ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Απρίλη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
57 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ
Η αντίσταση ποτέ δε σταμάτησε

Πενήντα επτά χρόνια πριν, στις 6 Απριλίου 1941 και ώρα 5.15 τα στρατεύματα του Χίτλερ εξαπολύουν επίθεση εναντίον της Ελλάδας με δεκαπλάσια δύναμη πυρός απ' αυτή του ελληνικού στρατού. Παρ' όλα αυτά στα οχυρά που βρίσκονταν στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα θα γραφτούν σελίδες ηρωικής αντίστασης των στρατευμένων παιδιών του ελληνικού λαού. Επί τέσσερις μέρες τα εφεδρικά τμήματα του ελληνικού στρατού στα οχυρά Ρούπελ και Περιθωρίου αποκρούουν τις κατά κύματα επιθέσεις του εχθρού. Ο συσχετισμός δυνάμεων όμως, ήταν απαγορευτικός για την επανάλειψη της εποποιίας στα βουνά της Πίνδου εναντίον των Ιταλών.

Στην επιτάχυνση της κατάρρευσης του μετώπου, συνέβαλε η πολιτική του μεταξικού καθεστώτος που δεν είχε εξασφαλίσει την απαραίτητη ενίσχυση των προκεχωρημένων φυλακίων με έμψυχο και άψυχο πολεμικό υλικό, ικανό να παρατείνει την αντίσταση και να προκαλέσει μεγαλύτερες καταστροφές στον αντίπαλο, παρόλο που η γερμανική επίθεση ήταν αναμενόμενη. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το σύνολο των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων κρατούνταν καθηλωμένο στα αλβανικά βουνά ενώ τη μέρα της γερμανικής εισβολής ο υπουργός Στρατιωτικών Παπαδήμας με διαταγή του έδινε δίμηνη άδεια στους έφεδρους οπλίτες του Μακεδονικού μετώπου.

Στις 9 Απρίλη ο χιτλερικός στρατός θα καταλάβει τη Θεσσαλονίκη, στις 27 Απρίλη την Αθήνα και μέχρι τα τέλη Μάη όλη την Ελλάδα.

Πριν την οριστική κατάρρευση του μετώπου ο βασιλιάς, η κυβέρνηση, μεγάλο μέρος αξιωματούχων της 4ης Αυγούστου κ. ά. θα καταφύγουν στην Κρήτη αφήνοντας πίσω τους συνθηκολόγους με το φασισμό, τους γνωστούς μετέπειτα δοσίλογους και Κουίσλιγκς.

Η κατάληψη της Ελλάδας από τα φασιστικά στρατεύματα θα μπάσει τη χώρα σε μια μαύρη περίοδο τριπλής κατοχής (Γερμανική - Ιταλική - Βουλγαρική). Ομως ο ελληνικός λαός δε θα παραδοθεί. Με μπροστάρη, καθοδηγητή και αιμοδότη το ΚΚΕ θα δημιουργήσει το έπος της Εθνικής Αντίστασης, το έπος του Εργατικού ΕΑΜ, του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, της Εθνικής Αλληλεγγύης, της ΟΠΛΑ.

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΚΑΠ
Μαύρος ορίζοντας για τους αγρότες

Τη δέσμευση της Βουλής, ενάντια στις προβλέψεις της "Ατζέντας 2000" ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής, στη συζήτηση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

Η δυσοίωνες προοπτικές, που προδιαγράφονται για τους Ελληνες αγρότες στις συζητήσεις για την αναθεώρηση της ΚΑΠ στα πλαίσια της "Ατζέντας 2000", αναδείχτηκαν στη συζήτηση που έγινε χτες στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής και είχε αυτό το αντικείμενο.

Στην ενημέρωση που παρέθεσε ο υπουργός Γεωργίας, Στέφανος Τζουμάκας, επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι η αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής θα κινηθεί στην κατεύθυνση της άσκησης ακόμα μεγαλύτερης πίεσης προς τους Ελληνες παραγωγούς. Σημείωσε ότι ασκούνται έντονες πιέσεις στην κατεύθυνση της μείωσης των τιμών επιδοτήσεων, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως για το ελαιόλαδο προκρίνεται η λογική της ιδιωτικής αποθεματοποίησης. Παράλληλα αναφέρθηκε εκτενώς στη γνωστή λογική της κυβέρνησης για τη διαμόρφωση συμμαχιών με χώρες που έχουν κοινά συμφέροντα, όπως η Ισπανία. Γενικότερα πάντως χαρακτήρισε δυσμενείς τις εξελίξεις για σειρά προϊόντων, π.χ. ο καπνός και το βαμβάκι.

Στην παρέμβασή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής,τόνισε ότι η θέση της "Ατζέντας 2000" τάσσεται υπέρ του ισχυρισμού ότι η μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενη Κοινή Αγροτική Πολιτική ήταν επιτυχημένη, γεγονός που αποτελεί "αντιστροφή της πραγματικότητας". Χαρακτήρισε "καταστροφική" την ΚΑΠ για την ελληνική αγροτική παραγωγή, αφού είχαμε μείωση των τιμών των προϊόντων, πάγωμα των επιδοτήσεων και άνοδο του ισοζυγίου εισαγωγών - εξαγωγών αγροτικών προϊόντων σε δυσθεόρατα ύψη. Επισήμανε παράλληλα ότι οι μειώσεις των τιμών είναι κόστος που δεν αναπληρώνεται για τους αγρότες, με αποτέλεσμα να οδηγεί στην κατεύθυνση του ξεκληρίσματος της αγροτιάς. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα της γαλακτοκομικής παραγωγής, παραθέτοντας το στοιχείο ότι η "Ατζέντα 2000" προβλέπει αύξηση της ελληνικής παραγωγής 18,5 χιλιάδων τόνων, όταν η συνολική αύξηση στην ΕΕ είναι 2,5 εκατομμύρια τόνοι! Παράλληλα επισήμανε την αρνητική τοποθέτηση της ΕΕ στο θέμα της πραγματοποίησης του έργου της εκτροπής του Αχελώου, αφού είναι κατά της αύξησης των αρδεύσιμων εκτάσεων. Καταλήγοντας ο Αχιλλέας Κανταρτζής, πρότεινε το θέμα της "Ατζέντας 2000" να έρθει στο ελληνικό Κοινοβούλιο, προκειμένου να αποφασιστεί η αντίθεση της χώρας με τις επιπτώσεις της συμφωνίας, ώστε ανάλογα να δεσμευτεί ο αρμόδιος υπουργός, πρόταση που δεν έγινε αποδεκτή.

ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΔΗΚΚΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ
Υπεκφυγών ... συνέχεια

Μια από τα ίδια ...ήταν η Πανελλήνια Συνδιάσκεψη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που διοργάνωσε το ΔΗΚΚΙ, το περασμένο Σάββατο στο ξενοδοχείο "Χολιντέι Ιν", για να "αποφασίσει" την τακτική του στις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Δεν έλειψε για άλλη μια φορά η θολή "πρόταση" για το αντινεοφιλελεύθερο μέτωπο, με συνεργασία ΚΚΕ και ΣΥΝ...

Ξεχώρισαν, όμως, δύο κύρια ζητήματα που δείχνουν χαρακτηριστικά ότι το Κίνημα και ο πρόεδρος του Δ. Τσοβόλας "ψάχνεται" και βολιδοσκοπεί χωρίς να διατυπώνει αυτή την περιβόητη "εξειδίκευση της τακτικής του". Το πρώτο είναι η προκαταρκτική δήλωση που έκανε ο Δ. Τσοβόλας με την ομιλία του, όπου ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει βιαζόμαστε, λόγω του "πάρα πολύ πιθανού ενδεχόμενου πρόωρων εκλογών μέσα στο καλοκαίρι", πράγμα που θα επανακαθορίσει τον όποιο σχεδιασμό. Με τέτοιου είδους υπεκφυγές πάει να καλυφθεί η αδυναμία του ΔΗΚΚΙ να ανοίξει τα χαρτιά του.

Ενα δεύτερο σημείο που εντυπωσιάζει είναι η με έντονο τρόπο παραίνεση του προέδρου προς τους συμμετέχοντες στη Συνδιάσκεψη να μη διατυπώσουν συγκεκριμένες προτάσεις και ονόματα, αλλά μόνο γενικές εκτιμήσεις και στοιχεία για τις εξελίξεις στις τοπικές κοινωνίες και την τελική επεξεργασία θα έχει η Κεντρική Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα.

Ενδιαφέροντα ήταν και τα όσα διατυπώθηκαν ανοιχτά για τα λεγόμενα "αντάρτικα" ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ διά στόματος προέδρου. Αφού πρόβαλε το "ρυθμιστικό ρόλο του ΔΗΚΚΙ", ειδικά στους μεγάλους δήμους (θέμα που υπενθύμισε ότι χειρίζεται προσωπικά) με "αρκετή δόση έπαρσης", ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίστηκε ότι "κανείς δε βγάζει δήμαρχο χωρίς τις ψήφους του ΔΗΚΚΙ". Διευκρίνισε ότι για στήριξη τέτοιων ψηφοδελτίων θα πρέπει οι "αντάρτες" να "αποσπαστούν με την παρέμβαση του Κινήματος από τις λογικές των μηχανισμών και της ίντριγκας, αλλιώς, είπε, θα μας χρησιμοποιήσουν για την ενδυνάμωση της προσωπικής τους επιρροής", ενώ δεν απέκλεισε και την αυτόνομη κάθοδο του ΔΗΚΚΙ ή "τη συνεργασία με μη κομματικές δημοκρατικές προσωπικότητες".

ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΥΜΗΤΤΟΥ
Επιβεβαιώθηκαν οι ανησυχίες των κατοίκων

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλου

Επιβεβαιώθηκαν χτες στη Βουλή οι ανησυχίες των κατοίκων της Αγίας Παρασκευής για τις επιπτώσεις που θα έχει στην περιοχή τους ο τρόπος χάραξης της περιφερειακής λεωφόρου Υμηττού, καθώς ο Κ. Λαλιώτης παραδέχτηκε ότι "ορισμένες περιοχές θα έχουν όχληση" από την κατασκευή της Λεωφόρου.Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος,με αφορμή πρόσφατη κινητοποίηση των κατοίκων, καταγγέλλοντας ότι ο υπουργός αγνοεί τη θέλησή τους που είναι θέληση όλων ανεξαιρέτως των κατοίκων και των φορέων της περιοχής.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ισχυρίστηκε ότι από το υπουργείο του έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, έχουν αυξηθεί τα κομμάτια της Λεωφόρου που θα γίνουν με σήραγγες. Χαρακτήρισε το έργο απολύτως αναγκαίο, αφού θα αποτελεί τον εξωτερικό δακτύλιο του Λεκανοπεδίου και ισχυρίστηκε ότι έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι παρατηρήσεις των κατοίκων της περιοχής. Είπε δε ότι οι όποιες ενέργειες του υπουργείου καμία σχέση δεν έχουν με το τι θέλουν οι εργολάβοι και υπογράμμισε πως δεν μπορεί να υπάρξει άλλη βελτίωση στη χάραξη του δρόμου, γιατί τότε θα μεταφέρονταν τα προβλήματα σε άλλους γειτονικούς δήμους, οι οποίοι με τη σειρά τους θα διαμαρτύρονταν, όπως κάνουν σήμερα οι κάτοικοι της Α. Παρασκευής.

Ο Μ. Κωστόπουλος, απαντώντας στον υπουργό, τόνισε ότι με τα όσα είπε περί "όχλησης" των κατοίκων της Α. Παρασκευής επιβεβαίωσε ουσιαστικά τις καταγγελίες τους, την ίδια στιγμή που περιφρονεί τις διαμαρτυρίες τους και τις μελέτες του ΕΜΠ. Κάλεσε δε την κυβέρνηση να παρέμβει επιτέλους και να μην κάνει το χατίρι των εργολάβων, οι οποίοι θα χάσουν λεφτά εάν γίνουν στοές στη Λεωφόρο.

Το μεγαλείο του κομμουνιστή Κώστα Τσανάκα

Οταν στις 13 Μάρτη μαθαίναμε για το θάνατο του αγαπημένου συντρόφου και συνάδελφου Κώστα Τσανάκα, του Αραχθου της Αντίστασης - όλοι εμείς που είχαμε την τύχη και την ευκαιρία να τον γνωρίζουμε στην καθημερινή μας δουλιά από το 1978, οπότε ήρθε στο "Ριζοσπάστη" από την προσφυγιά - ασφαλώς η θλίψη μας ήταν μεγάλη, καθώς γνωρίζαμε και τον πλούσιο βίο και την αγωνιστική πολιτεία του Κώστα, και, έτσι, αντιλαμβανόμαστε πολύ καλά τι χάναμε.

Χτες, ο Κώστας Τσανάκας μας επιφύλαξε, μετά θάνατον, μια μεγάλη έκπληξη, δίνοντας ένα ακόμα παράδειγμα της κομματικής - κομμουνιστικής ηθικής και του μεγαλείου του Κομμουνιστή: Στα γραφεία του "Ρ" ήρθε, χτες, η κόρη του Βούλα και παρέδωσε στην Κομματική Οργάνωση το Κομματικό Βιβλιάριο, το οποίο ο Κώστας της έδωσε λίγο πριν πεθάνει, με την "εντολή" να το δώσει στην ΚΟΒ μαζί με 100.000 δραχμές που της άφησε, λέγοντάς της: "Αν, τυχόν, πεθάνω, να δόσεις τα χρήματα για τις απλήρωτες συνδρομές μου μέχρι το τέλος της ζωής μου και τα υπόλοιπα να δοθούν για ενίσχυση στο Κόμμα ".

Θα σε θυμόμαστε πάντα, σύντροφε Κώστα, και το παράδειγμά σου, για μας που συνεχίζουμε τον ωραίο αγώνα που έδινες σ' όλη τη ζωή σου για τα κοινά ιδανικά μας, θα μας εμπνέει...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ