Τρίτη 7 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΥΜΟΠΟΙΗΣΙΜΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ
Από το κακό στο χειρότερο

Από την πρώτη κιόλας χρονιά εφαρμογής του νέου καταστροφικού κανονισμού της ΕΕ, φαίνονται οι ολέθριες συνέπειες. Οι παραγωγοί παίρνουν το 37% της επιδότησης και το εισόδημά τους μειώνεται στο μισό σε σχέση με πέρσι

Στην καταστροφή και τον αφανισμό οδηγεί τους παραγωγούς εσπεριδοειδών ο νέος κανονισμός της ΕΕ για τα χυμοποιήσιμα εσπεριδοειδή, που ψήφισε η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες. Από την πρώτη κιόλας χρονιά εφαρμογής του, οι παραγωγοί πορτοκαλιών για χυμοποίηση, βγαίνουν ακόμα πιο χαμένοι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Η αλλαγή, προς το χειρότερο, του σχετικού κανονισμού στα πλαίσια της αναθεώρησης της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς οπωροκηπευτικών και των επιταγών της ΓΚΑΤΤ, αποδεικνύεται ότι είναι η χαριστική βολή.

Με βάση απόφαση της αρμόδιας διαχειριστικής επιτροπής της ΕΕ οι παραγωγοί που παρέδωσαν και θα παραδώσουν πορτοκάλια εσοδείας 1997 για χυμοποίηση θα πάρουν προκαταβολή το 37% της ενίσχυσης.Αυτό συμβαίνει, γιατί στην ΕΕ δηλώθηκε ότι συνάφτηκαν συμβόλαια μεταξύ παραγωγών και βιομηχάνων - χυμοποιητών ύψους 2.700.000 τόνων (Ιταλία 1.200.000 τόνους Ισπανία 1.050.000 και Ελλάδα 432.000) και το κοινοτικό πλαφόν ορίστηκε να είναι μόλις 1.189.000 τόνοι.

Τα παραπάνω σημαίνουν ότι από τις 36 δραχμές το κιλό που είναι η επιδότηση για τα πολυετή συμβόλαια που υπέγραψαν οι παραγωγοί με τους βιομηχάνους - χυμοποιητές, θα πάρουν προκαταβολή 13,2 δραχμές και για τα μονοετή συμβόλαια (εδώ η επιδότηση είναι 31 δραχμές το κιλό) θα πάρουν μόλις11,4 δραχμές.Οσο για την εξόφληση της επιδότησης εκτιμάται ότι θα είναι από μηδενική έως 6 - 7 δραχμές στην καλύτερη περίπτωση. Αυτό, αν συνδυαστεί με το γεγονός ότι φέτος οι βιομήχανοι χυμοποιητές έδωσαν εμπορική τιμή από μια δεκάρα έως 3 δραχμές το κιλό - αφού ο νέος κανονισμός κατάργησε την τιμή ασφαλείας - οι παραγωγοί χυμοποιήσιμων πορτοκαλιών θα πάρουν τιμή που θα είναι μικρότερη από το μισό της τιμής που πήραν πέρυσι. Να σημειωθεί ότι το 1996 η τιμή ασφαλείας για τα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια ήταν 45 δραχμές και από αυτές οι 29 δραχμές ήταν η επιδότηση της ΕΕ προς τους μεταποιητές και τα υπόλοιπα η εμπορική τιμή που έπρεπε να καταβάλουν στους παραγωγούς.

Ολα αυτά, αν συνδυαστούν με τη δραματική κατάσταση που διαμορφώθηκε φέτος στα επιτραπέζια πορτοκάλια, δείχνουν ότι οι εσπεριδοκαλλιεργητές οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στο ξεκλήρισμα, αφού οι τιμές δεν καλύπτουν πλέον ούτε το κόστος παραγωγής. Ακόμα φαίνεται ολοκάθαρα το αδιέξοδο που έχει δημιουργήσει στα εσπεριδοειδή η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, αφού μετά τη δραστική μείωση των εξαγωγικών επιδοτήσεων και του όγκου των επιδοτούμενων εξαγωγών στα πλαίσια της ΓΚΑΤΤ, έρχεται και ο καταστροφικός κανονισμός για τα χυμοποιήσιμα εσπεριδοειδή να κλείσει κάθε εναλλακτική διέξοδο για τους παραγωγούς της χώρας. Από την άλλη οι πολυεθνικές τροφίμων και οι βιομήχανοι - χυμοποιητές ευνοούνται σκανδαλωδώς να αγοράζουν τζάμπα την πρώτη ύλη και να κερδοσκοπούν σε βάρος των παραγωγών και καταναλωτών, ενώ ο όρος της λεγόμενης κοινοτικής προτίμησης θυσιάστηκε στο βωμό της ΓΚΑΤΤ και η ΕΕ προχωράει σε αθρόες εισαγωγές χυμών από τρίτες χώρες, σε βάρος της κοινοτικής, αλλά και της εγχώριας παραγωγής. Για παράδειγμα πριν την εφαρμογή της συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ, οι εισαγόμενοι χυμοί στις χώρες της ΕΕ κόστιζαν 1.500 δολάρια ο τόνος και τώρα 900 δολάρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ