Τρίτη 7 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΖΟΓΑΝΗ - ΚΑΡΑΝΤΑΓΙ
Εναρξη συγκαλυμμένου στρατιωτικού διαλόγου

Οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Ελλάδας - Τουρκίας συζήτησαν για την προώθηση των αμερικανονατοϊκών σχεδίων στο Αιγαίο

Την έναρξη συγκαλυμμένου στρατιωτικού διαλόγου, υπό την καθοδήγηση των Αμερικανονατοϊκών, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σηματοδοτεί η χτεσινή συνάντηση στη Βουλιαγμένη, στο περιθώριο της Συνόδου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης, των αρχηγών ΓΕΕΘΑ Ελλάδας και Τουρκίας Αθ. Τζογάνη και Ισ. Καρανταγί.Στη συνάντηση, που είναι η πρώτη επίσημη αυτού του είδους, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, συζητήθηκαν θέματα που έχουν σχέση με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και την προώθηση της εφαρμογής της νέας δομής του ΝΑΤΟ. Οι δύο αρχηγοί, πάντως, σε σύντομες δηλώσεις που έκαναν είπαν πως δεν πρόκειται για στρατιωτικό διάλογο και εκδήλωσαν την επιθυμία να εκμεταλλευτούν παρόμοιες ευκαιρίες επικοινωνίας και στο μέλλον. Γεγονός ωστόσο είναι ότι για την πραγματοποίηση της συνάντησης αυτής είχαν ασκήσει έντονες πιέσεις ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, καθώς πάγια επιδίωξή τους είναι η έναρξη ενός διαλόγου όπου θα μπουν στο τραπέζι όλες οι τουρκικές διεκδικήσεις.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος από το Ναύσταθμο Σαλαμίνας, όπου έγινε η τελετή υποδοχής της νεοαποκτηθείσας φρεγάτας "ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ", απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη συνάντηση των δύο αρχηγών ΓΕΕΘΑ, μίλησε για χρήσιμη συζήτηση μεταξύ δύο αρχηγών "συμμαχικών χωρών", που είναι μέσα στο πλαίσιο των δικών τους αρμοδιοτήτων και ευθυνών.

Να σημειωθεί ότι αντικείμενο της Συνόδου των αρχηγών ΓΕΕΘΑ των 18 χωρών της ΔΕΕ (10 πλήρη μέλη, 3 συνδεδεμένα, 7 παρατηρητές), της οποίας την προεδρία για το πρώτο εξάμηνο του 1998 ασκεί η Ελλάδα, είναι η λήψη αποφάσεων που θα προωθηθούν για έγκριση στο προσεχές Συμβούλιο Υπουργών Αμυνας που θα γίνει στις αρχές Μάη στη Ρόδο. Στόχος της ελληνικής προεδρίας, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, είναι "η αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της ΔΕΕ" που σημαίνει Δυνάμεις Ταχείας Επέμβασης. Επίσης στη σύνοδο αυτή θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τις ασκήσεις, τις διαστημικές δραστηριότητες, τα στρατηγεία της ΔΕΕ, καθώς και τον εναρμονισμό διαδικασιών διαχείρισης κρίσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ