ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Απρίλη 1998
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Ημέρα αγώνα αύριο

Με το πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 11 του Μάη στην Αθήνα κλιμακώνεται ο αγώνας τους

Σε συντονισμένες αγωνιστικές κινητοποιήσεις προχωρούν αύριο οι ελαιοπαραγωγοί σε πολλές περιοχές της χώρας, πραγματοποιώντας συλλαλητήρια ενάντια στην καταστροφική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης.

Οι ελαιοπαραγωγοί με το συντονισμένο αγώνα διεκδικούν λύσεις στα οξυμένα προβλήματά τους και ζητούν άμεση ικανοποίηση των κρίσιμων αιτημάτων τους. Παράλληλα, ετοιμάζονται δυναμικά για το πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 11 του Μάη στην Αθήνα, με το οποίο και θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους.

Αγωνιστικές αποφάσεις για την πραγματοποίηση συλλαλητηρίων αύριο Δευτέρα έχουν πάρει οι Συντονιστικές Επιτροπές Λέσβου,Χανίων,Αιγίου και Λακωνίας,καθώς και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων στην Κέρκυρα.

Στη Λέσβο, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα καλεί, με ανακοίνωσή της, όλους τους ελαιοπαραγωγούς του νησιού να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο που θα γίνει στον Παπάδο στις 7.30 μμ και να ενώσουν τη φωνή τους, διεκδικώντας μέτρα για την άμεση λύση στα προβλήματά τους.

Στα Χανιά, η Παγχανιώτικη Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε να πραγματοποιηθεί το συλλαλητήριο των ελαιοπαραγωγών του νομού στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς στις 10 πμ.Θέλοντας να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για τα οξυμένα προβλήματα και τη μη ικανοποίηση των αιτημάτων τους, οι ελαιοπαραγωγοί του νομού δείχνουν διατεθειμένοι να συμμετάσχουν μαζικά στο μεθαυριανό συλλαλητήριο. Παράλληλα, κλιμάκια της ΣΕΑ συνεχίζουν τις περιοδείες στα χωριά των Χανίων, ενημερώνοντας τους ελαιοπαραγωγούς και καλώντας τους να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο της Δευτέρας.

Στην Κέρκυρα, η Ομοσπονδία αποφάσισε να γίνουν παράλληλα τρία συλλαλητήρια, στο βόρειο, κεντρικό και νότιο τμήμα του νησιού. Στις 7.30 μμ θα συγκεντρωθούν στο χωριό Καρουσάδες οι ελαιοπαραγωγοί του βόρειου τμήματος του νησιού, στους Λιαπάδες του κεντρικού και στη Λευκίμμη του νότιου.

Στο Αίγιο, η συγκέντρωση των ελαιοπαραγωγών θα πραγματοποιηθεί στην Παναιγιάλεια Ενωση Συνεταιρισμών στις 7 μμ,ύστερα από απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, η οποία συνεχίζει τις περιοδείες στα χωριά της επαρχίας, καλώντας τους ελαιοπαραγωγούς να πάρουν μαζικά μέρος στη συγκέντρωση.

Στη Λακωνία, επίσης, μετά από απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής, οι ελαιοπαραγωγοί θα συγκεντρωθούν στο χωριό Καστόρι στις 11 πμ.

Κοινά τα προβλήματα των μεταναστριών ανεξαρτήτως εθνικότητας

Στους χώρους της Ελληνικής Κοινότητας Κολωνίας, και σε μια κυριολεκτικά κατάμεστη αίθουσα, γιορτάστηκε φέτος η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Το γεγονός δεν είναι η ίδια η εκδήλωση, γιατί αυτή γιορτάζεται κάθε χρόνο, αλλά το ότι τη συγκεκριμένη εκδήλωση οργάνωσαν η Επιτροπή Γυναικών της Ελληνικής Κοινότητας Κολωνίας και η Επιτροπή Γυναικών της Τουρκικής Κοινότητας HALK - EVI.

Μετά τις αρνητικές διεθνείς εξελίξεις καιένα διάλειμμα αρκετών χρόνων, έσμιξαν εδώ σήμερα οι θύμησες παλιών κοινών εκδηλώσεων και αγώνων των Ελλήνων και Τούρκων μεταναστών. Θύμησες που ήταν ζωγραφισμένες στα γεμάτα από συγκίνηση πρόσωπα όταν συνάντησαν παλιές γνώριμες φυσιογνωμίες. αλλά και αυτών των γυναικών που γιαπρώτη φορά έπαιρναν μέρος σε μια τέτοια εκδήλωση, και που αρνούνται πεισματικά να δεχτούν πως υπάρχει έχθρα μεταξύ των δύο λαών.

Η κοινή αυτή εκδήλωση είχε δυο κεντρικά σημεία αναφοράς. Το πρώτο ήταν τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστριες, τα οποία δεν κάνουν διάκριση στη χώρα προέλευσης, όπως θέλουν να πείσουν δήθεν για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κοινή διαπίστωση ήταν πως η ανερχόμενη ανεργία, ο ρατσισμός, προβλήματα εκπαίδευσης, διατήρησης της πολιτιστικής ταυτότητας κ. α. πλήττουν πρώτα και κύρια τους μετανάστες ανεξάρτητα από ποια χώρα προέρχονται.

Το δεύτερο σημείο αναφοράς ήταν η κρίσιμη κατάσταση των σχέσεων που διέρχονται οι δύο χώρες.

Μέσα από την απαγγελία ποιημάτων του Ναζίμ Χικμέτ και αποσπασμάτων από το έργο της Διδώς Σωτηρίου "Τα Ματωμένα Χώματα" στις δύο γλώσσες Ελληνικά και Τουρκικά, καταγγέλθηκαν οι εθνικιστικοί διαχωρισμοί και η καλλιέργεια έχθρας μεταξύ των δυο λαών.

Απαίτησαν:

  • Το σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και των υπαρχόντων συνόρων.
  • Την καλλιέργεια πνεύματος φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ των δύο λαών στα σχολεία και στον στρατό.
  • Την άμεση εφαρμογή των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών γιαΚύπρο ενιαία, αδέσμευτη και απαλλαγμένη από ξένα στρατεύματα.
  • Την εγγύηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και την άμεση αποφυλάκιση όλων των πολιτικών κρατουμένων.
  • Το άμεσο σταμάτημα των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων και της γενοκτονίας του Κουρδικού Λαού που γίνεται με τις ευλογίες των μεγάλων.

Δώσανε υπόσχεση να συνεχίσουν τέτοιου είδους εκδηλώσεις αναπτύσσοντας μεταξύ των δύο λαών σχέσεις καλής γειτονίας, φιλίας και αμοιβαίου οφέλους.Τέλος, εκφράσανε την πλήρη συμπαράσταση στους Κούρδους πολιτικούς πρόσφυγες, προσφέροντας τα έσοδα της εκδήλωσης στους "Γιατρούς του Κόσμου" για την ανακούφιση των προσφύγων στους καταυλισμούς της Αθήνας.

Καλούνε την ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει να δείχνει πλήρη αδιαφορία για την τύχη των Κούρδων στη χώρα μας και να τους εξασφαλίσει στοιχειώδεις συνθήκες αξιοπρεπούς και ανθρώπινης διαβίωσης.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Το Παράρτημα ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ - ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ και συγγενείς των θυμάτων τελούν σήμερα στις 11 π.μ. το καθιερωμένο ετήσιο τρισάγιο στον Αγιο Φανούριο, τόπο που εκτελέστηκαν οι αγωνιστές: Βασίλης Μελέτης, Ηλίας Σπυρογιαννάκης.Θα τιμηθούν οι 43 ήρωες αγωνιστές της ΕΑ και του ΔΣΕ της περιοχής Λουτρακίου - Περαχώρας. Καλείται ο λαός της περιοχής να τιμήσει με την παρουσία του τους πεσόντες.

- Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν που ξεκινά σήμερα8 π.μ. από την πλατεία Κάνιγγος.

- Τα Μέλη του Παραρτήματος ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ - ΘΗΣΕΙΟΥ - ΠΑΝΩ ΣΦΑΓΕΙΩΝ θα βρεθούν σήμερα, στις 8 π.μ., στον Ηλ. Σταθμό Πετραλώνων, να ξεκινήσουν για το Λουτράκι.

Γενικές Συνελεύσεις
  • Τις Γενικές τους Συνελεύσεις πραγματοποιούν τα παρακάτω Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ Σήμερα:

- ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημαρχείου Καλλιθέας (Μαντζαγριωτάκη 76).

- ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ, στις 10 π.μ., στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημαρχείου.

- ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ - ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΩΝ, στις 10.30 π.μ.,στο σπίτι της ΕΠΟΝ (Δουκίσσης Πλακεντίας 3).

- ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ, στις 9.30 π.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου (είσοδος από Αρτης).

- ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία του Παραρτήματος, Γρηγορίου Λαμπράκη 217.

- ΙΛΙΟΥ (Νέα Λιόσια), στις 10 π.μ.,στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου.

- ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ, στις 11 π.μ., στην αίθουσα των "Δημοκρατικών Γυναικών" στην πλατεία Μελισσίων.

- ΜΟΣΧΑΤΟΥ, στις 10.30 π.μ., στο γραφείο του Παρ/τος (Σωκράτους 29).

- ΑΝΩ ΠΟΛΗΣ (Θεσσαλονίκης) στις 10.30 π.μ., στα γραφεία της ΕΣΑΚ, Ολύμπου 97.

  • Ακόμη την Τετάρτη 8-4-98:

- ΠΕΙΡΑΙΑ στις 5 μμ,στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21).

- ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ - ΝΕΑΠΟΛΗΣ - ΚΟΛΩΝΑΚΙΟΥ,στις 6 μμ,στα γραφεία του (Θεμιστοκλέους 48, ισόγειο).

ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

Σήμερα, Κυριακή 5 Απρίλη, στις 11.20 π.μ., στο Νεκροταφείο της Ηλιούπολης, γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο του λατρευτού μας

ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΘΕΟΥ

Η σύζυγος Ηλέκτρα Θέου

Τα παιδιά Κυριάκος και Βασιλική

***

Τελούμε σήμερα, Κυριακή 5 Απρίλη, στον Ι. Ν. Αγίου Νικολάου, Μεγ. Καλυβίων Τρικάλων, το 40ήμερο μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, παππού, αδελφού και θείου

ΤΑΚΗ Φ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Παρακαλούμε τους συγγενείς, φίλους και συντρόφους να προσέλθουν και να τιμήσουν μαζί μας τη μνήμη του.

Η σύζυγος Στέλλα. Τα παιδιά: Φαίδρα και Νίκη. Τα εγγόνια: Απόλλων και Ιοκάστη - Αγάνη. Τα αδέλφια, οι λοιποί συγγενείς.

  • Στη μνήμη του η σύντροφος της ζωής του και τα παιδιά του προσφέρουν 100.000 δρχ. στην ΚΕ του ΚΚΕ και 100.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", σε ενίσχυση του αγώνα για τα ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκε μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του.

***

ΚΗΔΕΙΑ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, παππού, αδελφό και θείο

ΙΩΑΝΝΗ ΑΘΑΝ. ΠΑΛΑΣΚΑ

Ταξίαρχο Ε. Α.

κηδεύουμε αύριο Δευτέρα, 6 - 4 - 98, και ώρα 3.30 μ.μ., από τον Ιερό Ναό Αγίου Λαζάρου του Α Κοιμητηρίου Αθηνών.

Η σύζυγος: Μαρία

Τα παιδιά: Ειρήνη και Βασίλης, Θάνος και Γιούλα

Τα εγγόνια: Γιάννης, Μαριάτζελα, Μαριάννα

Τα αδέλφια, τα ανίψια, οι λοιποί συγγενείς.

Εκδήλωση της ΕΕΔΥΕΘ

Η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης διοργανώνει θεατρική παράσταση με το έργο "Αχαρνής" του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Βάσως Παπαχαραλάμπου. Η παράσταση, που παρουσιάζει η Θεατρική Ομάδα του Δήμου Πολίχνης, θα δοθεί αύριο, στις 8.30, στο θέατρο "Ανετον" (Παρασκευοπούλου 42).

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αποζημιώσεις στους πλημμυροπαθείς

Την αδιαφορία της κυβέρνησης για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Δυτικής Αττικής κατήγγειλε με την απόφασή του το Νομαρχιακό Συμβούλιο στην έκτακτη συνεδρίασή του, με αφορμή τις καταστροφές που έγιναν στην περιοχή από τις πρόσφατες πλημμύρες.

Παράλληλα, μετά από πρόταση του επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΝΑΣ) Αντώνη Χοροζάνη,το Νομαρχιακό Συμβούλιο αποφάσισε να αποζημιωθούν οι πληγέντες με το ποσό των 400.000 (200.000 από τη Νομαρχία και 200.000 από τους δήμους) για τα τρέχοντα έξοδά τους, να αποζημιωθούν για την αντικατάσταση των οικοσυσκευών που καταστράφηκαν, καθώς και να καλυφθούν οι δαπάνες στέγασης των πληγέντων.

Οσον αφορά τις βιοτεχνίες που καταστράφηκαν, το Νομαρχιακό Συμβούλιο απαιτεί το πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς την Εφορία, το ΙΚΑ και τις τράπεζες, την πλήρη αποζημίωσή τους για τις πρώτες ύλες και τα μηχανήματα που καταστράφηκαν, καθώς και την επιδότησή τους με άτοκο δάνειο για να μπορέσουν να λειτουργήσουν ξανά.

Οπως σχολίασε μετά το τέλος της έκτακτης συνεδρίασης ο επικεφαλής της ΝΑΣ, οι αποφάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου θα πέφτουν στο "κενό" όσο η πλειοψηφία του συνεχίζει να υποστηρίζει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
Συγκέντρωση για συγκοινωνίες - κυκλοφοριακό

Αγωνιστική απάντηση στα κυκλοφοριακά και συγκοινωνιακά προβλήματα της Καισαριανής θα δώσουν δυναμικά οι κάτοικοι της πόλης με πρωτοβουλία της δημοτικής παράταξης "Ενωτική Αγωνιστική Πορεία",την ερχόμενη Πέμπτη 9 του Απρίλη. Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 7 μ.μ. στην πλατεία της πόλης θα διεκδικήσουν μαχητικά τη λύση του οξύτατου αυτού προβλήματος, το οποίο αποτελεί ζήτημα ζωής για την πόλη.

"Με ευθύνη της κυβέρνησης και με ανοχή της δημοτικής αρχής, το κυκλοφοριακό και συγκοινωνιακό πρόβλημα καθημερινά επιδεινώνεται και αναδεικνύεται σε ζήτημα βασικής προτεραιότητας και σημασίας. Η λεωφόρος έχει μετατραπεί σε πραγματική καρμανιόλα, με την ηχορύπανση ανυπόφορη, την ατμοσφαιρική ρύπανση όλο και περισσότερο αισθητή και με αμέτρητα τροχαία ατυχήματα ακόμη και θανατηφόρα. Η μετακίνηση των κατοίκων είναι βασανιστική και χρονοβόρα και η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση είναι επικίνδυνη για την υγεία των κατοίκων" επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η "Ενωτική Αγωνιστική Πορεία".

Συλλυπητήρια της ΚΕ του ΚΚΕ για το θάνατο του Γιάννη Παλάσκα

Συλλυπητήριο τηλεγράφημα στους οικείους του Γιάννη Παλάσκα,αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, του Κόμματος και του λαϊκού κινήματος, έστειλε η ΚΕ του ΚΚΕ. Στο τηλεγράφημα σημειώνεται: "Θερμά συλλυπητήρια για το θάνατο του παλιού κομμουνιστή Γιάννη Παλάσκα. Θα θυμούμαστε με συγκίνηση τους αγώνες και την προσφορά του για το λαό".

Ο Γιάννης Παλάσκας πέθανε προχθές σε ηλικία 89 χρόνων και η κηδεία του θα γίνει αύριο, από το 1ο Νεκροταφείο Αθήνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ