Σάββατο 3 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 4 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΥΟ ΒΔΟΜΑΔΕΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Η αγανάκτηση να γίνει συλλογική διεκδίκηση και δράση για την αποκατάσταση των πληγέντων

Συζήτηση του «Ριζοσπάστη» με εκπροσώπους φορέων για την κατάσταση που βιώνουν οι πληγέντες και την πείρα από τη δράση τους, μπροστά στο συλλαλητήριο της Δευτέρας

Δύο βδομάδες μετά τη φονική κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή, κοστίζοντας τη ζωή σε 3 ανθρώπους και προκαλώντας τεράστιες καταστροφές σε σπίτια, μαγαζιά, καλλιέργειες και υποδομές, στο νομό Καρδίτσας κυριαρχούν ο θυμός και η απόγνωση, καθώς οι πληγέντες εκφράζουν το φόβο ότι οι υποσχέσεις για αποζημιώσεις και μέτρα στήριξης που μοιράζει η κυβέρνηση θα μείνουν λόγια.

Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε στο Στέκι Αλληλεγγύης πλημμυροπαθών και συζήτησε με εκπροσώπους φορέων για τις αγωνίες, τα αιτήματά τους και τον δίκαιο αγώνα που δίνουν προσπαθώντας να ορθοποδήσουν.

Ακόμα ο κρατικός μηχανισμός «κοιμάται»

Η Ελένη Καρυά, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ, επισημαίνει: «Η πόλη και τα χωριά της Καρδίτσας βρέθηκαν ανοχύρωτα στις καιρικές συνθήκες, χωρίς σχεδόν καμιά αντιπλημμυρική προστασία, με ακαθάριστα για πολλά χρόνια τα ποτάμια, χωρίς καμιά ετοιμότητα ή έστω κάποια έκτακτα μέτρα την τελευταία στιγμή, μιας και η Πολιτική Προστασία είχε προειδοποιήσει για έντονα καιρικά φαινόμενα. Χιλιάδες σπίτια, μαγαζιά, επιχειρήσεις πλημμύρισαν. Δεκάδες σπίτια και άλλα κτίσματα κατέρρευσαν. Περιουσίες χιλιάδων ανθρώπων καταστράφηκαν!

Οι δήμοι, η Περιφέρεια, όλος ο κρατικός μηχανισμός κοιμόταν τον ύπνο του δικαίου και μισοξύπνησε όταν το νερό είχε πατήσει τα χωριά και την πόλη. Και πάλι αρκέστηκε σε ''προειδοποιήσεις'' να φύγει ο κόσμος από τα υπόγεια και τα ισόγεια. Αραγε πού να πάει; Την περιουσία του πού θα την πήγαινε; Μέχρι στα κεραμίδια ανέβηκαν στο χωριό Ρούσσο για να σωθούν και ολόκληρος κρατικός μηχανισμός και ο δήμος ''δεν κατάφεραν'' να βοηθήσουν τους ανθρώπους που πνίγονταν. Ευτυχώς που οι κοντοχωριανοί έχουν τρακτέρ και κινητοποιήθηκαν εγκαίρως.

Στιγμιότυπο από την πρόσφατη σύσκεψη των πληγέντων
Στιγμιότυπο από την πρόσφατη σύσκεψη των πληγέντων
Δεκαπέντε μέρες μετά, ακόμα ο κρατικός μηχανισμός ''κοιμάται''... Ακόμα η πόλη και τα χωριά είναι σκεπασμένα με λάσπες, ακόμα οι κάτοικοι καθαρίζουν μόνοι τους τα νερά και τις λάσπες, υπάρχουν αποκομμένα χωριά και οικισμοί, χωρίς νερό και ρεύμα, ακόμα και στην πόλη οικογένειες μένουν έξω από τα σπίτια τους που έγιναν ακατοίκητα, εκατοντάδες άνθρωποι επιβιώνουν από τα συσσίτια και τη βοήθεια όσων δεν πλημμύρισαν, από τις κινήσεις αλληλεγγύης σωματείων. Η μπόχα και η δυσωδία από νεκρά ζώα, υπερχειλίσεις βόθρων, καυσίμων μάς απειλούν με επιδημίες ή άλλες αρρώστιες. Η καταγραφή των ζημιών πάει με βήματα χελώνας. ''Ξύπνησαν'' όμως για να ρίχνουν την ευθύνη ο ένας στον άλλον, οι δήμαρχοι, η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση».

Η πρόσφατη καταστροφή είναι ένα επιπλέον χτύπημα στην επιβίωση των βιοπαλαιστών αγροτών

Ο Γιάννης Τσιούτρας, γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, σημειώνει:

«Η πρόσφατη καταστροφή είναι ένα επιπλέον χτύπημα στην επιβίωση των βιοπαλαιστών αγροτών. Πολλές οικογένειες δεν θα έχουν εισόδημα το χειμώνα. Τα όσα διαρρέονται αυτές τις μέρες για το ύψος των αποζημιώσεων μας ανησυχούν. Τις πρώτες μέρες, είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι οι αποζημιώσεις θα δοθούν με διαδικασίες εξπρές από ειδικά κονδύλια και όχι από τον ΕΛΓΑ. Τώρα, η αποζημίωση που προβλέπεται από τον Οργανισμό για το βαμβάκι (126 ευρώ/στρέμμα) δεν μπορεί να καλύψει σε καμία περίπτωση τα έξοδα παραγωγής που κυμαίνονται στα 150 ευρώ/στρέμμα, με δεδομένο κιόλας ότι από την προβλεπόμενη αποζημίωση θα αφαιρεθεί ένα ποσοστό 20% που προκύπτει από τη δήλωση μειωμένης παραγωγής στον ΕΛΓΑ.

Επιπλέον, είμαστε ξεκρέμαστοι όσον αφορά την αποζημίωση του απολεσθέντος γεωργικού εξοπλισμού, τις αποθήκες, φυλασσόμενες ζωοτροφές, λιπάσματα, διάφορες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, αλλά και τα ζώα που πνίγηκαν. Δεδομένα αυτήν τη στιγμή είναι μόνο τα προγράμματα Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης (ΠΣΕΑ) για τα οποία πρέπει να πούμε ότι οι αποζημιώσεις τους καταβάλλονται μετά από 3 ή 4 χρόνια, ενώ τα διαθέσιμα κονδύλια για το 2020 είναι μόνο 16 εκατ. ευρώ και αφορούν όλη την Ελλάδα. Η Ομοσπονδία το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει σε πρωτοβουλίες για το συντονισμό της δράσης αγροτών και εργαζομένων προκειμένου να διεκδικήσουν τις αποζημιώσεις αλλά και την προστασία της ζωής τους, των σπιτιών και των χωραφιών τους».

Να δοθούν αποζημιώσεις στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις

Ο Κώστας Κουβαράς, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, υπογραμμίζει:

«Οι αποζημιώσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αποτελούν, ουσιαστικά, ψίχουλα, που όχι μόνο δεν καλύπτουν το 100% της ζημιάς, αλλά δεν φτάνουν ούτε για τα βασικά. Σκεφτείτε ότι μια οικογένεια πλημμυροπαθής, που έχασε το σπίτι της και βρέθηκε στο δρόμο μέσα σε μια νύχτα, θα πάρει 600 ευρώ εφάπαξ, ως ενίσχυση για το σπίτι και μέχρι 6.000 ευρώ για την οικοσκευή, που έχασε. Μέχρι στιγμής, τα πρώτα 600 ευρώ έχουν καταβληθεί σε ένα πολύ μικρό ποσοστό, αλλά και για να τα πάρει κάποιος πρέπει να μαζέψει χαρτιά τα οποία μπορεί να είναι και θαμμένα στις λάσπες.

Ενα σπίτι που έχει πλημμυρίσει έχει χάσει από τοίχο και πλακάκια, μέχρι κουζίνα, μπάνιο και έπιπλα. Μιλάμε ότι για να είναι κατοικήσιμο, χρειάζεται ανακαίνιση πλήρη και φυσικά αντικατάσταση όλης της οικοσκευής, γεγονός που κοστίζει πολύ περισσότερο από τα 6.600 ευρώ, που η κυβέρνηση πετάει σαν ξεροκόμματο στις λαϊκές οικογένειες. Εκτός αυτού, υπάρχουν ανάγκες που δεν προβλέπονται από πουθενά, όπως το πού θα μείνει αυτή η οικογένεια μέχρι να φτιαχτεί το σπίτι, να μην πληρώσει ρεύμα, νερό και τέλη, ΕΝΦΙΑ, να αναπληρωθεί το εισόδημα που χάθηκε. Επιπλέον, δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για τα αυτοκίνητα τα οποία είναι απαραίτητα για να πάνε οι άνθρωποι στη δουλειά τους.

Η κυβέρνηση μας κοροϊδεύει, έχοντας στόχο αφενός να αποπροσανατολίσει για το ζήτημα των ευθυνών και αφετέρου να κουκουλώσει ένα πρόβλημα που είναι καθαρά πολιτικό. Γιατί είναι πολιτική επιλογή της τωρινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων να πνιγόμαστε και να χάνεται το βιος μας, αφού αποφεύγουν τα αντιπλημμυρικά έργα όπως ο διάολος το λιβάνι, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι στην επόμενη βροχή θα συμβεί πάλι το ίδιο».

Συλλογική διεκδίκηση και δράση με σταθμό την κινητοποίηση της Δευτέρας

Η Λίλια Φυτσιλή, από τη Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων Καμινάδων, τονίζει: «Από την πρώτη στιγμή κάτοικοι των Καμινάδων βρέθηκαν και πήραν την πρωτοβουλία να φτιάξουν ένα κείμενο - κάλεσμα προς τους πληγέντες της περιοχής που αναδείκνυε τις αιτίες και τις ευθύνες που μας οδήγησαν σε αυτήν την καταστροφή. Οι καταστροφές αυτές δεν προέκυψαν έτσι γενικά και αόριστα, αλλά ήταν αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, της Τοπικής Διοίκησης, που δεν φρόντισαν να σχεδιάσουν και να θωρακίσουν με σύγχρονα αντιπλημμυρικά έργα και υποδομές την πόλη μας. Με αυτό το κάλεσμα γυρίσαμε όλη τη γειτονιά και καλούσαμε σε σύσκεψη όλων των κατοίκων. Πολλοί ήταν αυτοί που ανταποκρίθηκαν και έτσι έγινε μία μαζική συνέλευση όπου μίλησαν αρκετοί από τους πληγέντες, τονίζοντας τα προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή. Από αυτήν τη συνέλευση προέκυψε ένα πλαίσιο αιτημάτων και διεκδικήσεων, όπως επίσης δημιουργήθηκε μια συντονιστική επιτροπή για την οργάνωση των δράσεών μας.

Ωστόσο, δεν μείναμε μόνο σε αυτό. Αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε στο κάλεσμα συντονισμού του αγώνα που κάνανε οι αγρότες και ο Εμπορικός Σύλλογος, μεταφέραμε τα προβλήματα και τις διεκδικήσεις μας. Εκεί αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε στο συλλαλητήριο που θα γίνει τη Δευτέρα. Με το κείμενο αιτημάτων της συνέλευσης μαζέψαμε υπογραφές, τις οποίες καταθέσαμε χτες στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ οι συνελεύσεις συνεχίζονται. Οι άνθρωποι με τους οποίους μιλάμε, βλέπουν πως φτιάχνοντας την Επιτροπή των πληγέντων γίνεται πράξη το σύνθημα "Κανένας μόνος του", μπορούν να μετατρέψουν την αγανάκτηση και το θυμό τους σε συλλογική διεκδίκηση και δράση για την πλήρη αποκατάσταση, αποζημίωση και προστασία της ζωής τους».


Γ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ