Κυριακή 5 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κοινά τα προβλήματα των μεταναστριών ανεξαρτήτως εθνικότητας

Στους χώρους της Ελληνικής Κοινότητας Κολωνίας, και σε μια κυριολεκτικά κατάμεστη αίθουσα, γιορτάστηκε φέτος η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Το γεγονός δεν είναι η ίδια η εκδήλωση, γιατί αυτή γιορτάζεται κάθε χρόνο, αλλά το ότι τη συγκεκριμένη εκδήλωση οργάνωσαν η Επιτροπή Γυναικών της Ελληνικής Κοινότητας Κολωνίας και η Επιτροπή Γυναικών της Τουρκικής Κοινότητας HALK - EVI.

Μετά τις αρνητικές διεθνείς εξελίξεις καιένα διάλειμμα αρκετών χρόνων, έσμιξαν εδώ σήμερα οι θύμησες παλιών κοινών εκδηλώσεων και αγώνων των Ελλήνων και Τούρκων μεταναστών. Θύμησες που ήταν ζωγραφισμένες στα γεμάτα από συγκίνηση πρόσωπα όταν συνάντησαν παλιές γνώριμες φυσιογνωμίες. αλλά και αυτών των γυναικών που γιαπρώτη φορά έπαιρναν μέρος σε μια τέτοια εκδήλωση, και που αρνούνται πεισματικά να δεχτούν πως υπάρχει έχθρα μεταξύ των δύο λαών.

Η κοινή αυτή εκδήλωση είχε δυο κεντρικά σημεία αναφοράς. Το πρώτο ήταν τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστριες, τα οποία δεν κάνουν διάκριση στη χώρα προέλευσης, όπως θέλουν να πείσουν δήθεν για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κοινή διαπίστωση ήταν πως η ανερχόμενη ανεργία, ο ρατσισμός, προβλήματα εκπαίδευσης, διατήρησης της πολιτιστικής ταυτότητας κ. α. πλήττουν πρώτα και κύρια τους μετανάστες ανεξάρτητα από ποια χώρα προέρχονται.

Το δεύτερο σημείο αναφοράς ήταν η κρίσιμη κατάσταση των σχέσεων που διέρχονται οι δύο χώρες.

Μέσα από την απαγγελία ποιημάτων του Ναζίμ Χικμέτ και αποσπασμάτων από το έργο της Διδώς Σωτηρίου "Τα Ματωμένα Χώματα" στις δύο γλώσσες Ελληνικά και Τουρκικά, καταγγέλθηκαν οι εθνικιστικοί διαχωρισμοί και η καλλιέργεια έχθρας μεταξύ των δυο λαών.

Απαίτησαν:

  • Το σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και των υπαρχόντων συνόρων.
  • Την καλλιέργεια πνεύματος φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ των δύο λαών στα σχολεία και στον στρατό.
  • Την άμεση εφαρμογή των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών γιαΚύπρο ενιαία, αδέσμευτη και απαλλαγμένη από ξένα στρατεύματα.
  • Την εγγύηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και την άμεση αποφυλάκιση όλων των πολιτικών κρατουμένων.
  • Το άμεσο σταμάτημα των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων και της γενοκτονίας του Κουρδικού Λαού που γίνεται με τις ευλογίες των μεγάλων.

Δώσανε υπόσχεση να συνεχίσουν τέτοιου είδους εκδηλώσεις αναπτύσσοντας μεταξύ των δύο λαών σχέσεις καλής γειτονίας, φιλίας και αμοιβαίου οφέλους.Τέλος, εκφράσανε την πλήρη συμπαράσταση στους Κούρδους πολιτικούς πρόσφυγες, προσφέροντας τα έσοδα της εκδήλωσης στους "Γιατρούς του Κόσμου" για την ανακούφιση των προσφύγων στους καταυλισμούς της Αθήνας.

Καλούνε την ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει να δείχνει πλήρη αδιαφορία για την τύχη των Κούρδων στη χώρα μας και να τους εξασφαλίσει στοιχειώδεις συνθήκες αξιοπρεπούς και ανθρώπινης διαβίωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ