Τρίτη 7 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ο Κ. Σημίτης "ρυθμιστής" για νέο κόμμα!

"Ο Κ. Σημίτης κρατάει το κλειδί για την ίδρυση νέου κόμματος στο χώρο της συντηρητικής παράταξης, αλλά και το χρόνο που αυτό θα γίνει". Στην εκτίμηση αυτή φαίνεται να συμφωνούν όλες οι πλευρές στο κόμμα της ΝΔ, όπως προκύπτει και από δηλώσεις εκπροσώπων τους.

Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής σε χτεσινή συνέντευξή του (στην "Ελευθεροτυπία") διατυπώνει την εκτίμηση ότι "δεν υπάρχει χώρος για νέα κόμματα" και επικαλείται το προηγούμενο των κομμάτων που δημιουργήθηκαν στο χώρο της συντηρητικής παράταξης. Ειδικά για τον Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ίδρυσης νέου κόμματος την περασμένη βδομάδα, αναφέρει ότι "δε βλέπω να έχει κανένα λόγο να το κάνει, ό,τι κάνει, χωρίς να το σκεφτεί πρώτα".

Περισσότερο κοντά στην πραγματικότητα είναι η άποψη που εξέφρασε ο Α. Ανδριανόπουλος (στο "Εθνος"), σύμφωνα με την οποία "η ύπαρξη ή όχι χώρου για νέο κόμμα θα εξαρτηθεί από τις επιλογές της κυβέρνησης. Αν προχωρήσει στις αλλαγές τις οποίες υποσχέθηκε, είναι φανερό ότι ο συνετός κεντροδεξιός χώρος θα διεμβολιστεί από τον Κ. Σημίτη. Αν λιποψυχήσει (σ.σ. ο Κ. Σημίτης), τότε ανοίγεται ένας μεγάλος πολιτικός χώρος, ο χώρος της κεντροδεξιάς". Ο θεωρητικός του νεοφιλελευθερισμού εκτίμησε πως χώρος για νέο κόμμα υπάρχει αλλά δεν είναι ο Κ. Μητσοτάκης που θα το ιδρύσει, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα ιδρυθεί από κάποιον άλλο πολιτικό του χώρου. Επανέλαβε ότι υπάρχει σαφής στροφή της ΝΔ προς λαϊκοπατριωτικές δεξιές θέσεις, ενώ με τη διαγραφή των 6 βουλευτών δημιουργήθηκαν "ανυπέρβλητα εμπόδια" για την επιστροφή του στη ΝΔ. Αναφερόμενος στην εικόνα της ηγετικής ομάδας της ΝΔ, σχολιάζει ότι "θυμίζει κάποιον που προσπαθεί να φάει σούπα με το πιρούνι". Η Ντ. Μπακογιάννη, σε συνέντευξή της (στο "Βήμα"), απαντώντας στην ερώτηση για δημιουργία κόμματος υπό τον Κ. Μητσοτάκη, περιορίζεται να υπογραμμίσει την άποψη του επιτίμου "για την ύπαρξη ισχυρών κομμάτων που θα μπορούν να υλοποιήσουν αυτή την πολιτική".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ