Τρίτη 7 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Να σταλεί μήνυμα στην κυβέρνηση

Εκτενέστατη ήταν η αναφορά της Αλ. Παπαρήγα στο θέμα των εκλογών. Παραθέτουμε ορισμένα αποσπάσματα:

"Η μάχη των δημοτικών εκλογών είναι μια μεγάλη μάχη και θα έλεγα ότι αυτά που συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες επιτρέπουν σε μας τους κομμουνιστές να πούμε ότι είναι κρίσιμη μάχη".

"Θα γίνει, εξήγησε, εν μέσω ιδιωτικοποιήσεων, στρατιωτικοποίησης των Βαλκανίων, ΝΑΤΟποίησης του Αιγαίου και έχει μεγάλη σημασία δήμαρχοι και νομάρχες και συμβούλια να είναι το αποκούμπι του λαού, του άνεργου, του φτωχού και του συνταξιούχου. Βέβαια δεν μπορούν να του λύσουν πολλά προβλήματα, γιατί υπάρχει μια εξουσία πανίσχυρη. Αλλά για πάρτε για παράδειγμα τη Θεσσαλία, στις αγροτικές κινητοποιήσεις. Αν όλοι οι δήμαρχοι και οι νομάρχες, όταν πήγαν τα ΜΑΤ, μπαίναν μπροστά και λέγανε "Εξω τα ΜΑΤ από τη Θεσσαλία" θα ήταν άλλη η κατάσταση. Οχι μόνο δεν έγινε αυτό, αλλά τα καλούσαν κιόλας".

"Περισσότερο ενδιαφέρει, συνέχισε, να συζητήσουμε κριτήρια, τρόπο δουλιάς και αντίστασης. Τα προβλήματα είναι πεντακάθαρα, αλλά και ο κίνδυνος να συσκοτιστούν και οι δρόμοι λύσης τους είναι επίσης μεγάλοι.

Η απογοήτευση και η απλή και τυφλή δυσαρέσκεια δε λύνουν τα προβλήματα. Εδώ θέλει συνειδητή επιλογή αντίστασης και πάλης, συμπαράταξης και συμμαχίας με τους κομμουνιστές, όπως και εμείς πρέπει να ξέρουμε να οικοδομούμε και να δημιουργούμε συμμαχίες με λαϊκές δυνάμεις που έχουμε δίπλα μας, ανθρώπους που τα ταξικά τους συμφέροντα τους φέρνουν κοντά μας. Μπορούμε δηλαδή να οικοδομήσουμε συμμαχίες απ' τα κάτω που να δημιουργούν προϋποθέσεις και απ' τα πάνω και τοπικά και πανελλαδικά".

Μιλώντας για το χαρακτήρα των εκλογών είπε:

"Μπαίνει το ερώτημα "θέλεις να τη μετατρέψεις σε μια ευρύτερη πολιτική και κομματική μάχη; Και δε βλέπετε ότι η ΤΑ είναι ένας τοπικός θεσμός;".

Απαντάμε: Είτε το θέλουμε είτε δεν το θέλουμε, τα τελευταία 20 χρόνια έχει πολιτικό χαρακτήρα αυτή η μάχη.

Γιατί βλέπετε τι γίνεται μετά τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, μπαίνουν οι κάλπες και λένε τα πράσινα, τα μπλε και τα κόκκινα σημαιάκια.

Αν θέλετε, η κάθε κυβέρνηση μετράει το αποτέλεσμα. Αν στη μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, οι συνδυασμοί που υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ εκλεγούν και αυξηθούν, η κυβέρνηση θα βγει και θα πει ότι εγκρίνει ο λαός την πολιτική της. Το πρώτο πράγμα λοιπόν είναι να πάρει μήνυμα η κυβέρνηση και αυτή η πολιτική και ο ψηφοφόρος να ψηφίσει με τέτοια κριτήρια".

Για τις συμμαχίες που επιδιώκει το ΚΚΕ σημείωσε:

"Εμείς θέλουμε πλατιά αγωνιστικά ψηφοδέλτια και δεν το κρύβουμε, επειδή ακριβώς πιστεύουμε ότι μόνο η λαϊκή συσπείρωση και οργάνωση μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να διαμορφωθούν ψηφοδέλτια που να έχουν αναδείξει αυτή τη λαϊκή συσπείρωση, να εκφράζουν το ριζοσπαστισμό όχι μόνο των κομμουνιστών, αλλά και άλλων ανθρώπων.

Αυτό θα είναι ένα ευρύτερο μήνυμα, δε θα μετρηθεί σαν ΚΚΕ στενά, αλλά σαν συσπείρωση δυνάμεων, κομμουνιστών και μη. Θα είναι ένα βήμα για να αναπτυχθούν ορισμένες διαδικασίες, αλλά και ταυτόχρονα δε δίνει μόνο ένα πολιτικό μήνυμα, δε δίνει μόνο κουράγιο, την ίδια ώρα αναδεικνύει δήμαρχο ή νομάρχη που θα είναι την άλλη μέρα στο πλευρό του εργαζόμενου. Δεν ανοίγει μόνο πολιτικά δρόμους, που εμείς δεν το κρύβουμε μας ενδιαφέρει και αυτό, αλλά δημιουργεί και αντισώματα, στηρίγματα, μετερίζι αγώνα στο χώρο αυτό".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ