Τετάρτη 8 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Σύγκρουση με τις επιλογές των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού

Σε μεγάλη συγκέντρωση στο Βύρωνα μίλησε την περασμένη Δευτέρα το βράδυ η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε μεγάλη συγκέντρωση, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Βύρωνα "Λουίζα", μίλησε την περασμένη Δευτέρα το βράδυ η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.Αναφερόμενη στις διαφοροποιήσεις που παρουσιάζονται από στελέχη των άλλων κομμάτων, αλλά και στις διεργασίες που συντελούνται στις συνειδήσεις του λαού, τόνισε:

"Ο απλός άνθρωπος, αυτός που θέλει βαθιές αλλαγές, αυτός που δε θέλει να σκύψει το κεφάλι, πρέπει να βγάλει το σωστό, βαθύ, πολιτικό συμπέρασμα. Η δυσαρέσκεια καλή είναι. Οι διαφοροποιήσεις από τα άλλα κόμματα καλές είναι. Δε φτάνουν. Πρέπει να πεις "γύρω από ποιους στόχους θα παλέψω, με ποιο τρόπο". Γιατί μπορεί όλη αυτή η δυσφορία και η δυσαρέσκεια και οι διεργασίες που γίνονται στον κόσμο να πάνε χαμένες.

Πραγματικά, έχουμε διεργασίες στη συνείδηση του λαού. Υπάρχει κόσμος που προβληματίζεται, υπάρχει κόσμος που θέλει να μας προσεγγίσει. Βεβαίως, κυριαρχεί και η αντίληψη "να λύσω τα προβλήματά του με όσο γίνεται πιο ανώδυνο τρόπο, χωρίς ρήξεις, χωρίς συγκρούσεις, χωρίς μετωπικές αναμετρήσεις". Μακάρι να μπορούσαμε, ας μας πει κανείς τη συνταγή να το κάνουμε κι εμείς, αλλά δεν υπάρχει τέτοιος τρόπος. Ομως, γίνονται διεργασίες. Κι είναι ακριβώς η ώρα να ρίξουμε το σπόρο της δικής μας πολιτικής πρότασης και κυρίως με τις ενέργειές μας να διευκολύνουμε ν' αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά.

Εχουμε, λοιπόν, αρκετές διεργασίες. Πρέπει, από τη μια, να ενισχύσουμε αυτές τις διεργασίες και, από την άλλη, να προφυλαχτούμε από τα αναχώματα. Το κίνημα έχει μεγάλη πείρα. Οταν φουντώνει το κίνημα, απελευθερώνονται δυνατότητες, αλλά την ίδια ώρα - ο αντίπαλος μάλιστα είναι και πολύ έμπειρος - δημιουργούνται και εγκλωβισμοί. Εννοώ τα αναχώματα, που ο αντίπαλος σού βάζει μεθοδικά. Γιατί μέσα στη συνείδηση του λαού υπάρχουν σκαλοπατάκια. Ο λαός δεν πρόκειται να προσχωρήσει στη δική μας άποψη απ' τη μια μέρα στην άλλη. Θα έρχεται σιγά - σιγά, σταδιακά. Υπάρχουν και τα αναχώματα τα αντικειμενικά. Μιλάμε, όμως, για τα αναχώματα - παγίδες, που σου στήνουν οι άλλοι".

Ο,τι εμπόδιο βάζεις στην ευρωπαϊκή ενοποίηση είναι για καλό

Σχολιάζοντας το "ΠΑΡΩΝ", που αποφάσισε για τη Συνθήκη του Αμστερνταμ ο ΣΥΝ, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε:

"Ο ΣΥΝ λέει "παρών". Λέει "είπα το "παρών", γιατί είμαι με την ευρωπαϊκή ενοποίηση, αλλά τη θέλω με κοινωνικό πρόσωπο. Γιατί αν πω όχι στην ευρωπαϊκή ενοποίηση, τη δυσκολεύω". Μα, εμείς θέλουμε να παρεμποδίσουμε την ευρωπαϊκή ενοποίηση των καπιταλιστών. Δηλαδή, θέλουμε να τη βοηθήσουμε να γίνει; Το αντίθετο, ό,τι εμπόδιο της βάζεις, για καλό είναι.

Η θέση αυτή του ΣΥΝ, η οποία είναι άσφαιρη, κάνει διπλή ζημιά. Γιατί αποπροσανατολίζει, μπερδεύει το λαό. Γιατί σήμερα δεν είναι η εποχή της μικρής αντίστασης, της φραστικής αντίστασης, της απλής διαμαρτυρίας.Ο λαός πρέπει να αποκτήσει σαφή στόχο. Και πρέπει να συγκρουστεί με τις επιλογές των μονοπωλίων και τις επιλογές του ιμπεριαλισμού. Εμείς θέλουμε την ταξική, λαϊκή ενοποίηση των κινημάτων της Ευρώπης. Των πολιτικών δυνάμεων που παλεύουν για μια διαφορετική Ευρώπη".

Μιλάμε στη συνείδηση των ανθρώπων

Αναφερόμενη στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε:

"Αυτό που θέλει η κυβέρνηση είναι οι εκλογές να σημάνουν τη θέληση του ελληνικού λαού να μπει η Ελλάδα στην πρώτη ταχύτητα της ΟΝΕ, δηλαδή οι καπιταλιστές να διεκδικήσουν καλύτερη θέση μέσα στην ΕΕ. Κι ακριβώς μ' αυτό το σύνθημα θα πάνε να δώσουν τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές. Εμείς λέμε ότι αλίμονο αν τη Δευτέρα των εκλογών γίνει ένας απολογισμός και οι κυβερνητικοί δήμαρχοι και νομάρχες είναι οι ίδιοι, ή είναι και λίγοι παραπάνω. Την άλλη μέρα θα τσακίσει το λαό η κυβέρνηση. Μόνο μετρώντας τις σημαίες.

Εμάς δε μας ενδιαφέρει μόνο να έχουμε λιγότερους δημάρχους και νομάρχες - κυβερνητικούς υπαλλήλους. Θέλουμε να έχουμε πολύ λιγότερους, που υποστηρίζουν αυτή τη φιλελεύθερη πολιτική. Και με αυτή την έννοια, όχι απλώς θα πάει χαμένη η ψήφος, αλλά θα είναι χερούλι στην κυβέρνηση, αν στηριχτούν ψηφοδέλτια που στηρίζει η ΝΔ, ή ψηφοδέλτια της κεντροαριστεράς αγυρτείας, ή ψηφοδέλτια που στηρίζει ο ΣΥΝ.Διότι την άλλη μέρα θα μετράει ο καθένας τα λάφυρά του, αλλά με την πολιτική που μετατρέπει τους δήμους και τις νομαρχίες σε τμήματα του κρατικού μηχανισμού και των ιδιωτικοποιήσεων δε θα έχουν αντίρρηση. Δε βλέπετε τώρα; Πρόεδρος στην ΚΕΔΚΕ ο δήμαρχος της ΝΔ κι ήταν ο πιο ΠΑΣΟΚ απ' τους ΠΑΣΟΚ.

Εμείς δε θέλουμε απλώς λιγότερους πράσινους - ας το πω έτσι - δημάρχους. Δεν είμαστε αντιΠΑΣΟΚ, στενά. Θέλουμε πολύ λιγότερους της νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Ποιο θα είναι το θετικό βήμα στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές: Να διαμορφωθούν πλατιά αγωνιστικά ψηφοδέλτια συνεργασίας κομμουνιστών και άλλων ανθρώπων, ανεξάρτητα αν τους έχουν την ταμπέλα του νεοδημοκράτη, του ΠΑΣΟΚ ή του Συνασπισμένου, ανθρώπων, όμως, που συσπειρώνονται και συγκρούονται μ' αυτές τις επίσημες επιλογές. Μπορεί στα άλλα ζητήματα να μην είναι διατεθειμένοι να κάνουν σύγκρουση εφ' όλης της ύλης, και για το ΝΑΤΟ και για όλα. Αλλά στον τομέα αυτό πρέπει να συγκροτηθούν τέτοια ψηφοδέλτια να αναδειχτούν στη μάχη των εκλογών δήμαρχοι, νομάρχες, ή περισσότεροι σύμβουλοι που εκφράζουν τη συσπείρωση σύγκρουσης με τις επιλογές του μεγάλου κεφαλαίου στο χώρο της ΤΑ. Γιατί το μεγάλο κεφάλαιο έχει μπει βαθιά σ' αυτόν τον τομέα και θα μπει πιο βαθιά τα επόμενα χρόνια.

Οι δημοτικές και οι νομαρχιακές εκλογές είναι μια μεγάλη ευκαιρία. Το πρώτο που θα κριθεί είναι η συσπείρωση δυνάμεων και το δεύτερο, βέβαια, και τα αποτελέσματά τους. Ξέρω τι γίνεται στο Βύρωνα, εδώ παίζονται πολλά παιχνίδια. Πρέπει να ξέρετε, μεταξύ τους, το ΠΑΣΟΚ κι ο ΣΥΝ, τσακώνονται πώς θα μοιράσουν τις καρέκλες, αλλά έχουν και ιδιαίτερους στόχους: Βύρωνας, Πετρούπολη, Ελληνικό, και όπου είναι υποψήφιος που στηρίχτηκε από το ΚΚΕ, κομμουνιστής, εκεί προσπαθούν να κάνουν τέτοιες συμμαχίες που να βγάλουν από τη μέση τους κομμουνιστές. Και καλά, το ΠΑΣΟΚ το καταλαβαίνουμε. Αλλά είναι δυνατό να υπάρχουν άνθρωποι που να θεωρούν τον εαυτό τους αριστερό και να ενδιαφέρονται όσο γίνεται να είναι λιγότεροι κομμουνιστές; Κι όμως, είναι. Γιατί είμαστε ενοχλητικοί. Μιλάμε στη συνείδηση των ανθρώπων. Επηρεάζουμε και τον κόσμο του ΣΥΝ. Αν έκαναν δημοψήφισμα στον κόσμο του ΣΥΝ, μπορεί να έβγαινε και ΟΧΙ στην ΕΕ".

Διάλογος ανάμεσα στους λαούς, γροθιά στους ιμπεριαλιστές

Αναφερόμενη, τέλος, στην κατάσταση που σήμερα επικρατεί στα Βαλκάνια, τόνισε:

"Ποιος δεν καταλαβαίνει σήμερα, γιατί ανοίγουν πληγές στα Βαλκάνια; Η κυβέρνηση λέει ότι φταίει το σοσιαλιστικό παρελθόν. Το λέει και η ΝΔ. Τώρα γιατί 40 - 50 χρόνια σοσιαλισμού δεν υπήρχαν αυτές οι συγκρούσεις; Γιατί αυτές οι συγκρούσεις δεν αντιμετωπίζονται κατασταλτικά, βγαίνουν στην επιφάνεια. Λοιπόν, γι' αυτούς φταίει ο σοσιαλισμός και είναι η δυσκολία να εφαρμοστεί ο καπιταλισμός. Ο ΣΥΝ λέει τα ίδια και την ίδια ώρα συγκεντρώνει την προσοχή του, στο ποιος φταίει, στη Σερβία. Η Σερβία δεν έχει σχέση με τη Σερβία που ενδεχόμενα θέλαμε να είναι. Είναι, όμως, η μοναδική χώρα σήμερα η νέα Γιουγκοσλαβία, η οποία δεν έχει βάλει ζήτημα να μπει στο ΝΑΤΟ. Παρά το γεγονός ότι πού και πού τα βρίσκει και υποκύπτει στους Αμερικανούς, διατηρεί αντιστάσεις. Και όλοι έχουν πέσει πάνω στη Σερβία και θέλουν να προχωρήσουν στην παραπέρα διάλυση. Στα Βαλκάνια γίνεται, όχι απλώς παζάρι, σκοτωμός, ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη Γερμανία ποιος θα πάρει τι. Και χρησιμοποιούνται οι λαοί σ' αυτό το παιχνίδι. Αλλάζουν σύνορα.

Εμείς προειδοποιούμε: Η κατάσταση στα Βαλκάνια δεν έχει κλείσει. Θα μεταφερθεί στο νότο και θα έχουμε προβλήματα σε όλα τα βόρεια σύνορα της χώρας μας. Και μη μας πουν ότι κινδυνολογούμε. Στην Αλβανία υπάρχει το όραμα της Μεγάλης Αλβανίας από τις περισσότερες πολιτικές δυνάμεις. Το όραμα της Μεγάλης Αλβανίας ξέρετε τι θα δημιουργήσει; Θα έχει αλυσιδωτές επιδράσεις, όχι μόνο στο Αιγαίο, που ήδη το έχουν διχοτομήσει, αλλά στη Θράκη. Θα υπάρχουν προβλήματα με την ηγεσία της Βουλγαρίας. Τι λένε οι άλλες δυνάμεις; Συνεννόηση και διάλογος. Εμείς λέμε συνεννόηση και διάλογος ανάμεσα στους λαούς και γροθιά στους ιμπεριαλιστές. Η πολιτική πρόταση του Κόμματος είναι γνωστή: Πέρα από τη διαδικασία συγκρότησης του Μετώπου, εμείς δεν έχουμε να προτείνουμε τίποτε άλλο. Ομως, αυτή η διαδικασία συγκρότησης του Μετώπου είναι μια διαδικασία καθημερινή".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ