Τετάρτη 8 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΠΕΡΝΣ
Αμερικανικότεροι των Αμερικανών

Ο υπουργός Εξωτερικών και ο υπουργός Τύπου νομιμοποιούν τη συμπεριφορά του πρεσβευτή των ΗΠΑ

Με περισσή υποτέλεια η κυβέρνηση, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου και του υπουργού Τύπου Δ. Ρέππα έσπευσε χτες να υποστηρίξει και να νομιμοποιήσει το ρόλο και τη συμπεριφορά του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα Ν. Μπερνς.Μάλιστα οι δύο υπουργοί, εμφανιζόμενοι αμερικανότεροι των Αμερικανών, παρομοίασαν αυτή τη δραστηριότητα του Ν. Μπερνς με τη δραστηριότητα που αναπτύσσει στις ΗΠΑ ο... Ελληνας πρεσβευτής. Για όλα αυτά, βέβαια, και για την υποστήριξη που του παρέχει η κυβέρνηση ο Ν. Μπερνς, με χτεσινές του δηλώσεις είπε ότι είναι πολύ ευχαριστημένος. Ο Κλίντον, είπε, με έστειλε να κάνω τη δουλιά μου και την κάνω εποικοδομητικά με την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χτες ο υπουργός Εξωτερικών, κλήθηκε να σχολιάσει το φραστικό επεισόδιο που σημειώθηκε προχτές στη Βουλή, μεταξύ του προέδρου του Κοινοβουλίου Απ. Κακλαμάνη και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου,με αφορμή Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕΟρ. Κολοζώφ για την προκλητική συμπεριφορά του Ν. Μπερνς.

Ούτε λίγο ούτε πολύ ο Θ. Πάγκαλος παραδέχτηκε ότι ο Αμερικανός πρεσβευτής ενεργεί σαν ανθύπατος των ΗΠΑ επί του ελληνικού εδάφους. Μάλιστα, τους ισχυρισμούς του υποστήριξε με αστεία επιχειρήματα. Παρομοίασε τη συμπεριφορά του Ν. Μπερνς με αυτή των Ελλήνων πρέσβεων σε άλλες χώρες. "Ο Ελληνας πρέσβης, είπε, στην Αμερική ή στην Αυστραλία, ή στη Γερμανία είναι ένα είδος νομάρχη. Πάει σε συνεστιάσεις, πάει σε εκδηλώσεις, πάει σε παρελάσεις".Το παράδειγμα βέβαια είναι ατυχές, οι εκδηλώσεις που επικαλέστηκε αφορούν Ελληνες μετανάστες στις χώρες αυτές και όπως είναι γνωστό κανένας Ελληνας πρεσβευτής δεν έχει διανοηθεί να προβεί σε υποδείξεις για την πολιτική που πρέπει να ασκήσουν οι χώρες αυτές, ενώ ο Ν. Μπερνς συμπεριφέρεται σαν υπερκυβερνήτης.

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών μόνο που δεν ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρεσβευτή, καθώς, όπως είπε, το υπουργείο του "παρακολουθεί με πολύ ενδιαφέρον τη διάθεση που δείχνει να γνωρίσει την ελληνική κοινωνία και να γίνει γνωστός από αυτήν".Για να προσθέσει: "Δε μας έχει ενοχλήσει". Μάλιστα τον προέτρεψε να συνεχίσει. "Δεν ξέρω, είπε ο Θ. Πάγκαλος, αν είναι και συμφέρον για τα εθνικά θέματα να έχουμε έναν πρέσβη στην Ελλάδα, ο οποίος μένει σε καθαρά γραφειοκρατικά πλαίσια, είναι κλεισμένος στην πρεσβεία, ενημερώνεται μόνο από τους υπαλλήλους τους και από τους παρατρεχάμενους των πρεσβειών".

Οσον αφορά τον πρόεδρο της Βουλής, ο Θ. Πάγκαλος είπε ότι δεν επιτρέπεται να παρεμβαίνει στην ουσία των συζητήσεων. "Αν θέλει, πρόσθεσε, να μιλήσει ως βουλευτής, πρέπει να κατέβει από το βήμα". Επίσης σημείωσε ότι "είναι το πρώτο φαινόμενο, όπου ο πρόεδρος της Βουλής παρεμβαίνει εις βάρος της κυβέρνησης, παραβιάζοντας τον κανονισμό και υπέρ επερωτώντος βουλευτού".Ο υπουργός Εξωτερικών παρείχε πλήρη κάλυψη στον αναπληρωτή του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος στην προχτεσινή συζήτηση αποχώρησε από τη Βουλή, όταν ο Απ. Κακλαμάνης χαρακτήρισε τον Ν. Μπερνς ανθύπατο και ζήτησε από το υπουργείο Εξωτερικών να τον μαζέψει.

Κατά τ' άλλα ο Θ. Πάγκαλος απέδωσε τις αντιδράσεις στο "κακό παρελθόν με τον Αμερικανό πρέσβη",ο οποίος "πράγματι στην Ελλάδα έχει ένα ιστορικό παρελθόν βεβαρημένο". Τότε, όμως, είπε υπήρχαν "άλλοι πρέσβεις" και προέτρεψε να μη "λειτουργούμε συμπλεγματικά", αφού "δεν είμαστε πλέον σε σχέση εξάρτησης από τις Ηνωμένες Πολιτείες που δεν μπορούν να μας επιβάλουν την πολιτική τους". Δεν παράλειψε να πει ότι η Αμερική "είναι μια μεγάλη σύμμαχος χώρα για την Ελλάδα, δεν είναι ούτε αντίπαλος, ούτε κηδεμονεύουσα αρχή, ούτε άρχων ώστε να μας κατσαπιάζει".

Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας παρείχε πλήρη κάλυψη στην ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο, όπως είπε, "χειρίζεται τα θέματα αυτά με επιτυχή τρόπο". Ενώ, όσον αφορά τις απόψεις του προέδρου της Βουλής απέφυγε να τις σχολιάσει με το αιτιολογικό ότι δε σχολιάζει τις τοποθετήσεις ενός πολιτειακού παράγοντα. Οσο για τον Ν. Μπερνς είπε ότι προωθεί τα συμφέροντα της χώρας του, κινούμενος στα πλαίσια του νόμου και του Συντάγματος της χώρας μας. Για τον Γ. Παπανδρέου είπε ότι ασκεί με απόλυτη επιτυχία τα καθήκοντά του και έχει την πλήρη εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού και με την τοποθέτησή του "εξέθεσε την πολιτική της κυβέρνησης".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ