Τετάρτη 8 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΖΟΓΑΝΗ - ΚΑΡΑΝΤΑΓΙ
Ενα βήμα μετά τη Μαδρίτη

Ο Θ. Πάγκαλος αναφέρει ότι τα ΜΟΕ για το Αιγαίο έχουν προχωρήσει

Ενα ακόμα βήμα σε εφαρμογή της συμφωνίας της Μαδρίτης για ελληνοτουρκική προσέγγιση μέσω των ΝΑΤΟικών θεσμών και για έναρξη ενός "σημαδεμένου" από τους Αμερικάνους ελληνοτουρκικού διαλόγου, αποτέλεσε η προχτεσινή συνάντηση του αρχηγών ΓΕΕΘΑ Ελλάδας και Τουρκίας, Αθ. Τζογάνη και Ισμ. Καρανταγί, η οποία έγινε στη Βουλιαγμένη στο περιθώριο της Συνόδου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων Χωρών της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος ήρθε με χτεσινή συνέντευξη Τύπου να επιβεβαιώσει τα όσα διαψεύδονταν αρχικά, ότι στην ουσία πρόκειται για έναρξη ενός στρατιωτικού διαλόγου Ελλάδας και Τουρκίας για εφαρμογή των αμερικανόπνευστων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, τα γνωστά ΜΟΕ με τα οποία καθιερώνεται ελληνοτουρκική συγκυριαρχία στο Αιγαίο υπό την επικυριαρχία των Αμερικανών.

"Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, είπε, έχουν πολύ προχωρήσει, η συζήτηση δηλαδή έχει πολύ προχωρήσει. Είμαστε πια στο σημείο που πρέπει να ληφθούν αποφάσεις. Εάν η τουρκική πλευρά δεν προσπαθήσει να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα που να αφορούν άλλα ζητήματα, όχι δηλαδή αυτά καθ' εαυτά τα συγκεκριμένα πρακτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά ζητήματα που καθορίζουν κυριαρχία π.χ. Είναι γνωστό ότι υπάρχει αυτός ο πειρασμός από την πλευρά την τουρκική. Εάν δε γίνει αυτό μπορούμε να καταλήξουμε σε μια σειρά από μέτρα που θα είναι βοηθητικά του κλίματος ανάμεσα στις δύο χώρες". Στο σημείο αυτό ο Θ. Πάγκαλος ανέφερε ως παράδειγμα την επέκταση του μορατόριουμ των ασκήσεων στο Αιγαίο από δύο μήνες σε τέσσερις.

Πάντως και ο Τούρκος αρχηγός ΓΕΕΘΑ δήλωσε χτες από την πλευρά του ότι στη συνάντηση με τον πτέραρχο Τζογάνη έκαναν ανταλλαγή απόψεων για στρατιωτικά θέματα και ότι και οι δυο πλευρές εκφράζονται θετικά για τέτοιες συναντήσεις που θα προκύψουν στο μέλλον. Και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι "όλα τα θέματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα μπορέσουν να λυθούν και πρέπει να λυθούν με το δρόμο των αμοιβαίων συναντήσεων".

Οσον αφορά αυτή καθ' αυτή τη σύνοδο των αρχηγών ΓΕΕΘΑ της ΔΕΕ, που είναι προπαρασκευαστική της συνόδου των υπουργών Αμυνας που θα γίνει τον επόμενο μήνα στη Ρόδο, ασχολήθηκε ιδιαίτερα με "την αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της ΔΕΕ και την ενδυνάμωση των σχέσεων της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ".Γεγονός που δείχνει ότι βασική προτεραιότητα της ΔΕΕ, ως ευρωπαϊκός πυλώνας του ΝΑΤΟ, είναι η επιτάχυνση της συγκρότησης των δυνάμεων ταχείας επέμβασης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διάλογος ...ΝΑΤΟικών προδιαγραφών(2006-07-29 00:00:00.0)
Επί χάρτου τα σενάρια για νέες επεμβάσεις(2000-02-22 00:00:00.0)
"Διάλογος" με ρηματικές διακοινώσεις(1998-02-25 00:00:00.0)
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στη Ρωσία(1997-08-29 00:00:00.0)
Δεν "καταλαβαίνει"(1996-09-29 00:00:00.0)
Ξεκινά ο αμερικανόπνευστος διάλογος;(1996-09-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ