Τρίτη 7 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στο ύψος των σημερινών απαιτήσεων

Αναφερόμενη στις απαιτήσεις των καιρών και τα καθήκοντα των κομμουνιστών, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε την ανάγκη να γίνουν πιο ικανοί οι κομμουνιστές στο να βοηθήσουν το λαό να ανακαλύψει τη δύναμή του.

Παραθέτουμε το σχετικό απόσπασμα:

Αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι, πιστεύω ότι δικαιολογημένα σήμερα εμείς οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, πρέπει πριν απ' όλα να αισθανόμαστε μεγάλη αυτοπεποίθηση. Αυτοπεποίθηση όχι μόνο γιατί πίσω μας υπάρχει μια πλούσια 80χρονη ιστορία, που ακόμα και όταν μιλήσεις με καλοπροαίρετο αντίπαλο, δύσκολα μπορεί να αμφισβητήσει την προσφορά του ΚΚΕ για τη λύση των προβλημάτων του λαού και της χώρας. Εχουμε όμως σήμερα πολύ μεγάλη αυτοπεποίθηση, κυρίως γιατί μέσα σε δύσκολους καιρούς, σε μια εποχή σύγχυσης και αμηχανίας, που ακόμα πολλοί το έβαλαν στα πόδια, εμείς όχι μόνο κρατήσαμε τις θέσεις και αρχές μας, αλλά κυρίως επιβεβαιωθήκαμε για ό,τι είπαμε στον ελληνικό λαό πως πρόκειται να συμβεί. Και αυτό όχι μόνο στις γενικές μας προβλέψεις αλλά και στις λεπτομέρειες. Και αυτό δικαιολογημένα πρέπει να κάνει τον κομμουνιστή και την κομμουνίστρια, τον Κνίτη και την Κνίτισσα να αισθάνεται μια αυτοπεποίθηση, γιατί δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να πέφτεις έξω σε αυτά που προβλέπεις. Σε σύγκριση με όλα τα άλλα κόμματα, τα οποία άλλα έλεγαν στο λαό πριν λίγα χρόνια, την περίοδο '89, '90 και '91, ότι μπήκαμε σε περίοδο κοσμογονικών αλλαγών, σε μεγάλες προκλήσεις υπέρ των λαών, ότι τώρα πια ο ψυχρός πόλεμος έβαλε τέλος, ότι η ειρήνη, η συνεννόηση και η συναίνεση θα πρυτανεύσουν. Τίποτε από αυτά δε έγινε.

Βέβαια η αυτοπεποίθηση δε φτάνει. Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες εμείς οι κομμουνιστές έχουμε αυξημένες ευθύνες, που κυρίως πρέπει να κατακτήσουμε, Οχι μόνο τη μέγιστη αγωνιστικότητα, που δεν πρέπει να έχει όρια, ούτε και την αυτοθυσία. Αλλά πρέπει να αποκτήσουμε μια μεγαλύτερη ικανότητα στις σημερινές συνθήκες, να βοηθήσουμε να υπάρξει μια βαθύτερη αφύπνιση στην εργατική τάξη και το λαό γενικότερα. Να υπάρξει συσπείρωση, οργάνωση και κυρίως να αναπτυχθεί η ικανότητα μέσα στον ελληνικό λαό, όχι απλώς να αντισταθεί στην καταιγίδα και τη λαίλαπα των μέτρων που δέχεται, αλλά κυρίως να αντεπιτεθεί και να ανοίξει δρόμους για ουσιαστικές και βαθιές αλλαγές στην ελληνική κοινωνία, που αναμφισβήτητα θα φέρουν μηνύματα και θα έχουν συνέπειες και σε όλη την Ευρώπη.

Πρέπει λοιπόν να κατακτήσουμε τη μεγαλύτερη ικανότητα. Και όταν λέω ικανότητα, εμείς δεν την εννοούμε με τα εξωτερικά στοιχεία που συνήθως ακούμε, δηλαδή ικανότητα στη ρητορεία, όχι ότι αυτό είναι κακό. Δε μιλάμε για μια ικανότητα με τα συνηθισμένα μέσα, μιλάμε για μια ικανότητα να βοηθήσεις το λαό να δει βαθύτερα τα ζητήματα, να ανακαλύψει τη δύναμή του.

Η μεγάλη προσφορά του ΚΚΕ δεν είναι ότι συμβάλλει να στρατευτούν κάποιοι κομμουνιστές και κομμουνίστριες στους αγώνες, αυτό θα έλεγα είναι σχετικά εύκολο, αν και πιο σύνθετο στην εποχή μας.

Η μεγάλη του προσφορά είναι ότι καλεί το λαό να πάρει την τύχη του στα χέρια του και να οργανώσει τη μάχη. Αυτή την ικανότητα, πρέπει ακόμα να κάνουμε δουλιά, για να την αποκτήσουμε. Εχουμε κάνει προόδους, είμαστε καλύτεροι από προηγούμενα χρόνια, αλλά χρειάζεται ταχύτατα, όσο πιο γρήγορα γίνεται, να φτάσουμε στο ύψος των σημερινών απαιτήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ