Πέμπτη 9 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Εμπαίζονται οι άνεργοι ναυτεργάτες

Αρνείται οποιοδήποτε μέτρο ανακούφισής τους ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας

Σε εμπαιγμό εις βάρος των χιλιάδων ανέργων ναυτεργατών, αρκετοί από τους οποίους αναγκάζονται να ζουν από συσσίτια που διοργανώνουν εκκλησίες, επιδόθηκε χτες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Σταύρος Σουμάκης,κατά την τακτική συνέντευξη Τύπου στους ναυτιλιακούς συντάκτες. Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το υπουργείο ΕΝ προτίθεται να πάρει μέτρα σύμφωνα με τις προτάσεις της ΠΝΟ και των ναυτεργατικών σωματείων για την προστασία των ανέργων ναυτεργατών που πετιούνται κατά εκατοντάδες από τα καράβια με τα αντιναυτεργατικά κυβερνητικά μέτρα, απάντησε και επανέλαβε ξανά και ξανά πως "θα γίνει ό,τι προβλέπει η νομοθεσία", δηλαδή τίποτα!

Η ΠΝΟ, σύμφωνα με την απόφαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής που έγινε την 1 Απρίλη με την αγωνιστική παρουσία άνεργων ναυτεργατών, αποφάσισε να διεκδικήσει μεταξύ άλλων την οικονομική και ασφαλιστική κάλυψη όλων των άνεργων ναυτεργατών, την αύξηση του πενιχρού επιδόματος στο 80% του μισθού των εν ενεργεία ναυτικών, την καθιέρωση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης 200 χιλ. δραχμών για τους άνεργους πάνω από 6 μήνες, τον επαναπροσδιορισμό της έννοιας του ανέργου και τον υπολογισμό του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου.

Την ίδια ώρα βέβαια που ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και η κυβέρνησή του οδηγούν στα συσσίτια τους ναυτεργάτες, στο όνομα της δήθεν "ανταγωνιστικότητας" του ελληνικού πλοίου, οι Ελληνες εφοπλιστές αυξάνουν κατακόρυφα τα υπερκέρδη τους και βέβαια το στόλο τους. Ετσι η απάντηση αν το ελληνικό πλοίο είναι τελικά ανταγωνιστικό ή όχι δίνεται από δημοσιεύματα ναυτιλιακών εφημερίδων της περασμένης βδομάδας, σύμφωνα με τα οποία οι Ελληνες εφοπλιστές ήδη ναυπηγούν 72 νέα πλοία, σε... ξένα βέβαια ναυπηγεία, που αναμένεται να στοιχίσουν συνολικά 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια!

Πληρώνουν οι ναυτεργάτες, κερδίζει ο Αγούδημος...

Τα δρομολόγια των τριών πλοίων της "Δωδεκανησιακής Εταιρείας" (ΔΑΝΕ) που είναι "εκτός", με εξαίρεση το ΛΕΡΟΣ που ακόμα ταξιδεύει, αναλαμβάνει να καλύψει ο εφοπλιστής Αγούδημος,παίρνοντας το χρίσμα από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.Τη δρομολόγηση δύο πλοίων του Αγούδημου, τα ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΑ και ΝΤΑΪΑΝΝΑ,στην πλέον επικερδή ακτοπλοϊκή γραμμή - αυτή των Δωδεκανήσων - για τις μέρες του Πάσχα, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας στη συνέντευξη Τύπου. Η πριμοδότηση ουσιαστικά του Αγούδημου, όπως έχει διαρρεύσει, προαναγγέλλει ποιος θα είναι ο... τυχερός, αν τελικά διαλυθεί εντελώς η ΔΑΝΕ, που όλα δείχνουν ότι θα αποτελέσει το πρώτο θύμα του σκληρού ανταγωνισμού που έχει ξεσπάσει μεταξύ των ακτοπλοϊκών επιχειρηματιών, προκειμένου να επιβιώσουν ενόψει της άρσης του καμποτάζ. Βέβαια, την ίδια ώρα οι ναυτεργάτες των πλοίων της ΔΑΝΕ περιμένουν να πάρουν τα δεδουλευμένα μισού και πλέον χρόνου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ