Τρίτη 7 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προτεραιότητες στα λόγια

Το μήνυμα του υπουργείου Υγείας

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) - φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια από την ίδρυσή της - αφιερώνει τη σημερινή μέρα στη Μητρότητα, με κεντρικό σύνθημα: "Η εγκυμοσύνη είναι κάτι το ξεχωριστό. Ας τη διασφαλίσουμε".

"Η υγιής και ασφαλής μητρότητα αποτελεί βασική προτεραιότητα της πολιτείας", τονίζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας, σε μήνυμά της για την Παγκόσμια Μέρα της Υγείας, και συνεχίζει: "Διασφάλιση υγιούς μητρότητας σημαίνει συνεχή προσπάθεια μείωσης των επιπλοκών στην υγεία και των κινδύνων για τη ζωή κάθε μητέρας και εμβρύου κατά την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και τη λοχεία, καθώς και εξασφάλιση του κατάλληλου συστήματος υγείας και του κατάλληλου κοινωνικού, οικονομικού και νομικού περιβάλλοντος".

Στη συνέχεια το μήνυμα του υπουργείου προσπαθεί να εξωραϊσει τις δυσμενείς επιλογές της κυβέρνησης, παίρνοντας ως δεδομένο το γεγονός ότι στη "χώρα μας τα ποσοστά βρεφικής και μητρικής θνησιμότητας κυμαίνονται στα χαμηλότερα της Ευρωπαϊκής Ενωσης". Στη συνέχεια του μηνύματος γίνεται αντιστροφή της πραγματικότητας. "Βασική προτεραιότητα, αναφέρεται στο μήνυμα, της πολιτικής υγείας και πρόνοιας του υπουργείου αποτελεί η αναβάθμιση τόσο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στην έγκυο γυναίκα, τη μητέρα και το παιδί, όσο και η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, με την υποστήριξη της μητέρας (παιδικοί σταθμοί, επιδόματα για πολύτεκνες οικογένειες, κέντρα οικογενειακού προγραμματισμού κλπ.)".

Οσον αφορά στη γενική βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης το γνωρίζουν όλοι οι εργαζόμενοι τι έχει κάνει η κυβέρνηση.

Τώρα όσον αφορά στους παιδικούς σταθμούς, αφού τους άφησαν να λειτουργούν με το μισό προσωπικό, τώρα τους μεταθέτουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μόνο στο Ιδρυμα Βρεφονηπιακών Σταθμών Αττικής - που φιλοξενεί τα παιδιά 4.000 οικογενειών - οι γονείς υποχρεώθηκαν να πληρώσουν τρομακτικές αυξήσεις στα τροφεία ανάλογα με το συνολικό τους εισόδημα. Από 7.500 έως 10.500 δραχμές που ήταν πέρσι τα τροφεία φέτος οι γονείς θα πληρώσουν από 13.000 έως 28.000 δραχμές το μήνα.

Για τα πολυτεκνικά επιδόματα, πέρα απ' τις περικοπές που έγιναν με τα εισοδηματικά κριτήρια, υπάρχουν και πολλές πολύτεκνες οικογένειες στις οποίες υπάρχει καθυστέρηση καταβολής των αναδρομικών επιδομάτων και τα ποσά ξεκινούν από 200.000 δραχμές και σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν τις 600.000 δραχμές. Μάλιστα σε Ερώτηση που κατέθεσαν πρόσφαταστη Βουλή, προς τους υπουργούς Υγείας - Πρόνοιας και Οικονομικών, οι βουλευτές του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας και Στ. Παναγιώτου,αναφέρονται τα εξής: Τα Χριστούγεννα του 1997 το υπουργείο Οικονομικών έκοψε τα αναδρομικά του 1997 από τα πολυτεκνικά επιδόματα 60.000 οικογενειών, ύψους 12,6 δισ. δραχμές. Το Φλεβάρη του 1998, για να πληρώσει τα χρήματα αυτά, έκοψε τα αναδρομικά του 1997 από άλλους 15.000 δικαιούχους, που έπρεπε να πάρουν τα χρήματα αυτά (περίπου 4,5 δισ. δραχμές) μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Φλεβάρη και τους πληροφόρησε ότι θα πάρουν τα αναδρομικά από 6 έως 15 Απρίλη.

Ο ΠΙΣ

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) σε ανακοίνωσή του επισημαίνει: "Στη χώρα μας, όπως και σ' όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο, η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας στον τομέα της υγείας, όπως και στη λειτουργία των υπηρεσιών υγείας, κάνουν εφικτό το στόχο και το δικαίωμα στην ασφαλή μητρότητα.Που, ωστόσο, απέχει ακόμα πολύ από το να έχει γίνει και καθολική πραγματικότητα. Κι αυτό συνιστά μια μεγάλη πρόκληση και για τους λειτουργούς της υγείας και για τα αρμόδια όργανα της πολιτείας και για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.Που έχουν την ευθύνη και τις δυνατότητες παρέμβασης, όχι μόνο θεραπευτικά, αλλά, κυρίως προληπτικά και ενημερωτικά, για τη διασφάλιση της εγκυμοσύνης και της μητρότητας.Ωστόσο, ασφαλής μητρότητα, στις μέρες μας δε σημαίνει απλώς εξασφάλισή της μόνο από πλευράς υγείας. Σημαίνει και κοινωνική μέριμνα και προστασία της. Σημαίνει ενεργοποίηση των νόμων υπέρ της μητρότητας που συχνά μένουν απλώς στα χαρτιά ή και καταστρατηγούνται βάναυσα. Σημαίνει μέτρα και θεσμούς που θα δίνουν πραγματικά στα νέα ζευγάρια τη δυνατότητα να κάνουν παιδιά χωρίς άγχη και ανασφάλειες".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ