Κυριακή 5 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Με μισή καρδιά...

Και οι συνεταιρισμοί όμως δεν έχουν καλύτερη αντιμετώπιση. Μιλάμε με τον πρόεδρο του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων "Η Πίνδος", Παναγιώτη Πρέντζα.Στο συνεταιρισμό υπάρχουν 550 παραγωγοί και 480 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο και τα πρατήρια σε πόλεις της Ελλάδας. Τα τελευταία χρόνια ανοίγεται και στις βαλκανικές χώρες. "Εκπροσωπούμε το 70% της πτηνοτροφικής παραγωγής του νομού. Το υπόλοιπο απορροφείται από ιδιώτες. Την τελευταία διετία έχει διπλασιαστεί η παραγωγή στο νομό σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα, που έχει μειωθεί στο 50% με το κλείσιμο της ΒΟΚΤΑΣ. Αυτό το έχουμε καλύψει εμείς. Δε χρωστάμε σε κανέναν, σε αντίθεση με ιδιώτες, όπως ο Μιμίκος. Αυτός χρωστάει 35 δισεκατομμύρια δραχμές σε ΑΤΕ και Εθνική. Σε αυτούς που χρωστάνε χαρίζουν και είναι τα χαϊδεμένα παιδιά".

Το κέρδος για τους συνεταιρισμένους παραγωγούς είναι 50 δραχμές η εκτροφή. "Για τους μεγαλοπαραγωγούς είναι καλά. Για τους μικρομεσαίους, που είναι επί το πλείστον οι συνεταιρισμένοι, υπάρχει πρόβλημα". Μια ικανοποιητική τιμή θα ήταν 80 με 100 δραχμές η εκτροφή. Την ίδια στιγμή ο έμπορος τα πουλάει όλα τα κοτόπουλα στην ίδια τιμή, ανεξάρτητα πόσο τα αγόρασε, βγάζοντας, φυσικά, τεράστια κέρδη.

Οι... "διαφορετικές περιπτώσεις"

"Πληρώνουμε 700 - 800 εκατομμύρια τόκους στις τράπεζες το χρόνο. Εμείς και ο Μιμίκος έχουμε το 50% της εγχώριας παραγωγής. Ο Μιμίκος με το 23% χρωστάει 35 δισ. και η ΑΤΕ το περασμένο δίμηνο τον χρηματοδότησε με άλλα πέντε δισεκατομμύρια! Από στοιχεία της ΑΤΕ από το '74 και μετά ο Μιμίκος παίρνει και δεν έχει πληρώσει ούτε δραχμή. Ενώ εμείς, αν δεν πληρώσουμε στην τράπεζα τον άλλο μήνα, θα ξεκινήσει πλειστηριασμούς. Για μας δεν το συζητάνε, ενώ για εκεί το συζητάνε, είναι... "διαφορετική" περίπτωση. Αυτό το καταγγέλλουμε και το τονίζουμε συνέχεια αλλά δεν ακούει κανείς".

"Πριν αλλάξει ο διοικητής της ΑΤΕ, η τράπεζα συζητούσε μια "ρύθμιση" στο χρέος του Μιμίκου. Χάρισμα 15 δισεκατομμυρίων, αρκεί να δεχτεί να πληρώσει τα υπόλοιπα μακροχρόνια. Από πού θα τα χαρίσει αυτά τα λεφτά; Εμείς στερήσαμε το εισόδημα των παραγωγών για να πληρώσουμε. Αν χρωστούσαμε 30 δισ. στην τράπεζα, οι παραγωγοί μας θα ήταν πλούσιοι, ανεξάρτητα αν ο συνεταιρισμός θα ήταν χρεοκοπημένος".

Με την υποτίμηση ο συνεταιρισμός έχασε περίπου ένα δισεκατομμύριο δραχμές, λόγω της σόγιας και του καλαμποκιού που είναι εισαγόμενα. "Αυτοί που θα πληρώσουν τη νύφη είναι οι παραγωγοί. Αυτός που μας παλεύει είναι η ίδια η πολιτεία. Οχι μόνο με την υποτίμηση, αλλά δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε και με τους ίδιους όρους. Ο στρατός το 50% των κοτόπουλων το παίρνει από τους Γάλλους".

"Αν το υπουργείο Γεωργίας και γενικότερα η κυβέρνηση δε σκύψει να δει το πρόβλημα γενικά της κτηνοτροφίας στην Ελλάδα κι αυτούς που πρέπει να μείνουν στην κτηνοτροφία, ούτε τυχοδιώκτες ούτε αεριτζήδες, πιστεύω ότι η ελληνική κτηνοτροφία και στα πλαίσια της ΕΕ δε θα έχει μέλλον".

"Στη Γαλλία υπήρχαν 149 πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, ιδιώτες και συνεταιρισμοί. Αυτή τη στιγμή έχουν συμπτυχθεί και έχουν γίνει δύο. Εχουν αγοραστεί όλες οι μικρές επιχειρήσεις. Στην Ιταλία είναι δύο. Στη Γερμανία είναι μία. Αρα μπαίνει ζήτημα μονοπώλησης. Πιστεύω ότι θα γίνουμε παράρτημα των Ιταλών και των Γάλλων", καταλήγει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ