Τρίτη 7 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΚΑΠ
Μαύρος ορίζοντας για τους αγρότες

Τη δέσμευση της Βουλής, ενάντια στις προβλέψεις της "Ατζέντας 2000" ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής, στη συζήτηση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

Η δυσοίωνες προοπτικές, που προδιαγράφονται για τους Ελληνες αγρότες στις συζητήσεις για την αναθεώρηση της ΚΑΠ στα πλαίσια της "Ατζέντας 2000", αναδείχτηκαν στη συζήτηση που έγινε χτες στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής και είχε αυτό το αντικείμενο.

Στην ενημέρωση που παρέθεσε ο υπουργός Γεωργίας, Στέφανος Τζουμάκας, επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι η αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής θα κινηθεί στην κατεύθυνση της άσκησης ακόμα μεγαλύτερης πίεσης προς τους Ελληνες παραγωγούς. Σημείωσε ότι ασκούνται έντονες πιέσεις στην κατεύθυνση της μείωσης των τιμών επιδοτήσεων, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως για το ελαιόλαδο προκρίνεται η λογική της ιδιωτικής αποθεματοποίησης. Παράλληλα αναφέρθηκε εκτενώς στη γνωστή λογική της κυβέρνησης για τη διαμόρφωση συμμαχιών με χώρες που έχουν κοινά συμφέροντα, όπως η Ισπανία. Γενικότερα πάντως χαρακτήρισε δυσμενείς τις εξελίξεις για σειρά προϊόντων, π.χ. ο καπνός και το βαμβάκι.

Στην παρέμβασή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής,τόνισε ότι η θέση της "Ατζέντας 2000" τάσσεται υπέρ του ισχυρισμού ότι η μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενη Κοινή Αγροτική Πολιτική ήταν επιτυχημένη, γεγονός που αποτελεί "αντιστροφή της πραγματικότητας". Χαρακτήρισε "καταστροφική" την ΚΑΠ για την ελληνική αγροτική παραγωγή, αφού είχαμε μείωση των τιμών των προϊόντων, πάγωμα των επιδοτήσεων και άνοδο του ισοζυγίου εισαγωγών - εξαγωγών αγροτικών προϊόντων σε δυσθεόρατα ύψη. Επισήμανε παράλληλα ότι οι μειώσεις των τιμών είναι κόστος που δεν αναπληρώνεται για τους αγρότες, με αποτέλεσμα να οδηγεί στην κατεύθυνση του ξεκληρίσματος της αγροτιάς. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα της γαλακτοκομικής παραγωγής, παραθέτοντας το στοιχείο ότι η "Ατζέντα 2000" προβλέπει αύξηση της ελληνικής παραγωγής 18,5 χιλιάδων τόνων, όταν η συνολική αύξηση στην ΕΕ είναι 2,5 εκατομμύρια τόνοι! Παράλληλα επισήμανε την αρνητική τοποθέτηση της ΕΕ στο θέμα της πραγματοποίησης του έργου της εκτροπής του Αχελώου, αφού είναι κατά της αύξησης των αρδεύσιμων εκτάσεων. Καταλήγοντας ο Αχιλλέας Κανταρτζής, πρότεινε το θέμα της "Ατζέντας 2000" να έρθει στο ελληνικό Κοινοβούλιο, προκειμένου να αποφασιστεί η αντίθεση της χώρας με τις επιπτώσεις της συμφωνίας, ώστε ανάλογα να δεσμευτεί ο αρμόδιος υπουργός, πρόταση που δεν έγινε αποδεκτή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ