ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Απρίλη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΠΕΡΝΣ
Αμερικανικότεροι των Αμερικανών

Ο υπουργός Εξωτερικών και ο υπουργός Τύπου νομιμοποιούν τη συμπεριφορά του πρεσβευτή των ΗΠΑ

Με περισσή υποτέλεια η κυβέρνηση, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου και του υπουργού Τύπου Δ. Ρέππα έσπευσε χτες να υποστηρίξει και να νομιμοποιήσει το ρόλο και τη συμπεριφορά του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα Ν. Μπερνς.Μάλιστα οι δύο υπουργοί, εμφανιζόμενοι αμερικανότεροι των Αμερικανών, παρομοίασαν αυτή τη δραστηριότητα του Ν. Μπερνς με τη δραστηριότητα που αναπτύσσει στις ΗΠΑ ο... Ελληνας πρεσβευτής. Για όλα αυτά, βέβαια, και για την υποστήριξη που του παρέχει η κυβέρνηση ο Ν. Μπερνς, με χτεσινές του δηλώσεις είπε ότι είναι πολύ ευχαριστημένος. Ο Κλίντον, είπε, με έστειλε να κάνω τη δουλιά μου και την κάνω εποικοδομητικά με την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χτες ο υπουργός Εξωτερικών, κλήθηκε να σχολιάσει το φραστικό επεισόδιο που σημειώθηκε προχτές στη Βουλή, μεταξύ του προέδρου του Κοινοβουλίου Απ. Κακλαμάνη και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου,με αφορμή Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕΟρ. Κολοζώφ για την προκλητική συμπεριφορά του Ν. Μπερνς.

Ούτε λίγο ούτε πολύ ο Θ. Πάγκαλος παραδέχτηκε ότι ο Αμερικανός πρεσβευτής ενεργεί σαν ανθύπατος των ΗΠΑ επί του ελληνικού εδάφους. Μάλιστα, τους ισχυρισμούς του υποστήριξε με αστεία επιχειρήματα. Παρομοίασε τη συμπεριφορά του Ν. Μπερνς με αυτή των Ελλήνων πρέσβεων σε άλλες χώρες. "Ο Ελληνας πρέσβης, είπε, στην Αμερική ή στην Αυστραλία, ή στη Γερμανία είναι ένα είδος νομάρχη. Πάει σε συνεστιάσεις, πάει σε εκδηλώσεις, πάει σε παρελάσεις".Το παράδειγμα βέβαια είναι ατυχές, οι εκδηλώσεις που επικαλέστηκε αφορούν Ελληνες μετανάστες στις χώρες αυτές και όπως είναι γνωστό κανένας Ελληνας πρεσβευτής δεν έχει διανοηθεί να προβεί σε υποδείξεις για την πολιτική που πρέπει να ασκήσουν οι χώρες αυτές, ενώ ο Ν. Μπερνς συμπεριφέρεται σαν υπερκυβερνήτης.

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών μόνο που δεν ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρεσβευτή, καθώς, όπως είπε, το υπουργείο του "παρακολουθεί με πολύ ενδιαφέρον τη διάθεση που δείχνει να γνωρίσει την ελληνική κοινωνία και να γίνει γνωστός από αυτήν".Για να προσθέσει: "Δε μας έχει ενοχλήσει". Μάλιστα τον προέτρεψε να συνεχίσει. "Δεν ξέρω, είπε ο Θ. Πάγκαλος, αν είναι και συμφέρον για τα εθνικά θέματα να έχουμε έναν πρέσβη στην Ελλάδα, ο οποίος μένει σε καθαρά γραφειοκρατικά πλαίσια, είναι κλεισμένος στην πρεσβεία, ενημερώνεται μόνο από τους υπαλλήλους τους και από τους παρατρεχάμενους των πρεσβειών".

Οσον αφορά τον πρόεδρο της Βουλής, ο Θ. Πάγκαλος είπε ότι δεν επιτρέπεται να παρεμβαίνει στην ουσία των συζητήσεων. "Αν θέλει, πρόσθεσε, να μιλήσει ως βουλευτής, πρέπει να κατέβει από το βήμα". Επίσης σημείωσε ότι "είναι το πρώτο φαινόμενο, όπου ο πρόεδρος της Βουλής παρεμβαίνει εις βάρος της κυβέρνησης, παραβιάζοντας τον κανονισμό και υπέρ επερωτώντος βουλευτού".Ο υπουργός Εξωτερικών παρείχε πλήρη κάλυψη στον αναπληρωτή του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος στην προχτεσινή συζήτηση αποχώρησε από τη Βουλή, όταν ο Απ. Κακλαμάνης χαρακτήρισε τον Ν. Μπερνς ανθύπατο και ζήτησε από το υπουργείο Εξωτερικών να τον μαζέψει.

Κατά τ' άλλα ο Θ. Πάγκαλος απέδωσε τις αντιδράσεις στο "κακό παρελθόν με τον Αμερικανό πρέσβη",ο οποίος "πράγματι στην Ελλάδα έχει ένα ιστορικό παρελθόν βεβαρημένο". Τότε, όμως, είπε υπήρχαν "άλλοι πρέσβεις" και προέτρεψε να μη "λειτουργούμε συμπλεγματικά", αφού "δεν είμαστε πλέον σε σχέση εξάρτησης από τις Ηνωμένες Πολιτείες που δεν μπορούν να μας επιβάλουν την πολιτική τους". Δεν παράλειψε να πει ότι η Αμερική "είναι μια μεγάλη σύμμαχος χώρα για την Ελλάδα, δεν είναι ούτε αντίπαλος, ούτε κηδεμονεύουσα αρχή, ούτε άρχων ώστε να μας κατσαπιάζει".

Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας παρείχε πλήρη κάλυψη στην ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο, όπως είπε, "χειρίζεται τα θέματα αυτά με επιτυχή τρόπο". Ενώ, όσον αφορά τις απόψεις του προέδρου της Βουλής απέφυγε να τις σχολιάσει με το αιτιολογικό ότι δε σχολιάζει τις τοποθετήσεις ενός πολιτειακού παράγοντα. Οσο για τον Ν. Μπερνς είπε ότι προωθεί τα συμφέροντα της χώρας του, κινούμενος στα πλαίσια του νόμου και του Συντάγματος της χώρας μας. Για τον Γ. Παπανδρέου είπε ότι ασκεί με απόλυτη επιτυχία τα καθήκοντά του και έχει την πλήρη εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού και με την τοποθέτησή του "εξέθεσε την πολιτική της κυβέρνησης".

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΖΟΓΑΝΗ - ΚΑΡΑΝΤΑΓΙ
Ενα βήμα μετά τη Μαδρίτη

Ο Θ. Πάγκαλος αναφέρει ότι τα ΜΟΕ για το Αιγαίο έχουν προχωρήσει

Ενα ακόμα βήμα σε εφαρμογή της συμφωνίας της Μαδρίτης για ελληνοτουρκική προσέγγιση μέσω των ΝΑΤΟικών θεσμών και για έναρξη ενός "σημαδεμένου" από τους Αμερικάνους ελληνοτουρκικού διαλόγου, αποτέλεσε η προχτεσινή συνάντηση του αρχηγών ΓΕΕΘΑ Ελλάδας και Τουρκίας, Αθ. Τζογάνη και Ισμ. Καρανταγί, η οποία έγινε στη Βουλιαγμένη στο περιθώριο της Συνόδου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων Χωρών της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος ήρθε με χτεσινή συνέντευξη Τύπου να επιβεβαιώσει τα όσα διαψεύδονταν αρχικά, ότι στην ουσία πρόκειται για έναρξη ενός στρατιωτικού διαλόγου Ελλάδας και Τουρκίας για εφαρμογή των αμερικανόπνευστων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, τα γνωστά ΜΟΕ με τα οποία καθιερώνεται ελληνοτουρκική συγκυριαρχία στο Αιγαίο υπό την επικυριαρχία των Αμερικανών.

"Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, είπε, έχουν πολύ προχωρήσει, η συζήτηση δηλαδή έχει πολύ προχωρήσει. Είμαστε πια στο σημείο που πρέπει να ληφθούν αποφάσεις. Εάν η τουρκική πλευρά δεν προσπαθήσει να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα που να αφορούν άλλα ζητήματα, όχι δηλαδή αυτά καθ' εαυτά τα συγκεκριμένα πρακτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά ζητήματα που καθορίζουν κυριαρχία π.χ. Είναι γνωστό ότι υπάρχει αυτός ο πειρασμός από την πλευρά την τουρκική. Εάν δε γίνει αυτό μπορούμε να καταλήξουμε σε μια σειρά από μέτρα που θα είναι βοηθητικά του κλίματος ανάμεσα στις δύο χώρες". Στο σημείο αυτό ο Θ. Πάγκαλος ανέφερε ως παράδειγμα την επέκταση του μορατόριουμ των ασκήσεων στο Αιγαίο από δύο μήνες σε τέσσερις.

Πάντως και ο Τούρκος αρχηγός ΓΕΕΘΑ δήλωσε χτες από την πλευρά του ότι στη συνάντηση με τον πτέραρχο Τζογάνη έκαναν ανταλλαγή απόψεων για στρατιωτικά θέματα και ότι και οι δυο πλευρές εκφράζονται θετικά για τέτοιες συναντήσεις που θα προκύψουν στο μέλλον. Και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι "όλα τα θέματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα μπορέσουν να λυθούν και πρέπει να λυθούν με το δρόμο των αμοιβαίων συναντήσεων".

Οσον αφορά αυτή καθ' αυτή τη σύνοδο των αρχηγών ΓΕΕΘΑ της ΔΕΕ, που είναι προπαρασκευαστική της συνόδου των υπουργών Αμυνας που θα γίνει τον επόμενο μήνα στη Ρόδο, ασχολήθηκε ιδιαίτερα με "την αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της ΔΕΕ και την ενδυνάμωση των σχέσεων της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ".Γεγονός που δείχνει ότι βασική προτεραιότητα της ΔΕΕ, ως ευρωπαϊκός πυλώνας του ΝΑΤΟ, είναι η επιτάχυνση της συγκρότησης των δυνάμεων ταχείας επέμβασης.

Σκυλοπαρέες...

"Αύγουστο μήνα βράδυ στις 10, ο κ. Νάιλς έρχεται εσπευσμένα, γιατί δε θυμάμαι τι είχε γίνει. Και επειδή μου είπε ότι έχω φέρει το σκύλο μου, γιατί δεν είχα κανέναν στο σπίτι μαζί μου και για να μη μείνει κλειδωμένος μέσα στο αυτοκίνητο και ουρλιάζει, σας πειράζει που τον έδωσα στον θυρωρό του υπουργείου και τον κρατάει έξω; Εγώ, γνωστός λάτρης πάσης φύσεως σκύλων, έχω δύο - τρεις ήδη, είπα, μόλις άκουσα σκύλος, του είπα φέρ' τον επάνω.

Τον έφερε τον σκύλο, ο σκύλος μπήκε εκεί πέρα, ξάπλωσε πάνω από τα πόδια μου και τον εχάιδευα και περνάγαμε όλοι πολύ ωραία και οι δύο μας και ο σκύλος. Ούτε το χαλί κατούρησε, ούτε τον έφερε μέσα. Μετά διάβασα στις εφημερίδες ότι ο Νάιλς έφερε το σκύλο του και αυτό δείχνει την περιφρόνηση που έχει προς το υπουργείο και κατούρησε το χαλί του γραφείου και σαχλαμάρες.

Οπως ξέρετε τα σκυλιά δεν κατουράνε τα χαλιά του γραφείου. Πρέπει να μην έχεις ιδέα από σκυλιά για να νομίζεις ότι ένα σκυλί κάποιας ηλικίας ή κάποιου κύρους και περιωπής θα κατουρήσει ένα χαλί. Δεν υπάρχει καμία τέτοια ιστορία. Απλώς τότε, να μην με καταγγείλετε γιατί κάνω παρέα με σκύλους, αλλά σας διαβεβαιώ ότι τους προτιμώ από ορισμένους ανθρώπους τους οποίους έχω γνωρίσει".

Τα παραπάνω είναι απομαγνητοφωνημένο απόσπασμα από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου. Το δημοσιεύουμε χωρίς σχόλια για να μην... αλλοιώσουμε το ύφος και το ήθος της διπλωματίας που ασκεί ο εν λόγω υπουργός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ