Τρίτη 7 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΗΣ ΑΛΕΚΑΣ ΓΙΑΝΝΟΥΣΗ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΟΧΙ στη στράτευση των γυναικών

- Το νομοσχέδιο για την "Παλλαϊκή Αμυνα" προβλέπει και την υποχρεωτική συμμετοχή των γυναικών σε αυτήν. Πώς τοποθετείστε σε αυτό;

- Είμαστε αντίθετοι. Αυτό το μέτρο εξυπηρετεί τη συνολικότερη εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, που είναι ενταγμένη στην πολιτική και τα σχέδια των ιμπεριαλιστικών κέντρων (ΝΑΤΟ, ΕΕ κλπ.). Γι' αυτό η απόφαση αυτή είναι επικίνδυνη για τα συμφέροντα των λαών της ευρύτερης περιοχής, που είναι η ειρήνη, η φιλία και η ισότιμη συνεργασία. Δεν κινδυνεύουμε από το λαό της Τουρκίας αλλά από την άρχουσα τάξη των Τουρκίας και ΗΠΑ, που δε θα διστάσουν στο αιματοκύλισμα, αν αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους.

Με το νομοσχέδιο σκοπεύουν να στρατιωτικοποιήσουν την κοινωνική ζωή - γι' αυτό ανοίγουν και το δρόμο για τη στράτευση των γυναικών - χρησιμοποιώντας το λαό μας ως εφεδρικό στρατό στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ. Αντί να έχουν μόνιμο πολιτικό προσωπικό και όπου χρειάζονται στρατιωτικά τμήματα, θα 'χουν αυτούς που συμμετέχουν στην "Παλλαϊκή Αμυνα", εξοικονομώντας χρήματα και ανθρώπινο δυναμικό για στελέχωση των τμημάτων ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ.

Οταν μια κυβέρνηση υλοποιεί τις επιλογές του μεγάλου κεφαλαίου, θα χρησιμοποιήσει και αυταρχικές μεθόδους επιβολής τους. Ποιες θα είναι οι έκτακτες ανάγκες που αναφέρει το νομοσχέδιο; Να σκοτώνονται οι λαοί για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών; Θα γίνουν τμήματα για εξουδετέρωση και των αλλοδαπών; Με μια τέτοια πολιτική γιατί όχι και το χτύπημα του λαϊκού κινήματος;

- Ωστόσο, θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί πως, αφού το γυναικείο κίνημα παλεύει για την ισοτιμία, γιατί να λέει "όχι" στην άποψη "οι γυναίκες στο στρατό";

- Ισοτιμία δε σημαίνει εξίσωση, αλλά θετικές δράσεις που εξαλείφουν μια άνιση κατάσταση που προέρχεται από κοινωνικούς, οικονομικούς και πολιτιστικούς λόγους. Στον καπιταλισμό ισοτιμία δεν μπορεί να υπάρξει, παρά μόνο ορισμένες αστικές θετικές ρυθμίσεις, και αυτές προσωρινές, ανάλογα με τις ανάγκες του κεφαλαίου. Με την εφαρμοζόμενη πολιτική και την ανοχή ή τη στήριξή της από τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα, οι γυναίκες βιώνουν αφαίρεση σημαντικών κατακτήσεων και επιδείνωση της συνολικής τους θέσης. Πρώτες οι γυναίκες στην ανεργία, στη μερική απασχόληση, στους ανασφάλιστους, στους αναλφάβητους.

Τι ισοτιμία δικαιωμάτων μπορούν να έχουν οι γυναίκες της εργατικής τάξης με τις γυναίκες της αστικής, οι οποίες ζουν από τον πλούτο που εμείς παράγουμε; Οι γυναίκες έχουν αποδείξει ιστορικά ότι όταν χρειάστηκε πήραν το όπλο και μπήκαν στην πρώτη γραμμή ενάντια στον οποιοδήποτε κατακτητή. Είναι άλλο να δίνεις το αίμα σου εθελοντικά μέσα σε έναν παλλαϊκό αγώνα και άλλο η υποχρεωτική συμμετοχή για την υπεράσπιση μιας ιμπεριαλιστικής πολιτικής.

- Εσείς τι προτείνετε;

- Καλούμε τις γυναίκες και ιδιαίτερα των παραμεθόριων περιοχών - αφού από κει θα ξεκινήσει το μέτρο - ν' αντισταθούν στην αντιλαϊκή πολιτική που οδηγεί στο μαρασμό των περιοχών τους. Να αντιταχθούν στα σχέδια της κυβέρνησης για τη συμμετοχή τους στην "Παλλαϊκή Αμυνα". Να στρέψουν τα πατριωτικά τους αισθήματα στην πάλη μέσα απ' το φιλειρηνικό κίνημα.

Καλούμε τις γυναίκες των καταπιεσμένων λαϊκών στρωμάτων να συστρατευτούν σε μια άλλη "παλλαϊκή άμυνα" μαζί με τους άνδρες: Στο δικό τους λαϊκό μέτωπο ενάντια στον πραγματικό εχθρό, τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, για ν' ανοίξει ο δρόμος προς την ισοτιμία τους. Να ανατρέψουν αυτές τις πολιτικές και σε κυβερνητικό επίπεδο.

Μ. Τ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ