ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Απρίλη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
Συμβουλές δύο δισ. δραχμών!

Επίκαιρη Ερώτηση για την υπογραφή ειδικής σύμβασης με Γερμανούς, κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος

Σε συμβάσεις, που εκχωρούν σοβαρές αρμοδιότητες της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, προχωρά η κυβέρνηση, παράλληλα με την ιδιωτικοποίηση και τη διάσπασή της σε ανώνυμες εταιρίες. Αυτά καταγγέλλει ο βουλευτής του ΚΚΕ Μήτσος Κωστόπουλος, σε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Στην Ερώτηση αναφέρεται ότι στις 14 Απρίλη η ΥΠΑ θα υπογράψει ειδική σύμβαση με το EUROCONTROL, σχετικά με την παροχή "συμβουλευτικών υπηρεσιών για τον εκσυγχρονισμό του Συστήματος Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας", "υπηρεσίες", που η Ελλάδα θα πληρώσει δύο δισεκατομμύρια δραχμές! Συγχρόνως, "με τη νέα σύμβαση στην πραγματικότητα εκχωρούνται σοβαρές αρμοδιότητές της στον τομέα προμήθειας του εξοπλισμού". Αυτή τη στιγμή η ΥΠΑ ελέγχει όλη τη διαδικασία προμήθειας του εξοπλισμού αεροναυτιλίας, απασχολώντας για το έργο αυτό 250 ηλεκτρονικούς. Προστίθεται επίσης ότι "αυτή την περίοδο γίνονται συντονισμένες ενέργειες με μυστικότητα από το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, με στόχο την αλλαγή του νομικού καθεστώτος για την ιδιωτικοποίηση και τη διάσπαση της ΥΠΑ σε ανώνυμες εταιρίες. Μάλιστα, για το "έργο" αυτό το υπουργείο προσέλαβε και Γερμανούς "συμβούλους"... ".

Ο βουλευτής ρωτά τον υπουργό για ποιο λόγο προχωρά στην υπογραφή της σύμβασης με το EUROCONTROL, παρά τις αρνητικές επιπτώσεις και παρά το γεγονός ότι η ΥΠΑ μπορεί να διεκπεραιώνει αυτό το έργο μόνη της. Γιατί η κυβέρνηση πληρώνει με δύο δισεκατομμύρια τις "συμβουλές" για την υλοποίηση αυτής της σύμβασης, αφού μπορεί να γίνει από την ΥΠΑ και τέλος, με ποια διαδικασία προσλήφθηκαν οι Γερμανοί "σύμβουλοι", από ποιο λογαριασμό του δημοσίου πληρώνονται, πόσο κοστίζουν, τι έργο προσφέρουν και γιατί θρυμματίζεται η ΥΠΑ με σοβαρούς κινδύνους για το μέλλον.

Αγωνιστικές συγκεντρώσεις ελαιοπαραγωγών

Την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων τους διεκδίκησαν χτες σε Χανιά, Λέσβο, Κέρκυρα, Αίγιο και Λακωνία. Ο αγώνας κλιμακώνεται στις 11 Μάη με το πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα

Αγωνιστικές διεκδικητικές συγκεντρώσεις ενάντια στην καταστροφική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης πραγματοποίησαν χτες οι ελαιοπαραγωγοί σε αρκετές περιοχές της χώρας. Με το συντονισμένο αγώνα τους απαίτησαν να δοθούν άμεσες λύσεις στα οξυμένα προβλήματα και να ικανοποιηθούν τα κρίσιμα αιτήματά τους. Μετά τις χτεσινές κινητοποιήσεις το νέο αγωνιστικό ραντεβού δόθηκε για τις 11 Μάη, οπότε θα πραγματοποιηθεί το πανελλαδικό συλλαλητήριο των ελαιοπαραγωγών στην Αθήνα.

Στα Χανιά,χτες, οι αγωνιζόμενοι ελαιοπαραγωγοί κατέβηκαν σε μια "πρωτότυπη" συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Εκατοντάδες ελαιοπαραγωγοί του νομού Χανίων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Παγχανιώτικης Συντονιστικής Επιτροπής των αγροτών, θέλοντας να εκφράσουν την έντονη αγανάκτησή τους για τη δραματική πορεία του ελαιολάδου συγκεντρώθηκαν στις 10 π.μ., στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς. Εκεί έκαναν συμβολικά την "κηδεία" του ελαιολάδου. Το φέρετρο, που τοποθέτησαν στη μέση της πλατείας, είχε ένα παραδοσιακό ασκί με λάδι που ήταν σκεπασμένο με στέφανα από αγριόχορτα και κλαδιά ελιάς. Εκπρόσωπος της Παγχανιώτικης Συντονιστικής Επιτροπής ξεσκέπασε το φέρετρο, έβγαλε από μέσα το ασκί και άδειασε το λάδι στο χώρο της συγκέντρωσης, ενώ οι ελαιοπαραγωγοί άναψαν κεριά και στάθηκαν γύρω από το φέρετρο. Ακολούθησε, από τους εκπροσώπους των ελαιοπαραγωγών, επίσκεψη στη Διεύθυνση Γεωργίας, όπου επέδωσαν στον διευθυντή, ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

Μιλώντας στο "Ρ" το μέλος της Επιτροπής Βαγγέλης Καβρουλάκης τόνισε ότι"οι αγώνες των ελαιοπαραγωγών του νομού θα συνεχιστούν, ενώ πολύ σύντομα θα γίνουν κινητοποιήσεις και για πορτοκάλια και πρώιμα κηπευτικά".Την ίδια ώρα που η Παγχανιώτικη Συντονιστική Επιτροπή ξεσηκώνει τους αγρότες ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης και Βρυξελλών, η νόθα ηγεσία της ΟΑΣ προσπαθεί να καλύψει την πολιτική αυτή, διαδίδοντας παραπλανητικά ότι μετά την υποτίμηση οι τιμές του λαδιού θα αυξηθούν, το ίδιο και οι επιδοτήσεις!

Στη Λέσβο πραγματοποιήθηκε χτες απόγευμα στις 7.30μ.μ. στο χωριό Παπάδος μαζική αγωνιστική συγκέντρωση των ελαιοπαραγωγών. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των ελαιοπαραγωγών και κεντρικός ομιλητής εκ μέρους της ΣΕΑ ήταν ο Στ. Σκοπελίτης.Ανακοίνωση συμπαράστασης στον αγώνα των ελαιοπαραγωγών εξέδωσε η γενική συνέλευση του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου.

Στην Κέρκυρα,επίσης, οι ελαιοπαραγωγοί του νησιού ανταποκρίθηκαν μαζικά στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού και έδωσαν δυναμικό "παρών" χτες στις συγκεντρώσεις που έγιναν στους Καρουσάδες και Αγιο Ματθαίο.

Στο Αίγιο οι παραγωγοί της επαρχίας συγκεντρώθηκαν χτες το απόγευμα 7 μ.μ. στην Παναιγιάλεια Ενωση Συνεταιρισμών, μετά από πρόσκληση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα και απαίτησαν άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους από την κυβέρνηση.

Στη Λακωνία η συγκέντρωση των ελαιοπαραγωγών του νομού έγινε χτες το πρωί στις 11 στην κοινότητα Καστορίου, όπου και συνέταξαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους και το οποίο θα στείλουν στον υπουργό Γεωργίας.

ΧΥΜΟΠΟΙΗΣΙΜΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ
Από το κακό στο χειρότερο

Από την πρώτη κιόλας χρονιά εφαρμογής του νέου καταστροφικού κανονισμού της ΕΕ, φαίνονται οι ολέθριες συνέπειες. Οι παραγωγοί παίρνουν το 37% της επιδότησης και το εισόδημά τους μειώνεται στο μισό σε σχέση με πέρσι

Στην καταστροφή και τον αφανισμό οδηγεί τους παραγωγούς εσπεριδοειδών ο νέος κανονισμός της ΕΕ για τα χυμοποιήσιμα εσπεριδοειδή, που ψήφισε η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες. Από την πρώτη κιόλας χρονιά εφαρμογής του, οι παραγωγοί πορτοκαλιών για χυμοποίηση, βγαίνουν ακόμα πιο χαμένοι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Η αλλαγή, προς το χειρότερο, του σχετικού κανονισμού στα πλαίσια της αναθεώρησης της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς οπωροκηπευτικών και των επιταγών της ΓΚΑΤΤ, αποδεικνύεται ότι είναι η χαριστική βολή.

Με βάση απόφαση της αρμόδιας διαχειριστικής επιτροπής της ΕΕ οι παραγωγοί που παρέδωσαν και θα παραδώσουν πορτοκάλια εσοδείας 1997 για χυμοποίηση θα πάρουν προκαταβολή το 37% της ενίσχυσης.Αυτό συμβαίνει, γιατί στην ΕΕ δηλώθηκε ότι συνάφτηκαν συμβόλαια μεταξύ παραγωγών και βιομηχάνων - χυμοποιητών ύψους 2.700.000 τόνων (Ιταλία 1.200.000 τόνους Ισπανία 1.050.000 και Ελλάδα 432.000) και το κοινοτικό πλαφόν ορίστηκε να είναι μόλις 1.189.000 τόνοι.

Τα παραπάνω σημαίνουν ότι από τις 36 δραχμές το κιλό που είναι η επιδότηση για τα πολυετή συμβόλαια που υπέγραψαν οι παραγωγοί με τους βιομηχάνους - χυμοποιητές, θα πάρουν προκαταβολή 13,2 δραχμές και για τα μονοετή συμβόλαια (εδώ η επιδότηση είναι 31 δραχμές το κιλό) θα πάρουν μόλις11,4 δραχμές.Οσο για την εξόφληση της επιδότησης εκτιμάται ότι θα είναι από μηδενική έως 6 - 7 δραχμές στην καλύτερη περίπτωση. Αυτό, αν συνδυαστεί με το γεγονός ότι φέτος οι βιομήχανοι χυμοποιητές έδωσαν εμπορική τιμή από μια δεκάρα έως 3 δραχμές το κιλό - αφού ο νέος κανονισμός κατάργησε την τιμή ασφαλείας - οι παραγωγοί χυμοποιήσιμων πορτοκαλιών θα πάρουν τιμή που θα είναι μικρότερη από το μισό της τιμής που πήραν πέρυσι. Να σημειωθεί ότι το 1996 η τιμή ασφαλείας για τα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια ήταν 45 δραχμές και από αυτές οι 29 δραχμές ήταν η επιδότηση της ΕΕ προς τους μεταποιητές και τα υπόλοιπα η εμπορική τιμή που έπρεπε να καταβάλουν στους παραγωγούς.

Ολα αυτά, αν συνδυαστούν με τη δραματική κατάσταση που διαμορφώθηκε φέτος στα επιτραπέζια πορτοκάλια, δείχνουν ότι οι εσπεριδοκαλλιεργητές οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στο ξεκλήρισμα, αφού οι τιμές δεν καλύπτουν πλέον ούτε το κόστος παραγωγής. Ακόμα φαίνεται ολοκάθαρα το αδιέξοδο που έχει δημιουργήσει στα εσπεριδοειδή η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, αφού μετά τη δραστική μείωση των εξαγωγικών επιδοτήσεων και του όγκου των επιδοτούμενων εξαγωγών στα πλαίσια της ΓΚΑΤΤ, έρχεται και ο καταστροφικός κανονισμός για τα χυμοποιήσιμα εσπεριδοειδή να κλείσει κάθε εναλλακτική διέξοδο για τους παραγωγούς της χώρας. Από την άλλη οι πολυεθνικές τροφίμων και οι βιομήχανοι - χυμοποιητές ευνοούνται σκανδαλωδώς να αγοράζουν τζάμπα την πρώτη ύλη και να κερδοσκοπούν σε βάρος των παραγωγών και καταναλωτών, ενώ ο όρος της λεγόμενης κοινοτικής προτίμησης θυσιάστηκε στο βωμό της ΓΚΑΤΤ και η ΕΕ προχωράει σε αθρόες εισαγωγές χυμών από τρίτες χώρες, σε βάρος της κοινοτικής, αλλά και της εγχώριας παραγωγής. Για παράδειγμα πριν την εφαρμογή της συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ, οι εισαγόμενοι χυμοί στις χώρες της ΕΕ κόστιζαν 1.500 δολάρια ο τόνος και τώρα 900 δολάρια.

ΗΛΕΙΑ
Δικάζονται σήμερα 25 αγρότες

Στο "αγροτοδικείο" της Αμαλιάδας σέρνονται σήμερα 25 αγρότες της Ηλείας, επειδή συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις του Μάρτη του 1995.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας καλεί σήμερα το πρωί έξω από το δικαστήριο της Αμαλιάδας όλους τους αγρότες του νομού να παραβρεθούν σύσσωμοι και να εκδηλώσουν ενεργά τη συμπαράστασή τους στους διωκόμενους αγρότες. Επίσης, καλεί τα κόμματα, τα Εργατικά Κέντρα του νομού, τους εμπορικούς συλλόγους, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, τους δημάρχους και τους κοινοτάρχες, να εκδηλώσουν με κάθε τρόπο τη συμπαράστασή τους στους αγρότες που δικάζονται. Ταυτόχρονα, ζητά από τους δικηγορικούς συλλόγους του νομού να πάρουν θέση, ακολουθώντας το παράδειγμα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας και να βοηθήσουν, παρέχοντας νομική προστασία στους δικαζόμενους αγρότες.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση της ΟΑΣ νομού Ηλείας, η κυβέρνηση γνωρίζει ότι η πολιτική ξεκληρίσματος της αγροτιάς, που εφαρμόζει υλοποιώντας κατά γράμμα τις οδηγίες των Βρυξελλών και της ΓΚΑΤΤ, θα συναντά όλο και μεγαλύτερες αντιδράσεις. Γι' αυτό προσπαθεί με ψευτοϋποσχέσεις, με εκβιασμούς και με δικαστικές διώξεις να τρομοκρατήσει τους αγρότες, για να μην ξαναβγούν στο δρόμο. "Η κυβέρνηση τρέμει στην ιδέα του ξεσηκωμού της αγροτιάς που μπορεί να σαρώσει συναινέσεις και συμφωνίες και με πρωτοφανή εκδικητική μανία μετέτρεψε την Ελλάδα σε ένα απέραντο "αγροτοδικείο", επιβάλλοντας εξοντωτικές ποινές και κραδαίνοντας τη δαμόκλεια σπάθη πάνω απ' τα κεφάλια των αγωνιζόμενων αγροτών", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Απεργία ταχυδρομικών

Εικοσιτετράωρη απεργία έκαναν χτες οι ταχυδρομικοί διανομείς της Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής διαμαρτυρόμενοι για τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού στον κλάδο στους δύο νομούς. Οπως τονίζουν οι ταχυδρομικοί διανομείς το αναγκαίο προσωπικό είναι 454 άτομα, ενώ τη στιγμή αυτή απασχολούνται μόνο 349, γεγονός που σημαίνει δυσβάσταχτο φόρτο εργασίας για τους εργαζόμενους. Χαρακτηριστικά οι ταχυδρομικοί διανομείς των δύο νομών έχουν να πάρουν άδεια εδώ και 6 χρόνια κι αυτό δημιουργεί μεγάλο κόστος στα ΕΛΤΑ.

Προκαταβολή ενίσχυσης 13,2 δρχ. το κιλό για τα πολυετή συμβόλαια και 11,4 δρχ. το κιλό για τα μονοετή, θα πάρουν οι παραγωγοί που παρέδωσαν και θα παραδώσουν πορτοκάλια για χυμοποίηση



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ