Κυριακή 5 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΖΕΦΥΡΙ
Εμπόδιο και στις αποζημιώσεις

Στην περιοχή του Ζεφυρίου - εκτός από τα 70 σπίτια που πλημμύρισαν και υπέστησαν ζημιές από τη νεροποντή - καταστράφηκαν και οκτώ βιοτεχνίες, ορισμένες από αυτές ολοσχερώς. Ο Δήμος Ζεφυρίου για να βοηθήσει τους κατοίκους και τους βιοτέχνες να σταθούν ξανά στα "πόδια" τους, σε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το βράδυ, αποφάσισε να καταβληθεί άμεσα σε κάθε πληγείσα οικογένεια το ποσό των 400.000 δραχμών και να αποζημιωθούν για τις φθορές στις οικοσκευές. Οσον αφορά τις βιοτεχνίες, ο δήμος ζήτησε την πλήρη αποζημίωση των πληγέντων για τις πρώτες ύλες και τα μηχανήματα που καταστράφηκαν, το πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς την Εφορία, το ΙΚΑ και άλλους οργανισμούς, καθώς και την επιδότηση των βιοτεχνών με άτοκο δάνειο για να μπορέσουν να συνεχίσουν τη δουλιά τους.

Ομως, την ώρα που ο Δήμος Ζεφυρίου καταβάλλει προσπάθειες για να ξεπεράσει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τις πλημμύρες, η κυβέρνηση του δίνει ένα ακόμα "χτύπημα". Με εντολή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, το Δημόσιο Ταμείο των Αγίων Αναργύρων σταματά τις πληρωμές ενταλμάτων του δήμου, με αποτέλεσμα να μην μπορεί καν να λειτουργήσει και να καλύψει ακόμα και τα τρέχοντα έξοδα!

Αλλοι πνίγονται... κι άλλοι κοιμούνται

Ενα ολόκληρο νοικοκυριό καταστράφηκε μέσα σε λίγες ώρες, το σπίτι είναι... για πέταμα, λέει η Παρασκευή Ζαγούδη και γυρνάει σαν "χαμένη" μέσα στο πλημμυρισμένο σπίτι. Παρ' όλα αυτά τα συνεργεία της νομαρχίας που πέρασαν για την καταγραφή των ζημιών, της πρότειναν να στοκάρει τους τοίχους για να φύγει η υγρασία (! ), ενώ όσον αφορά το νοικοκυριό, τα συνεργεία είπαν, ότι θα δουν τι θα κάνουν... "Ηρθαν από τη νομαρχία και μου είπαν πως οι καταστροφές στο περιβόλι μου δεν "πιάνονται", τα πράγματα που είχα στην αποθήκη δεν αποζημιώνονται και το νοικοκυριό ότι "παίρνει" διόρθωμα. Σε ένα σπίτι που γέμισε μέχρι τη μέση νερό, τι διόρθωμα να κάνεις;", αναρωτιέται αγανακτισμένη.

Δυστυχώς το ίδιο σκηνικό υπάρχει και σε άλλα σπίτια της περιοχής του Ζεφυρίου και των Ανω Λιοσίων. Οι πληγέντες περίμεναν, πώς και πώς, τα συνεργεία για την καταγραφή των ανυπολόγιστων ζημιών που έχουν υποστεί, για να διεκδικήσουν "αξιοπρεπείς" αποζημιώσεις και αντ' αυτού εισπράττουν αδιαφορία και υποσχέσεις.

Οταν στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ζεφυρίου, πολλοί κάτοικοι κατάγγειλαν τη στάση των συνεργείων στον νομάρχη Δυτικής Αττικής Περικλή Παπαπέτρου,ο ίδιος αποποιήθηκε τις ευθύνες του λέγοντας: "Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχουν ευθύνες για τις πλημμύρες, οι ευθύνες ανήκουν αλλού. Εμείς κοιμόμαστε ήσυχοι!".

Το μήνυμα που έστειλαν οι πληγέντες μέσω του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ζεφυρίου είναι, πως θα αγωνιστούν μαζί με τον δήμαρχο και το ΔΣ για τη διεκδίκηση ουσιαστικών αποζημιώσεων αλλά και για την ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να στεγαστούν σε ενοικιαζόμενα από το κράτος σπίτια οι πλημμυροπαθείς (2023-09-27 00:00:00.0)
Η αγανάκτηση να γίνει συλλογική διεκδίκηση και δράση για την αποκατάσταση των πληγέντων (2020-10-03 00:00:00.0)
«Πακέτο» μέτρων - χαριστική βολή για χιλιάδες οικογένειες (2020-09-22 00:00:00.0)
Η κρατική ανετοιμότητα και ο εμπαιγμός των αποζημιώσεων (2001-11-11 00:00:00.0)
Διακόσιες χιλιάδες «διά πάσαν νόσον ...» (2000-10-11 00:00:00.0)
Αλλοι μετρούν πληγές κι άλλοι κρύβουν ευθύνες... (1998-03-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ