ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Απρίλη 1998
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Εμπαίζονται οι άνεργοι ναυτεργάτες

Αρνείται οποιοδήποτε μέτρο ανακούφισής τους ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας

Σε εμπαιγμό εις βάρος των χιλιάδων ανέργων ναυτεργατών, αρκετοί από τους οποίους αναγκάζονται να ζουν από συσσίτια που διοργανώνουν εκκλησίες, επιδόθηκε χτες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Σταύρος Σουμάκης,κατά την τακτική συνέντευξη Τύπου στους ναυτιλιακούς συντάκτες. Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το υπουργείο ΕΝ προτίθεται να πάρει μέτρα σύμφωνα με τις προτάσεις της ΠΝΟ και των ναυτεργατικών σωματείων για την προστασία των ανέργων ναυτεργατών που πετιούνται κατά εκατοντάδες από τα καράβια με τα αντιναυτεργατικά κυβερνητικά μέτρα, απάντησε και επανέλαβε ξανά και ξανά πως "θα γίνει ό,τι προβλέπει η νομοθεσία", δηλαδή τίποτα!

Η ΠΝΟ, σύμφωνα με την απόφαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής που έγινε την 1 Απρίλη με την αγωνιστική παρουσία άνεργων ναυτεργατών, αποφάσισε να διεκδικήσει μεταξύ άλλων την οικονομική και ασφαλιστική κάλυψη όλων των άνεργων ναυτεργατών, την αύξηση του πενιχρού επιδόματος στο 80% του μισθού των εν ενεργεία ναυτικών, την καθιέρωση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης 200 χιλ. δραχμών για τους άνεργους πάνω από 6 μήνες, τον επαναπροσδιορισμό της έννοιας του ανέργου και τον υπολογισμό του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου.

Την ίδια ώρα βέβαια που ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και η κυβέρνησή του οδηγούν στα συσσίτια τους ναυτεργάτες, στο όνομα της δήθεν "ανταγωνιστικότητας" του ελληνικού πλοίου, οι Ελληνες εφοπλιστές αυξάνουν κατακόρυφα τα υπερκέρδη τους και βέβαια το στόλο τους. Ετσι η απάντηση αν το ελληνικό πλοίο είναι τελικά ανταγωνιστικό ή όχι δίνεται από δημοσιεύματα ναυτιλιακών εφημερίδων της περασμένης βδομάδας, σύμφωνα με τα οποία οι Ελληνες εφοπλιστές ήδη ναυπηγούν 72 νέα πλοία, σε... ξένα βέβαια ναυπηγεία, που αναμένεται να στοιχίσουν συνολικά 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια!

Πληρώνουν οι ναυτεργάτες, κερδίζει ο Αγούδημος...

Τα δρομολόγια των τριών πλοίων της "Δωδεκανησιακής Εταιρείας" (ΔΑΝΕ) που είναι "εκτός", με εξαίρεση το ΛΕΡΟΣ που ακόμα ταξιδεύει, αναλαμβάνει να καλύψει ο εφοπλιστής Αγούδημος,παίρνοντας το χρίσμα από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.Τη δρομολόγηση δύο πλοίων του Αγούδημου, τα ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΑ και ΝΤΑΪΑΝΝΑ,στην πλέον επικερδή ακτοπλοϊκή γραμμή - αυτή των Δωδεκανήσων - για τις μέρες του Πάσχα, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας στη συνέντευξη Τύπου. Η πριμοδότηση ουσιαστικά του Αγούδημου, όπως έχει διαρρεύσει, προαναγγέλλει ποιος θα είναι ο... τυχερός, αν τελικά διαλυθεί εντελώς η ΔΑΝΕ, που όλα δείχνουν ότι θα αποτελέσει το πρώτο θύμα του σκληρού ανταγωνισμού που έχει ξεσπάσει μεταξύ των ακτοπλοϊκών επιχειρηματιών, προκειμένου να επιβιώσουν ενόψει της άρσης του καμποτάζ. Βέβαια, την ίδια ώρα οι ναυτεργάτες των πλοίων της ΔΑΝΕ περιμένουν να πάρουν τα δεδουλευμένα μισού και πλέον χρόνου.

ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
Αγοραπωλησίες σε τιμές ευκαιρίας!..

Του Χρήστου ΚΟΦΦΑ*

"Πρέπει να προχωρήσουμε με πολύ θαρραλέα βήματα στις ιδιωτικοποιήσεις. Μην επιμένουμε σε πρότυπα και δογματισμούς του παρελθόντος". Γ. Παπαντωνίου

5ο Βαλκανικό Φόρουμ "Η αναδυόμενη αγορά της ΝΑ Ευρώπης"

Η παραγωγική βάση της Θεσσαλονίκης δέχεται ολομέτωπη επίθεση. ΑΓΝΟ, ΒΑΛΚΑΝ, ΟΥΘ, ΟΑΘ, Λιμάνι, ΔΕΘ, Λαχαναγορά, βγαίνουν στο σφυρί. Ξεπουλιούνται σε τιμή ευκαιρίας, είτε με τη μέθοδο της μετοχοποίησης, είτε με τη μετατροπή τους σε ΑΕ. Η κυβέρνηση πολιτεύεται σαν τσιφλικάς. Ηταν πολύ εύστοχο το σύνθημα στη συγκέντρωση των εργαζομένων στην πλατεία της ΧΑΝΘ "Το λιμάνι είναι εθνικό και όχι τσιφλίκι σημιτικό".

Μέσα σ' αυτόν τον ορυμαγδό, η περίπτωση της ΒΑΛΚΑΝ παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί το ξεπούλημα γίνεται με πρωτοβουλία και ευθύνη του προέδρου του σωματείου, ο οποίος, ταυτόχρονα, είναι και μέλος του ΔΣ της εταιρίας. Στην περίπτωση της ΒΑΛΚΑΝ, οι καπιταλιστές πέτυχαν "μ' ένα σμπάρο δυο τρυγόνια". Κατά πρώτο, δε φαίνεται πως αναλαμβάνουν οι ίδιοι ευθύνες και, κατά δεύτερο, δρομολογούνται οι λύσεις που οι ίδιοι επιθυμούν. Στη ΒΑΛΚΑΝ φαίνεται πολύ καθαρά ότι οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες δεν έχουν όρια στο πού μπορεί να φτάσουν. Είναι καιρός οι εργαζόμενοι να το συνειδητοποιήσουν αυτό. Στο χέρι τους είναι να τις απομακρύνουν.

Ως γνωστόν, τη ΒΑΛΚΑΝ λόγω "χρηστής διαχείρισης" που άσκησαν οι ιδιώτες, που είχαν την ευθύνη λειτουργίας της, τη μετέτρεψαν ξανά σε μια υπερχρεωμένη επιχείρηση. Αφού τη χρέωσαν μέχρι το λαιμό, παραιτήθηκαν από το ΔΣ και ανέδειξαν σ' αυτό τους καπιταλιστές - "μαϊμούδες". Τα νέα αφεντικά, στο όνομα του να βγει η επιχείρηση από τα αδιέξοδα, απαίτησαν από τους εργαζόμενους να δεχτούν περικοπή στις αμοιβές τους και σε άλλα κατακτημένα δικαιώματα. Παρά τις θυσίες, η επιχείρηση εξακολουθεί να είναι χρεωμένη και οι εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι εδώ και 3 μήνες.

Οι καπιταλιστές - "μαϊμούδες" προχτές προχώρησαν παραπέρα. Ενώ τα χρέη αυξάνουν, συνομολόγησαν στην πρόσληψη συμβούλου που θα αναλάβει να σώσει την εταιρία. Μηνιαία αποζημίωση 10.000.000 δρχ. και επιπλέον ποσοστό 10% επί των καθαρών κερδών. Σε περίπτωση σύναψης δανείου, προμήθεια 4%. Σε περίπτωση πώλησης της επιχείρησης, προμήθεια 4% στην τιμή πώλησης. Η σύμβουλος για να προχωρήσει τη δουλιά θα προσλάβει γενικό διευθυντή, διευθυντή Μάρκετινγκ και πωλήσεων. Η απαίτηση του γκαουλάιτερ των ΗΠΑ στην Ελλάδα πρεσβευτή Μπερνς στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλλάς", για άμεσες αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς που ισχύει στην Ελλάδα, στη ΒΑΛΚΑΝ βρήκε άμεση ανταπόκριση. Οι παραπάνω προσλαμβανόμενοι πρέπει να έχουν τίτλους αμερικάνικων πανεπιστημίων. Σ' όλη αυτή την εξέλιξη, εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι η σιωπή των μετόχων της ΒΑΛΚΑΝ. Δεν ενδιαφέρονται αυτοί για τα κέρδη τους; Είναι βέβαιο ότι αυτό σύντομα θα ξεκαθαρίσει. Οι κομμουνιστές στη ΒΑΛΚΑΝ αντιστάθηκαν σ' αυτές τις λογικές και αντιπρότειναν τη λύση που θα επιτρέψει στη ΒΑΛΚΑΝ να γίνει βιώσιμη και να αναπτυχθεί. Να υπαχθεί στον Ενιαίο Φορέα Ξύλου και Χάρτου με την ευθύνη του κράτους.

Σύντομα θα φανεί ότι άλλος δρόμος δεν υπάρχει.

Την ώρα που συμβαίνουν αυτά, εξελίξεις είχαμε και στη συνεταιριστική ΑΓΝΟ. Στην ΑΓΝΟ, με απόφαση του ΔΣ, γίνεται πρόσληψη νέου γενικού διευθυντή και αναπληρωτή γενικού διευθυντή. Εδώ οι αμοιβές είναι σαφώς μικρότερες από τις αντίστοιχες της ΒΑΛΚΑΝ. Στην ΑΓΝΟ όμως, παραχωρούνται στον γενικό διευθυντή πολύ αποφασιστικές αρμοδιότητες, όπως: "Ο γενικός διευθυντής αποφασίζει για ομαδικές απολύσεις προσωπικού, παροχή κινήτρων εθελούσιας εξόδου προσωπικού από την υπηρεσία... σταμάτημα ή έναρξη παραγωγής νέων προϊόντων κλπ.".

Μπορεί, και δικαιολογημένα, η "Ολυμπιακή" τούτη την ώρα να είναι στο προσκήνιο. Πρέπει όμως να συμφωνήσουμε ότι ενώ η ΒΑΛΚΑΝ και η ΑΓΝΟ είναι για τους εργαζόμενους πτωχευμένες, από την άλλη, αποδεικνύονται αρκετά χρυσοφόρες για γενικούς συμβούλους, μάνατζερ και άλλους ειδικούς, καθώς και για τους κεφαλαιοκράτες, που σύντομα θα σπεύσουν να τις ...σώσουν για μια ακόμα φορά.

Για τους εργαζόμενους, δεν υπάρχει άλλη λύση: Ο ενωμένος ταξικός αγώνας ενάντια στις 4 ελευθερίες του Μάαστριχτ, ελευθερία διακίνησης κεφαλαίων, εμπορευμάτων, υπηρεσιών, εργατικής δύναμης. Διαφορετικά, οι πολιτικές του ΠΑΣΟΚ που έχουν τη στήριξη της ΝΔ, του ΣΥΝ και των πάσης φύσεως "εκσυγχρονιστών", "διαφωνούντων", "προεδρικών" θα προχωρούν απρόσκοπτα σε βάρος των εργαζομένων, υποθηκεύοντας το μέλλον του ελληνικού λαού.

* Ο Χρήστος ΚΟΦΦΑΣ είναι γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ

ΚΛΑΔΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Συντονίζονται πανελλαδικά τα σωματεία

Με την εκλογή Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα,έληξαν οι διαδικασίες της πανελλαδικής σύσκεψης από πρωτοβάθμια σωματεία του Εμπορίου, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στην Αθήνα, έπειτα από πρωτοβουλία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Στη σύσκεψη πήραν μέρος 17 Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, καθώς και επιχειρησιακά σωματεία. Από τη σύσκεψη ήδη καθορίστηκε πανελλαδική εξόρμηση στους χώρους δουλιάς, με θέμα τις εργασιακές σχέσεις και το ωράριο, για τις 14 του Μάη, ενώ στις 21 του Μάη θα γίνει νέα εξόρμηση με θέμα το ασφαλιστικό.

Επίσης τα σωματεία κατέληξαν στα παρακάτω:

  • Πανελλαδική κινητοποίηση όλων των ΔΣ των σωματείων έξω από το χώρο που θα γίνει η επόμενη συνάντηση Ομοσπονδίας - εργοδοτικών οργανώσεων για τη διαπραγμάτευση των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων.
  • Συντονισμένος αγώνας που σε πρώτη φάση θα έχει χρονική διάρκεια μέχρι τον Οκτώβρη, με άξονα τα κοινά προβλήματα, όπως το ωράριο, τα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων, το ασφαλιστικό κ. ά.
  • Καθορισμός πλάνου νέων εγγραφών στα σωματεία και διαμόρφωση διεκδικητικού πλαισίου στα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα.
  • Εκδοση ενημερωτικού φυλλαδίου για τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Τα βασικότερα συμπεράσματα που εξήχθησαν από τη σύσκεψη - σύμφωνα με το ψήφισμα - ήταν ότι η επίθεση που δέχονται σήμερα οι εργαζόμενοι στο σύνολό τους είναι επίθεση στα πλαίσια των απαιτήσεων της ΟΝΕ που έχουν καθορίσει τα διεθνή μονοπώλια, με τη συμβολή πολιτικών κομμάτων και συνδικαλιστικών φορέων. Για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, τονίστηκε ότι οι εργαζόμενοι θα υπερασπιστούν το θεσμό, δε θα αποδεχτούν τις ατομικές συμβάσεις και θα αντιπαλέψουν τα ΤΣΑ, μέσα από τα οποία επιχειρείται το χτύπημα των Συμβάσεων.

Για τις εργασιακές σχέσεις διαμήνυσαν: "Δεν αποδεχόμαστε την ταυτότητα του απασχολήσιμου, αντιπαλεύουμε όλες εκείνες τις διατάξεις που επιτρέπουν την 4ωρη και 5ωρη απασχόληση, δε θα αποδεχτούμε τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, οποιασδήποτε μορφής".

Για το ωράριο τονίζεται: "Είμαστε ενάντια στο απελευθερωμένο ωράριο και στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και των αργιών των εορτών". Τέλος, για το ασφαλιστικό επισημαίνεται: "Αντιπαλεύουμε τους αντιασφαλιστικούς νόμους του 1990 και 1992 και την προσπάθεια εργοδοτών και κυβέρνησης για αύξηση των ορίων ηλικίας και κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης".

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΚΛΑΔΩΝ ΕΝΔΥΣΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Γιορτάζει τα ογδοντάχρονά του

Τα 80 χρόνια από την ίδρυσή του γιορτάζει το Σάββατο στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος.Στην εκδήλωση θα πάρουν μέρος όλοι οι παλαίμαχοι συνδικαλιστές και στελέχη του κλάδου, που με τις αφηγήσεις τους θα καταγράψουν την ιστορία του σωματείου στην 80χρονη πορεία του, ενώ θα τους απονεμηθεί αναμνηστικό δίπλωμα και θα ανακηρυχτούν επίτιμα μέλη του Συνδικάτου.

  • Κάτω από το βάρος της 48ωρης απεργιακής κινητοποίησης των οικοδόμων της Λήμνου και την έμπρακτη αλληλεγγύη των μαζικών φορέων του νησιού, ο εργολάβος Τσολακούδης αναγκάστηκε να αποσύρει τη μήνυση που είχε κάνει στους συνδικαλιστές του Συνδικάτου των Οικοδόμων και με την οποία ζητούσε την καταδίκη τους για τη συνδικαλιστική τους δράση.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ