Κυριακή 5 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΒΥΡΩΝΑΣ
Στο επίκεντρο ο δημότης και οι ανάγκες του

Ενας πλούσιος απολογισμός δημοτικού έργου. Μιλά στο "Ρ", ο δήμαρχος Βύρωνα Νίκος Ρογκάκος. Η εμπειρία - "πιλότος" και για τη νέα τετραετία. Οι αγώνες είναι το όπλο, απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν η ΤΑ και ο λαός

Το έργο και η προσφορά έφερε καρπούς αλλά το σύνθημα παραμένει ένα: Συσπείρωση και συστράτευση στον αγώνα για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση στην υπηρεσία του ανθρώπου, στις ανάγκες του και στις προσδοκίες του. Στον αγώνα που θα αντιπαλέψει την κυβερνητική πολιτική και μαχητικά θα διεκδικήσει και θα περιφρουρήσει όλα όσα ανήκουν στο δημότη και στο λαό.

Εχοντας επιλέξει αυτή τη στάση απέναντι στις προκλήσεις αλλά και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο κομμουνιστής Νίκος Ρογκάκος θα είναι ο υποψήφιος δήμαρχος που θα στηρίξει και πάλι η "Ενωτική Παμβυρωνιώτικη Δημοτική Κίνηση" στις επόμενες εκλογές. Δήμαρχος Βύρωνα τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια, κατάφερε μέσα από ένα σύνολο τεχνικών έργων αλλά και παροχής ουσιαστικών κοινωνικών υπηρεσιών να αναβαθμίσει την υποδομή της πόλης και την ποιότητα της καθημερινής ζωής των κατοίκων.

Το έργο που μέχρι σήμερα έχει επιτελεστεί είναι δύσκολο κανείς και μόνο επιγραμματικά να το αναφέρει. Ομως αν και οι άξονες του ενδιαφέροντος της σημερινής δημοτικής αρχής είναι πολλοί, το επίκεντρο είναι πάντα ένα: Ο δημότης.

Ας δούμε ορισμένους από τους τομείς αυτής της δράσης:

Πολιτισμός

Ο Δήμος Βύρωνα είναι από τους λίγους δήμους της χώρας που οι πολιτιστικές δραστηριότητες είναι διαρκείς όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά ολόκληρο το χρόνο. Στις δραστηριότητες αυτές μάλιστα μετέχουν ενεργά όλοι όσοι έχουν τη διάθεση και το ενδιαφέρον ενώ οι περισσότεροι από τους δημιουργούς δουλεύουν σε εθελοντική βάση ως απόδειξη πια της συνείδησης που έχει κατοχυρωθεί στην περιοχή ότι τα πολιτιστικά προϊόντα πρέπει να είναι στην άμεση διάθεση αλλά και να έχουν την ενεργό συμμετοχή του κοινού στο οποίο απευθύνονται.

Πέρα από τα μεγάλα θέατρα που υπάρχουν και λειτουργούν στην περιοχή με την πλούσια μέχρι στιγμής πολιτιστική προσφορά τους, αξιοσημείωτη είναι η λειτουργία των 25 εργαστηρίων που λειτουργούν ως πολιτιστικοί πυρήνες στις γειτονιές. Εργαστήρι κινηματογραφικό, Καραγκιόζη, Θεάτρου, Χορού, Εικαστικό, η Μπαντίνα των νέων που όλα σαν κορύφωση της ετήσιας ερασιτεχνικής δημιουργίας τους, έχουν το Παιδικό Φεστιβάλ στις αρχές του καλοκαιριού.

Παράλληλα φέτος εγκαινιάστηκε η Δημοτική Πινακοθήκη ενώ πολύ γρήγορα και το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης θα είναι πραγματικότητα αφού ήδη άρχισε η συλλογή των στοιχείων.

Τεχνικά έργα

- Τα αντιπλημμυρικά έργα σχεδόν ολοκληρώθηκαν με την κατασκευή του δικτύου αγωγών για τη συλλογή των όμβριων υδάτων. Οσο για τη σημασία τους, αυτή φάνηκε στις τελευταίες πλημμύρες όταν τα έργα προστάτεψαν αποτελεσματικά την πόλη και πολύ περισσότερο την ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή γύρω από το δημοτικό νεκροταφείο.

- Το αποχετευτικό έργο έφτασε στην πλήρη αποκατάσταση του παλαιού δικτύου αποχέτευσης το οποίο δεν τηρούσε τις σύγχρονες προδιαγραφές και εγκυμονούσε κινδύνους αφού γειτνίαζε με τους αγωγούς ύδρευσης και παρουσίαζε συχνά διαρροές. Η ανάληψη και ολοκλήρωση αυτού του έργου από τον δήμο επέφερε σημαντικά οικονομικά οφέλη για τον δημότη αν αναλογιστεί κανείς ότι η ΕΥΔΑΠ πριν ζητούσε ένα και δύο εκατομμύρια για την κατασκευή των πεπαλαιωμένων αγωγών.

- Κατασκευάστηκαν αγωγοί ύδρευσης με στόχο την επέκταση του δικτύου για την εξυπηρέτηση των δημοτών και μάλιστα μειώνοντας την οικονομική τους επιβάρυνση.

- Ενα τεράστιο πλέγμα πεζοδρόμησης και αντιολισθητικών ταπήτων κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος του δήμου και ασφαλτοστρώθηκαν όλοι οι δρόμοι της περιοχής.

Κι άλλα πολλά

- Πράσινο: Με την περιφρούρηση και αξιοποίηση των ελεύθερων υπαρχόντων χώρων, την απαλλοτρίωση και διασφάλιση πολλών καινούριων, τη δημιουργία γεωτρήσεων για τη διασφάλιση του απαιτούμενου νερού, την ανάπλαση των πλατειών, την κατασκευή αναψυκτηρίων, οι χώροι του πράσινου στην πόλη όχι μόνο αυξήθηκαν αλλά είναι πλέον και στη διάθεση όλων των κατοίκων. Η δημιουργία επίσης του δημοτικού φυτωρίου είχε σαν αποτέλεσμα με ελάχιστο κόστος, μόνο την τελευταία τριετία να έχει προμηθεύσει στο δήμο το 80% των φυτών που δεντροφυτεύτηκαν (4.000 φυτά).

- Κυκλοφοριακό: Μαζί με το πλέγμα των πεζοδρομήσεων, των ανασφαλτώσεων και των μονοδρομήσεων, η δημοτική αρχή αποφάσισε και γρήγορα θα εφαρμοστεί, η δημιουργία δωρεάν δημοτικής συγκοινωνίας για όλους τους δημότες. Ετοιμάζεται επίσης και η λειτουργία των υπόγειων δημοτικών πάρκινγκ δυναμικότητας στάθμευσης 1.500 αυτοκινήτων.

- Αθλητισμός: Δεκάδες αθλητικά κέντρα με γήπεδα τένις, βόλεϊ, ποδοσφαίρου, μπάσκετ, στέκια της νεολαίας, είναι στην υπηρεσία των κατοίκων της περιοχής υλοποιώντας έτσι σε ένα βαθμό το αίτημα για μαζικό αθλητισμό. Οι δυνατότητες άθλησης υπάρχουν σήμερα σε κάθε γειτονιά του Βύρωνα και είναι προσιτές σε όλους τους κατοίκους.

- Παιδεία: Ο Δήμος Βύρωνα προχώρησε στην πρόσληψη φυλάκων για όλα τα σχολεία σε όλη τη διάρκεια του χρόνου με αποτέλεσμα το μηδενισμό των δαπανών από τις ζημιές που μέχρι τότε προκαλούνταν και τη μεγαλύτερη ασφάλεια και προστασία των παιδιών. Παράλληλα εφάρμοσε την πρωινή βάρδια σε όλα τα σχολεία με όλα όσα αυτό συνεπάγεται για τα παιδιά και τις οικογένειές τους.

- Κοινωνική πολιτική: Το αμέσως επόμενο διάστημα θα λειτουργήσει το πρώτο δημοτικό πολυιατρείο του Βύρωνα το οποίο αξίζει να σημειωθεί ότι στηρίζεται στην εθελοντική προσφορά του ιατρικού προσωπικού. Ο γιατρός εργασίας είναι επιπλέον μια πραγματικότητα για τους εργαζόμενους στο δήμο και μάλιστα οι εργαζόμενοι στον ευαίσθητο τομέα της καθαριότητας έχουν το δικό τους γιατρό στο χώρο της δουλιάς τους. Ιδιαίτερη μέριμνα στο Δήμο Βύρωνα όμως, έχουν και τα άτομα της τρίτης ηλικίας. Στα δημοτικά ΚΑΠΗ είναι εγγεγραμμένα 5 χιλιάδες άτομα και σ' αυτά λειτουργούν προγράμματα πολιτιστικής προσφοράς και δραστηριότητας και ιατρικής υπηρεσίας.

- Καθαριότητα: Με την απόκτηση νέου, σύγχρονου υλικοτεχνικού εξοπλισμού, την εφαρμογή σε ταχτικά διαστήματα της απολύμανσης των κάδων καθαριότητας και την καθιέρωση της υπηρεσίας για την εξυπηρέτηση του πολίτη αναβαθμίστηκαν οι υπηρεσίες της καθαριότητας και η πόλη έχει ένα διαρκές καθαρό πρόσωπο.

Επιπλέον ολοκλήρωσε την κατασκευή του νέου δημαρχείου με αποτέλεσμα πέρα από τις καλύτερες υπηρεσίες που παρέχει πλέον στον δημότη να εξοικονομεί ένα ιδιαίτερα αξιόλογο ποσό (περίπου 45 εκατομμύρια ετησίως) από τα ενοίκια για τη στέγαση υπηρεσιών που πλήρωνε πριν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ