Τρίτη 7 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Αντίσταση στο ανθυγιεινό σάρωμα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συναντήθηκε χτες με το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ

Το "σάρωμα" των υπηρεσιών δημόσιας υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης είναι μέσα στα σχέδια της κυβέρνησης, επισήμανε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα,μετά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Η Αλ. Παπαρήγα δεσμεύτηκε ότι το ΚΚΕ θα προβάλλει με κάθε μέσο τα προβλήματα του χώρου της υγείας και πρόνοιας και ότι θα βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων. Ταυτόχρονα κάλεσε τους εργαζόμενους να αγωνιστούν ενωμένοι, καθώς, όπως είπε, τα σχέδια της κυβέρνησης για τους τρεις αυτούς τομείς θα έχουν αρκετές ομοιότητες με το περίφημο νομοσχέδιο "εξυγίανσης" της "Ολυμπιακής Αεροπορίας".

Στη συνάντηση, εκ μέρους του ΚΚΕ παραβρέθηκαν ο Σπ. Χαλβατζής,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, ο Β. Σγουραμάνης,επικεφαλής του Τμήματος Υγείας της ΚΕ και η Μ. Κεφαληνού,από το Τμήμα Πρόνοιας.

Το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ εξέθεσε στην Αλ. Παπαρήγα τα εργασιακά και οικονομικά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στη δημόσια υγεία και πρόνοια, αλλά και την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα δημόσια νοσοκομεία εξαιτίας των ελλειμματικών προϋπολογισμών.

Οι δηλώσεις

Μετά τη συνάντηση η Αλ. Παπαρήγα δήλωσε: "Εκτιμάμε ότι η κυβέρνηση δεν ικανοποιεί ορισμένα κλασικά, και βεβαίως πολύ δίκαια, αιτήματα των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, όχι τόσο για οικονομικούς - ταμειακούς λόγους που συνήθως επικαλείται (βεβαίως ισχύει και αυτό), αλλά κυρίως διότι προετοιμάζει ένα γενικό σάρωμα στον τομέα της υγείας, της νοσοκομειακής περίθαλψης, της πρόνοιας και των ασφαλιστικών ταμείων. Μ' αυτή την έννοια δε θέλει να υπάρχουν τετελεσμένα κατακτήσεων σ' αυτούς τους χώρους. Επομένως, ως κόμμα θεωρούμε ότι ο αγώνας για τα άμεσα κρίσιμα προβλήματα των εργαζομένων - μισθολογικά, συνθηκών δουλιάς, επιδομάτων - έχουν επικαιρότητα, αλλά μπορούν να αποκτήσουν μεγαλύτερη δυναμική όταν συνδεθούν με το όλο πρόβλημα, που έχει σχέση με την πολυμορφία ιδιωτικοποίησης στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης. Με την αντίσταση, δηλαδή, στα σχέδια που θα τα βρούμε μπροστά μας και θα έχουν αρκετές ομοιότητες με το περίφημο νομοσχέδιο εξυγίανσης της "Ολυμπιακής Αεροπορίας"".

Ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Στ. Κουτσιουμπέλης,δήλωσε τα εξής: "Εκθέσαμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της δημόσιας υγείας και επισημάναμε την οικονομική στενότητα και τα μικρά ποσοστά τα οποία έχουν διατεθεί από τον προϋπολογισμό για την υγεία και την πρόνοια. Επίσης εκθέσαμε τα θεσμικά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο χώρο. Καταγγείλαμε την πολιτική αδιαλλαξίας που ακολουθεί η κυβέρνηση απέναντι σ' αυτά τα προβλήματα και επισημάναμε ότι η εισοδηματική και φορολογική πολιτική φέτος θα έχει αποτέλεσμα ουσιαστική μείωση των εισοδημάτων μας. Στο θεσμικό επίπεδο επισημάναμε ότι ακόμα και τα θετικά σημεία του νόμου 2519/97 δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί κάτω απ' αυτή την πολιτική, καθώς επίσης και το νέο θεσμικό πλαίσιο για την Πρόνοια δεν μπορεί κάτω απ' αυτές τις συνθήκες να είναι σύγχρονο και αποδοτικό για την κοινωνία και τους πολίτες. Στο χώρο της υγείας υπάρχουν 25.000 κενά και αυτό έχει αντανάκλαση στο επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ο χώρος της υγείας δεν έχει χαρακτηριστεί ανθυγιεινός και επικίνδυνος. Οι εργαζόμενοι στην υγεία και την πρόνοια για 4 μήνες εξακολουθούν να παραμένουν απλήρωτοι για τις υπηρεσίες που προσφέρουν τις αργίες, νυχτερινά, εξαιρέσιμα και την υπερωριακή απασχόληση, την οποία αναγκάζονται να προσφέρουν λόγω έλλειψης προσωπικού".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ