Τρίτη 7 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Τελεσίγραφο Χόλμπρουκ και απειλές

Ο απεσταλμένος του Κλίντον απειλεί με ...τερματισμό της πρωτοβουλίας, αλλά και με δυναμική ανάμειξη

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας). - Ο προεδρικός απεσταλμένος για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ήρθε, είδε και απήλθε, "φιλοδωρώντας" τον Πρόεδρο Κληρίδη, κυρίως αυτόν, και, κατά δεύτερο λόγο, τον Ντενκτάς με τελεσίγραφο ότι, αν μέχρι τον ερχόμενο μήνα δεν υπάρξει αποτέλεσμα, θα τερματίσει την προσπάθειά του.

Αν κατά την επάνοδό του στην Κύπρο τον ερχόμενο Μάη, προειδοποίησε, οι δύο πλευρές δε μετακινηθούν από τις θέσεις τους, η αμερικανική πρωτοβουλία, στην οποία πόνταραν τα πάντα ο Κληρίδης και οι επιτελείς του, στην προεκλογική περίοδο, θα τερματιστεί. "Δε θα σπαταλήσουμε, είπε χαρακτηριστικά ο Χόλμπρουκ, την περίοδο που απομένει μέχρι το τέλος του αιώνα, για να φέρουμε κοντά τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους", και πρόσθεσε: "Η θα αναμειχτούμε δυναμικά και ενεργά ή θα αποσυρθούμε".Και απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ντενκτάς, ο Χόλμπρουκ είπε: "Εσείς θα αποφασίσετε αν θέλετε πρόοδο ή όχι" και έκανε ξεκάθαρο ότι "οι ΗΠΑ δε θα συμμετάσχουν σε ένα θέατρο χωρίς νόημα".

Οι τελεσιγραφικές και εκβιαστικές δηλώσεις Χόλμπρουκ προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στους πολιτικούς κύκλους, όχι όμως και στην κυβέρνηση, όπως δείχνουν και σχετικές δηλώσεις του εκπροσώπου της Χρήστου Στυλιανίδη.Η κυπριακή κυβέρνηση, είπε, θεωρεί ότι για να έχουμε επιτυχή αποτελέσματα στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού πρέπει να έχουμε ενεργό εμπλοκή του διεθνούς παράγοντα. Σημαντικό ρόλο στη διεθνή πολιτική σκηνή, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, διαδραματίζει αδιαμφισβήτητα ο αμερικανικός παράγοντας, του οποίου η κυπριακή κυβέρνηση επιδιώκει την εμπλοκή για να σπάσουμε το αδιέξοδο και την κάμψη της τουρκικής αδιαλλαξίας. Προς αυτή την κατεύθυνση, συνέχισε, η κυπριακή κυβέρνηση επιδιώκει την ενεργοποίηση και των υπολοίπων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ιδιαίτερα της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, παραμερίζοντας τα αισθήματα πικρίας που προκάλεσε το τελεσίγραφο Χόλμπρουκ, είπε ότι "η προσπάθεια του απεσταλμένου του Προέδρου Κλίντον πρέπει να είναι αποδεκτή και ευπρόσδεκτη, γιατί γίνεται σε συνεργασία με τον ΓΓ του ΟΗΕ, βασίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και έχει στόχο λύση στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που είναι και ο στόχος της δικής μας πλευράς"!!

Ο εκπρόσωπος είπε επίσης ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα συνέλθει μετά τις γιορτές του Πάσχα για να μελετήσει τις εξελίξεις.

Ο πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, τον οποίο ενημέρωσε χτες το πρωί ο Πρόεδρος Κληρίδης, σε δηλώσεις του αργότερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη, χαρακτήρισε πρόκληση προς τον κυπριακό ελληνισμό τις δηλώσεις Χόλμπρουκ και τελεσίγραφο προς τις δύο πλευρές, αλλά ιδιαίτερα στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Ο Σπ. Κυπριανού, αφού ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο Κληρίδη, είπε ότι τώρα πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε στη συνέχεια, κάλεσε τον κυπριακό ελληνισμό σε επαγρύπνηση και βεβαίωσε ότι όλοι θα σταθούμε στο πλευρό του Προέδρου Κληρίδη, αρκεί να συμφωνούμε στην πολιτική και τους μελλοντικούς του στόχους. Θα πρέπει, πρόσθεσε, να συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο το ταχύτερο για να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις.

Ο Σπ. Κυπριανού ανέφερε επίσης ότι ήταν ξεκάθαρο πως πρώτη προτεραιότητα του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ήταν η ικανοποίηση της Τουρκίας σ' ό,τι αφορά τις σχέσεις της με την Ευρώπη. Ανέφερε επίσης ότι με τη θέση Χόλμπρουγκ για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και όχι για ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει πειστεί πως δεν πρόκειται να ενταχθεί η Κύπρος στην ΕΕ, αν δε λυθεί πρώτα το Κυπριακό. Με την ίδια θέση, υπογράμμισε, φαίνεται πως ο προεδρικός απεσταλμένος έδωσε βέτο στην Τουρκία. Ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, κατέληξε ο Σπ. Κυπριανού, αποκάλυψε απόλυτα τις σκέψεις και προθέσεις των ΗΠΑ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Ανδρέας Χρήστου, επικρίνοντας έντονα τις δηλώσεις Χόλμπρουκ, είπε ότι αυτές ενθαρρύνουν τον Ντενκτάς, όχι μόνο να συνεχίσει και να αναβαθμίσει την αδιαλλαξία του, αλλά και να προωθεί με μεγαλύτερη ακόμη αποφασιστικότητα την εκστρατεία για αναγνώριση του ψευδοκράτους του.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Β. Λυσσαρίδης χαρακτήρισε μη σοβαρές και απογοητευτικές τις δηλώσεις Χόλμπρουκ για διακοπή της αμερικανικής πρωτοβουλίας και τόνισε ότι τα συμφέροντα των Αμερικανών στην περιοχή και όχι τα δικά μας επιβάλλουν την εμπλοκή των ΗΠΑ, για να προσθέσει ότι αν ο Χόλμπρουκ φύγει θα έρθει κάποιος άλλος.

Εξάλλου, δυσμενές γεγονός για την ελληνοτουρκική πλευρά χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ και πρώην εκπρόσωπος στις διακοινοτικές συνομιλίες Τάσος Παπαδόπουλος τις δηλώσεις Χόλμπρουγκ και την προειδοποίηση για τερματισμό των προσπαθειών της Ουάσιγκτον στο Κυπριακό, αν δε σημειωθεί σύντομα πρόοδος. Ο Αμερικανός προεδρικός απεσταλμένος είπε ότιδίνει στην τουρκική πλευρά το δικαίωμα του βέτο, αναφορικά με τη συνέχιση των συνομιλιών. Η προειδοποίηση Χόλμπρουκ για διακοπή της πρωτοβουλίας του, πρόσθεσε, ευνοεί την τουρκική πλευρά, η οποία δεν επιθυμεί λύση του Κυπριακού και κερδίζει χωρίς να προβεί σ' οποιαδήποτε παραχώρηση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απορρίπτεται κατηγορηματικά η λύση δύο χωριστών κρατών (2002-08-06 00:00:00.0)
Ξεκινά ο τέταρτος γύρος (2000-09-12 00:00:00.0)
Στους Αμερικανούς οι ...ελπίδες (1998-04-28 00:00:00.0)
Αντιδράσεις για τις δηλώσεις Κορντοβέζ (1998-04-04 00:00:00.0)
Επανάληψη των διακοινοτικών συνομιλιών ζητά ο ΟΗΕ (1998-04-02 00:00:00.0)
Ενα καλά οργανωμένο σχέδιο... (1997-08-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ