισσότερο, αφού οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα θα τους βάλει σε περιπέτειες. Προβάδισμα στα προγνωστικά έχει ο Αθηναϊκός λόγω έδρας, αλλά και οι Πειραιώτες είναι ικανοί για τη ζημιά, έστω και εάν προέρχονται από την ισοπαλία στην έδρα τους με την Καλαμάτα την προηγούμενη αγωνιστική.

Δύσκολα παιχνίδια περιμένουν όμως και τις ομάδες που βρίσκονται στη ζώνη του υποβιβασμού που πασχίζουν να ξεφύγουν από τη δύσκολη θέση και να δώσουν το "εισιτήριο" για τη Β Εθνική σε κάποιον άλλο.

Η Προοδευτική δοκιμάζει τις δυνάμεις της στον Πύργο όπου αντιμετωπίζει τον αδιάφορο Πανηλειακό, με τη νίκη να αποτελεί μονόδρομο για τους φιλοξενούμενους. Εντούτοις και οι γηπεδούχοι αναζητούν, αφού φιλοδοξούν να τερματίσουν όσο το δυνατόν πιο ψηλά.

Δύσκολη αποστολή έχει και η Καβάλα, που αγωνίζεται στη Νίκαια με τον ισχυρό φέτος Ιωνικό, η οποία μετά τη νίκη επί του Ηρακλή την περασμένη αγωνιστική θέλει να προσθέσει ακόμα μια επιτυχία, που θα τη φέρει πιο κοντά στην παραμονή στην κατηγορία.

Η τελευταία της βαθμολογίας Καλαμάτα υποδέχεται στην έδρα της τον Ηρακλή, με τους Πελοποννησίους να είναι ιδιαίτερα ανεβασμένοι ψυχολογικά και αγωνιστικά τον τελευταίο καιρό, μετά και την ισοπαλία στο Καραϊσκάκη με τον Εθνικό. Οι Θεσσαλονικείς από την πλευρά τους θα προσπαθήσουν να ρεφάρουν την αναπάντεχη ήττα τους από την ουραγό Καβάλα.

Στο "Νίκος Γκούμας" η ΑΕΚ, των ολοένα και περισσοτέρων προβλημάτων τις τελευταίες ημέρες, υποδέχεται τη Βέροια για πρώτη φορά χωρίς να κάθεται στον πάγκο ο Ρουμάνος τεχνικός Ντουμίτρι Ντουμιτρίου που τέθηκε σε αναγκαστική άδεια από τη διοίκηση. Χρέη προπονητή θα κάνει ο βοηθός του Ντου - Ντου Αντώνης Μήνου και όλοι ευελπιστούν στην "Ενωση" ότι η νέα αρχή που επιχειρούν θα στεφθεί με επιτυχία. Για το καλύτερο θα προσπαθήσει η Βέροια, που ουσιαστικά έχει επιτύχει το στόχο της που ήταν η παραμονή στην Α Εθνική.

Την άτυπη ρεβάνς για τον αποκλεισμό τους από τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας θέλει να πάρει σήμερα στην Τούμπα ο ΠΑΟΚ, που υποδέχεται τον Πανιώνιο. Η διοικητική κρίση που υπάρχει εδώ και δυο εβδομάδες από την παραίτηση, αλλά και το τεταμένο κλίμα στην ομάδα που οδήγησε σε επεισόδιο ανάμεσα στον Κώστα Φρατζέσκο και τον προπονητή Αγγελο Αναστασιάδη δημιουργούν ένα μουντό κλίμα στις τάξεις των Θεσσαλονικέων. Εντούτοις όμως η μάχη για έξοδο στην Ευρώπη μέσω του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ δεν επιτρέπει απώλειες βαθμών.

Τέλος, στο πιο αδιάφορα παιχνίδια της αγωνιστικής ο ΟΦΗ θα υποδεχτεί στο Ηράκλειο την Παναχαϊκή και η Ξάνθη τον Απόλλωνα.

Συνοπτικά οι αγώνες: Καλαμάτα - Ηρακλής, ΟΦΗ - Παναχαϊκή, Ιωνικός - Καβάλα, ΑΕΚ - Βέροια, Πανηλειακός - Προοδευτική, Ξάνθη - Απόλλων Αθ., ΠΑΟΚ - Πανιώνιος. Ολοι οι αγώνες αρχίζουν στις 15.00.

Για δεύτερη φορά θα βρεθούν αντιμέτωποι στην Τούμπα, ΠΑΟΚ και Πανιώνιο

Για δεύτερη φορά θα βρεθούν αντιμέτωποι στην Τούμπα, ΠΑΟΚ και Πανιώνιος σε μια άτυπη ρεβάνς μετά από την τελευταία τους συνάντηση για το Κύπελλο Ελλάδας

Ο Πέτρος Ραβούσης, προπονητής του Παναιτωλικού
Β' ΕΘΝΙΚΗ
"Μάχες" σε Αγρίνιο, Λάρισα

Τα ματς Παναιτωλικού - Ελευσίνας και Λάρισας - Νίκης Βόλου ξεχωρίζουν στη σημερινή αγωνιστική

Αγωνιστική φωτιά μπορεί να χαρακτηριστεί η 26η στο πρωτάθλημα της ΒΕθνικής, αφού περιλαμβάνει ντέρμπι που θα καθορίσουν το σκηνικό, τόσο στην κορυφή όσο και στην ουρά της βαθμολογίας, λίγο πριν την αυλαία του πρωταθλήματος.

Το σημαντικότερο παιχνίδι της ημέρας γίνεται στο Αγρίνιο, όπου ο Παναιτωλικός υποδέχεται το δεύτερο της βαθμολογίας Πανελευσινιακό. Οι γηπεδούχοι με τον Πέτρο Ραβούση στον πάγκο τους παίζουν το τελευταίο τους χαρτί για την άνοδο στην Α Εθνική και μόνο με νίκη διατηρούν τις ελπίδες τους. Αλλωστε τα τελευταία ανεπιτυχή αποτελέσματα έχουν οξύνει τα πνεύματα στο Αγρίνιο και καινούρια απώλεια βαθμών θα σημαίνει και τέλος στα όνειρα για τον Παναιτωλικό.

Στην αντίπερα όχθη η εκπληκτική φέτος Ελευσίνα του Χρήστου Αρχοντίδη αν καταφέρει να φύγει αλώβητη από μια δύσκολη έδρα, όπως αυτή του Αγρινίου τότε θα βρίσκεται με το ένα πόδι στην Α Εθνική.

Δύσκολο έργο όμως έχει και ο πρωτοπόρος Αρης που αγωνίζεται στο Αργος με αντίπαλο την τοπική ομάδα που κάνει τις τελευταίες τους προσπάθειες να διατηρηθεί στην κατηγορία.

Εύκολη αποστολή περιμένει τον τρίτο της παρέας των πρωτοπόρων Εθνικό Αστέρα που φιλοξενεί στην Καισαριανή τον αδύναμο Λεβαδειακό.

Στο "πόδι" βρίσκεται σήμερα και ο Θεσσαλικός κάμπος, με το τοπικό ντέρμπι μεταξύ της Λάρισας και της Νίκης Βόλου να μονοπωλεί το ενδιαφέρον περισσότερο για το τι θα συμβεί εκτός αγωνιστικού χώρου, μετά τα επεισόδια που δημιουργήθηκαν στο πρώτο παιχνίδι στο Βόλο. Οσον αφορά το αγωνιστικό μέρος οι Βολιώτες είναι αυτοί που καίγονται για τους βαθμούς προκειμένου να διατηρήσουν μέχρι τέλους τις όποιες ελπίδες έχουν για άνοδο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ